Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Юни, 2022 12:39 18 002 120

Орбан е отказал помощта на ЕС, предпочел е петрола на Путин

  • виктор орбан-
  • ес-
  • петрол-
  • унгария-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • украйна-
  • руски газ-
  • санкции

Променливите искания и тактиката на Орбан озадачиха и възмутиха другите страни

Орбан е отказал помощта на ЕС, предпочел е петрола на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато Европейският съюз e дискутирал забраната за руския петрол, на Унгария са били предложени заместващи доставки, които биха гарантирали енергийната сигурност на Будапеща и биха показали на Москва единен фронт за войната в Украйна, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Вместо това премиерът Виктор Орбан е решил, че предпочита да продължи да получава по-евтин петрол през руския тръбопровод до Унгария, като използва правото си на вето, за да спечели освобождаване от ембаргото и предизвиква обвинения в изнудване от страните от ЕС, според източници на Bloomberg. Държавите от ЕС бяха толкова решени да запазят единството си и да отдръпнат Орбан далеч от Русия, че дори бяха готови да платят цената за прехода на Унгария от руския петрол. Променливите искания и твърдата тактика на Орбан озадачиха и възмутиха другите страни, като някои предупредиха, че това може да доведе до последици за Унгария, казаха източниците.

Още новини от Украйна

Орбан също така успя в последния момент да се пребори патриарх Кирил, поддръжник на войната на президента Владимир Путин, който оглавява Руската православна църква, да бъде премахнат от предложения списък на ЕС на санкционирани лица, казаха източниците. Непримиримостта на Унгария може да е унищожила всяка останала добра воля у останалите 26 членки на ЕС и е оставила Орбан по-изолиран от всякога, каза един дипломат, който поиска да не бъде идентифициран.

Унгария внася около 9 милиона тона руски петрол всяка година през тръбопровода "Дружба" и ѝ беше предложено решение, което би задоволило нуждите ѝ чрез доставки от Хърватия, каза един от източниците на Bloomberg. Рафинерия в Риека, Хърватия, която има капацитет от 11,4 милиона тона годишно, може да доставя на Унгария около 8 милиона тона годишно и може да увеличи капацитета си с малки интервенции в инфраструктурата до 15 милиона тона за няколко седмици, каза той. Нов тръбопровод от рафинерия в Сисак, също в Хърватия, може да бъде завършен за по-малко от пет години и да увеличи общия капацитет до 20 милиона тона, помагайки на Унгария, Словакия и Чешката република с техните доставки. Морският суров петрол щеше да се доставя от другаде по света.

Унгария каза по-рано, че цената на новия тръбопровод ще бъде 220 милиона евро и че ще ѝ трябват още 550 милиона евро за основен ремонт на рафинериите. ЕС посочи, че са налични инвестиции в размер на до 2 милиарда евро, за да се гарантират доставките на петрол на нации, които най-много разчитат на Русия, което предполага, че тези разходи могат да бъдат покрити. Вместо да преследва предложението за петрол от Хърватия, Орбан настоя за освобождаване, което ще позволи на Унгария да продължи да получава по-евтина енергия от Москва. Продължаващият достъп до руски петрол се разглежда като решаващ за Унгария, където Орбан ограничи цените на горивата - на едно от най-ниските нива в Европа - и поддържа разточителни помощи за сметките за комунални услуги.

Санкционно оръжие

Унгария оспори идеята, че от Хърватия биха могли да потекат достатъчни количества петрол, за да задоволи своите енергийни нужди без разширяването на тръбопровода, свързващ двете страни. Будапеща също така заяви, че цената няма да бъде конкурентна с руския суров петрол, който в момента купува с отстъпка. След завръщането си на власт през 2010 г. Орбан разви най-близките отношения с Путин от всеки друг лидер на ЕС по време на безпрецедентна вълна на консолидация на властта, при която унгарският лидер разшири влиянието си върху съдилищата, медиите, бизнеса, културата и образованието.

ЕС одобри новите санкции в четвъртък, които ще забранят руския морски петрол до началото на следващата година - но не и вноса по тръбопроводите - като на практика ще съкратят 90% от вноса на руски суров петрол. Компромисното споразумение стана възможно, едва след като получи благословията на Орбан на среща на лидерите на ЕС миналия понеделник. В текста на санкциите, договорени от държавите-членки, става ясно, че изключението за Унгария за руския петрол ще остане в сила, докато лидерите на ЕС – включително Орбан – не кажат друго. В допълнителна отстъпка на Орбан, на Унгария също ще бъде разрешено да доставя руски петрол от всяка точка на света, ако доставките ѝ по тръбопровода бъдат прекъснати.

Религиозни основания

Намесата на Унгария да премахне патриарх Кирил от предложения списък със санкции озадачи някои в ЕС. Макар Унгария да повдига въпроса и преди, Орбан не го спомена пред лидерите на ЕС по-рано през седмицата, когато беше постигнато политическо споразумение по пакета санкции. Дипломатите не могат да разберат точно защо Орбан е бил толкова решен да не санкционира Кирил, въпреки че официалното обяснение на Будапеща го свежда до желание да държи религията извън политиката. Двама от източниците на Bloomberg предположиха, че подходът на Орбан се ръководи от смесица от грижа само за националните интереси на Унгария и желание за поддържане на топли отношения с Русия.

Дипломатическите бележки, видени от Bloomberg, показват, че пратениците са сметнали, че нямат друг избор, освен да приемат искането, за да дадат зелена светлина за забраната на петрола. Един западноевропейски посланик каза на колеги, че Унгария е загубила доверие след повторното отваряне на споразумение, вече договорено от лидерите на блока, докато друг отбеляза, че ще има последствия от решението на Будапеща да блокира санкционирането на Кирил. Германия, Италия и Испания бяха сред страните членки, които изразиха недоволството си. Гърция, една от страните от ЕС, където православната вяра е най-силна, отбеляза по време на една от срещите, че е за санкциониране на руския патриарх.

Дори отношенията на Унгария с най-близкия ѝ съюзник в ЕС, Полша, все повече се разпадат заради много различните подходи на двете нации към Русия. Унгария също е замесена в отделен спор с ЕС относно отстъпление от демократични ценности и опасенията за корупция, като Брюксел блокира до 7 милиарда евро от фонда на блока за възстановяване от пандемия, което помогна за близки до рекордните ниските нива на форинта. Орбан ще се нуждае от много съюзници, за да отблокира това важно финансиране. Будапеща също е поискала да може да продава руски петрол, който рафинира, и се опита да се измъкне от мерки, които ще забранят на страните да реекспортират тръбопроводния петрол, който внасят, казаха източниците. Това искане беше отхвърлено от лидерите на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    299 30 Отговор
    Орбан е велик.

    Коментиран от #13, #19, #32

  • 2 Орбан е държавник

    298 27 Отговор
    слагащ националните интереси, пред интригите и ритуалното самоубийство! Ако Европа можеше да стори същото, щеше да има бъдеще за нея!

    Коментиран от #6

  • 3 Запознат

    21 200 Отговор
    Краставите магарета през девет баира се подушват.
  • 4 ТаУмВзе

    277 24 Отговор
    Много ЯСНО! Човекът си гледа Народа и ИНТЕРЕСИТЕ.

    Коментиран от #113

  • 5 Една жена

    40 286 Отговор
    Орбан е кремълски слуга и ортак на Путин. Жалко за унгарците с такъв лидер

    Коментиран от #36, #74, #97

  • 6 българин

    35 222 Отговор

    До коментар #2 от "Орбан е държавник":

    Ако можеха да го видят хората, които са участвали в унгарското въстание от 1956 щяха да го заплюят.

    Коментиран от #14

  • 7 тъп рублофил

    27 181 Отговор
    Дежурните русороби пак са на линия.
    Луд умора няма.

    Коментиран от #52, #99

  • 8 Последния Софиянец

    237 25 Отговор
    Трябва ни някой като Орбан.

    Коментиран от #12

  • 9 Петрола

    96 7 Отговор
    на Путин , но и милиардите от ЕС !

    Коментиран от #30

  • 10 Ес не е съюз

    216 13 Отговор
    Думи дуи и празни обещания. Нали всички щяхме да се откажем от руска газ ние се отказах е другите не. Та така и с петрола. Кой ви вярва вече. Орбан не е глупав и наведен кът нашите..... Сещате се

    Коментиран от #17

  • 11 Раданч Татлъту

    21 95 Отговор
    Ужаст,Орбан е фъшист!🙉🥳🤡👍
  • 12 На мен

    17 113 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    не ! Изселвай се в Унгария тогава !
  • 13 Само коментирам

    84 14 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":



    Мога да кажа само това - КАКВА ПРОПАГАНДНА И ДЕЗИНФОРМАЦИОННА СТАТИЯ❗




  • 14 И защо

    138 5 Отговор

    До коментар #6 от "българин":

    Решението му да не би да е във вреда на унгарският народ! Едно е да гледаш случващото се и да разсъждаваш по него и съвсем друго, да се използва и драска по глупави опорки, ни в клин, ни в ръкав!

    Коментиран от #27

  • 15 СЛОНА

    118 6 Отговор
    НЕ Е ГЛУПАВ ДА СЪРБА ОТ ПОПАРАТА НА
    ЕС и НАТО
  • 16 Герги

    17 115 Отговор
    Орбан е все едно Нинова да е Премиер....сакън не пипайте братска Русия....БСП...нова Партия но със 100 годишна история..
  • 17 Раданч Татлъту

    103 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ес не е съюз":

    За кво ни е газ,ве?Ша са топлим със сухи кленови листа от Цанада!Вече е уредено.🐷🐵🥳🤡👍
  • 18 0000

    13 113 Отговор
    Унгария моментално фалира без помощта на ЕС ,една кифла е станала 10 евро

    Коментиран от #41

  • 19 Само питам

    139 8 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":



    Германия и Италия кога ще се откажат от РУСКИЯ ГАЗ? Защо ние се отказахме, а те - не?




  • 20 Оценяването със звездите

    26 2 Отговор
    не работи правилно. Имаше 1 глас преди мен. Оценка 5. Гласувах с 5 звезди. "Оценка 3.9 от 2 гласа". Волно или неволно, не работи.
  • 21 Васил

    20 81 Отговор
    Врътнете им кранчето с инвестиции на Унгария и друга песен ще запее. Като гледам Орбан у мен се поражда дежа вю за Вучич.
  • 22 Казуар

    19 84 Отговор
    Тогава какво търси в Европа. Сега се прави на велик, но защо не предложи Унгария да напусне ЕС и тогава това ще бъде политическата му смърт. Човек трябва да се пази от хора с къс и дебел врат.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Смях

    19 100 Отговор
    Крайно време е на шишкото Орбан да се покаже червен картон. ЕС няма никаква нужда от Путлерови подлоги. Да си отиде към Рашистан и да се радва на ,,руския мир,,. Разбира се, когато ошушкан почука след година-две на вратата на Брюксел, да получи един отсечен шут в задните части...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Аааа

    17 74 Отговор

    До коментар #14 от "И защо":

    Ще го докара до вреда. Като му спрат всички фондове, самите унгарци ще го подгонят с камъни и дръвье...

    Коментиран от #34

  • 28 Механик

    92 11 Отговор
    Така постъпват умните политици. Те гледат кое е добре за страната им и го правят.
    Помощта от ЕС със сигурност не е точно помощ, а някакво поредно заробване. Кой зне с какви клузи са обвързали тая помощ еврейските господари на ЕС.
    Просто ние си нямаме късмет с подобен държавник, а може би не е до късмет работата, а до акъл?
  • 29 САЩ казват на ЕС какво да

    94 10 Отговор
    прави , а ОРБАН им показа среден п...ст ! Браво на Орбан , защитава интересите на народа си ! Не е кокла на конци като нашите джендери !

    Коментиран от #31

  • 30 Смях

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "Петрола":

    И накрая нито едното, нито другото...

    Коментиран от #35

  • 31 Скоро

    9 70 Отговор

    До коментар #29 от "САЩ казват на ЕС какво да":

    Интересите на унгарския народ ще изритат Орби от властта...

    Коментиран от #85

  • 32 Така е

    9 59 Отговор

    До коментар #1 от "Теле":

    Велик мошеник...
  • 33 Тахумба

    75 10 Отговор
    Просто държавник!
  • 34 И защо

    83 4 Отговор

    До коментар #27 от "Аааа":

    ще ги спират? Нали е демократичен съюз? Или бъркам и имат право да те изнудват, с цената да си навреждаш на интересите на народа! Айде да мислим, а не да драскаме глупости само!

    Коментиран от #39

  • 35 Така

    5 45 Отговор

    До коментар #30 от "Смях":

    би трябвало да стане ! От два стола - на земята !
  • 36 Бай село

    89 11 Отговор

    До коментар #5 от "Една жена":

    Така е..жалко за унгарците карат дизел за 2,60 лв друго си е да е 3,36лв друго си е и хлебеца да е 2,00 лв. Абе прости унгарци не ги е срам трябва да са солидарни с другите гладуващи страни от ЕС и да бъдат верни поданици на братята Американци .
  • 37 истина ти казвам

    42 5 Отговор
    Братя Българи стискайте задници и последните ше станат първи!🤣🤣🤣
  • 38 Тома

    74 11 Отговор
    Орбан знае че няма грижа за петрол и газ целогодишно и на ниски цени.Ще питаме другите зимата
  • 39 Дали

    14 57 Отговор

    До коментар #34 от "И защо":

    е защитил интересите на народа си, ще покаже времето. Мен по-скоро ми прилича на селски тарикат...

    Коментиран от #44

  • 40 Зззз

    66 11 Отговор
    Начукаим го ! Браво на Унгария.
  • 41 Флин

    58 5 Отговор

    До коментар #18 от "0000":

    Ами на път към ес не забравяй да си вземеш 2-3 кифли, от тия за по 10 евро. Щото в ес кифлите вече минават двайсетачката. Така ,че се запаси с евтини унгарски и седай да чакаш новините по тв-то
  • 42 Хасковски каунь

    50 3 Отговор
    Преди време попитах каква е разликата между държавник и държанка.
  • 43 Истината

    11 63 Отговор
    ЕС вече взе стратегическото решение за отказ от руските въглеводороди и вече инвестира в съответната инфраструктура /терминали за LPG, интерконекторни връзки /, сключват се дългосрочни договори с нови доставчици, изграждат се нови логистични вериги, разработват се нови находища. Да края на 2024 година руските нефт и газ ще бъдат забравени. А Орбан сега задоволява собственото си его и се прави на велик, но и той разбира, че идва време в което руските агенти като него няма повече да бъдат търпяни!

    Коментиран от #66, #100

  • 44 Видно от случващото се

    74 9 Отговор

    До коментар #39 от "Дали":

    и ритуалното самоубийство на Европа, изпълнявайки интригите на САЩ, е защитил интересите на народа си! Дори само факта да не изпълняваш нечии нареждания, които ще ти навредят на народа, е достатъчен!
  • 45 Шофьор

    49 3 Отговор
    Литър дизел в унггария 1евро 25 цента

    Коментиран от #50, #56, #71

  • 46 Никой

    16 11 Отговор
    На практика " Лукойл Нефтохим " е единствената компания в света която работи на загуба. Държавата трябва да поеме функциите на "Литаско Швейцария " която стои на входа и изхода на Нефтохим Бургас / ако някой глупак разбира какво е да стоиш на входа и изхода / и сама да договаря петрол за преработка.Апропо " Литаско " са дъщерна фирма ,забележете, на " Газпром ". Лукойл Нефтохим е най голямата корупционна руска хранилка в България и тя очевидно е включила и настоящото правителство. Никой не контролира пристанище " Росенец " и вноса на нефт, няма измервателни уреди, няма дори граничари , сякаш мястото не е българска територия.

    Коментиран от #53, #96

  • 47 !!!?

    17 37 Отговор
    Скоро и самолета на Орбан ще пътува само до Белград и обратно !!!?
  • 48 Айде

    13 42 Отговор
    Я вземете и го изолирайте и тоя бок.лук
  • 49 КИРОстан

    39 7 Отговор
    много активини пе..раси са тия от Блумбърг, всъщност какви други да са
  • 50 Само питам

    12 49 Отговор

    До коментар #45 от "Шофьор":

    И защо е толкова евтин бе товарищ, да не би Унгария да добива петрол? Това са номерата на психопата Путин за всяване на раздор между страните от ЕС, на няма да продължат дълго!

    Коментиран от #63

  • 51 такаетоama

    46 6 Отговор
    ако и ние си имахме един Орбан можеше и ние да сме добре а само си избираме лицемерни държанки
    говорейки високомерно даже силно крещейки не че са прави а да надвикат всички - тука даже сякаш половината думи вече са чуждици - ползваме кирилица за да изговаряме чуждици

    Коментиран от #57

  • 52 писна ми

    47 3 Отговор

    До коментар #7 от "тъп рублофил":

    дежурните пак са на линия

    предатели на България и всичко българско и свято. САЩ и ЕС искат да заробят вас и правнуците ви в дългове и мизерия, бе, не се ли усещате как хомота си го слагате сами???

    единствените които ще изкарат някой кяр от това са топ 1% от обществото, разни полтичета и приближените им, както и едрия бизнес,
    а вие където ги пишете тези коментари въобще не вярвам да сте от тях, за това нямам представа защо се тикате в устата на лъва така яростно? или просто защото искате да сте контра и ви е кеф да има спорите?

    Хенри Кисинджър го е казал, не някой случайник:
    ДА СИ ВРАГ НА САЩ Е ОПАСНО, ДА СИ Й ПРИЯТЕЛ Е ФАТАЛНО.
  • 53 И то според

    32 1 Отговор

    До коментар #46 от "Никой":

    договорите, не е българска територия, защото се води анклав, което по същество, означава територия на друга държава! И там реално няма как да влезе българска институция! В случаят, трябва да се търси отговорност не от Лук ойл, а от политиците, които са разрешили и направили това, срещу българският интерес!
  • 54 Украинец

    7 40 Отговор
    Урбаната е направил голяма грешка
  • 55 Ники

    44 9 Отговор
    ВЕЛИК И СМЕЛ ПРЕМИЕР ТОВА Е НЕ Е КАТО НАШИЯ КАКВОТО МУ КАЖЕ АМЕРИКАНСКАТА МУМИЯ ТОВА ПРАВИ БЕЗ ДА ГО ИНТЕРЕСУВА НАРОДА.

    Коментиран от #67

  • 56 Само питам

    18 4 Отговор

    До коментар #45 от "Шофьор":

    Лукойл Нефтохим защо работи 10 години на загуба? С колко милиарда е натовари ла горивата?
  • 57 !!!?

    19 5 Отговор

    До коментар #51 от "такаетоama":

    Андрешко, на тебе и с два Орбановци пак ще си последен, защото нон стоп спрягаш глагола "чакаме" !!!?
  • 58 Дика

    15 37 Отговор
    Ми спрете му милиардите и ще почне да се озърта като пръднал заек в люцерна, докога ще го чакате тоя съсел...
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ъхъ

    8 36 Отговор
    Я му издърпайте килимчето на тоя вазелинов играч. Не прави ли сметка, че Унгария се ползва за хъб от Китай и Русия точно заради членството й в ЕС. С това е атрактивна. Изритайте ги и за две години ще се мерят със Сърбия. Много хитър Маджарина. От средновековието са такива u3мekepu!
  • 61 Перо

    46 5 Отговор
    Никой не иска да плаща и умира за един ционистки режим в държава,към която ЕС и НАТО нямат никакви задължения,само и само да се навреди на Русия! Режима в Киев провокира войната,чрез геноцид и си получи заслуженото!
  • 62 БАТЕ ОТ.АН ИКАРУСА

    0 7 Отговор
    С ПРОБИТАТА„ ХАРМОНИКА ”......😀😀😀
  • 63 Бай село

    4 17 Отговор

    До коментар #50 от "Само питам":

    Много долен е Путин на приятели като Унгария Сащ Гърция Турция го дава евтино а те го продават на неприятелите му от ЕС..много е гаден трябва и на враговете си да го дава по евтино..да живее братския американски народ..

    Коментиран от #68, #72

  • 64 Иво

    10 25 Отговор
    Унгария върви към излизане от ЕС и НАТО, което не е голяма загуба. Не може да сучеш от две майки.

    Коментиран от #78, #79

  • 65 124

    30 2 Отговор
    Защо след като ЕС е решил да потопи своите държави трябва да натискат и Орбан да потопи Унгария, че да не са сами в нещастието си. Нали демокрацията е това всеки свободно да решава какво иска и дали е изгодно за него. Това, че някой от този съюз е решил да показва единство на гърба на народите си не значи, че и самите народи са на това мнение. Никъде не съществуват истински съюзи винаги всеки си гледа личния интерес и започва да дърпа и другите, за да се чувстват по силни.Ами, то като погледнете в едно например 5 членно семейство всеки има собствено мнение, какво остава за такива тъпи съюзи.
  • 66 Ехо

    21 2 Отговор

    До коментар #43 от "Истината":

    Ти вятваш ли си? За колко се строй терминал? За колко се строй танкер? В момента всичко е резервирано. Няма лошо да се откажат енергоносителите на Русия, но стига сте ни облъчвали с глупости. Защо не казват къде се разтоварват танкерите за България и на каква цена. Четох, че за това време не могат да пристигнат от америка. Сигурно, някой ги е отказал за сметка на скъпа руска газ.

    Коментиран от #73

  • 67 666

    6 27 Отговор

    До коментар #55 от "Ники":

    Нито е велик нито е храбър като го изратат от ЕС и НАТО ще разбере колко е жалък продажник.

    Коментиран от #76, #83

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Иван

    19 3 Отговор
    Виктор Орбан защо иска по-евтин петрол???.......Не е ли на мода по-скъпият петрол?
  • 70 СЗО

    4 23 Отговор
    Орбан като нас, иска хем душата в рая, хем .....ама накрая от два стола ще се озове на земята.
  • 71 Пешо

    4 26 Отговор

    До коментар #45 от "Шофьор":

    Ще му го изкара през носа руското Джудже.
  • 72 "братския" американски народ ли каза?

    29 4 Отговор

    До коментар #63 от "Бай село":

    най-престъпната държава в историята на човечеството.
    отговорна за ограбването и разрушаването на десетки държави

    но за теб е "братски" народ. нямам думи
  • 73 Истината

    2 26 Отговор

    До коментар #66 от "Ехо":

    Ами чети, не вярвай единствено в руската пропаганда!

    Коментиран от #75

  • 74 Чудя се

    36 0 Отговор

    До коментар #5 от "Една жена":

    Като си купя качествено сирене от магазина,на прилична цена,ставам ли автоматично слуга на производителя на сиренето.Що за глупост,да се откажеш от евтин газ,за да прецакаш собствения си народ.И без друго от 195 страни,само 65 са подкрепили санкциите.Да не говорим,че големи икономики като Китай, Бразилия, Индия НЕ са подкрепили санкциите.Ама ние трябва да сме "барабар Петко с мъжете".Даже никой нищо да не иска от нас,ние сами ще се набутаме.Щото управляващите си знаят интереса,а потърпевши са обикновените хора.
  • 75 Не е нужно

    12 1 Отговор

    До коментар #73 от "Истината":

    да четеш съмнителни "новини", а само да мислиш! Всичко е пред теб! Само трябва да подредиш причинно следствените връзки!
  • 76 Ама

    31 0 Отговор

    До коментар #67 от "666":

    Защо да го изритат,защото не козирува на всяка глупава идея ли?Ние като вечно козируваме,защо сме все потърпевши?
  • 77 Еее

    30 0 Отговор
    Браво има един, който мисли с главата си. Другите приличат на лаещи кучета,а керванът си върви .
  • 78 може може, така се прави

    24 0 Отговор

    До коментар #64 от "Иво":

    може и с едните, и с другите. това не ти някакъв роман, а реалния живот. а реалния живот е БИЗНЕС и ИНТЕРЕСИ. но понеже ти явно нямаш никакъв хал хабер от реалността на политиката (и живота) така ще кажеш

    политиката е безпринципно, безскрупулно, долно, лицемерно занимание в което трябва да угодиш на максимално много хора и в същото време да гледаш да настроиш минимално количество хора против теб, и да не забравим докато правиш тези неща трябва и да гледаш да останеш на власт максимално дълго, защото си отговорен пред партията и спонсорите й.

    за мен лично, политик който услужва ексклузивно само едни интереси, не е истински политик, а чиновник. изключително рисковано е да се обвържеш само с едната страна, тъй като това те прави изцяло зависим от нея и изключва възможността за пазарлъци и маневрки. каквото такова и ако тези за чиито интерес си се женил изведнъж станат слаби, или ти им станеш неудобен и решат да те разкарат си мъртъв като политик. и някой път иначе.

    не ми благодари за лекцията.

    Коментиран от #82

  • 79 Еее

    20 0 Отговор

    До коментар #64 от "Иво":

    И ние трябва да го последваме.
  • 80 Мммда

    25 1 Отговор
    Съвсем нормално, то за какво му е помощ, за да му наредят да продава на 3лв. дизела вместо на 2,35лв в момента освен за чужденците. За разлика от при нас там в момента няма такива инфарктни повдигания на цените. ЕС е един голям минус, който ни точи повече от колкото ни дава, единствен плюс е, че се разхождаме свободно. Но като гледам какви ги дрънкат в Германия, няма да е за дълго. Мислят да налагат ограничения в количеството гориво, което зареждат хората, обмислят въвеждане на лимит на литри за месец в близко бъдеще.
  • 81 Истината

    2 22 Отговор
    Русофилите много се възторг вот от руската подлога Орбан, но не си задават въпроса защо психопата Путин продава нефта на занижени цени. И защо цената на горивата в Унгария е толкова ниска - 1,234 Евро за А-95 и дизел. За сравнение в Сърбия цената на А95 е 1.580 евро а дизела е 1.771. А Сърбия не е член нито на ЕС, нито на НАТО и се носи да Най-добрият приятел на Русия в Европа.
  • 82 Ха-ха-ха😂😂😂

    4 18 Отговор

    До коментар #78 от "може може, така се прави":

    Май на русофила ЕС е виновен, че е стар, болен и импотентен?

    Коментиран от #86

  • 83 Мммда

    22 2 Отговор

    До коментар #67 от "666":

    Ела ми на гости за седмица та да видиш колко са изтормозени и одухани хората, както и колко спят по улиците и ровят по кошовете и т.н. в един от най-големите градове на най- развитата уж икономика в ЕС. Чевекът не обича да му нареждат и прави това което му е по-изгодно.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Футболист

    26 1 Отговор

    До коментар #31 от "Скоро":

    Те го избраха преди дни с 80%...едва ли ще го изритат след като го вкарва гол във входа на Евровратста
  • 86 я пак?

    1 0 Отговор

    До коментар #82 от "Ха-ха-ха😂😂😂":

    какво си писал? какво общо има с моя коментар това?
    нещо си се объркал
  • 87 пппп

    34 3 Отговор
    БРАВО НА ОРБАН !! ЗАВИЖДАМ НА УНГАРЦИТЕ
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ккквк

    23 2 Отговор
    Оооо! Ето така се прави!
  • 91 Логика

    4 19 Отговор
    Орбан проиграва като си разваля отношенията с другите три страни от вишеградската четворка! С тях той е много силен, но ако остане сам, ще му стане много, много трудно!...
  • 92 Справедливия

    2 22 Отговор
    За жалост Орбан е същото лекенце, като Вучич! Миризливец отвсякъде. Нима е забравил 1956-та или му е друга закваската? Нали знаете... камъкът тежи и пада долу, гавната плуват горе... Храстът казал на дървото Слез и ниско залегни Виждаш, буря се задава Тук до мен и ти се наведи Ще преживеем дружно с тебе братко Ще се скатаем от ватърът студен Ще оцелеем сладко сладко Ден след ден - Васко Кръпката го е казал право! Долу Путлерофашизмът и неговите отрочета...

    Коментиран от #93

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Али баба То

    21 3 Отговор
    Всякакъв може да е Орбан, но едно му прави чест. Грижи се за хората и мисли за тях. Да видим ние как ще изкараме зимата. А??? Чатовете не се ядат ,а и не топлят. Урсулчето ще ни згрее . Спомнете си приказката за щуреца и мравката. А КОГАТО СНЯГ ЗАПЪСКА ,ЩО ЩЕ ПРАВИШ ТИ ЗИМЪСКА.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Човече...

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Никой":

    А да си припомним кой виден политик с псевдо атентат, доказан агент има невероятен имот там. Започва с Сава ако си спомням правилно.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Това е Истината

    12 1 Отговор

    До коментар #43 от "Истината":

    Ес скоро ще реват надупени заради безумно то си "стратегическо решение", за което наесен ще им потърсят сметка и хората..
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Българин

    17 4 Отговор
    Ужасен е този Орбан да мисли за собствения си народ. Това е против всички евро-атлантически ценности. Добре, че нас ни управляват хора, на които и през ум не би им минала такава идея. Какво стана с общия европейски отговор за газа в рубли? Изядохме дървото и плащаме 59% надценка на западните господари. Защо цената на уж 4 пъти по-евтиния американски газ е секретна? Защо бе се знае къде и кога е дошъл? Защото такъв няма, има руски с американска надценка. Но за колониите е така, за Унгария друго.
  • 104 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    3 12 Отговор
    Орбан е дебел трътлест популист!Той защитавайки руските интереси с твърдения че са унгарски,защитава личните си банкови сметки с които подпомага Русия с валута.Това е.Проверете!
  • 105 Унгария поне имат управление

    11 1 Отговор
    За разлика от нас

    Коментиран от #110

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 ………

    5 10 Отговор
    Че то европейците сами са си виновни. И хляба и ножа е в тях. Замразявате му членството е ЕС, спирате еврофондовете, въвеждате визов режим за Унгария и до няколко месеца ще го намерите Орбан да виси от някой мост като Мусолини.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 генчо

    1 9 Отговор

    До коментар #105 от "Унгария поне имат управление":

    кой какво има и те са диктатура по кремлински модел.... тоя червевния им презодент колко мандата е вече там
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 КИРО ЖЪРТЪ

    1 10 Отговор
    ОРБАНЯ. Е. КАТО. БРАТ БЛИЗНАК С. БОКО. БАНКЯНСКИЯ ВСИЧКО СЪСРЕДОТОЧАВА В. РЪЦЕТЕ СИ
  • 113 Чавчо

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    С европейски пари.
  • 114 МИЧ

    10 1 Отговор
    Унгарците много добре знаят какво представляват Украинците , все пак имат граница с тях . Те имат голямо малцинство в Украйна . Сталин и преди това Ленин са подарявали територии и хора на УССР . Украинците се държат много лошо към националните малцинства , една от причините да са на страната на Русия е и това !
  • 115 Чин чин

    10 2 Отговор
    Браво на Орбан!
    Единствения който мисли за държавата си и хората в нея. Единствения който не се даде на подкупните европейски бюрократи.
  • 116 опитен

    2 6 Отговор
    Не го знам Орбан колко е озадачил незнам си кой и незнам си какво, но преди близо 2 месеца се прибрах в Европа от Азия с идеята, че Европа все още е цивилизован континент, идеята беше да живея в Унгария защото всеки дъвче колко добре било, Орбан бла бла. След дълъг живот в Тайланд за който много хора мечтаят, аз видиш ли за лятото се връщам в Европа - Унгария. Слизам от самолета в Будапеща - никой не говори английски, все едно си в Испания, псевдоимпериалисти с промити мозъци. Таксита в 2 милионната европейска столицата не съществуват на стоянки или да им махнеш с ръка. София е направо лукс в сравнение с тия вампири в Будапеща. В крайна сметка намерих едва-едва такси което струваше около 5-10 лв. на километър. Апартамент не можеш да наемеш ако не работиш в държавата и още по-важното(за тях) и първи въпрос и изискване - да говориш унгарски. Иначе забравяш за апартамент. Хотелите са много скъпи и малко на брой, едва намерих свободен хотел и то беше пълна мизерия с много слабо обслужване и отново никакъв английски даже и на рецепцията. Незнам в кой век живеят тия маджари, но Унгария заедно с Испания са най-пробитите държави които съм посещавал. Горивото уж е евтино, ама само за унгарски граждани /или маджаро-говорящи/ В гр. Сзегед такситата отново 10 лв на километър. И за десерт преди да се разкарам от тази апсурдна държава - в гр. Мишколц едни мишки - персонал на хотела ми ограбиха кеш пари около 7000 лв (в тайландска валута) . Полицията не задържа крадеца к
  • 117 Опитен

    3 5 Отговор
    Полицията не задържа крадеца който е служител в хотела, въпреки че ясно го посочих. Вместо това държава цял ден и цяла вечер мен в районното все едно аз съм направил престъпление. Не ми дадоха даже да отида да си купя храна или вода. Късно вечерта дойде преводач, дадох показания и никой повече не ме потърси, няма и да ме потърси. Въпреки, че случая е ясен. Не ми хвалете орбан, защото аз ще се изходя върху него! А в опикания, скъп, мръсен, студен и скучен континент в Европа не планирам да се върна повече!
  • 118 Ха ха ха ха

    1 1 Отговор
    Нещо много станаха на изолираните.
  • 119 Пенка

    4 2 Отговор
    Евала на този пич
  • 120 Чест му прави на Орбан

    1 0 Отговор
    Че не е подмазвач и лизач като българските министър председатели, всичките
Новини по държави: