Отидете към основна версия

5 376 105

Унгария упрекна ЕС: Мислите повече за санкциите срещу Русия, отколкото за мира в Украйна

  • унгария-
  • украйна-
  • война-
  • санкции-
  • русия-
  • петер сиярто

Междувременно австрийският външен министър Александър Шаленберг отбеляза, че страната му усеща негативното влияние на санкциите на ЕС срещу Кремъл, тъй като Русия е неин важен търговски партньор

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз в действителност не се съсредоточава върху установяването на мир в Украйна, а върху допълнителен пакет от санкции срещу Москва. Това заявява унгарският министър на външните работи Петер Сиярто.

Военната ситуация се влошава, но Брюксел е зает с поредния пакет от санкции вместо с изграждането на мира, написа той във Фейсбук преди днешната среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Сиярто подчертава, че светът се нуждае от мир за предотвратяване на "по-нататъшни безсмислени човешки жертви'', разрешаване на проблема с растящата поради войната инфлация, справяне с продължаващата енергийна криза и премахване на проблемите с доставките на храна.

Междувременно австрийският външен министър Александър Шаленберг отбеляза, че страната му усеща негативното влияние на санкциите на ЕС срещу Кремъл, тъй като Русия е неин важен търговски партньор. По тази причина първоначално той е бил против мерки, които включват енергийния сектор. Шаленберг обаче заяви, че е наясно, че санкциите срещу Москва са необходими.

Преди дни стана ясно, че Европейската комисия планира да въведе редица изменения в санкциите срещу Москва, така че те да не засягат износа на храни и зърно от Русия. Същевременно ЕК възнамерява да въведе нови ограничения върху руското злато, химикалите и машиностроенето.

По-рано днес германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че Европейският съюз няма да отмени санкциите, наложени на Русия заради ситуацията в Украйна, ако Москва и Киев подпишат мирен договор при условията на Русия.

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че санкциите на Запада срещу Русия са цената, която Москва трябва да плати за своята независимост и суверенитет, и тяхното въздействие само ще допринесе за по-нататъшното укрепване на страната.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: