Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Юли, 2022 13:53 1 140 5

Зърното от Украйна тръгва по хуманитарни коридори в Черно море?

  • зърно-
  • пшеница-
  • украйна-
  • война-
  • турция-
  • оон-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • кораби-
  • глад

Корабите ще бъдат проверявани в Истанбул

Зърното от Украйна тръгва по хуманитарни коридори в Черно море? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Властите в Турция обявиха, че след седмици на преговори е постигнато споразумение за износа на милиони тонове украинско зърно през Черно море. От администрацията на президента Реджеп Ердоган обявиха, че споразумението ще бъде подписано днес в Истанбул.

Освен генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и Ердоган, на подписването ще присъстват представители на Украйна и Русия. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че е постигнат консенсус по "редица технически и стратегически въпроси”. Това включва съвместен координационен център в Истанбул и общо управление на пристанищата, от които тръгват и на които пристигат корабите със зърно. "Сигурността на корабите по морските маршрути също ще бъде гарантирана”.

Корабите ще бъдат проверявани в Истанбул

Координационният център в Истанбул ще се управлява от Обединените нации, а в него ще работят и представители на Русия, Украйна и Турция. В центъра ще се уточняват точните маршрути на хуманитарните коридори в Черно море.

Част от уговорените условия е и корабите, които пътуват по посока Украйна, да бъдат проверявани в Истанбул, за да се удостовери, че не пренасят оръжия, съобщава ДПА. Подобни проверки ще бъдат осъществявани и ако корабите, идващи от Украйна, искат да напуснат Черно море. Целта е да се гарантира, че се превозва единствено и само зърно.

Споразумението първоначално ще бъде за срок от четири месеца, съобщават от информационната агенция. Въвеждането му обаче може да отнеме няколко седмици. Западни дипломати коментираха, че Москва може да се опита да си измисли причини, заради които да не се придържа към споразумението.

Украйна настоява за безопасни коридори, Русия - да няма доставки на оръжия

ООН и Турция вече седмици се опитват да постигнат консенсус по пакет от мерки, както го нарича Гутериш, който ще направят износа на украинско зърно през Черно море възможен и ще улеснят доставките на руско зърно и торове.

В основата на настоящия план стои предложение на ООН, в което е заложено да не се разминира цялото Черно море, а на първо време да бъдат осигурени само безопасни коридори.

Украйна имаше притеснения, че Русия ще нападне пристанищния град Одеса по море през този коридор. Одеса е последното останало функциониращо пристанище на страната. Русия от своя страна искаше да получи уверения, че няма да се прекарват оръжия до Украйна през обезопасените морски маршрути.

Споразумението е ключово за борбата със световната продоволствена криза

Украинският президент Володимир Зеленски разчита преговорите в Истанбул да завършват с успех. Външното министерство на страната потвърди, че Киев ще се обвърже със споразумението, само ако се запази сигурността на южните региони на Украйна, военните позиции на армията на страната в Черно море и безопасния износ на украинската селскостопанска продукция бъде гарантиран.

Украйна е един от най-големите износители на зърно в света. Блокадата на украинските пристанища от руските военноморски сили в Черно море предизвика огромно покачване на цените на зърното, а с това и световна продоволствена криза. Десетки кораби са блокирани и около 20 милиона тона зърно чакат за износ в силозите на пристанището в Одеса. Споразумението е ключово за борбата с надигащата се криза с глада.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ся ко

    4 1 Отговор
    Глобалюгите ще отменят ли планирания световен глад? Ще отменят дръжки!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Олегчо

    3 1 Отговор
    Бялото не прощава
  • 4 Ганьо

    1 1 Отговор
    Султана ще храни, ясно...
  • 5 💀💀💀

    3 1 Отговор
    Някъде из морето зърното го чакат пиратите на Бай изДън и Урсула!
Новини по държави: