Last news in Fakti

10 Юли, 2022 14:23 4 126 58

Догодина в Германия: домакинствата ще плащат до 3800 евро повече за газ?

  • германия-
  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • северен поток

Прогнозите са, че ако доставките на руски газ бъдат преустановени, до края на годината икономическото производство на Германия може да спадне с 12,7%

Догодина в Германия: домакинствата ще плащат до 3800 евро повече за газ? - 1
Снимка: Shutterstock

Русия доставя все по-малко газ на Германия. Страната се подготвя за мрачни сценарии: с до 3800 евро по-висок разход за газ на домакинство, режим на топлата вода, по-студени жилища. Какво очаква хората в Германия?

През последните дни някои наематели в Германия получават неприятни известия. Заради драматичното покачване на цените на енергията наемодателите са принудени да повишат месечните наеми, за да могат да покриват сметките за отопление и топла вода. Някои наемодатели вече обявяват увеличение от 100% за сметките за газ. А Асоциaцията на жилищната индустрия изчислява, че за следващата година всяко домакинство ще трябва да отдели до 3800 евро повече за енергия, отколкото през настоящата година.

Финансови проблеми и екзистенциални страхове

По-благосъстоятелните ще трябва просто да се откажат от една от много си почивки през годината, но за много други семейства с по-ниски доходи покачването на цените води до екзистенциални страхове и сериозни финансови проблеми.

Не само експлодиращите цени на енергията затрудняват германците. Инфлацията в страната се отразява на почти всички браншове и продукти. Германското правителство вече се опитва да облекчава гражданите, но канцлерът Олаф Шолц беше ясен: той подчерта, че никоя държава не може да понесе лавината от поскъпване. "Няма как да субсидираме хората за всички покачващи се цени", подчерта той.

Студен душ и топли дрехи

Най-голямата фирма за отдаване под наем на жилища в Германия "Vonovia" иска да въведе режим на отоплението - през нощта то ще поддържа 17 градуса в домакинствата, които се отопляват на газ. Целта е това да намали употребата с до 8%. През деня отоплението ще работи както обикновено. При топлата вода промени няма да има.

В Диполдисвалде, провинция Саксония, обаче се очертават по-сериозни ограничения. Там една от жилищните компании наскоро информира своите наематели, че в бъдеще ще има режим на топлата вода: такава ще има само рано сутрин, на обяд и вечер. А отоплението ще остане изключено до септември. Причината: "Трябва да пестим за зимата", посочват от компанията.

Горчив поглед към "Северен поток”

Факт е, че зависимостта на Берлин от руския газ е била подценявана твърде дълго време. По-голямата част от него преминава през газопровода "Северен поток 1", който доставя газа през Балтийско море директно в Германия. През 2021 делът на доставките на руски газ е бил 55%, а в момента той е 35%, според Министерството на икономиката.

Русия намали драстично доставките и обоснова решението с липсваща газова турбина, която се ремонтира в Канада. Тя е блокирана там заради наложените на Русия санкции. Германското правителство е предложило на канадците първо да доставят турбината в Германия, а оттам да бъде изпратена в Русия. Тези дни от Канада дойде и официалното съобщение, че турбината ще бъде изпратена в Германия.

На 11 юли "Северен поток" ще бъде напълно спрян за профилактика. Дали обаче руснаците ще включат отново тръбопровода след предвидените 10 до 14 дни? "Ако турбината се появи след ремонта, това ще позволи да се увеличат обемите", казват от Кремъл и уверяват, че Русия не използва газа като лост за политически искания.

Подготовка за най-лошото

Точно от това обаче се опасява германското правителство, което обвинява Русия в "икономическа атака" заради ограниченията. В Берлин се надяват на най-доброто, но в същото време се подготвят за най-лошото. Приемат се закони на парче, за да се смекчат последиците от недостига на енергия и въздействието на повишаващите се цени на енергията.

Законът за енергийната сигурност предвижда в бъдеще да се произвежда повече електроенергия във въглищните централи, за да може газът да се използва за отопление. Досега в интерес на опазването на климата се полагаха усилия да се горят все по-малко въглища.

От друга страна, се улеснява предоставянето на федерална помощ за енергийните компании, които срещат все повече затруднения. От средата на юни енергийният доставчик "Uniper", който е по-зависим от доставките на руски газ от всеки друг, е получил само 40% от гарантираните по договор количества газ от руския "Газпром" и трябва да си набавя заместващи количества на значително по-високи цени. Това поставя дружеството в несигурно финансово положение, поради което "Uniper" се обърна към държавата с молба за финансова помощ. Става дума за девет милиарда евро. Има и много други доставчиците на енергия, които изпитват финансови затруднения. Броят им се увеличава почти ежедневно.

Прогнози: икономически спад от над 12%

В проучване от края на юни Институтът за икономически изследвания "Prognos" разглежда последиците от евентуалното пълно спиране на доставките на руски газ. В този случай Германия ще трябва да се задоволи с доставките от други страни и със складираните до момента количества.

Според проучването, през първите четири седмици след спирането на доставките газът вероятно няма да е достатъчен за всички. Тъй като според закона трябва бъдат снабдявани на първо време частните домакинства, социалните услуги и доставчиците на централно отопление, спирането ще засегне главно промишлеността. Особено силно ще пострадат сектори като стоманодобива, чугунодобива, химическата промишленост и стъкларството, където се очакват загуби в размер на около 50% от производството.

Прогнозите са, че ако доставките на руски газ бъдат преустановени, до края на годината икономическото производство на Германия може да спадне с 12,7%.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добра Новина

    11 65 Отговор
    Слава Украиньi

    Коментиран от #12

  • 2 Райнхард

    61 9 Отговор
    Няма да стане,дотогава ще сме взели властта(АФД) и ще сме нормализирали отношенията с Русия..На сегашното правителство времето изтича...

    Коментиран от #44

  • 3 Значи

    67 5 Отговор
    Вместо ние да ги настигнем те ще се срутят като нас :D

    Коментиран от #13

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ние ще храним Германия

    49 6 Отговор
    и цяла Европа. Икономиката на България върви нагоре със страшни темпове. Аз например искам да стана държавен чиновник.

    Коментиран от #19

  • 6 Меркелица

    59 4 Отговор
    Обличайте се вкъщи с кожуси и не се къпете.
  • 7 Следващия санкциониращ

    50 4 Отговор
    Ще си ходи -Шолц
  • 8 Петър

    30 4 Отговор
    ДUпе им го иска това на немците.
  • 9 С.П.

    63 4 Отговор
    А Русия още не е въвела ответни санкции срещу Германия....какво ли ще се случи тогава.....
  • 10 Мозък

    29 7 Отговор
    На 15 градуса с дебело одеяло и 6бутилки двулитрови от Етър и ли бира, пълни с гореща вода под одеялото лягаш си и пей сърце!

    Коментиран от #58

  • 11 Дървата са

    21 7 Отговор
    Безплатни! Слънцето е безплатно 😂🤣😅

    Коментиран от #57

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 хаха

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Значи":

    Урааааааа!
  • 14 Професора

    63 5 Отговор
    Нали САЩ щяха да доставят газ за целия ЕС какво стана соросоиди нещо не е точно така както ви го представяше чичо Сорос!
  • 15 налагай 12 пакет санкций, смешници

    52 4 Отговор
    няма значение колко плащат, нали ще сложат нов пакет санкций от които санкций на германеца ще му е гадно не на руснака!
  • 16 Интересува ме

    43 4 Отговор
    Българите в България колко ще площаме за енергоносителите. Германците да продължават да слушкат САЩ и да изпъляват задачите по зелената сделка, силно, дори агресивно рекламирана от едно странно същество, което изчезна някъде.
  • 17 Интересува ме

    27 4 Отговор
    Българите в България колко ще площаме за енергоносителите. Германците да продължават да слушкат САЩ и да изпъляват задачите по зелената сделка, силно, дори агресивно рекламирана от едно странно същество, което изчезна някъде.
  • 18 ГОЛЕМ СМЕХ

    44 5 Отговор
    санкций ще слагата на русия а? сами си режете клона на които седите и паднете скоро

    слава на русия, слава на путин

    Коментиран от #29

  • 19 Просто Киро

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Ние ще храним Германия":

    Хубаво! На каква длъжност да те назнача?

    Коментиран от #22

  • 20 Германците са Вечния Провал

    41 5 Отговор
    Германците са връх на тъпотата! Заради тях Европа е в Развал.За трети път ще плащаме Цената!
  • 21 Наистина в интересни времена живеем

    37 4 Отговор
    и те стават все по-интересни и по-весели. А скоро може би ще се усети и гладът.....ще липсва зърно. После и месо поради липса на фураж.
  • 22 На най-сладката

    11 5 Отговор

    До коментар #19 от "Просто Киро":

    Малко работа но голяма заплата.

    Коментиран от #25

  • 23 Има лесно

    39 8 Отговор
    Германците имат 10 пъти по висок брутен вътрешен продукт от Русия. Ами да се топлят с брутен вътрешен продукт.
  • 24 Начи

    27 4 Отговор
    Кой прави санкции и на кого действат
  • 25 Просто кирю

    16 4 Отговор

    До коментар #22 от "На най-сладката":

    За най сладката трябва да бараш парапета
  • 26 тц, тц, тц

    46 5 Отговор
    Една нищо и никаква бензиностанцийка с ракети, а пък ще вземе да срути без война великите западни икономики. А зелената сделка си е тамън отвсякъде връщаме се към зелените села, плодородната земя и отопление на дърва. Стягайте къщите по селата, защото скоро в градовете ще останат само скелетите на заклетите "граждани".
  • 27 Петров

    49 5 Отговор
    Мизерията в ЕС идва от САЩ и Брюксел не идва от Русия.
  • 28 бравус

    16 8 Отговор
    В Германия ще плащат една заплата повече на година. Не като при нас ... 3.
  • 29 Стига вече

    25 4 Отговор

    До коментар #18 от "ГОЛЕМ СМЕХ":

    Пише се САНКЦИИ, не САНКЦИЙ-в българския език няма дума,която в множествено число да окончава на "Й".Набийте си го в главата,не е нищо сложно.
  • 30 Гост

    22 4 Отговор
    И без санкции цените летяха нагоре! Преди войната от ще руския газ се беше вдигнал с 900 процента спрямо 2020. Ама почнахте да четете и да коментирате едва след войната и санкциите..

    Коментиран от #32, #33

  • 31 ГЕНЕРАЛА ДЯДО МРАЗ

    27 4 Отговор
    КАКВИ СА МИ СНЕЖАНКИ ТИЯ ГЕРМАНКИ
    ....
    ЖАЛКО Е ЧЕ И БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГО ОТНАСЯ КОГАРО ЖРЕБЦИТЕ СЕ РИТАТ ...
    ... ЗАТОВА ТРЯБВА ДА ИЗМЕТЕТЕ ГРОБ, ДПС , ПП И ДБ

    Коментиран от #38

  • 32 любопитен

    4 9 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    По-голяма глупост не можа ли да сътвориш?
  • 33 стига бе

    4 12 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    900%. Надявам се, че знаеш колко е 900%. Като си толкова запознат с цените, я пиши с цифри - колко е струвал руския газ през 2020 г. и колко преди войната през 2022.
  • 34 Джамбaза

    34 3 Отговор
    Според Дойче веле, Русия използва газа като оръжие и това е лошо.
    Пак според Дойче веле, Германия използва оръжие срещу Русия и това е добре.
    Спомнете си това през дългите зимни нощи.
  • 35 хахаха

    20 4 Отговор
    ма какъв е тоз рев? нъл според нашите западолюбци у дойчовско е мед и масло и всички с богати? голми яйца, някакви си 3800 еврака...нъл взимали илядарки на месец...:)))
  • 36 МирО

    29 5 Отговор
    Санкции, санкции и още .....
    Немците ще се управят някак, но какво да кажем българите?
    Мисля, че студът ще ни е малък проблем през зимата
    с това управление, което имаме.
    Трябват ни управници, които да мислят за България и
    се извинят на Русия, и да възстановят нормалните отношения с нея.
    Срещу бъдещия световен властелин не се рита.

    Коментиран от #46

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Мммда

    4 3 Отговор

    До коментар #31 от "ГЕНЕРАЛА ДЯДО МРАЗ":

    Много добре казано.
  • 39 Мисля, че

    21 4 Отговор
    Шолц,Урсула,Макрон,Байдън и още 4-5 човека са виновни за мизерията,която предстои! Шепа хора провалят живота на 700 милиона! И не само. И ако тия 700 милиона не проумеят,кой им проваля живота,лудницата ще е пълна!
  • 40 фен

    12 4 Отговор
    Бе на кой му пука! Важното е Путин да страда! Смешници! И вашите кинти ще свършат, соросоидчета! И тогава, как ще плащате!?🤔
  • 41 ник

    3 1 Отговор
    Решението е много просто.Взимат мухобойко.делянчо и теменужка и проблема е решен.
  • 42 ник

    4 2 Отговор
    Аз си произвеждам газ в тоалетната и той ми стига.

    Коментиран от #47

  • 43 456

    3 1 Отговор
    Няма да се плащат такива сметки, а ще има ново правителство
  • 44 456

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Райнхард":

    Това казах и в къщи. Нови избори че ни чакат и AFD ще спечелят. Но очаквам и die Linke да влязат с огромно мнозинство.

    Коментиран от #55, #56

  • 45 Баце

    7 2 Отговор
    Трябва да си много способен и много умен за да успееш да се върнеш от 21 в 19 век.
  • 46 Копейкин

    2 7 Отговор

    До коментар #36 от "МирО":

    Мисълта ви за България все мънава през РуZия.
  • 47 Бай Ху (By Who)

    2 1 Отговор

    До коментар #42 от "ник":

    Сега ше требва да се изрезгваш и в хола, че иде студ.
  • 48 Я пак

    6 1 Отговор
    германското правителство, което обвинява Русия в "икономическа атака" заради ограниченията. ?
    А тия 7 пакета санкции ,да не са икономическа помощ?
  • 49 Я пак

    5 1 Отговор
    В наше село ,на такъв случай,му казваме..“Както се радваш на шарена престилка,така и ще се радваш и на гърбав К....р.
  • 50 От страни

    6 1 Отговор
    Виж Зелето как преподнася темата "Русия поставя ПО МАЛКО, германци ще плащат ПОВЕЧЕ, подготовка за НАЙ ЛОШОТО...Демек Русия е виновна за всичко и нема санкции и нема спряна в Канада турбина от самите западняци и не искали те първи да спрат руската газ. Пълни боклуци, пожелавам им хубава зима.
  • 51 Сократ

    4 2 Отговор
    Какво ме интересуват немците. Интересно ми е ние колко ще плащаме.

    Коментиран от #54

  • 52 От страни

    6 1 Отговор
    Вчера слушах един германски анализатор, та той каза лафа" така силно си бием шамарите и се надяваме че ще го заболи Путин...." Това е Германия днес. Ама Путин не дреме - обявил е продажбите на слънчогледово масло и жито само на приятелски страни и само за рубли.
  • 53 Германия

    2 2 Отговор
    хм.. не всичко е точно така, но в общи линии е вярно. Това обаче не е причина Германия да блокира 9 милиарда Евро помощ за Украйна.Цитат/превод

    "ИТАЛИАНСКИЯТ вестник Corriere Della Sera съобщи, че Германия блокира 9 милиарда помощ от ЕС за Украйна.

    Според източници на вестника Германия е блокирала изплащането на тази значителна финансова помощ за Украйна повече от месец. Според Corriere Della Sera Берлин е одобрил изплащането само на първия транш от един милиард евро."
    По каква причина???
  • 54 Германия

    5 1 Отговор

    До коментар #51 от "Сократ":

    Прав си, но има такива като мен, които живеят в Германия и пряко са засегнати от това, което става в Германия, така че не те упреквам, проблема е мой, но мисля че и България нещата не са розави...
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Берлин

    1 2 Отговор

    До коментар #44 от "456":

    Глупости, АФД с 10%
    и Линкетата с 4% голямото мнозинство, ти добре ли си😂
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Само питам

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мозък":

    Горещата вода ...?
Новини по държави: