Отидете към основна версия

10 391 112

Край на Западното господство

  • виктор орбан-
  • украйна-
  • сащ-
  • европа-
  • полюси

Орбан: Европа изпусна шанса си за посредничество в конфликта между Русия и Украйна

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Конфликтът в Украйна може да сложи край на господството на Запада и един “многополюсен световен ред ще почука на вратата$, каза унгарският премиер Виктор Орбан.

Говорейки в румънския град Бейле Тушнад, унгарският премиер заяви, че „може да се окаже, че тази война ще сложи край на западното господство... и един многополюсен световен ред ще почука на вратата“. „Мирът в Украйна може да бъде установен само след преговори между Русия и САЩ, а Европа пропусна шанса си да посредничи, защото не успя да наложи споразуменията от Минск“, каза унгарският премиер Виктор Орбан.

"Когато говорим за война, възниква важен въпрос: какво да правим? (Орбан каза въпроса на руски - бел. ред.) ... Няма да има мирни преговори между Русия и Украйна. Който ги чака, чака напразно. Русия иска гаранции за сигурност, следователно само преговори между Русия и САЩ могат да сложат край на войната. Докато няма руско-американски преговори, няма да има мир. Ние европейците не можем да бъдем посредници в това, защото пропуснахме своя шанс. Пропуснахме го когато, след Крим през 2014 г. имаше споразумения от Минск с гаранции от Франция и Германия, но... за съжаление те не успяха да осигурят изпълнението им. И руснаците вече не искат да преговарят с нас", каза Орбан, говорейки на румънски град Бейле Туснад.

Той отбеляза, че отново след Втората световна война е дошъл моментът, в който Европа няма думата по важни въпроси за сигурността, а решенията се вземат от Америка и Русия.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 177 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: