Last news in Fakti
  Тема: Украйна

1 Август, 2022 08:52 18 082 55

Запознайте се с архитекта на икономическата контраатака на Путин

  • владимир путин-
  • максим орешкин-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • руска рубла-
  • икономика-
  • санкции-
  • кремъл-
  • газ

Изискването на Орешкин за плащане в рубли позволи на Путин да се бори срещу първоначалния натиск от санкции

Запознайте се с архитекта на икономическата контраатака на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато санкциите направиха Русия уязвима, Максим Орешкин измисли гамбит, с който да се опита да пробие икономическата обсада. От началото на войната на Русия срещу Украйна още не беше изминал и месец, а нейният светкавичен удар вече се превръщаше в бавно мъчение. Икономическите последствия също бяха тежки, тъй като правителството се бореше да избегне фалит, а рублата се срина. На 23 март Владимир Путин отвърна на удара, изисквайки от противниците на Русия в Европа да плащат огромните си сметки за нейния природен газ в рубли. Орешкин, 40-годишният икономически помощник на президента, е автор на идеята за разтрогването на договорите и преобръщането на прецедент, съществуващ от десетилетия, пише Bloomberg TV Bulgaria.

След инвазията на 24 февруари той се очерта като ключов член на вътрешния кръг на Путин по въпросите на икономическата политика, един от няколкото вътрешни лица със западен финансов опит, които сега помагат за насочването на реакцията на Кремъл. „Те измислят как да заобиколят санкциите и го правят доста успешно“, каза Сергей Гуриев, икономист, който съветваше правителството в първите години на управлението на Путин, но по-късно избяга в Париж, където сега е ректор в Sciences Po. „Но всички спечелени пари отиват за финансиране на войната.“ Тези защити помогнаха на Кремъл да избегне най-лошите икономически щети, от които се страхуваше, когато санкциите бяха наложени за първи път. Експертите сега прогнозират много по-леко свиване тази година – два пъти по-малко от първоначално очакваното. Рублата възстанови ранните си загуби, за да се превърне в най-добрия показател, тъй като десетки милиарди долари и евро се вливат за енергиен и друг износ.

Още новини от Украйна

Като използва влиянието на Русия върху доставките на газ за Европа, изискването на Орешкин за плащане в рубли позволи на Путин да се бори срещу първоначалния натиск от санкции. В крайна сметка това принуди ЕС да отстъпи, тъй като повечето от големите потребители се присъединиха към новите условия, които включват изискването за откриване на специални сметки в Gazprombank JSC, запазвайки кредитора от санкции. „Смятам, че ефектът от използването на схемата „рубли срещу газ“ е положителен“, каза Орешкин пред Bloomberg, отказвайки да коментира ролята си в нейното разработване. Неговата реторика често се превръща в част от президентските речи. Той измисли фраза, която Путин скоро ще повтаря отново и отново, описвайки изземването на международните резерви на Русия като реален „фалит“ от страна на САЩ и Европейския съюз по задълженията им към Русия.

Той помогна и за изготвянето на планове за ограничаване на последиците от премахването на руските банки от услугата за финансови съобщения SWIFT и отхвърли призивите на други влиятелни вътрешни хора за по-голям държавен контрол, докато икономиката на Русия е изолирана от света. Путин го взе със себе си на скорошно пътуване до Иран, който има десетилетия опит по преодоляването на на западните санкции. Попитан за идеите на ислямската република за преодоляване на ограниченията, Орешкин се похвали, че „нашите са много по-добри“. Бивш банкер в руското подразделение на Societe Generale SA, сега той използва своя западен опит, за да намали въздействието на санкциите. Орешкин е част от група служители, които отдавна се опитват да балансират тънката граница между изработването на благоприятна за инвеститорите икономическа политика и нарастващите репресии на Путин.

Войната направи този балансиращ акт почти невъзможен след като Орешкин и колегите му бяха засегнати от санкциите. „Виждам как някой от технократите би казал: „Аз правя това наистина важно нещо за платежните системи, за банкирането, това е моята област на отговорност. Поддържам стабилност и ще продължа да го правя“, каза Джейкъб Нел, който като икономист в Morgan Stanley по темата Русия веднъж е водил инвеститори на среща с Орешкин. „Това беше оправдано преди 24 февруари, но не и след това“, добави Нел, която сега е член на международна работна група, съветваща САЩ и Европа как да изготвят санкции срещу Русия.

Орешкин е част от междинно поколение, което е родено в края на съветската ера и прекарва тийнейджърските си години по време на бурните 90-те години в Русия, период на трудности и икономическа смелост. Трийсет години по-млад от Путин, той е най-малкият от двама синове в семейство на московски академици, израснал в свят, различен от трудното детство на президента в следвоенен Ленинград. Кохортата от технократи на Орешкин включва заместник-управителя на Банката на Русия Алексей Заботкин, 44-годишен, и заместник-министъра на финансите Владимир Количев, 39-годишен. Завършили елитни руски икономически училища, те са работили в европейски кредитори и след това в държавната инвестиционна банка VTB Capital, преди да спечелят назначения на висши държавни роли. Изоставяйки частния сектор, те се посветиха на изграждането на финансовата крепост на Путин. Колкото по-суров е Путин с критиците и съперниците си в чужбина и у дома, толкова по-незаменими стават те в изграждането на устойчивост за поддържане на икономиката, когато настъпят големите сътресения.

По време на тригодишния си престой в Министерството на финансите Орешкин беше сред служителите, които измислиха механизъм за пренасочване на стотици милиарди долари приходи от износа на петрол и газ в суверенен фонд, което помогна на Кремъл да преодолее кризи като първите вълни на Санкциите на САЩ и Европа заради Крим през 2014 г. Години защитаване на икономиката от санкции и натрупване на резерви обаче не бяха достатъчни, за да защитят икономиката след инвазията. САЩ и техните съюзници замразиха голяма част от резервите от 600 милиарда долара, които политиките на Орешкин бяха помогнали да се натрупат. Въпреки всичките му усилия да отклони вината, Русия не успя да изплати дълга си и изпадна в неплатежоспособност за първи път от един век. Икономиката не се справя толкова зле, колкото се опасяваха след инвазията, но все още е на път към една от най-дълбоките рецесии от десетилетия.

Виждан доскоро като политически новак, Орешкин се превърна в икономическата дясна ръка на президента във войната. „Путин все още вярва на нашите икономисти“, каза Гуриев. Въпреки че някои могъщи играчи в Кремъл настояваха за възстановяване на държавния контрол върху икономиката, Орешкин отвърна на удара, засега успешно. „Русия няма да се откаже от пазарната икономика“, каза Орешкин в отговор на въпроси на Bloomberg. „Напротив, тя се движи в обратна посока. Сега особено се насърчава частната инициатива. Това постоянно се отбелязва от президента в речите му“. Въпреки това той и съюзниците му все повече възприемат пронизителната реторика на някога маргиналните руски критици на западния капитализъм.

Орешкин оприличи американската валута на „наркотик, използван за пристрастяване на целия свят“. Алексей Моисеев, 49-годишният заместник-министър на финансите и друг възпитаник на VTB Capital, каза, че интензивността на санкциите се равнява на взривяването на „финансова ядрена бомба“. Като оставим настрана риториката, предприетите досега антикризисни мерки до голяма степен се придържат към схемата, която се основава на мейнстрийм икономиката, като политиците вече премахнаха капиталовия контрол, използван за изолиране на Русия след инвазията. Това може да не е достатъчно, за да осигури тяхното място в историята. „Това, което направиха през първите години от престоя си в Министерството на финансите и централната банка, вече беше отменено“, каза Константин Сонин, роден в Москва икономист от Чикагския университет, който отдавна критикува политиката на Путин. „Сега работата им не се различава от работата на високоплатени чиновници в правителство, което води престъпна война.“


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 54 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мияча на чинии

    11 41 Отговор
    Нещастни са. Няма да ги обслужвам! И бакшишите намаляха ( Преди ми даваха 50 рубли сега 30 (
  • 3 Сух

    95 8 Отговор
    И къде са нашите умни млади глави? До тук видяхме само агенти на американските корпорации..
  • 4 1111

    113 18 Отговор
    Путин е начело на колона от страни, чиито бвп съставлява повече от 60% от световтия. Страни, соито ясно заявиха желание да скъсат оковите, налагани им от сащ. Така че Путин и Русия имат пълното право да изискват развитие, извън сосегашните американски правила - вие ни давате евтини ресурси, а получявяте стоки, произведени в нашите колонии. Този филм свърши!

    Коментиран от #5

  • 5 КОТарАК

    19 48 Отговор

    До коментар #4 от "1111":

    на Еритрея и С.Корея е начело
  • 6 ПРАВИЛНО

    97 15 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДОМИНАЦИЯТА НА USD ДА БЪДЕ СПРЯНА. НАЛИ USA ПРОПОВЯДВАТ ЗА СВОБОДЕН ПАЗАР И ТЪРГОВИЯ.....ТОГАВА ЗАЩО РУСИЯ ДА НЯМА ПРАВО ДА ИЗБИРА В КАКВА ВАЛУТА ДА И ПЛАЩАТ ЗА СОБСТВЕННИТЕ И РЕСУРСИ. ИЛИ СВОБОДНИЯТ ПАЗАР И ТЪРГОВИЯ Е САМО ЗА САЩ И ЗА ТЯХНА ИЗГОДА?

    Коментиран от #25

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    106 14 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Странно как всички се превръщат в диктатори КОГАТО СЕ ОПЪЛЧАТ НА САЩ ‼️‼️‼️
    Кадафи, Садам, Асад,Путин .....

    Коментиран от #9, #16

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    54 8 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Асад не беше диктатор , когато СеРеУ го молеше за начина му на контакт с Кадафи ! Чрез който после локализирана и УБИХА Кадафи ‼️
  • 9 КОТарАК

    18 64 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    как са се опълчили на сащ? като завързват война в европа 21 век ли?

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 КОТарАК

    5 34 Отговор

    До коментар #10 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ти май забрави как се хилеше-она утанула

    Коментиран от #15

  • 12 ТОДОР СТОЯНОВ

    79 9 Отговор
    ДЕЙСТВИЯТА НА ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ СА ХАОТИЧНИ, БЕЗМИСЛЕНИ И ЛИШЕНИ ОТ СТОЙНОСТ!ТАЗИ ПАРТЯ ШАХ ЩЕ ПРИКЛЮЧИ С МАТ, МНОГО ВЕРОЯТНО Е СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ В СЕВЕРНА АМЕРИКА ДА СЕ ПОЯВАТ 50 ДЪРЖАВИ!ЖЕЛАЯ УСПЕХ НА СЛАВЯНИТЕ!!!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    75 8 Отговор

    До коментар #9 от "КОТарАК":

    Кадафи ЗАПОЧНА продажба на петрол НЕ срещу долари ‼️
    Садам ЗАПОЧНА продажба на петрол НЕ срещу долари ‼️
    Путин ЗАПОЧНА продажба на петрол НЕ срещу долари ‼️
    Схващаш ли ‼️
    Войната не е на САЩ ❗
    Войната е заради ПЕТРОДОЛАРА , единствената опора на ФЕД с която държи господството си над Света ‼️

    Коментиран от #35

  • 14 Браво !

    89 13 Отговор
    Браво на факти! Добър материал! С леки изключения, показва защо и как се излиза от криза! Младите в Русия си вършат работата, защото са учили в Русия и милеят за нея. Нашите са учили, уж в елитни заведения в чужбина, обаче са забравили Родината и я смятат за дойна крава! Поуката е ясна!

    Коментиран от #24

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Не разбирам кого визираш 🤔🤔🤔
  • 16 Погледни най-важното!

    16 49 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тоя Орехин,или къв беше там,само е удължил агонията на разпада.Ши плащат в рубли,дорде са уреждат с терминалите и после СБОГОМ Гергини.Дръж си газа.Вкарай го в Сили Сибирав,или аха,сетих се -на Хималайски поток го прекарай,презДжомолунгма.И....таг-да долар нет,евро нет,а рубла кабелна йест.Можна напечатат сколка хочеш.
  • 17 Въпросче

    51 7 Отговор
    Какво е това ? Западът търси с кого да оправдае неуспешните си русофобски действия , изискани от Вашингтон ? 😃 Хайде по-сериозно !
  • 18 В.В.П.

    49 7 Отговор
    Русия върна Европа в 80 те.Набързо.След отпуските ,ще се самоубият .Накратко.

    Коментиран от #39

  • 19 Електрификация знаеш и ЕСЕСЕСЕРла

    10 9 Отговор
    Власт равно Комунизъм
  • 20 Хаха

    14 35 Отговор
    Икономическата контраатака на Путин ще бъде пълен банкрут.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 АХА

    32 2 Отговор

    До коментар #14 от "Браво !":

    Не е вярно за всички млади хора завършили в чужбина. Просто от тях подбират тези, които милеят за собствения си джоб и са склонни да се навеждат достатъчно дълбоко в определена посока.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 трдсе

    52 10 Отговор
    Долари и евро напечатаха като тоалетна хартия. Много напечатаха но без никакво покритие и без ресурсите на Русия не струват и хартията на която са напечатани. Ядоха и пиеха на корем англосаксите, а понеже са супер нахалници, накрая решиха да ограбят напълно руснаците чрез укро фашагите. Само че не става. Сега ще си плащат в рубли ако искат да имат какво да ядат, а ако не искат да си ядат доларите и еврото. Бедата е че чрез предателите си ограбват и нас българите. Ядат и пият за наша сметка, злато, ток скъп газ. Докато гласувате за слугите на козяк ще ви крадат. Да ги смъмри нашия Цар и Бог Христос тези лъжци и крадци.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 стоян георгиев

    13 32 Отговор
    няма такова животно рубли срещу газ.плашата се в евро или долари срещу газ ,но се играе театър че било в рубли.наи-малкото западния купувач няма откъде да има рубли.та цирка е направен от една страна да се отсеят ненужните играчи като българия ,а от друга страна да се унижи запада със самата формулировка,което да се ползва във вътрешно руската политика за възхвала на царя слънце.

    Коментиран от #44

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 1944

    5 1 Отговор
    мизерниците от блатата се фалят на четирихилядниците. смееееееех
  • 39 1944

    10 25 Отговор

    До коментар #18 от "В.В.П.":

    европа ше изкара зимата. ама матушката ви мизерна си замина завинаги. свиквайте.
  • 40 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 20 Отговор
    Само че никой няма да му плаща в рубли.

    Коментиран от #48, #51

  • 41 Китайче

    5 18 Отговор
    Те нали са тарикати ,и искат рубли .само че Китай сега ще ги завлече яко тия тъпи ушанки .
    Китай си плаща в юани. За последния месец над 95 милиарда ,преди месец само 54 милиарда са платени на Путлер в юани. А в момента долара поскъпва стремглаво срещу юана .хахаха
    Ушанките са на голяма далавера . Поредното подлагане от страна на Китай към Раша . Хахаха
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Продажна червена измет

    5 25 Отговор
    Орешко и той ще замине на дръвника, р00сия леко леко си отива на сметището където и е мястото, пълен фалит и разпад за кочината, а пусияр ще изгние в Хага

    Коментиран от #46

  • 44 Абе

    16 1 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Приятелю ти май не си наясно. Това е следното - все едно отивам в банката и с долари си купувам рубли и след това с рублите си купувам каквото искам. Така не могат да ми конфискуват рублите. Не могат и да ми вземат доларите.

    Коментиран от #55

  • 45 Ха ха ха ха ха ха ха

    2 6 Отговор
    Балшой театър

    Коментиран от #47

  • 46 Време е

    16 0 Отговор

    До коментар #43 от "Продажна червена измет":

    "дръвника" е за тези, дето са го измислили - там където всеки се пъчка да стане цар и да командва света, а този ход на руснаците е напълно адекватен и даже много закъснял. Запада ,когато не му играят по гайдата, веднага "наказва непослушните", а санкции икономически блокади ембарга и прочие измислици не датират от вчера, особено с Русия и опитите да я "поставят на колене" са още от времето на Петър първи. И болшевизма й е пробутан от Запада и е постигнал целта си- империята се разпада, след това Съветския съюз, сега Украйна...попълзнотеоренията нямат край. Време е да се сложи край на всички издевателства срещу човечеството в угода на "избраните"

    Коментиран от #49

  • 47 Тарикат

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Ха ха ха ха ха ха ха":

    Ами върви на аймакс, като не ти се гледа театър
  • 48 Ади де Гъдьо

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Плащат и ако им каже и хоро ще играят, само в България ще си ближете топките за сол, щото сте много утро.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Небето, морето са сини.

    2 5 Отговор
    Ако много Ви харесва Русия, защо стоите в ЕС. Отивайки в Москва и чакайте на опашка за гречка, жените да обикалят магазините за превръзки. А в далечния изток китайците са завладели без война цели градове. От началото на войната има избягали поне два милиона руснаци. В Русия поскъпването на оборудване за бани и кухни е четири пъти. Само западните компании след напускането си са освободили половин милион работни места. Билетът от Санкт Петербург през Истанбул до Бургас е 3500 долара в една посока. Доларът го има само на картинка. Свободният пазар в туристическия сезон го котира вече над триста рубли.

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Роко

    4 1 Отговор

    До коментар #53 от "Холмс":

    Приятелю виждал ли си Рассия освен на картинка? Подозирам че не всъщност не го подозирам сигурен съм
  • 55 Роко

    0 4 Отговор

    До коментар #44 от "Абе":

    Приятелю ти не си наясно отиваш в банката и си купуваш с доларите рубли по измислен курс от 60 рубли за долар (реалният е около 200 и дори по него не можеш да си купиш долари) след което с рублите ще си купиш нещо което ще ти продадат на двойна и тройна цена щото разбираш ли курса на рублата е нестабилен въпреки че официално не мърда от 60 рубли за долар
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания