Отидете към основна версия

2 017 16

Брюксел предприема още правни действия срещу Лондон

  • великобритания-
  • урсула фон дер лaйен-
  • северна ирландия-
  • брекзит-
  • борис джонсън

Според ЕК нарушенията се състоят в неспазване на митнически правила и в неприлагане на определени разпоредби на Европейския съюз

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия предприе днес правни действия срещу Великобритания, с които изразява позицията си, че Лондон е нарушил търговското споразумение, постигнато след Брекзит и уреждащо доставките на стоки за Северна Ирландия, предаде ДПА.

ЕК заяви, че е била принудена да действа, защото от февруари насетне Великобритания не е дала индикация, че е готова за „смислено обсъждане“ на този въпрос.

Процедурите, към които прибягва Европейската комисия, се състоят в отправянето на писмено искане до Лондон за прекратяване на нарушенията, пояснява британският в. "Гардиън". Европейската комисия съобщи, че поставила началото на четири такива процедури.

Ако Великобритания не изпълни исканията на ЕК в срок от два месеца, Европейската комисия ще може да отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз, който би могъл да наложи глоби на Лондон. Европейската комисия не изключва и въвеждането на търговски санкции срещу Великобритания.

Според Брюксел нарушенията се състоят в неспазване на митнически правила и в неприлагане на определени разпоредби на Европейския съюз.

Брюксел също така е разтревожен от прокарвания в британския парламент законопроект за Протокола за Северна Ирландия. Лондон иска едностранно да промени някои части на споразумението за Брекзит, сключено през 2019 г. Според ЕС това е незаконно.

Ако британското правителство успее да осъществи своя план, конфронтацията с ЕС изглежда неизбежна. В най-лошия случай е възможно да се стигне до търговска война. Двамата кандидати за поста на оттеглящия се министър-председател на Великобритания Борис Джонсън – външната министърка Лиз Тръс и бившият финансов министър Риши Сунак, засега не дават индикации, че имат за цел туширане на напрежението в спора с ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: