Отидете към основна версия

3 472 25

Нов играч на пазара! Приходите на Иран от продажба на петрол растат главоломно

  • иран-
  • петрол-
  • нефт-
  • опек-
  • роснефт

Правителството в Техеран съобщи, че е намерило начини да върне средства в хазната си от предишен износ на енергия и е увеличило износа на петрол въпреки санкциите, наложени от страна на САЩ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Приходите на Иран от износ на петрол и петролни продукти са нараснали с 580 процента през първите четири месеца на настоящата година по иранското летоброене (от 21 март до 21 юли) спрямо същия период година по-рано. Това обяви иранският министър, отговарящ за икономиката и финансите Ехсан Хандузи, по време на седмичната си пресконференция, предаде Ройтерс.

Министърът обясни рязкото увеличение на приходите с ръст на износа на петрол и новите валутни правила при търговски обмен.

Цените на петрола почти се удвоиха спрямо миналогодишните си нива заради войната в Украйна и световното икономическо възстановяване след пандемията, припомня Ройтерс.

Правителството в Техеран съобщи, че е намерило начини да върне средства в хазната си от предишен износ на енергия и е увеличило износа на петрол въпреки санкциите, наложени от страна на САЩ.

По-рано през месеца управителят на иранската централна банка каза, след среща с руския вицепремиер Александър Новак в Москва, че са постигнали разбирателство за използването на националните си валути в икономическия обмен между Иран и Русия, информира местната агенция Мехр нюз.

"Въпросът за използването на националните валути беше една от важните оси за консултации с високопоставени руски икономически служители и скоро ще видим изпълнението на постигнатите споразумения", заяви тогава иранският гуверньор.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 23 гласа.

Свързани новини