Отидете към основна версия

2 122 7

Без добра воля сделката за зърното няма да се реализира

  • оон-
  • зърно

Все още не е определен размерът на буферната зона, през която ще се изнасят храни от Украйна през Черно море

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Западните страни не дадоха гаранции, че няма да пречат на износа на зърно и торове от Руската федерация“, каза генералният секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) Ребека Грийнспан, коментирайки документи за премахване на ограниченията за доставка на руски продукти за износ и помощта на Русия за износа на украинско зърно.

На 22 юли генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на среща с руския министър на отбраната генерал от армията Сергей Шойгу в Истанбул подписа меморандум за улесняване на доставките на руски селскостопански продукти и торове на световните пазари. Нейната задача е да осигури прозрачни и безпрепятствени доставки на руски храни и торове, включително суровини за тяхното производство, на световните пазари. Срокът на меморандума е три години.

Попитан дали представители на САЩ и други западни страни са дали гаранции, че няма да пречат на износа на храни и торове от Руската федерация, Грийнспан каза: „О, не, това е акт за изграждане на доверие. Няма гаранции, има само усилия на добра воля и ангажимент на всички страни да поддържат тази схема работа."

"Но виждаме достатъчно признаци, че това е, което всички искат. Ако погледнете изявлението на G7, изявленията на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, виждате, че те подкрепят усилията на генералния секретар на ООН, че храната и торовете трябва да бъдат освободени от санкции именно защото никой не иска криза на продоволствената сигурност в света“, добави Грийнспан.

Все още не е определен размерът на буферната зона по страните на морския коридор, през която ще се изнасят храни от Украйна през Черно море, каза заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс.

На 22 юли Истанбул стана домакин на подписването на многостранни споразумения за премахване на ограниченията върху доставките на руски продукти за износ и за помощта на Русия за износа на украинско зърно. Споразуменията, наред с другото, предвиждат функционирането на морски хуманитарен коридор, през който търговските кораби ще могат безопасно да се придвижват до черноморските пристанища, контролирани от Украйна, и обратно. Източник от ООН каза пред РИА Новости, че никакви военни кораби, самолети, безпилотни летателни апарати, съгласно споразумението, не могат да се доближават до този коридор „по-близо от разстоянието, договорено от Съвместния координационен център“.

Запитан какъв би могъл да бъде размерът на буферната зона до коридора, Грифитс каза: „Не знам, това тепърва ще бъде определено от Съвместния управителен комитет, когато бъде създаден през следващите няколко дни. Тепърва предстои да определят кое е достатъчна буферна зона, какво е безопасното разстояние от коридора - 1 миля или 5 мили от всяка страна. Говорим за достатъчно разстояние, за да осигурим безопасното преминаване на корабите по тези маршрути", каза той.

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че през следващите дни ще започне да функционира безопасен коридор в Черно море за разрешаване на хранителната криза.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.

Свързани новини