Last news in Fakti

29 Юли, 2022 21:00 5 626 107

Провокаторът Орбан: възмущение след "нацистка реч" на унгарския премиер

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • фидес-
  • жужа хегедус

Оставката на Жужа Хегедус обаче се различава от всички останали по това, че идва в момент, когато унгарският премиер все по-често се увлича по една откровено крайнодясна и расистка идеология

Провокаторът Орбан: възмущение след "нацистка реч" на унгарския премиер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от най-близките съветнички на унгарския премиер Виктор Орбан подаде оставка заради негово расистко изказване. Скандалът предизвика политическо земетресение в Унгария и широк отзвук в чужбина.

Унгарският премиер Виктор Орбан е хладнокръвен и целенасочен провокатор. С премислени изказвания, съдържащи език на омразата, той разделя общественото мнение - както в родината си, така и в чужбина. Сред провокативните теми, по които се е изказвал, са смъртното наказание, мигрантите, ромите и Европейския съюз. Полемиката, която Орбан създава, обикновено преследва конкретна цел - например отклоняването на вниманието от други теми.

Понякога обаче изказванията на Орбан са толкова скандали, че предизвикват динамика, която самият той не може да предвиди. Такъв е случаят с речта му в румънския курортен град Бъйле Тушнад миналия уикенд. Не за първи път по време на речите си там по време на т.нар. летен университет той споделя поляризиращи и агресивни послания.

"Нацистка реч"

Този път Орбан говори за ”смесени раси”, “наводняване на Европа” от неевропейски имигранти и предполагаема "подмяна на населението" в Европа. Буквално той заяви: "Съществува свят, в който европейските народи се смесват с тези, които идват извън Европа. Това е светът на смесените раси.” Той твърди още, че в района на Карпатите живеят само местни жители, които са готови да се “смесват” помежду си, но не да стават “от смесени раси”.

Това изказване доведе до политическо земетресение в Унгария. Заради думите на Орбан дългогодишната му съветничка и близка приятелка Жужа Хегедус се оттегли. Тя определи думите на премиера като “нацистка реч”, която е “не само дискриминационна, но и напълно неприемлива”. Хегедус е от еврейски произход, родителите ѝ са преживели Холокоста.

Малко преди оставката на Хегедус и други представители на еврейските общности в Унгария протестираха срещу изказванията на Орбан. Унгарският главен равин Роберт Фрьолих заяви, че на Земята има “само един вид, който ходи на два крака, работи, говори и понякога мисли: Хомо сапиенс. Това е една единствена и неделима раса”. Международният комитет “Аушвиц” нарече изявленията на Орбан “глупави и опасни”. Те напомниха на оцелелите от Холокоста за "ужасните времена" на тяхното преследване.

Орбан загуби доверен съветник и приятел

В интервю за телевизионния канал RTL Klub Хегедус разкритикува остро Орбан и каза, че “Гьобелс също би могъл да напише подобна реч”. Тя сравни думите на Орбан с изказвания на Хитлер и припомни, че заради подобна реторика се е стигнало стигнало до Втората световна война.

Орбан отговаря на Хегедус в писмо: "Не може да мислиш сериозно да ме обвиняваш в расизъм след двайсет години съвместна работа. Знаеш, че според мен Бог е създал всяко човешко същество по свой образ и подобие. Затова при хора като мен расизмът е изключен." Хегедус отвръща с друго много лично писмо до Орбан, в което описва оцеляването на родителите си по време на Холокоста и добавя, че не може повече да мълчи, защото “мълчанието на твърде много хора” е направило възможни ужасите на нацистите.

Нейният оттегляне всъщност е първият път, в който служител от най-близкия кръг на Орбан напуска заради негово изказване. Макар социоложката да не беше влиятелна в управленския апарат, тя години наред бе смятана за една от малкото му близки приятели, които унгарският премиер слуша и на които се доверява.

Все повече съюзници се отдръпват от Орбан

В партията и управленския екип на Орбан рядко е имало случаи на приближени на премиера, които са се оттегляли или са го критикували. Сред тях е бившият еврокомисар и настоящ унгарски министър по европейските въпроси Тибор Наврачич, който понякога се дистанцира от поляризиращите изявления на Орбан и е смятан за един от малкото умерени политици във “Фидес”. През 2012/13 г. името на Орбан беше замесено в скандал със спекуланти на земя и мафиотски методи в аграрния сектор. Тогава оставка подаде секретарят в Министерство на развитието на селските райони, който беше отправил тези обвинения срещу Орбан. През 2015 г. разривът на олигарха Лайош Симицка с приятеля му от детинство Орбан също предизвика интерес - Симицка дълги години играеше ролята на сив кардинал във “Фидес”.

Оставката на Хегедус обаче се различава от всички останали по това, че идва в момент, когато унгарският премиер все по-често се увлича по една откровено крайнодясна и расистка идеология. В Централна и Източна Европа все повече бивши партньори и съюзници се дистанцират от Орбан, от една страна, заради общото антидемократично развитие в Унгария, а от друга, заради приятелското отношение на унгарското правителство към Путин в контекста на войната в Украйна.

"Трябва да направя нещо, за да го спра"

Редица консервативните интелектуалци и преподаватели в Унгария демонстрират недоволство към Орбан и неговата партия. Дали те ще сформират нова политическа сила все още не е ясно.

Хегедус не планира да спре дотук. Тя разкритикува лошата социална и икономическа ситуация в Унгария и определи като "напълно правилно" желанието на Европейския съюз да спре парите за Будапеща, докато положението с върховенството на закона не се подобри. Тя има намерение да започне инициатива срещу расизма. “Трябва да направя нещо, за да спра това”, казва тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    117 17 Отговор
    Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс заяви, че САЩ са навлезли в рецесия и "Уолстрийт се срива", опровергавайки твърденията на президента Байдън, че страната се справя добре, направени по-рано в четвъртък.

    "Трябва да ми кажете какво да махна от чинията, ако искате да сложа нещо друго в нея. Идвам при вас като градоначалник и казвам: "Ето колко имаме, това е всичко", заяви кметът на Голямата ябълка по време на събитие в Стейтън Айлънд, организирано сдружението с нестопанска цел "Проект гостоприемство", предаде hamodia.com.

    "Намираме се във финансова криза, каквато не можете да си представите", добави той. "Уолстрийт се срива, ние сме в рецесия."

    Изводите за вас!

    Коментиран от #96, #98, #101, #103

  • 2 Директно:

    191 20 Отговор
    дойче веле-срам, лъжлива пропаганда и позор!!!!! Виктор Орбан е един от малкото светли лъчове в сегашното, безумно време в което живеем!!! Унгария с него е на светлинни години от нас, въпреки равния старт преди 10-15 години.....

    Коментиран от #27, #104

  • 3 Адам Хилтън

    123 8 Отговор
    Не проблем когато Украйна го прави.
  • 4 Урюрвкос

    59 21 Отговор
    Орбан провокира Путин приложи специалната военна операция и към Европа
  • 5 ТаУмВзе

    146 9 Отговор
    Овче зеле! Еврейн нацист злеленски Крепите Дружно. Ква реч на омразата бре. Така сте се Промили, че не разбирате как сте се прецали ей!

    Коментиран от #37

  • 6 ами да кажа

    145 10 Отговор
    браво Орбан
  • 7 Орбан е идеалът

    144 6 Отговор
    За държавен европейски лидер
  • 8 МнениЕ

    153 7 Отговор
    България търси такъв политик, България не иска повече подлоги..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Браво на ОРБАН

    133 5 Отговор
    Учете се от НЕГО !!!
  • 11 безпартиен

    117 5 Отговор
    Вече съм сигурен,че единственият начин България да се измъкне от дъното е Орбан да загуби изборите в Унгария и да вземе българско гражданство!Тогава имаме шанс да отпаднат набедените за политици Костов,Борисов,Станишев,Нинова и който се сетите от "известните" у нас!!!!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Бат Пешо

    83 5 Отговор
    "Унгарският главен равин Роберт Фрьолих заяви, че на Земята има “само един вид, който ходи на два крака, работи, говори и понякога мисли: Хомо сапиенс. Това е една единствена и неделима раса”. Това което равина усложливо не е допълнил е, че богоизбраната раса е НАД хомото сапиенса. И тя богоизбраната не трябва да се меша със сапиенса. За повече информация се запознайте с книгата на Израел Шахак. Много поучително четиво
  • 13 Евала пич

    80 3 Отговор

    До коментар #11 от "безпартиен":

    Може да стане и с унгарско гражданство .Един крат....ун вече стана с канадското.....Поне Орбан ще направи смислени и полезни неща
  • 14 Въпрос

    74 4 Отговор
    Кой ще бъде българският Орбан?

    Коментиран от #32, #34

  • 15 Ха ха ха

    105 2 Отговор
    Ми браво. Една либералка по-малки в обкръжението на премиера Орбан. Унгарците извадиха късмет с него и ще ги има. А бъдеща кафява Европа ще е клоака.
  • 16 Боруна Лом

    87 3 Отговор
    БЕЗУМНО ПРАВ! ВИЖТЕ АНГЛИЯ, И ТУКА ЩЕ БЪДЕ!
  • 17 Преминаващ оттук

    107 2 Отговор
    Колкото и да плюват. Виктор Орбан е на светлинни години пред всички джендъри от ЕС.
    Човек прагматик който мисли за държавата си и за своя народ.
  • 18 Бах Z

    75 6 Отговор
    Орбан разклати Европа а Руснаците ще я облагородят.
  • 19 🇧🇬🇷🇺

    93 3 Отговор
    Браво на Орбан велик е
  • 20 🇧🇬🇷🇺

    92 4 Отговор
    DW трябва да бъде забранено и съдено за лъжи и пропаганда
  • 21 Гост

    86 2 Отговор
    Малко неловко е шваба да ми говори за расизъм.
  • 22 А ве

    62 3 Отговор
    DW Англия ли ви е господарят или Сорос
  • 23 🇧🇬🇷🇺

    57 1 Отговор
    Мирише на старо фкиснато зеле
  • 24 Тъпото

    60 2 Отговор
    DW пропагандирайте си в Германия
  • 25 Dw тъпаци

    43 1 Отговор
    Няма ли пак да ме блокирате
  • 26 Същият безмозъчен Орбан е ...

    1 80 Отговор
    ... от онези, които казват. Че няма битка за Украйна, а война срещу путинова Русия. Жалкото е. Че един бивш конституционен съдия. Е Орбанов подмазвач и рубладжия. Дантеленият Георги Марков Памперсов.

    Коментиран от #36

  • 27 това от мен да го знаеш

    7 56 Отговор

    До коментар #2 от "Директно:":

    Комунистите освен пропаганда друга дума знаете ли? Наслушали сме се за непрекъснатата пропаганда на "умиращия капитализъм (с високите технологии които никога не достигна развития социализъм)" още от времето на Тодор Живков. Не се ли усещате, че трябва да измислите нов термин, но за това се изисква разум, способности и аргументи, за да бъдеш убедителен. Това не е присъщо на комунистите защото те са свикнали да повтарят само заучени фрази, спуснати "отгоре"! Само като прочета "пропаганда" и ми е ясно кой го е написал!

    Коментиран от #38

  • 28 Име

    57 1 Отговор
    А нима е излъгал?
  • 29 Клаус

    62 3 Отговор
    Ако нацизмът не се върне в Европа и особено в Германия, европейците ще бъдат пометени от емигрантите. Жалко за симпатичната стара Европа.

    Коментиран от #44

  • 30 Я па я!

    42 2 Отговор
    Защо евреите са възмутени? Те са най-жестоки към смесените бракове. Евреин никога не би се оженил за нееврейка. Това е абсурд. И знаете ли защо? Защото те знаят, че женският ген е кръноносителя. Не искат нееврейски ген в рода си. И не са единствените с такова мислене. Но откачат, когато някой друг го направи. Ни ги разбирам. Аз не харесвам затворения генофонд, защото е слаб и с течение на вековете проявява жестоки болести. Падам си по естествения ъпдейт на гените. А това неминуемо значи контролирано смесване на гените.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Как кой

    34 4 Отговор

    До коментар #14 от "Въпрос":

    ВОЛЕН СИДЕРОВ .Ама нз още колко години ще минат докато се осъзнаем че каквото казва всичко е вярно и рано или късно тъй става само че нали е по лесно да му се подиграват и да го мислят за луд .Ами тогава ще си търпим кирчовци кокорчовци тикви костовски отломки и.т.н..... ама да не мрънкаме и да не се сърдим ами да си опичаме мозъка за кой гласуваме

    Коментиран от #70

  • 33 Отлично изказване

    59 3 Отговор
    на Виктор Орбан.Подкрепям го.За сетен път доказва,че е държавник с топки.

    Коментиран от #39

  • 34 Човека КоZа

    38 4 Отговор

    До коментар #14 от "Въпрос":

    Сидеров ти отговориха, но аз не мисля така. Той вече е компрометиран. Костадин Костадинов ще е българският Орбан. Досега всички компромати срещу него се оказаха фалшиви. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
  • 35 платена журналистика

    36 1 Отговор
    Пак ли дойче зеле - не ги чета и не се хабя да ги коментирам!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 КойТиУмВзе

    5 16 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Овчи мозАк .. като евреЙн ...

    Коментиран от #43

  • 38 И ся последно...!

    28 1 Отговор

    До коментар #27 от "това от мен да го знаеш":

    От много познати и изтъркани клишета и дълги локуми за ,,комунисти",не разбрах най-важното...!Ти одобряваш ли Орбан,или не...?!?!
  • 39 БРАВО !

    47 1 Отговор

    До коментар #33 от "Отлично изказване":

    Нужни са няколко Орбановци,за да се спаси Европа...!Защото -една птичка,пролет не прави...

    Коментиран от #50

  • 40 Край

    38 1 Отговор
    Завиждате на унгарците за лидера. Знаете ли как избира Унгария. Повече от половината и парламент се избира МАЖОРИТАРНО. Така после не се чудите как са попаднали в парламента хорица които никога не сте избирали.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 АВСТРО УНГАРСКАТА ИМПЕРИЯ

    15 2 Отговор
    СЕ ЗАВРЪЩА И ПОЧВА БОЯ С ФАЩ ИМПЕРИЯТА И РУСКАТА ИМПЕРИЯ САМО ЧАКА ЕВРОПА ЗИМАТА ДА ПОЧУСТВА КАКВО Е ЯДРЕНА ЗИМА
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 безпартиен

    19 1 Отговор

    До коментар #29 от "Клаус":

    Истинските германци свършиха на 9 май 1945!!!
  • 45 КойТиУмВзе

    2 9 Отговор

    До коментар #43 от "ТаУмВзе":

    Знаел бил , дръжки ..
  • 46 0000

    1 33 Отговор
    Добре ще е да се каже че Орбан е висш кадър на унгарската ДС на ЦК на БКП,фамилията му са все кадри на унгарската комунистическа партия,комуниста Диорд Сорос го финансира

    Коментиран от #106

  • 47 Чичкото с мустачките от Австрия

    26 1 Отговор
    Все някой трябва да каже истината, колкото и да е трудна за разбиране.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Истина

    29 1 Отговор
    Та от това по вярно има ли ? Човека казва истината , а тия лицемери .....
  • 50 Дай Боже

    21 1 Отговор

    До коментар #39 от "БРАВО !":

    да се появят Орбани
  • 51 Хахахахахахахахахааааааа

    29 1 Отговор
    Какъв е изводът? Успели са да купят Жужа-та. Бая пара трябва да е играла. Стил на изказ и теми, напълно сороспиянски. А инак Орбан както винаги е напълно прав. Щом такава воня се носи от зелето, трябва доста да им е объркал сменките. Всичко това доказва, че така трябва да се прави политика.
  • 52 Дойче унтерменшите пак нищо не схванали

    22 5 Отговор
    Не може така да се говори истината пред обществеността, както безотговорно прави Орбан.
  • 53 Гризлито

    5 23 Отговор
    Орбан,Лукашенко и Путин са един дол дренки. Само че,защо му трябва на Орбан с мечки дренки да яде???
  • 54 Али бали

    27 4 Отговор
    Четох,изчетох,стори ми се боза,и после погледнах автора ,и да ясно,буламача на ДВ както винаги.Къде мигрантите от Африка ,къде евреите ,какъв расизъм?Че кога евреи са сключвали брак с цветнокожи?Орбан има предвид, че соросните приближени умишлено транспортират ежедневно мигранти с цел в бъдеще да се претопи европейската раса.Това е негово мнение,но е допустимо.А защо соросните организация хвърля милиарди за дестабилизация на държави,вместо да помогне на африканските народи да живеят по добре в собствената си страна.Ей на оставиха Афганистан на талибаните и за какво беше всичко ?Тъкмо започнаха да живеят нормално и ги върнаха в 19 век.
  • 55 сега от висотата на времето

    4 20 Отговор
    се връщам към статии в западна европа от онова време, обрисуват пълен упадък, така, тогава тука, бяхме славни пламенни комсомолци, и ги наричахме - гнилия капитализъм, клатиха се, нам кви си кризи, ама, накрая източния блок се срути с гръм и трясък, е простиха тогава и не помогнаха да разградим реприсивния хапарат, и нали - едни трудни години за източна европа, ся кат екстраполираме данните до наши дни, запада пак е уж слаб, тука едни пламенни путинисти, и нали...... - кой пак ще падне?
  • 56 ОРБАН Е СВЕТОВЕН ЛИДЕР!!!!!

    24 6 Отговор
    ЕТО,БРАВО ,ТОВА Е ЛИДЕР НА СВЕТОВНО НИВО ..ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ,БАЙДАНОВЦИ ШОЛЦОВЦИ,МАКАРОНОВЦИ УРСУЛОВЦИ ИИИИИИИИИИИ...СА ЗА БОКЛУКА..ПОЛИТИКА Е ПОЛИТИК ЗА ДА РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА ,А НЕ ДА ГИ СЪЗДАВА И ЕСКАЛИРАТ ,КАКТО ПРАВЯТ ТЕ ..ТОВА ПРАВЯТ ,ЗАЩОТО СА НЕКЪДЪРНИЦИ ,КРЕТЕНИ....С ТАКИВА ЛИДЕРИ СВЕТА ЗАГИВА.....СЪЮЗИ ,САНКЦИИ , ТАЛИБАНЩИНИ ,ЗАБРАНИ , АЛООООООО,КАКВО ПРАВИТЕ ,УМИШЛЕНО СЪЗДАВАТЕ ПРОТИВОРЕЧИЯ ,АГРЕСИЯ М/У ТЕЗИ В СЪЮЗИТЕ И ОНЕЗИ ИЗВЪН ...КАКВО Е ТОВА ДЕЛЕЛЕНИЕ ?????А НА ВСИЧКО ОТГОРЕ СЕ ОПИТВАТЕ ДА ИМ НАЛАГАТЕ ПРАВИЛА...
    НАЙ- ЛОГИЧНИЯ,НАЙ-ДИАЛОЧНИЯ И ЗРЯЛ ЗА СВЕТОВЕН ПОЛИТИК Е ОРБАН , И АКО МОЖЕШЕ ДА СЕ ИЗБИРА ТАКЪВ ЛИДЕР ,БИХ ГЛАСУВАЛ ЗА НЕГО........... ЗА МИЖИТУРКИТЕ МАРИОНЕТКИ , ВТРЕНЧЕНИ В ПЧАТНИЦИТЕ НА ЕВРО И ДОЛАРИ,ТОВА Е ВАЖНО И ЗАРАДИ ТОВА СА СИ ПОДВИЛИ УПАШКИТЕ И КРОТКО СЛУШКАТ..МИШОЦИ ,МЪРТВИ ДУШИ,ФИГУРАНТИ ЗА БРОЙКА..
  • 57 Теодоро

    26 5 Отговор
    МАЗЕН ПАСКВИЛ,СЛАВА НА ОРБАН,ЕДИНСТВЕНИЯТ ЛИДЕР КОЙТО МИСЛИ ЗА НАРОДА СИ...ФАКТ
  • 58 123

    24 4 Отговор
    Орбан е най-хубавото нещо, което може да се случи на Европа в това смутно време. Жалко, че е само той, който вижда нещата в правилния аспект, незаслепен от "европейските ценности, натрапвани и насаждани от болните кратуни в Брюксел.

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Навалний

    6 14 Отговор
    Съвсем скоро ще седне заедно с Ху йло в Хага, на цист побъркан!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 САТЪРА НА ХАНА

    21 2 Отговор
    ПОСЛЕДНИТЕ 9000 ГОДИНИ
    В БЪЛГАРИЯ НЕ СА ЖИВЯЛИ
    НЕГРИ, АРАБИ, ПАКИСТАНЦИ, АФГАНИСТАНЦИ И ИНДИЙЦИ
  • 63 Опааа

    20 3 Отговор
    Браво Орбан!
    Браво!
  • 64 Орбан, нее Нацист а Държавник!!

    19 3 Отговор
    Това, че са плъзнали мигранти Е С е "заслуга" на Колективния Запад!!!! Тези които водиха, войните в държавите от където са,
    мигрантите да се оправят!! Орбан, е Държавник на място!!! Запада Отгледа Нацистите в Украйна да си ги приютява!!
  • 65 Пламен

    3 16 Отговор
    Орбан е проруски фашист.
    За отбелязване е че приюти най гадния антибългарски македонист Груевски и унгарските вестници и медии дават гласност на македонистка антибългарска пропаганда.
  • 66 Българските турци

    15 1 Отговор
    Чиста проба интервенция към “Фидес” и Орбан ! Класически модел на ЦРУ за сатанизиране на неудобни за мисията им елементи ! Употребява се повсеместно по всички кътчета на планетата до където са проникнали с пипалата си !
  • 67 кирил

    5 16 Отговор
    Унгария е световен пример за най глупавата политика. Винаги взимат губещата страна. Вече е сигурно, че русия е у киреча
  • 68 Щерев

    5 12 Отговор
    През ВСВ, на източния фронт, унгарците са извършвали такива зверства, че съветските офицери са заповядвали веднага разстрел за тях. За унгарците не се е предвиждало плен. Тогава са били на страната на фашистка Германия, сега са на страната на фашистка русия. Ще загубят, както тогава.
  • 69 5577

    14 3 Отговор
    Дойче веле пак се изложи. Виж коментарите и оценките, че квалификациите които даваш са грешни, плод на цяла сграда пълна с бюра, зад които стоят хора със задачи спуснати от горе. Вече е смешно не се ли усещате.
  • 70 да допълня

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Как кой":

    Той,Волен,хубаво приказва!Ама като вземе властта какво прави?За него важи приказката"не слушай попа какво пее,а гледай какво прави"!Видяхме и инфантила Волен какво направи със златния си пръст,нали?
  • 71 Иво

    8 2 Отговор
    На първо време Израел да спре да убива палестинци.
  • 72 Българските турци

    10 3 Отговор
    Дори манталитетът и на най обикновения българин така се е изкривил че виждат само "страна" до която да застанат и силна мишница под която да се приютят !... А доблестта и достойнството на нациите е да си имат своя собствена , независима и принципна ПОЗИЦИЯ !!! Орбан с унгарците, Мадуро с Венецуела, Вучич със сърбите , Ердоган и турците може да се посочат като пример как се отстоява такава ПОЗИЦИЯ и как биват подлагани на "САТАНИЗИРАНЕ" !!!
  • 73 Фалши за рашиски сайт

    2 6 Отговор
    След този 10 ноември ще има ЛУСТРАЦИЯ!
  • 74 държавник

    12 2 Отговор
    Де да имахме и ние един "Орбан"! Единственият лидер в ЕС, мислещ преди всичко за народа и държавата си! За разлика от нашите корумпирани, лакоми, крадливи, евро-атлантически подлоги.....

    Коментиран от #80

  • 75 незнайко

    11 2 Отговор
    Орбан е прав в изказванията си . Вярно е, че се смесват различни раси и интелекти каквито едва ли имат бежанците ! Бежанската вълна е подобна на тази в БЪЛГАРИЯ когато мюсюлманите хукнаха към турция по команда, но после се върнаха , ЗАЩО ЛИ ? САЩ всячески се мъчат да доминират над Европа и го правят без да се крият ! Какво спечели източна Гелмания като премахна стената ? Неравенството си продължава, само движението на хората е свободно !!! Лъскавите стоки - черна и бяла техника се купуват веднъж на 5 години примерно, но ХРАНАТА както се видя сега в кризата е основен фактор !!! Всички проплакаха за зърно и газ за отопление !!! Никой не плаче за телевизори , коли , перални, хладилници и тем подобни !!! БЕЗ ТЯХ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВЕЕ !!!

    Коментиран от #85, #87

  • 76 Ден

    11 3 Отговор
    Германия и Франция както нидерландия и белгия потъват в небитието и аз се радвам ,запада трябва да бъде заличен

    Коментиран от #79

  • 77 Предсказанието е:

    10 2 Отговор
    "Ще дойде време,когато ненормалното ще се смята за нормално". Това което е казал Орбан,е точно така.Европа се наводни от милиони африканци,араби и всякакви други етноси,много ясно ще генния фон ще се видоизмени.Нормално е която и да е държава да се опита да запази собствения си!
  • 78 Иво

    4 12 Отговор
    Не може да си приятел на Путин и да не си фашист. Унгария трябва да бъде изкарана от ЕС и НАТО. Двойната игра на нациста Орбан трябва да приключи.
  • 79 Пешо

    2 5 Отговор

    До коментар #76 от "Ден":

    Ти да не си от иzтока. Веднага си заминавай.
  • 80 666

    4 7 Отговор

    До коментар #74 от "държавник":

    Той и Хитлер е " мислил" за народа си.
  • 81 Пешо

    7 5 Отговор
    Този сайт прокарва антисемитска и фашистка пропаганда и трябва да бъде закрит.
  • 82 Архимандрисандрит Бибиан l

    1 5 Отговор
    Не мо е лесно на дрогара Орган! За да баде винаги актоален требе да е постояно у кундициа,прав ,здраф и кораф, дръжейки силно двате си кожени, нештавени куфара!
  • 83 незнайко

    11 1 Отговор
    Какво става ? Много статии от ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ? Пропагандата е в апогея си !!!
  • 84 Факт

    9 1 Отговор
    е че факти и зеле са пропагандатори на лгбт и още букви либерастията
  • 85 Българските турци

    2 4 Отговор

    До коментар #75 от "незнайко":

    Скъпи ми незнайко...Виж проучи защо " мюсюлманите хукнаха към турция по команда" и тогава прави сравнения !
  • 86 Правителството падна

    8 0 Отговор
    А след неговото падане,трябва медииното и пространство да се изчисти от платените медии,които бълватПомия всеки ден.Мисля,че има много медии,които не трябва да бъдат допускани до публикации,защото самия им език и опита за манипулация,нямат нищо общо със свободната журналистика.Всяка публикация,нзависимо от кого,трябва да си носи отговорност.Забележете!Най свестния държавник на една суверенна държава,който отстоява суверенитета на своята държава и ценостите на народа си,който не участва в самоубийствени за държавата си санкции го наричат "Провокатор"
  • 87 Българските турци

    2 7 Отговор

    До коментар #75 от "незнайко":

    А доколкото до интелекта на най елементарния бежанец...твърдо може да се твърди че интелект който успява да преодолява хиляди километри...успява да прекоси Сахара и преплува Средиземно море и достига целта си е категорично по висок от интелекта на всички нас които си въобразяваме че пишем тук свръх интелектуални коментари !!!...

    Коментиран от #88

  • 88 Верно ли

    6 1 Отговор

    До коментар #87 от "Българските турци":

    си мислиш, че интелектът на оня довчера живял в колиби и пещери преминал, през пустини, планини и морета от 10 000 км е по-голям от този, който живее в съвременна Европа измислил някаква метална или пластмасова кутия с която говориш с братчеда си от другия край на маалата или другия край на света или четеш тука това ?!
    Просто подгонени от нуждата и мизерията там имат по голям инстинкт за самосъхранение и оцеляване за разлика от обикновения европеец, който е загубил способността на се бори и съпротивлява!

    Коментиран от #90

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Българските турци

    4 4 Отговор

    До коментар #88 от "Верно ли":

    В джунглата и в морските дълбини оцеляват съществата с най висок интелект като успяват да превърнат дори дезавантажа в авантаж...Това че четеш Шекспир или имаш диплома от ВУЗ не ти дават възможност по лесно да оцеляваш в "джунглата на живота" !...Именно инстинктът на живите същества е най важният показател за нивото на интелекта му !!!

    Коментиран от #107

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Орбан

    9 6 Отговор
    Кой? DW и Факти ли? Чакай да го преместя:)
  • 93 Слава Россий

    5 6 Отговор
    ЕС СА ГЪПАНАЙРЕН, БИТЕ СМЕТАНЕН И КИСЕЛЕН ЗЕЛЕН.

    Коментиран от #94

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Иван

    5 4 Отговор
    Ти си мръcен и дoлен рyсофилиcтичен продажник! Изpoд !
    За няколко копейки си способен и майка си и държавата да продадеш на пyтьото !
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Николаос Изцеденис

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    В мрежата се появи клип, който кани всички чужденци да се заселят и да станат нейни граждани. Ефектният видеоклип подчертава предимствата - вкусна кухня, красиви жени, богата история, уникална архитектура, евтин газ, електричество и вода.В клипчето чужденците биват запознавани още с дружелюбността на народа, традиционната руска водка, както и с възхвала на икономиката, която могла да устои на „хиляди санкции”
  • 104 Ю Brent Ес

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Директно:":

    Човека им казва, но те не чуват: „Време е да се преместите в Русия. Зимата идва” Не отлагайте.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 колко жалко

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "0000":

    тази лесно достъпна информация не се харесва от мнозинството.
  • 107 в джунглата може

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Българските турци":

    но нека не забравяме, че това преселение на маси от Африка е организирано и финансирано от някои, които остават в сянка. Те със сигурност са го измислили и добре знаят какво правят и защо влагат пари в подобни начинания. И тук интелектът на пришълците няма нищо общо - просто са направили живота им в собствените им страни труден и са ми дали едни пари за да финансират преместването. Дестабилизират Европа по всички възможи начини.