Отидете към основна версия

6 545 18

Ердоган и Зеленски - спешно по телефона

  • турция-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • реджеп ердоган-
  • пшеница-
  • черно море

Двамата президенти са обсъдили за пореден път създаването на коридор за износ на зърно от Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел днес телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, с когото е обсъдил решаването на кризата в Украйна и създаването на коридор за доставки на зърно на световния пазар през Черно море, предаде ТАСС.

"Президентът Ердоган в разговор с президента Зеленски обсъди войната в Украйна и въпроса за създаването на сигурни коридори за износ на зърно през Черно море", се посочва в съобщението, публикувано в Туитър.

Турският президент е посочил, че Анкара продължава да работи за реализацията на изготвения от ООН план, отнасящ се до доставките на зърно от Украйна на световния пазар.

Ердоган се е обявил за решаване на украинската криза чрез дипломатически средства, отбелязвайки, че за това е необходимо да има готова "маса за преговори". Той е добавил, че е готов да положи всякакви усилия, включително посреднически, за възобновяването на "Истанбулския процес".

Украинският президент Володимир Зеленски също съобщи, че е разговарял с Ердоган за необходимостта от деблокиране на пристанищата и възобновяване на износа на зърно, предаде Ройтерс.

"Оценяваме (турската) подкрепа. Обсъдихме важността на отблокирането на (украинските) пристанища и възобновяването на износа на зърно. Ние трябва да попречим на Русия да вземе нашето зърно от (окупираните територии)", написа той в Туитър.

По-рано днес Ердоган разговаря по въпроса за "зърнените коридори" и с руския президент Владимир Путин.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: