Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юли, 2022 23:00 3 901 142

Ракети за Украйна: могат ли HIMARS да обърнат хода на войната

  • украйна-
  • ракети-
  • русия-
  • война-
  • himars-
  • лойд остин

В сряда американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ ще доставят още четири установки HIMARS, с което броят им ще нарасне на общо 16

Ракети за Украйна: могат ли HIMARS да обърнат хода на войната - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ доставят на Киев модерни ракетни системи, които повишават значително мощта на украинската армия. С тяхна помощ тя вече поразява успешно цели дълбоко зад тила на врага. Какво могат установките HIMARS?

В края на юни Украйна съобщи, че е унищожила руска военна база в Изюм, в източната част на Донбас, при което са загинали най-малко 40 войници. Същата нощ при друг удар се твърди, че е бил убит и командир на елитен руски парашутен полк.

Това са първите руски жертви на HIMARS (съкращение от High Mobility Artillery Rocket System – високомобилна артилерийска ракетна система. Пълното ѝ обозначение е M142 HIMARS. Очевидно тя позволява на Украйна – за първи път след началото на руската инвазия на 24 февруари – да нанася удари дълбоко отвъд фронтовата линия.

Вашингтон започна да изпраща HIMARS на Украйна през юни, когато Русия напредна в Донбас и Луганск. Оттогава американската ракетна система се превърна в изключително ценен актив за украинската армия. Киев твърди, че е нанесъл десетки удари по цели, в това число системи за противовъздушна отбрана и складове за боеприпаси.

В сряда американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че САЩ ще доставят още четири установки HIMARS, с което броят им ще нарасне на общо 16.

"HIMARS вече донесоха огромно предимство на бойното поле", написа в Туитър на 9 юли министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников. Повече такива установки ще засилят украинската военна мощ, допълни той.

Какво точно представлява HIMARS?

HIMARS е многоцелевата ракетна установка на концерна Локхийд Мартин. Производството ѝ започва през 1990-те години, а байното ѝ кръщение в американската армия е след 2000-та година. .

Пусковата установка може да бъде оборудвана с шест насочвани от GPS ракети със среден обсег на действие GMLRS. Това са управляеми ракети с обсег до 92 километра. Алтернативно установката може да бъде заредена с една управляема ракета от типа ATACMS – тогава тя може да поразява цели на разстояние до 300 километра. Вашингтон обаче не е доставил ATACMS на Украйна поради опасения, че украинците могат да се изкушат да нападат обекти на руска територия. Това би се възприело от Кремъл като сериозна американска намеса в конфликта.

HIMARS се обслужва от екипаж от трима души и се презарежда за пет минути. Тъй като е лека и не е монтирана на верижен танк, тази ракетна система е бързо подвижна и лесно транспортируема. А това ѝ позволява да избягва бързи контраатаки. Тази стратегия е позната като "стреляй и бягай".

Една установка излиза около 5 милиона долара. САЩ, Румъния, Сингапур, Обединените арабски емирства, Йордания и сега Украйна са единствените държави, които разполагат с HIMARS в момента. Одобрени са продажби на Полша и Тайван, а миналата седмица Естония потвърди, че ще закупи до шест системи от САЩ, като част от пакет на стойност 500 млн. долара.

Системите HIMARS са били използвани преди това в Афганистан – срещу талибаните в провинция Кандахар, както и срещу "Ислямска държава" в Ирак по време на битката за Мосул.

Могат ли HIMARS да дадат стратегическо предимство?

В първите дни на руската инвазия в Украйна доставените от чужбина противотанкови оръжия, като NLAW и Javelin, се оказаха незаменими за защита срещу руските бронирани колони, движещи се към Киев или Харков. През последните месеци Русия бавно напредна в Източна Украйна, превземайки останалите украински градове в Луганск и голяма част от Донбас под градушка от артилерийски огън.

Украйна е превъзхождана при конвенционалната артилерия с максимален обсег до около 40 километра. Но HIMARS се оказаха от решаващо значение за повишаване на бойната мощ на украинската армия. Те ефективно поразяват ключови командни, комуникационни и логистични центрове, намиращи се далеч зад вражеските линии, като същевременно остават извън обхвата на вражеския огън.

Въздействието им очевидно се усеща от Русия, която изглежда не разполага с лесен начин за защита на войските и инфраструктурата си. В понеделник руският министър на отбраната Сергей Шойгу даде заповед "да се приоритизира поразяването на вражеските ракетни и артилерийски оръжия с голям обсег на действие с високоточни оръжия".

Украйна използва HIMARS за прекъсване на доставките на руска артилерия на фронта. Руските сили използват около 20 000 снаряда на ден, твърди доклад на "Роял Юнайтед Сървисиз Инститют". В началото на юли видеоклипове в социалните медии показаха нещо, приличащо на горящи складове за боеприпаси. Сред поразените обекти беше и транспортен център в Донецк на руския производител на превозни средства Камаз. Тези цели вероятно са били ударени от HIMARS.

Твърде сложни за поддръжка?

Според представител на Одеска област по-рано този месец, при ракетен удар с ракетната система край Херсон, е бил убит руският генерал-майор Артьом Насбулин, началник на щаба на 22-ри армейски корпус. Руската зенитно-ракетна система С-400 очевидно не е била в състояние да прихване ракетите. Руското военно министерство заяви в петък, че е унищожило четири HIMARS. Но генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, заяви, че до момента нито една от системите не е била поразена. Той твърди също, че около 200 украински войници са били обучени да използват HIMARS.

Както и при други оръжия, които изглеждаха способни да обърнат хода на войната за кратко време, като NLAW и турските безпилотни самолети "Байрактар", и сега е възможно Русия да намери отговор и да ограничи по някакъв начин ефективността на HIMARS. Съществуват опасения и че американските ракетни системи могат да станат трудни за поддръжка, както и че запасите от скъпи ракети ще се изчерпят бързо.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    127 35 Отговор
    Днес го писах но ще повторя.
    Хода на войната няма да се промени. Най- много на руснаците да им писне и да гърмят наред до основи

    Коментиран от #4, #15, #18

  • 2 Разбира се

    41 122 Отговор
    Това е оръжие А не руска скрап

    Коментиран от #10

  • 3 Американец за България

    26 90 Отговор
    Славната украиска армия може да обърне хода на войната и без оръжия!!!

    Коментиран от #7

  • 4 Хаха

    35 109 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Какво ще им писне Освен да плачкат в Москва друго нямат сили да направят

    Коментиран от #9

  • 5 Пич

    104 18 Отговор
    Вече искрено започвам да се учудвам , защо им плащат заплати на тези , от ДВ !!! Наистина са ярки некадърници !!! И не умеят да се учат !!! Що за аудитория би им обърнала внимание ?!
  • 6 Наивник

    93 19 Отговор
    може да съм аз. Но всички подкрепящи окрайна са .. Полет над кукувиче гнездо..
    Не можеш да подкрепяш нещо което вече не съществува от 24 февруари .

    Коментиран от #25

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой

    52 7 Отговор
    Щом Зелето пита сигурно има "достоверна" информация, че може
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    78 14 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    Я кажи
    Не ти ли писна да виждаш зеления да плаче по цял ден. Аааа и акушерката назначена от баща си Урсула
  • 10 Да ама Руската Скрап

    15 51 Отговор

    До коментар #2 от "Разбира се":

    Е най добрата Скрап Друго просто не можаха да направят за хиляда години
  • 11 Лол

    54 9 Отговор
    Ма то нема кой да стреля бе!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дойче ВЦ

    60 9 Отговор
    Стига, бе. Преди 2 седмици го обърнаха. Укровермахта вече е на подстъпите към Масква и наглася химарсите обърнати към Кремъль :)))
  • 14 Христо

    86 11 Отговор
    Колкото помогнаха на американците да спечелят в Афганистан
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Петьо Петров

    100 15 Отговор
    Могат разбира се. но към много по-зле. Жалко, че САЩ и Европа не разбират едно елементарно нещо, а именно Русия не може да си позволи да изгуби. Дори да я изтощят откъм високотехнологични оръжия, ще извадят Катюшите от дълбокия резерв и ще преминат през всяка тухла по пътя си. Няма кой да ги спре, и това не е боготворене ктм тях, а познаване на тяхното мислене. Те се бият за националната си сигурност.

    Коментиран от #60

  • 18 Истинския Град Козлодуй

    18 67 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ей Козлодуец стига писал глупости Русия е Много Слаба не виждаш ли?
  • 19 1111

    81 13 Отговор
    Каква война? Света се променя пред очите ни. Това е необратима реалност, въпреки кокошата пропаганда на американските мисирки у нас.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Урюрвкос

    59 9 Отговор
    интересното е че 30-40% от ракетите на HIMARS поразяват целта но не се взривяват. Като точност на големи дистанции са много добри но като експлозив много брак. Просто се търкалят по земята без детонация.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Спасете Украйна

    9 32 Отговор
    Разбира се,че не могат да направят нищо тия ракети. Мен това ми го каза приятел русофил. Трябва други по мощни оръжия да се дават. И още много от тия. Кажете го на всички това. За да може да им дадът още оръжия хаххаха

    Коментиран от #35

  • 25 Хаха

    10 64 Отговор

    До коментар #6 от "Наивник":

    По скоро Москва и Русия вече не ги броят за държава никъде по света освен В Северна корея

    Коментиран от #88

  • 26 Дмитрий Медведев

    78 10 Отговор
    Путин го каза толкова пъти: “Още не сме започнали,а тепърва ще”, а хиляди квадратни метра украинска земя повече няма да е Украинска и когато реши Путин тогава и цялата територия на Украйна ще е руска. ТЕ ми говорят за обръщане на хода на войната Хахахахахахахаххах

    Коментиран от #44

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сатана Z

    55 11 Отговор
    Евронюз: Украинците се стремят да стигнат до контролираната от Русия територия Запорожие - отиват там в търсене на работа

    Според западен телевизионен канал 150-200 души влизат на контролираната от Русия територия на Запорожие всеки ден през един пропускателен пункт.

    „Хората отиват не само при роднините си, но и в търсене на работа, която не са могли да намерят в Украйна“

    Освен това френският телевизионен канал отбелязва, че киевският режим "маринира" с дни желаещите да влязат на руска територия.

    Никакви HIMARS не могат да спрат Украинските хора да се завърнат по своите домове в "окупираните територии" в търсене на сигурност ,работа и ново начало.

    Z

    Коментиран от #42, #51

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 В.В.П.Кирил е цървул

    57 5 Отговор
    Засега я обръщат на по лошо и по лошо..От учения ,стана операция ,сега от операция ще стане ,по мащабна операция .засега 200К под контрола на Кремъл ,после 400К ,и после 600К..Рф е много як кокал за кучетата от НАТО ..Пръсна им дирниците,отвсяде.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 СЛАБА Русия

    8 50 Отговор

    До коментар #24 от "Спасете Украйна":

    СЛАВА Украйна

    Коментиран от #43, #90

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 В.В.П.

    47 5 Отговор
    Химарсите са унищожени .преди това взривиха 2 блока.И дотам .

    Коментиран от #48

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ами могат разбира се...

    45 5 Отговор
    Така ще го обърнат та укрия ша стани само пепел и жупел... на лунен пеизаж ще заприлича досущ както след миротворно посещение на ЯНКИТЕ в Япония, ИРАК, Виетнам, Либия, Сърбия, Сирия и къде ли не!!!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 логика

    9 38 Отговор

    До коментар #28 от "Сатана Z":

    Най ми е смешно как мразят запада и каналите му и после цитират западен канал. Откачена работа сър. Искам примерно аз сега да достигна до про руски някакви сектанти. Ама съм западен канал. Еми почвам да им говоря каквото искат да чуят. И са ми на въдицата тия. После когато трябва да се лъже за нещо което наистина си е важно. Леко си ги послъгвам или леко полеко ги отчайвам и деградирам. Абе с две думи на въдицата си ги държа. И те си ми се радват. Защто съм западен канал дето казва истината и тн. И лекичко полекичко си ги тровя а те са си все така умни разбираш ли :D
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 В.В.П.

    34 5 Отговор
    Мои приятели ,УКРОП от Франция ,добро момче ,каза че така като се дават оръжия няма да спре войната .Каза ,руснаците са инати копилита...Ще си стоят така докато свят светува.Преди 4 мес ,скачаше ,че отива да трепе окупанта..Така и не отиде .Живее в Бригняйс,Лион Работи в Стеф..Добро момче.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 В шок съм

    6 0 Отговор

    До коментар #38 от "В.В.П.":

    бРат аз съм в Шок
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Патриот

    12 50 Отговор
    "Руснаците", които реално са някакви хора от кол и въже събрани от периферията на РФ, като Дагестан, Осетия, Башкирия, Буратия, Чечня и подобни, за пушечно месо вече половин година нищо не могат да направят освен, че изпокрадоха бялата техника на украинците. Да бяха казали по-рано, "колективния Запад" щеше да им изпрати 100 000 перални на тея несретници и да приключим с простотиите.

    Коментиран от #56, #68

  • 53 1234

    43 7 Отговор
    Само за днес са унищожени 4 Хаймърса, според МО на РФ. А тия щели да им пратят 16!? Тоест максимум 2 седмици и пак са без РЗСО.

    Коментиран от #57

  • 54 Факт

    38 3 Отговор
    Бавно, методично, с любов си постигаме набелязани те цели. Украйна не ни интересува. Тя е повод. Затова и не е завладяваме. Печелим повече пари, съюзи, съответно и повече отговорности към многополюсният свят. Няма една валута, няма намеса, никой не ти казва какво, кога, къде, защо. Всяка страна се самоопределя. Както реши. И никой не може да я съди. Няма Хага, оон, и др. Защото кои са те?

    Коментиран от #66, #87

  • 55 Украйна си е на мястото

    8 34 Отговор

    До коментар #43 от "Къде ти е Украйна?":

    Зеленски си е президент И вече една година война Украинската армия скоро ще мине на руска земя и така напред към Победата чак до Москва

    Коментиран от #58, #61, #62, #63, #64, #71

  • 56 1234

    38 7 Отговор

    До коментар #52 от "Патриот":

    Ами в Дагестан, Осетия, Башкирия, Буратия, Чечня живеят ПРЕКРАСНИ хора, а НЕ ПРОДАЖНИЦИ. И като не сте БИЛ там не се изказвайте. Отивайте в САЩ да молите за КУПОНИ за храна и да миете чинии.

    Коментиран от #59

  • 57 Като две капки

    11 5 Отговор

    До коментар #53 от "1234":

    Аз вервам че украинците са унищожили 100 самолета. Ти вярваш че руснаците са унищожили там нещо друго, Толкова си ни е акъла и на двамата
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Русия

    5 36 Отговор

    До коментар #17 от "Петьо Петров":

    си отива, Петьо, няма как да победи САЩ и НАТО наведнъж.

    Коментиран от #65, #92

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 1234

    20 9 Отговор

    До коментар #60 от "Русия":

    Идеяата е САЩ и НАТО да отслабят РУСИЯ, а НЕ да я спрат да ПОБЕДИ!

    Просто искат Русия да ПЛАТИ ВИСОКА ЦЕНА и да си СЪЗДАДЕ ВРАГОВЕ за 100 години напред.

    Това е ЦЕЛТА!

    Коментиран от #67, #69

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 В грешка сте

    1 8 Отговор

    До коментар #65 от "1234":

    За поне 200
  • 68 В Осетия и

    22 1 Отговор

    До коментар #52 от "Патриот":

    Кабардина Болгария са хора с чест. Като не знаеш по-добре не пиши.
  • 69 Всичко се движи по план

    3 5 Отговор

    До коментар #65 от "1234":

    И Русия много помага :)
  • 70 Факт

    0 1 Отговор

    До коментар #66 от "Сафари":

    А, ти си по умен от нас.

    Коментиран от #76

  • 71 Хахахахахахах

    6 0 Отговор

    До коментар #55 от "Украйна си е на мястото":

    Това и филм ще отнеме десетилетия да направят хахаахахахахахх
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Удриии

    6 12 Отговор

    До коментар #72 от "ФАКТИ":

    Украйнките са супер рускините вече никой не ги ще :)
  • 74 Сатана Z

    31 8 Отговор
    Днес два дивизиона С 400 са разнесли прехвалени те HIMARSове под Херсон.Свалени са всичките 12 ракети изстреляни по Антоновския мост близо до Херсон.
    Откъде оборът се чува жално краварска блеене и истерични Укронацистки 😭 плач!


    Z

    Коментиран от #75

  • 75 Западен канал

    2 17 Отговор

    До коментар #74 от "Сатана Z":

    Потвърждавам така беше. Този господин беше там през цялото време хахахах
  • 76 Сафари

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "Факт":

    Кой си ти че да мериш кой е по умен. За какъв точно се мислиш. Мислиш че си повече от нас ли.
  • 77 Гост

    31 4 Отговор
    Много умувате зелки и само цитирате угодна на политиката ви укро дезинформационна пропаганда! Чакам да видя как "извънземните" химарси ще обърнат хода на войната, но за целта доказателства - документиран снимков материал със забити украински знамена в центровете на Херсон, Мариупол, Севастопол пред позиращи укровоенни с пленени хиляди руснаци! Защото единственото до момента 100 процента доказателство за "ефективността" на химарсите е.... превземането на Кабул от козарите-талибани и попадането в ръцете им на химарси и други "извънземни" краварски играчки...

    Коментиран от #81

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Супер яко е тука хахах

    4 19 Отговор

    До коментар #77 от "Гост":

    Тоя па си мисли че воюва тука с някакви. Абе тук влизаме за да ви се подиграваме. Тук е резерват русофил.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Пръц

    25 5 Отговор

    До коментар #79 от "Бесен _Язовец":

    Ще направят от Украйна най-голямата нива в Европа.
    Афроамериканците бързат да плячкосат Украинското жито,защото реколтата в САЩ се очаква да е с 32% по-ниска от очакваното поради сушата.

    Коментиран от #94

  • 85 КовидманЯк

    16 1 Отговор
    Минаха вече Урал, насочват се към Владивосток.🤣😂🤣
  • 86 HIMARS да обърнат хода НА ЗАДНА СКОРОСТ

    18 2 Отговор
    Пускови установки на ракетни системи "Искандер-М" са били разположени в руската Белгородска област на 60 километра от украинските граници, обявиха от украинските въоръжени сили
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 У - ха

    17 2 Отговор

    До коментар #25 от "Хаха":

    А когато сняг забръска, кво ще правят те зимъска?!?! Ще се наредят в колона по един пред Путин за топло и светло и ще обявят Русия за най-облагодетелствана нация в областта на търговията
  • 89 Ха - ха - ха

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Не ще не е шашав":

    И защо да ходи само път да бие? Те дръпнатите сами ще дойдат тук, дали с руски, дали с китайски мундири. А мое и от двата модела.
  • 90 Слаба Украйна

    11 4 Отговор

    До коментар #35 от "СЛАБА Русия":

    В състава на Русия.
  • 91 Ъхъ

    11 2 Отговор
    Ма направо хипарис ще обърнат хода и напрау у киев
  • 92 Русия не може да победи една

    9 14 Отговор

    До коментар #60 от "Русия":

    Украйна ти говориш за НАТО! Най силния Военен пакт създаван някога от човека!!!! Нато с 7процента от силите си ще затрие Русия!

    Коментиран от #107

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Конашенков

    3 6 Отговор

    До коментар #80 от "Сатана Z":

    Аз не знаех ,че сме свършили тая работа . Благодаря за информацията . Знаеш повече и от нашите военни експерти как върви войната .
  • 98 възрожденец

    7 12 Отговор
    HIMARS обърнаха войната. Не е ли очевидно?
  • 99 Рушляк

    8 12 Отговор
    Е складовете със селитра рязко намаляха хахаха
    Ако няма никакъв ефект от Хаймарс ,защо ли на най високо ниво , Лавров Конашенков Захарова излизат и се излагат ,как били унищожили всичките хаймарс , а те си продължават да думкат хахаха
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 оня с коня

    5 17 Отговор
    Заглавието дали Хаймарс могат да обърнат Войната е на пръв поглед Глуповато,защото няма как 16-20 Ракетни Установки пък били те и сравнително Модерно оръжие да се противопоставят на Руската армия.Тази Глуповатост обаче хич не е случайна ,а представлява РАФИНИРАНА Руска Хибридна пропаганда,която с характерната Руска Безпардонна Дебелащина цели да Омаловажи и Унижи Украинските военни възможности.Ако обаче разгледаме Хаймарс като Ефективно ДОПЪЛНЕНИЕ към останалите Западни Оръжия вкарвани в Украйна- Високоточни Гаубици от Франция и Германия,Танкове от Полша,Дронове от Турция и още по-модерни такива от САЩ,Танкове "Гепард от Германия,Подобни на Хаймарс верижни Ракетни Установки от Англия,леко Пехотно оръжие от България,предстоящите за внос няколко модерни Системи за ПВО от САЩ,както и самолети ф-16,то нещата изглеждат по съвсем различен начин.Като прибавим към това и Осакатяващите за Руската икономика Западни санкции,"ни в клин ни в ръкав" тръгнал Лавров да иска да сваля Украинското Правителство...Ами няма проблем - Тати каза че и на Него ще купи колело!:)

    Коментиран от #104, #106, #110

  • 103 ТИло

    5 6 Отговор

    До коментар #100 от "Чуствителна Информация":

    Това си е много старо тяхно ищение .Друго тяхно ищение е моста на Херсон ,за който има информация ,че е поразен .Ако истината е такава ,то значи са нанесли сериозен удар по руските доставки в херсонска област . Но това няма как да знаем . Според руснаците : обкражили сме Киев и сме на 2 километра от полската граница . Спопред Украйнците : Минахме Урал и сме на 2 часа от Владивосток .
  • 104 уфи

    17 2 Отговор

    До коментар #102 от "оня с коня":

    Значи танкове гепард има само по телевизията ,гаубиците сезар незнам дали имат и 10 на брой (2 със сигурност продадени на русия ДА) самолети ф-16 пилоти за тях от къде ? ??? Боеприпаси може ли да знам от къде ??? Байрактарите им намериха цаката още в Сирия . В началото бяха найстина добро оръжие ,но противника не спи. Като цяло (без злорадстване или симпатии) Украйна може да ползва Съветско(не руско ) оръжие и си го набавя от страните от источна европа . Проблем то свършва !! После ?? от миг 29 и сяда в ф16 и кара ???? Не не не . Така не става . Икономика срутена има да , но по телевизира на 4 лв бензин познаи кой плаща за войната ??? Ние в Европа плащаме .Докато се правим на русофили и русофоби си плащаме и на Украинците плащаме само , че е оръжие ( оп хуманитарни помощи за Румъния и Полша ) от там се разпределят за фронта (помощите ) .
  • 105 Трябва

    13 2 Отговор
    да си обладан от прекален оптимизъм за да си мислиш, че с 10 - 20 или 30 такива системи ще обърнеш хода на войната! Дори и на тия, дето им пращат тези системи им е ясно, че са средство за дразнене на руснаците, а не за нещо по-сериозно...И преди сме споменавали, че тия системи са Wunderwaffe само в замъглените от "бело" мозъци на зеленикавата тайфа...

    Коментиран от #114

  • 106 В кавички

    15 2 Отговор

    До коментар #102 от "оня с коня":

    Тези доставки Конь , за които говориш , са започнали още от вторият ден на войната. И преди това Украйна беше пълна с руско , и западно оръжие, и се въоръжаваше бясно още от 2014г. "И благодарение на това украинските войски стягат обръча около Москва , и предстои щурм и превземане на руската столица"
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Стацията вдъхва оптимизъм

    14 2 Отговор
    Че войната скоро ще свърши благодарение на американското оръжие
    Оказва се че то е било използвано от американците в Ирак и Афганистан
    Знаем как завършиха войните в Ирак и Афганистан и колко много са помогнали тези ракетни системи на американците
    Няма никакво съмнение че и този път ще бъде така
  • 110 Трол

    16 1 Отговор

    До коментар #102 от "оня с коня":

    Кобилкин от много ръсене не ти остана мозък в черепухата бе брат! Танковете от Порша не са западно оръжие а модернизирани Т 72 М1. Натовската електроника нямат защото при първата партида беше извадена за да не попадне в руски ръце а сегашните 200 бр. са извадени от складовете и подлежат на ремонт и окоплектоване. Танковете "Гепард" не са никакви танкове а самоходни зенитни установки. Хаймарсите ги сваля Бук М3, ако преди това не е "подавен" от нарочна изтреляни Град, които да поемат прихващането. За Байряктарите няма да коментирам, самите украинци спряха да говорят за тях, от там си прави изводите! Изобщо пишеш глупости със самочуствието, че ни обясняваш разликите между квантовата механика и теорията за относителността!

    Коментиран от #115

  • 111 псф

    4 12 Отговор
    Toва в което Русия е силна е нейната пропаганда, а България е слаба в това, че допуска дезинформацията в руската пропаганда, да се разпространява у нас!
  • 112 Гаргамел

    4 11 Отговор
    Освен всичко друго ,ракетите HIMARS нанесоха тежък удар по руския оръжеен износ. С 300 , С 400 , безаналоговите радари Подльот К1 , който струва 700 000 000 рубли -3 такива са унищожени. Можел да прихваща всичко. Жестоко се компрометира . С най елементарните си ракети HIMARS унищожи 3 такива .
    Само вчера 2 установки С 300 също са унищожени

    Коментиран от #130

  • 113 Амдертлиев

    9 1 Отговор
    Разбира се че могат,обаче във фантастичен роман или филм.Колкото и вундервафлята на фуе ре ра,обърна войната.Нещата отиват към цъфтежа на на лъми.

    Коментиран от #119

  • 114 Роко

    4 12 Отговор

    До коментар #105 от "Трябва":

    Приятелю 4 нанесоха такива поражения че на руската армия започна да и пари под краката (рекламния ефект принуди америте само след три дни използване да пратят още 4). Все по-малко рассияни имат желание да се бият за Путину при последния призив бяха едва 17% от планираните (въпреки космическите заплати които им обещават 200-300 хиляди рубли в страна с минимална заплата от 13 800 и средна от 50-60 000 и рекламата на работните места по националната телевизия). В момента само Хаймъсите са над 20 (освен тях се доставят и други РЗСО които превъзхождат всичко което може да им противопостави Русия в пъти). Оказа се че прехваленото руско ПВО нищо не може да направи срещу ракетите на Хаймарс дори себе си не може да защити. Преди няколко дни Шойгу заповяда да се унищожават Хаймърсите независимо от цената, но той ако можеше да ги унищожава няма смисъл да издава заповеди пред журналисти. И Игорчо лъжльото веднага рапортува за унищожението на два после още два после за още (вече бройката на унищожените Хаймърси надхвърля бройката на доставените). Получи се като с Байрактарите по сводките на Игорчо са унищожили вече повече байрактари от колкото турците не само не са произвели а и няма да произведат в близките 100 години (въпреки свръх производството след рекламната кампания в Украйна).

    Коментиран от #133

  • 115 Роко

    2 10 Отговор

    До коментар #110 от "Трол":

    Приятелю вчера се похвалиха как са превърнали във скрап поредния руски кораб и го е унищожил !!!! Байрактар (така че тази опорка не фърфи). Бук освен за сваляне на пътнически самолети за друго не става (е все пак е по - добър от С-400 който и за това не става).

    Коментиран от #117

  • 116 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 5 Отговор
    Тия HIMARS за нищо не стават. Само хабът ток!
  • 117 веселяк

    11 2 Отговор

    До коментар #115 от "Роко":

    Вчера щом укрите са се похвалили, че са потопили с Байряктар руски кораб означава две неща:
    Първо, че днес ще се похвалят за потопени шест руски самолетоносача и две космически станции. И второ, много си зле ако мислиш, че четирите бомби Roketsan MAM-C, MAM-L, носени под крилете му могат да потопят кораб! Катер вероятно, но кораб...я пак пробвай!

    Коментиран от #121

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Роко

    5 11 Отговор

    До коментар #113 от "Амдертлиев":

    Приятелю ако само преди пет месеца започнеше да твърдиш, че втората армия в света ще се мъчи пет месеца срещу Украйна всички щяха да те сметнат за луд (аз също). Сега това което изглеждаше като приказна фантастика преди пет месеца вече е факт. Пет месеца мъка и края не и се вижда. И при това укрите още нищо не са започнали, Лендлиза едва набира обороти стотина гаубици и 20 РЗСО са нищо тепърва ще идва много и ново оръжие

    Коментиран от #128, #137

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Дъ-Ге

    5 2 Отговор
    Не прочетох цялата статия, защото е пълна с най-различни алабализми. Доставката на подобни оръжия, които могат да поразяват цели зад фронтовата линия кара руснаците да сменят изцяло целта на специалната военна операция. Да отбележим, че в началото тя беше осигуряването на мир в двете новосъздадени републики ДНР и ЛНР. След доставката и използването на тези установки вече целта на СВОперация е превземането на украинската територия като цяло и недопускането никога там на каквито и да са оръжия, които да заплашват Русия и ДНР и ЛНР. Тук идва и един друг казус. Доколко нервите на руснаците ще издържат да търпят непрекъснатите бомбандировки на населени места с тези и други средства където няма военни, а само цивилни. Във всеки един момент Путин ще посочи червената линия и всички сателити, които са там над Украйна ще бъдат принудени по един или друг начин да замлъкнат. Предполагам чака Сармат да бъдат въведени на бойно дежурство и червената линия да бъде обявена веднага. Единствено ме притеснява факта, че САЩ никога не са били нападани и не знаят какво е война да се води на твоя територия, та по тази причина и не се притесняват да разпалят Трета. Всеки един български гражданин като погледне назад в родата има загинал или раняван роднина в немалкото войни водени тук след освобождението ни от "турстото приятелско присъствие 500 г". А там има малко бройки загинали някъде по света, нямат разрушени сгради и т.н. Само един Пърл Харбър и те ореваха орталъка. Трябва да

    Коментиран от #127

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Дъ-Ге

    5 4 Отговор

    До коментар #119 от "Роко":

    Рокоо, далече си от истината. Руската армия воюва срещу НАТО на територията на Украйна с цялата украинска армия и вече 6та вълна мобилизация. Там има една обща цифра на 8 000 наемници - германци, поляци, американци, англичани, французи, грузинци, румънци, че дори и българи. Още преди 2 месеца цялото тежко въоръжение на украинската армия беше унищожено - самолети, хеликоптери, гаубици, танкове и т.н. Когато е унищожено въоръжение и жива сила около 40%, армията вече е недееспособна и е време да се предаде. Така че тази СВОперация трябваше да е завършила още тогава, ако не беше запада да въоръжава и подкукуросва неадекватните украинци. Всички тези руски въоръжения бяха изтеглени от армиите на НАТО, бившите соц държави, където те все още притежаваха. По всички военни учебници пише, че при нападение, нападащата армия трябва да е в съотношение минимум 1/5, демек петима нападат, един брани. Тук е обратното. Жертвите пък от руска страна намаляват и е вече 1/10. И още нещо. Руснаците щадят руснаците живеещи там и тази саможертва ще се отплати. Пилците се броят наесен, както е казал народа.
  • 129 Сиромах

    2 3 Отговор
    Ясна е целта на НАТО и американците и Путин трябва да ги предупреди и започне удари с тактическо ядрено оръжие при продължаване на обстрелите по мирното население в източните райони на Донбас и продължаване на доставките на въоръжение от НАТО и американците!Специалната военна операция не е обявявана срещу други държави освен Украйна!
  • 130 Мишел

    1 2 Отговор

    До коментар #112 от "Гаргамел":

    Фантазираш. С тези ракети Himars нямат обсег да достигнат позиции на С300 и С400.
    Руснаците насищат опасните за атака HIMARS направления с БУК и Панцир постигат 100% ликвидиране на ракетите на РСЗО, всяка от които струва 160 000 долара.
    Въпросите с тоталното ликвидиране на 40-50 HIMARS, на САУ, на М777 в Украйна ще бъдат решени от Русия с иранските ударни дронове Шахид, които от седмица ирански транспортни самолети доставят в Москва.

    Коментиран от #132, #141

  • 131 допотопни руски войски

    4 4 Отговор
    Руските са в шок! С400 не хващат Himars! 2 хиляди руски орки са в чувал след обстрела на Антоновския мост!!!

    Коментиран от #136, #139

  • 132 израел взриви завода за дронове

    1 3 Отговор

    До коментар #130 от "Мишел":

    Ха ха и от къде ирански дронове? Израел взриви иранския завод за дронове в Сирия!

    Коментиран от #134, #135

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Я па тоя

    2 0 Отговор

    До коментар #132 от "израел взриви завода за дронове":

    Ти да не си мислиш, че Иран си прави дроновете в Сирия? Е, не са чак такива наивници, че да си построят завод там...
  • 135 Мишел

    2 0 Отговор

    До коментар #132 от "израел взриви завода за дронове":

    🎃, Иран има и поддържа най-големите флоти от ударни безпилотници и разузнавателни дронове в света (Military Watch magazine, статии от 2020,2021) и не ги произвежда в един завод 😄 Ударните дронове Шахид са с по 4 управляеми ракети и без проблем унищожават батарея РСЗО или артилерийска.
  • 136 Мишел

    2 0 Отговор

    До коментар #131 от "допотопни руски войски":

    Стари фейкове разпространяваш.
    Няма руски войски в чувал - изявление на Арестович от вчера, а още 200 нацисти от батальон Кракен са се представили на Бандера след петия неуспешен опит за атака срещу Херсон .😃😃
    В днешната сводка на американския институт за изследване на войната в Украйна линията на фронта пред Херсон отново е без промени.
  • 137 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #119 от "Роко":

    Не руската армия се мъчи. Мъчим се ние с високите цени на енергията , и горивата. Докато има война цените са високи, и руснаците си препълват бюджета. Така могат да си откарат години. Това , че от време на време умира някой чеченец , или бурят , това е
    Русия изобщо не я бърка.

    Коментиран от #140, #142

  • 138 винкело

    2 0 Отговор
    Не само HIMARS, ами ако ще да им дадат всичкото си най-модерно оръжие резултата за украйна ще е същия... С повече оръжие, само ще ускорят края си. Вече са на крачка от тоталното унищожаване на ЖП инфраструктурата, пък може да им ударят и водоснабдяването. Също така много скоро ще летят Кинжали по бункерите в Киев, щото на руснаците им писна от тероризъм и цивилни жертви на западното оръжие.
  • 139 винкело

    2 0 Отговор

    До коментар #131 от "допотопни руски войски":

    Не знам кой е в шок или по-скоро в амок, но С-400 не е влизал в украйна и изобщо не е ракета за целта... Срещу HIMARS работят комплексите Тор, Панцир и понякога Бук. Ако имаш някоя друга неатрофирала мозъчна клетка може да се помъчиш да се сетиш как HIMARS-а достига до целта, но причината не е, че са неуловими, напротив всичкото налично ПВО ги сваля.
  • 140 Роко

    1 0 Отговор

    До коментар #137 от "Някой":

    Приятелю Русия си пълни бюджета и как по точно. Отказва се от сигурен купувач плащаш редовно по завишени цени. Сега Рассия изгаря газта която преди продаваше в Европа газта не можеш да я затвориш в буркани и да я продаваш където искаш. Милиарди евро се изгарят ежедневно. С петрола не е много по - добре Индия заяви че ще купува за не повече от 70 долара за барел (пазарната цена тогава беше 120 долара за барел). Да поговорим сега за големия приятел на Путин другаря Си той купува и плаща само в юани (нищо не струващи хартийки които другаря Си може да печата в неограничени количества не че му се налага дава на Путин за нефта и газа виртуални юани които Путин ги вижда само на картинка щото Китайската банка не извършва операции с руската централна банка заради западните санкции а да и руските валутни резерви също са блокирани от китайската банка заради санкциите а най - сладкото е че Китай не е въвеждал санкции) цената е неизвестна но едва ли плаща повече от индусите (моето мнение е че плаща значително по - малко защо? Защото Путин му дължи адски много пари).Така че руския бюджет се отказа от милиарди евро и сега получава виртуални юани.
  • 141 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #130 от "Мишел":

    Приятелю С-400 е унищожен в Луганск (източник руския терорист Игор Гиркин) С-300 бяха унищожавани няколко пъти. Бук освен да сваля пътнически самолети за друго не става а Панцира въобще за нищо не става. Пример два Панцира, няколко Тора и още не знам какво беше защитаваха змииния остров и до какво доведе това? Четири Хаймърса и няколко Байрактара доведоха до бягството на руските окупатори като зарязаха бойната техника. Такава реклама производителите на Хаймарс не са и предполагали че може да получат безплатно а белия дом оцени ефективността на украинските артилеристи и веднага достави още четри Хаймарса
  • 142 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #137 от "Някой":

    Приятелю воденото на война е адски скъпо удоволствие и всички приходи от енергоносители не могат го компенсират. А няколко чеченеца и бурята вече станаха 40000 според укрите и 60 000 според англетата (това са същите които казаха че Путин ще нападне през февруари явно знаят какво говорят) а според Игорчо лъжльото въобще няма а след края на май вече е държавна тайна (когато не е за казване е държавна тайна примерно загубите на СССР във ВСВ все още са държавна тайна)
Новини по държави: