Отидете към основна версия

25 019 113

Ето какво гласи новата доктрина на Путин

  • владимир путин-
  • доктрина-
  • русия-
  • руска армия-
  • украйна-
  • арктика-
  • война

Русия ще укрепи позициите си в Арктика

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия ще укрепи позициите си в Арктика, едновременно в икономически и военен план, гласи новата Морска доктрина на страната, подписана днес от президента Владимир Путин по случай Деня на военноморския флот, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Арктика е напът "да се превърне в регион на международна конкуренция, не само от икономическа гледна точка, но и от военна", се посочва в тази доктрина, подписана с голяма тържественост по време на военноморски парад в Санкт Петербург. В съответствие с тези фактори Русия ще укрепи "водещите си позиции в разработването и усвояването на Арктика" и нейните минерални ресурси и ще гарантира своята "стратегическа стабилност" в тази зона усилвайки военния потенциал на Северния и Тихоокеанския си флот, уточнява документът.

Новата Морска доктрина предвижда създаване на бази за материално-техническо осигуряване (БМТО) на руския военноморски флот в Червено море и Индийския океан. В документа като един от приоритетите на руската морска политика е посочено "запазването и поддържането на военноморското присъствие на Русия в района на Персийския залив въз основа на БМТО в Червено море и Индийския океан", отбелязва ТАСС. "Приоритет на националната морска политика в региона на Индийския океан е развитието на стратегическо партньорство и военноморско сътрудничество с Индия, а също така разширяването на взаимодействието с Иран, Ирак, Саудитска Арабия и други държави", гласи новата доктрина.

В документа се предвижда "осигуряване на транспортна достъпност на Калининградска област чрез функциониране на фериботна връзка от морските пристанища Уст Луга и Санкт Петербург". Като още един приоритет се извежда развитието на военното сътрудничество с военноморските сили на каспийските държави. В документа се предвижда развитие на корабостроителния сектор на полуостров Крим и в град Севастопол. Друг приоритет, изведен в документа, е "усъвършенстването и укрепването на силите на Черноморския флот, развитието на тяхната инфраструктура в Крим и по крайбрежието на Краснодарския край".

Като основни предизвикателства и заплахи за националната сигурност и устойчивото развитие на Русия, свързани със световния океан в доктрината се посочват: "стратегическият курс на САЩ за доминация в световния океан и глобалното им влияние върху развитието на международните процеси, включително, свързани с използването на транспортните маршрути и енергийни ресурси на световния океан". "Определящ фактор в отношенията с НАТО остават неприемливостта за Русия на плановете за придвижване към нейните граници на военната инфраструктура на алианса и опитите на блока да получи глобални функции", се казва в документа.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 130 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания