Отидете към основна версия

2 064 27

Германското правителство готви разпоредба за отваряне на въглищните електроцентрали

  • германия-
  • въглища-
  • тец-
  • газ-
  • северен поток

Операторите им трябва да гарантират, че заводите са отново в техническа изправност до степен, която ще им позволи да работят постоянно на пазара на електроенергия, сочи наредбата

Снимка: Shutterstock

Германското правителство подготвя план за по-широко използване на въглищните електроцентрали в страната на фона на опасенията за възможно спиране на вноса на газ от Русия. Това съобщиха днес правителствени източници пред ДПА, като съответната наредба ще бъде одобрена от кабинета в сряда. Двете камари на парламента – Бундестага и Бундесрата вече са приели законови изменения в този смисъл.

Използването на въглищните електроцентрали за генериране на електричество ще позволи да се спести газ и да се складира по-голямо количество за студения период.

По тръбопровода "Северен поток-1" през Балтийско море от днес не постъпва газ заради началото на 10-дневна планова поддръжка. Голямото опасение е, че Русия няма да отвори отново кранчето след края на рехабилитацията.

Според източниците новите регулации засягат електроцентралите, работещи с твърдо гориво, които бяха обект на забрана, влизаща в сила през 2022 г. и 2023 г. като част от плана за постепенен отказ от въглища.

Операторите им трябва да гарантират, че заводите са отново в техническа изправност до степен, която ще им позволи да работят постоянно на пазара на електроенергия, сочи наредбата. Направените разходи ще бъдат възстановени.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: