Отидете към основна версия

5 208 77

Противовъздушната отбрана на Украйна е една от най-ефективните и боеспособни в света

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • пво-
  • инвазия-
  • ракети-
  • кинжал

Проблемът на руските окупационни войски е не само липсата на ракети

Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар на Александър Коваленко пред Site.ua/ превод: Бесарабски фронт

Руската дилема за използването на ракетни оръжия се превръща в очевиден фал и патова ситуация

Руското командване търси начини за повишаване на ефективността на използването на останалото ракетно оръжие на територията на Украйна.

Днес проблемът на руските окупационни войски е не само липсата на ракети, но и противовъздушната отбрана на Украйна.

Многократно съм отбелязвал, че противовъздушната отбрана на Украйна днес е една от най-ефективните и боеспособни в света, въпреки факта, че нашите ракетчици трябва да работят със стара съветска техника.

Украинските защитници на въздушното пространство са разработили алгоритми за противодействие на почти целия набор от ракетни оръжия с въздушно, морско и наземно базиране на Руската федерация, като са натрупали опит, който няма аналог в света.

Дори до скоро неуязвимият и „без аналог в света” КР “Калибър” е свалян от нашата ПВО с вероятност над 90%. Единствената засега недостъпна за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна ракета е Х-47М "Кинжал".

Но от Х-47М "Кинжал" се произвежда ограничени бройки, това не е масово производство, а Русия има на въоръжение по-малко от 40 от тези ракети - няма да стреляш на воля.

Към днешна дата руснаците не смятат за рационално използването на Х-101, Х-55, КР “Калибър”, П-800 “Оникс”, 9М723 / 9М728 и други за единични удари. Тъй като е по-лесно да се свалят единични или малобройни цели, а разходите са милиони долари на вятър.

Има само един изход - да се увеличи броят на еднократните пускове, за да се увеличи преодоляването на ПВО. Но възниква друг проблем, произтичащ от недостига на ракети и проблематичността на тяхната логистика за навременното им и редовно доставяне до летища и бази.

Тоест, в близко бъдеще ще можем да наблюдаваме увеличаване на паузите между обстрелите на територията на Украйна, но в същото време увеличаване на количествения еднократен пуск.

Трябва да се отбележи, че с всякакъв такъв пуск, от една страна, самата пауза ще се увеличи, от друга страна, размерът на наличните пускови средства ще намалее.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: