Отидете към основна версия

3 100 16

Въздушна мощ! Иран се похвали с първия си дивизион от дронове в Индийския океан

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • персийски залив-
  • дрон

Техеран сключи сделка през 2015 г., според която ограничи програмата си за обогатяване на уран, в замяна на освобождаване от международни санкции

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати са готови да използват "всички елементи на националната си мощ", за да не допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Това бе заявено по време на посещението на американския президент Джо Байдън в Израел. "Ако това се окаже последното средство, да", заяви на 14 юли Байдън по отношение на възможността за използване на военна сила.

"Американците и ционистите (Израел) знаят много добре цената на използването на думата "сила" срещу Иран", каза бригаден генерал Аболфазл Шекарчи, говорител на иранските въоръжени сили, цитиран от иранските медии в петък.

Съединените щати и Израел се стремят да положат основите на съюз за сигурност с арабските държави, който ще свърже системите им за противовъздушна отбрана, казаха източници, запознати с плана.

Техеран сключи сделка през 2015 г., според която ограничи програмата си за обогатяване на уран, в замяна на освобождаване от международни санкции.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп напусна сделката през 2018 г. и отново наложи сурови санкции на Иран, което накара Техеран да започне да нарушава ядрените ограничения около година по-късно.

Дипломатическите усилия за възраждане на сделката досега се провалят.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.

Свързани новини