Last news in Fakti

22 Юли, 2022 16:34 1 625 5

Персона нон грата! Великобритания наложи забрана на бившия албански президент Сали Бериша

  • сали бериша-
  • албания-
  • персона нон грата-
  • великобритания

В четвъртък британският пратеник за Западните Балкани сър Стюарт Пийч съобщи, че срещу няколко албански граждани са били наложени санкции заради връзките им с организираната престъпност и корупцията, без да разкрива имената им

Персона нон грата! Великобритания наложи забрана на бившия албански президент Сали Бериша - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият албански президент и настоящ лидер на Демократическата партия Сали Бериша е бил обявен за персона нон грата от Обединеното кралство – година след като САЩ наложиха срещу него подобна санкция, съобщи информационният сайт Екзит.

В четвъртък британският пратеник за Западните Балкани сър Стюарт Пийч съобщи, че срещу няколко албански граждани са били наложени санкции заради връзките им с организираната престъпност и корупцията, без да разкрива имената им. В петък самият Бериша оповести, че е един от санкционираните.

„Бях уведомен с писмо, че (британският) министър на вътрешните работи е решил да не ми позволява да влизам в Обединеното кралство“, каза той.

Според изявлението на Бериша основанията, посочени от Великобритания, включват явна връзка с организираната престъпност и престъпни групи, които представляват заплаха за обществената безопасност в Обединеното кралство и Албания, както и че той има намерение да използва тези връзки за прокарване на политическите си амбиции.

Втората причина за санкциите са корупция и обогатяване на приближени хора, включително протекция на лица, замесени в организирана престъпност.

Бериша каза, че писмото е поверително, но той е решил да го публикува „за албанските граждани, пред които винаги съм бил открит в добро и лошо“.

По-нататък Бериша отхвърли британските твърдения и ги определи като „клевета заради интересите на същата група, която прокара решението на (американския държавен) секретар (Антъни) Блинкън, основано на клевета и корупционно лобиране от (албанския премиер) Еди Рама и милиардера Джордж Сорос“. Според Бериша това е план за пълно отстраняване на опозицията от Албания.

Албанският опозиционен лидер допълни, че той никога не е бил изправен пред криминални обвинения за което и да било от твърденията срещу него. Той каза, че ще се консултира с експерти за юридическите стъпки, които ще предприеме за защита на „честта и достойнството“ на себе си и страната си.

За разлика от САЩ, които забраниха влизането в страната и на съпругата и децата на Бериша, санкциите на Великобритания засягат само него лично.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уточнение

    3 3 Отговор
    Шасито с пренабитите номера и набития щатски хуй е Зеленски на реотаните !
  • 2 Горкият

    1 1 Отговор
    Орбан - и него това го чака. Когато въведеш подобни персонални санкции към неудобни опозиционни водачи, се разчита на отдръпване на масите. Какво ли е сбъркал Сали Бериша? - сигурно си е позволил да защити някой национален интерес в ущърб на Хегемоните. Ах, да - корупция - да............
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Албанец

    0 0 Отговор
    Сали Бериша е основател на Демокр. Партия заедно с Азем Хайдари в Албания , втория убит 1998г . Има съмнение от ЦРУ че именно Бериша е поръчителят на убийството. В тези години Албания беше почти бойно поле . Бандити, политици открито си сътрудничат , няма как Бериша да не е забъркан в корупция.
  • 5 Любопит Любопитов

    0 0 Отговор
    Леле, реших,че е Сорос. Прилича яко.
Новини по държави: