Last news in Fakti

10 Юли, 2022 14:58 1 554 16

Иран заяви, че е постигнал нов напредък в обогатяването на уран

  • иран-
  • натанз-
  • ядрена сделка-
  • ебрахим раиси-
  • израел-
  • джо байдън

Проблемът ще бъде сред темите, засегнати в предстоящите преговори на Джо Байдън, който заминава във вторник за Израел, а в петък ще бъде на посещение в Саудитска Арабия

Иран заяви, че е постигнал нов напредък в обогатяването на уран - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран съобщи през уикенда, че е постигнал нов технически напредък в обогатяването на уран, продължавайки да развива ядрената си програма, докато преговорите за възстановяване на ядрената сделка от 2015 г. остават блокирани, предаде Франс прес.

Според доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до страните членки Ислямската република е започнала да захранва каскадата от усъвършенствани центрофуги в завода си във Фордо, модернизиран наскоро за по-ефективна работа.

Това техническо подобрение дава възможност "по-­лесно да се променя конфигурацията на каскадата" и бързо да се минава от едно на друго ниво на обогатяване, обясни МААЕ в предишен доклад през май.

Подземният завод е разположен на около 180 км южно от Техеран.

В началото на януари 2021 г. Иран заяви, че е задействал в този обект процес за производство на уран, обогатен до 20 процента - над равнището от 3,67 процента, определено от ядреното споразумение. Месеци по-късно страната премина безпрецедентния праг от 60 процента, доближавайки се до обогатяване от 90 на сто, необходимо за направата на бомба. Техеран обаче отрича да има такова намерение.

МААЕ е натоварена да следи изпълнението на поетите от Иран ангажименти по ядрената сделка с великите сили от 2015 г., но след оттеглянето на САЩ от нея през 2018 г. и подновяването на санкциите Техеран постепенно отхвърли своите задължения.

Преговорите са в мъртва точка, а МААЕ все повече работи слепешката, тъй като през юни Иран изключи 27 камери за наблюдение на процесите.

Проблемът ще бъде сред темите, засегнати в предстоящите преговори на Джо Байдън, който заминава във вторник за Израел, а в петък ще бъде на посещение в Саудитска Арабия.

"Моето правителство ще продължи да увеличава дипломатическия и икономическия натиск, докато Иран не се подготви отново да спазва споразумението, също както съм готов да направя аз", писа президентът на САЩ вчера в статия за в."Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 добри новини

    20 3 Отговор
    Иран ако стане ядрена сила на еврейските нацисти, дето извършват етническо прочистване над палестиците, ще им стане много неудобно. Краваристан няма да им помогне.

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    7 18 Отговор
    Рано или късно Израел ще ги торпилира....Няма да разрешат Иран да се сдобие с ядрено оръжие....

    Коментиран от #14

  • 3 рашка е в колапс

    6 28 Отговор

    До коментар #1 от "добри новини":

    Подобни терористични държави като Иран,Северна Корея и Русия не трябва да разполагат с ядрено оръжие ,защото тези терористични фашисти могат да затрият света.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Байденко

    22 0 Отговор
    Знаете ли за един, дето го боляло навсякъде? И тук, и тук, и тук... Оказало се, че пръста с който показва е счупен.
    Така и Сащ имат проблем с Иран, с Русия, с Канада, с Турция, с Либия, с ЕС, с Китай и всички останали.
    Дали проблемът не е в "пръста"?
  • 5 т-п трол соросоиден

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "рашка е в колапс":

    Я да видим пак коя държава е терорист номер едно в света: 201 от 248 военни конфликта по света от 1945 до 2001г са дело на велите демократи! Пиши в търсачката "China reports US initiated 81% global armed conflicts" и чети белким ти влезе нещо в кратунката.

    Коментиран от #7, #10

  • 6 айкуид

    14 1 Отговор
    Дано го тестват по територията на злото - сащ!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 йкуъ

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "рашка е в колапс":

    Страната на злото е сащ!
  • 9 Браво

    11 1 Отговор
    Скоро май ще обогатят Белия Дом
  • 10 Скорпи

    3 16 Отговор

    До коментар #5 от "т-п трол соросоиден":

    Ти да разбра нещо от тези 248 конфликта по света...нищо не си разбрал,нали....но сега когато Алкашия нападна Украйна....разбра и усети тръпката......Не се прави на майка Тереза...навсякъде има войни...лошото е когато е в сърцето на Европа и всички патим от тази руска инвазия.....

    Коментиран от #13

  • 11 Украинска соросоиден кравар

    8 6 Отговор
    Пикаеш ли газ от злоба,продажна русофобска соросня
  • 12 АМИ ПОИСКАЙТЕ ДА СТАНЕТЕ ☝

    7 2 Отговор
    ИРАНСКА РУ.КА РЕПУБЛИКА И ЩЕ СЕ ЗАРИНЕТЕ И С БЕДЕН И С БОГАТ УРАН👍
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мишел

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Израел и сега не смее да удари Иран , защото Иран има огромен брой балистични ракети с конвенционални бойни глави (2017 г. бяха 55 000, 2020 над 65 000, сега са над 19 000, според статии в The National Interest и Military Watch magazine в съответната година). С тези ракети Иран може да нанесе върху Израел, еквивалентен на удар с десетина ядрени оръжия. Срещу толкова много ракети Железният купол е безсилен.
  • 15 Мишел

    5 1 Отговор
    Достатъчно е да стане като Северна Корея, която откакто има балистични ракети с ядрени оръжия, накара САЩ да минават на пръсти далеко от нея.
  • 16 Скоро

    5 0 Отговор
    Израел ще може евтино да купува уран от комшийте.