Отидете към основна версия

4 081 26

Зеленски назначи шефа на отдела за борба с корупцията за изпълняващ длъжността началник на тайните служби

  • васил малюк-
  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • иван баканов

Президентът подписа указ за назначаването на Васил Малюк на поста, ден след като отстрани приятеля си Иван Баканов, защото, по думите му, той не е успял да изкорени предателството в службата

Снимка: Укринформ

Украинският президент Володимир Зеленски назначи изпълняващ длъжността началник на украинската Служба за сигурност, след като вчера внезапно отстрани неговия предшественик, предаде Ройтерс.

Зеленски подписа указ за назначаването на Васил Малюк на поста, ден след като отстрани приятеля си от детството Иван Баканов, защото, по думите му, той не е успял да изкорени предателството в службата.

От март 2020 г. досега 39-годишният Малюк е бил заместник-началник на Службата за сигурност и е ръководил отдела за борба с корупцията и организираната престъпност, посочва сайтът на ведомството.

Вчера бе съобщено, че Зеленски е отстранил от длъжност и главната прокурорка Ирина Венедиктова, като се позова на десетки случаи на сътрудничество с Русия от страна на служители на прокуратурата и на украинските тайни служби.

Андрий Смирнов, заместник-началник на президентската канцелария, каза че Баканов и Венедиктова не са уволнени, а временно отстранени от длъжност до приключване на предприети срещу тях разследвания. Пред украинската телевизия той каза, че двамата биха могли отново да се върнат на постовете си, ако бъдат оправдани в хода на заведените разследвания.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: