Отидете към основна версия

2 940 25

Киев: Обезпокоени сме от промяната в риториката на Иран по отношение на конфликта в Украйна

  • иран-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • нато-
  • аятолах али хаменей

Външното министерство е обърнало внимание на изявленията на иранското ръководство, които косвено оправдават агресията на Руската федерация срещу Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на външните работи на Украйна призова иранската страна да се въздържа от изявления или стъпки, които биха подхранили руската агресия срещу Украйна, предаде украинската агенция Укринформ, както цитира изявление на говорителя на ведомството Олег Николенко.

Прессекретарят отбеляза, че външното министерство е обърнало внимание на изявленията на иранското ръководство, които косвено оправдават агресията на Руската федерация срещу Украйна.

Николенко каза, че "от началото на пълномащабната война на Русия Иран публично е декларирал позиция на неутралитет и се е застъпвал за прекратяване на огъня и за политико-дипломатическо уреждане". "В този контекст украинската страна е обезпокоена от промяната в риториката от страна на иранската държава", допълни говорителят на украинското външно министерство.

"Съгласието с агресивните действия на Русия не само я насърчава да продължава нищо непровокираната си война срещу народа на Украйна, но и полага основата за дестабилизиране на мира и сигурността в други региони на света", добави Николенко.

Той подчерта, че всякакви обвинения за предполагаема подготовка на нападение срещу Русия са безпочвени и манипулативни и призова иранската страна да се въздържа от изявления или стъпки, които биха подхранили агресията на Русия срещу Украйна.

Върховният и духовен лидер на Иран Али Хаменей по време на преговори с президента на Руската федерация Владимир Путин заяви, че ако Русия не спре действията на НАТО в Украйна, след известно време този съюз ще започне война, изтъквайки като претекст Крим, отбелязва украинската агенция.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: