Отидете към основна версия

2 566 38

Брюксел: Европейският съюз очаква Сърбия да се въздържа от засилване на отношенията с Русия

  • петер стано-
  • русия-
  • сърбия-
  • европейска комисия-
  • владимир путин-
  • александър вучич

Говорителят на ЕК Петер Стано каза днес, че от Сърбия се очаква да се съгласува с решенията на ЕС, сред които е и ограничаване на излъчването на руската държавна телевизия РТ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз очаква Сърбия да се въздържа от засилване на отношенията с Русия, съобщи Европейската комисия за Радио Свободна Европа по повод на неофициалните съобщения в сръбски медии, че телевизия "Раша Тудей" /Russia today/ планира да открие телевизия в Сърбия, пише вестник "Данас".

Говорителят на ЕК Петер Стано каза днес, че от Сърбия се очаква да се съгласува с решенията на ЕС, сред които е и ограничаване на излъчването на руската държавна телевизия РТ.

"РТ е част от руските пропагандни и дезинформационни инструменти, с които Кремъл следва незаконната агресия срещу Украйна и убийствата на украинския народ. В този контекст очакваме Сърбия да се въздържа от засилване на отношенията с Русия като държава, която масово нарушава Хартата на ООН и международното право", съобщи Стано.

Сръбски медии съобщиха вчера, че "Раша Тудей" планира да открие свое представителство в Сърбия.

В рамките на широк пакет санкции срещу Русия ЕС забрани излъчването на "Russia today" заради подкрепата ѝ и стимулирането на руската агресия срещу Украйна. Сърбия, която от март 2012 г. е кандидат за членство в ЕС, е длъжна да съгласува решенията си с Брюксел, за да отговори на условията за присъединяване.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: