Отидете към основна версия

4 444 55

Украйна иска от САЩ ракети с по-голям обсег

  • himars-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • ракети-
  • война-
  • фьодор вениславски-
  • кримски мост

Тези ракети биха могли да разрушат Кримския мост

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинското правителство се опитва да убеди САЩ да го снабдят с ракети с по-голям обсег за артилерийските системи „Хаймарс“, които наскоро бяха доставени от Вашингтон на Киев, каза Фьодор Вениславски, който е член на парламентарната комисия за отбрана, цитиран от ДПА.

В момента украинската армия разполага само с ракети за „Хаймарс“, които имат обсег от 70 километра, въпреки че този тип артилерийски системи могат да изстрелват и ракети с обсег между 300 и 500 километра. Понастоящем Киев атакува по-отдалечени обекти с по-малко прецизните ракети „Точка-У“, които достигат до цели на разстояние до 120 километра. Ако се предоставят ракети с по-голям обсег, то това означава, че оръжейни системи биха могли да разрушат Кримския мост, който свързва континенталната част на Русия с анексирания Кримски полуостров. Мостът е разположен на около 260 километра от фронтовата линия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза относно слуховете за евентуална атака от страна на украинската армия срещу построения от Русия мост, че съоръжението е достатъчно добре защитено срещу подобни нападения. Украинското искане породи безпокойство и в САЩ на фона на опасенията, че украинските сили могат да използват американски оръжия срещу цели, разположени на руска територия, с което рискуват да предизвикат допълнителна ескалация в конфликта, предаде БТА.

Вчера най-малко петима цивилни бяха убити в южната украинска Николаевска област, според заместник-началника на украинската президентска канцелария Кирило Тимошенко. Руското министерство на отбраната потвърди информацията за обстрела там, но каза, че той е бил насочен срещу два военни командни пункта и че са били убити 350 украински военни. Вчера представителят на проруските сепаратисти Андрей Марочко заяви в „Телеграм“, че контролираният от Русия град Луганск в Източна Украйна е бил подложен на продължителен обстрел от доставените от САЩ артилерийски системи „Хаймарс“. Началникът на украинската военна администрация в Луганска област Сергий Гайдай каза, че обстрелът е бил насочен срещу военни складове.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: