Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 12:53 991 5

Хърватия преговаря с Франция за ПВО системи

  • пво-
  • нато-
  • преговори-
  • хърватия-
  • франция-
  • сигурност-
  • отбрана

Хърватия е започнала преговори с Париж през март

Хърватия преговаря с Франция за ПВО системи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Петнадесет министри на отбраната на страни от НАТО подписаха в четвъртък в Брюксел писмо за намерения за съвместно придобиване на системи за противовъздушна отбрана, но Хърватия засега не е сред тях, защото вече обсъжда въпроса двустранно с Франция, каза хърватският министър на отбраната Марио Баножич, цитиран от агенция Хина, предаде БТА.

Участващите нации се стремят да създадат европейска система за противовъздушна и противоракетна отбрана чрез придобиване на оборудване за противовъздушна отбрана като ракети „Ароу 3“ (Arrow 3) и системи „Пейтриът“(Patriot) в рамките на европейската инициатива „Небесен щит“ (European Sky Shield Initiative), ръководена от Германия. Баножич каза, че Хърватия е обсъдила това с Германия, но е решила да отложи присъединяването си, тъй като вече преговаря с Франция за придобиване на система за противовъздушна отбрана с малък обсег.

"След като дрон падна в Загреб през март тази година, ние определихме противовъздушната отбрана като наш приоритет, по-специално системите с малък обсег. В двустранни преговори с Франция вече сме осигурили ресурси за една батарея и нашата цел е да осигурим пет батареи в много кратко време“, каза Баножич пред репортери след срещата.

"След това автоматично ще се съсредоточим върху системи със среден и дълъг обсег и съм уверен, че ще доведем тази история до успешен край. Заявихме това ясно в разговорите си с Германия и чакаме да видим какви системи ще бъдат придобити и дали ще са съвместими с нашите системи за малък и среден обсег“, добави той.

Баножич каза, че Хърватия е започнала преговори с Франция през март, докато германската инициатива е била обсъждана през последните няколко седмици. Той не пожела да разкрие подробности за системите, които Хърватия иска да придобие. Назовах страната на произход, но не мога да обсъждам подробности публично, заяви министърът. Той добави, че няма да бъде късно Хърватия да се присъедини към германската инициатива, след като види дали системите с дълъг обсег ще бъдат съвместими с тези за малък и среден обсег.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЛТ

    4 2 Отговор
    ТИЯ СА ПАРОДИЯ НА АРМИЯ
  • 2 Госあ

    5 2 Отговор
    Ние пак сме заставени да купуваме краварските патриоти. Пак от Германия. Небесен щит с патриоти хахахаха
  • 3 Хихихи..

    4 1 Отговор
    С кой ша са бийш бре,Анте Павелич?! Ихууу...
  • 4 Хаха

    1 1 Отговор
    А за русофилите Желез щит капак от тенджера 😃
  • 5 Пич

    1 1 Отговор
    Дааа.....а тунеядците , които изпратихме в парламента , вместо да мислят за проблемите на България , мислят за проблемите на Украйна !!! И помагат на украйниците , а не на българите !!! Нашите пари , отиват в чужда държава !!!
Новини по държави: