15 Юли, 2022 17:06 3 064 16

Въздушна мощ! Иран се похвали с първия си дивизион от дронове в Индийския океан

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • персийски залив-
  • дрон

Техеран сключи сделка през 2015 г., според която ограничи програмата си за обогатяване на уран, в замяна на освобождаване от международни санкции

Въздушна мощ! Иран се похвали с първия си дивизион от дронове в Индийския океан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати са готови да използват "всички елементи на националната си мощ", за да не допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие. Това бе заявено по време на посещението на американския президент Джо Байдън в Израел. "Ако това се окаже последното средство, да", заяви на 14 юли Байдън по отношение на възможността за използване на военна сила.

"Американците и ционистите (Израел) знаят много добре цената на използването на думата "сила" срещу Иран", каза бригаден генерал Аболфазл Шекарчи, говорител на иранските въоръжени сили, цитиран от иранските медии в петък.

Съединените щати и Израел се стремят да положат основите на съюз за сигурност с арабските държави, който ще свърже системите им за противовъздушна отбрана, казаха източници, запознати с плана.

Техеран сключи сделка през 2015 г., според която ограничи програмата си за обогатяване на уран, в замяна на освобождаване от международни санкции.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп напусна сделката през 2018 г. и отново наложи сурови санкции на Иран, което накара Техеран да започне да нарушава ядрените ограничения около година по-късно.

Дипломатическите усилия за възраждане на сделката досега се провалят.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    36 8 Отговор
    Кво стана с великите санкций от сащ. Значи сащ вече са нищо
  • 2 интересно

    41 9 Отговор
    Евреите имат ядрено оръжие,но молят за помощ американците, които също имат ядрено оръжие, никой около евреите да няма ядрено оръжие. Защо те ще имат с иранците не могат. Ако сирийците имат ядрено оръжие,дали евреите ще са пак толкова смели и да нанасят всяка седмица удари в Сирия

    Коментиран от #4, #5, #7, #15

  • 3 Дронове

    5 19 Отговор
    От Али Експрес,същия резил са като рашките.
  • 4 РезенонВърпос

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "интересно":

    Това е лошото на днешната ситема, когато се правят безчинства и те идват от "свободния свят" - всичко е наред. Когато някой възпроптае му слагат епитети като: диктартор, ограничаваш човешките права, жените нямат права, свободна журналистика .... много изтъркали се вече епитети и накрая разбира се безмислено повтаряне на неща от преди студената войн даже. Пуснете си тази фодрелайен ли е, прави се на мъж от 41-ва година, повтаря същите реплики от 41-ва година и си мисли, че прави нещо .... цяря е гол и скоро никой няма да се срамува да го каже на глас )
  • 5 Ако, ама

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "интересно":

    Ако, ама нямат. Няма и да имат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 русия значи тероризъм

    8 14 Отговор

    До коментар #2 от "интересно":

    А не ти ли е интересно дали руските терористи щяха да нападнат Украйна и да им крадат територията и ресурсите ,ако Украйна си беше запазила 2-те хиляди ядрени оръжия ? М ?
  • 8 СЕСЕСЕРЕ

    8 1 Отговор
    Евреите Ционисти командват и САЩ и Русия те са и федералния резерв...... Главното Зло на света...
  • 9 Уса

    5 2 Отговор
    От наложените американски санкции срещу Русия еврото отива по дяволите и това е резултата,като начало.На какво се надяваше Европа,като няма никакви ресурси а само консуматори,които скоро ще разберат,как се оцелява по български.Американците се оказаха по-умни от европейците и само 20% подкрепят продажното си правителство
  • 10 Торето

    4 3 Отговор
    Стария съвсем изкудкудяка! Израел и саудитска арабия съд щит срещу иран? Този окъси и трите фази. А междувременно иран и саудитска арабия членове на брикс? Светът се промени откакто русиясе изправи срещу фашистките мечти в украйна
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 САЙГОН

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "интересно":

    Въйййй Сакън м..аймуни и ядрено оръжие..... Пази боже
  • 16 Петьо Петров

    1 1 Отговор
    Задайте си въпрос, бихте ли се пожертвали за Украйна? А за Полша или Румъния? Последните са в "отбранителния" ни съюз. А те за нас? Всички сме в НАТО, нали? Кой ще поеме куршума предназначен за самите нас? Неее, ние ще сме на предните линии...и ще умираме в името на демокрацията.
    Но няма да се плашите, НАТО ни пази!