Отидете към основна версия

6 440 36

Най-новата стратегия на Украйна във войната

  • война-
  • стратегия-
  • украйна-
  • русия-
  • крим-
  • партизани

Киев активира "силите за съпротива" под командването на украинските специални сили

Снимка: БГНЕС/ EPA

Атаките в Крим показват най-новата стратегия на Украйна във войната с Русия, пише в заглавие в. "Вашингтон пост", цитирайки украински служители, предаде БТА.

Изданието отбелязва, позовавайки се на интервю от вчера на украинския министър на отбраната Олексий Резников, че Украйна се надява новата стратегия за атакуване на ключови военни мишени дълбоко в окупираната от Русия територия да подкопае способността на Москва да задържи фронтовите линии в навечерието на евентуална украинска контраофанзива за връщане на територии. Според американския вестник Украйна иска да отслаби военните способности на Русия за атаки срещу важни украински военни цели от дълбочина в окупираната територия.

За целта Киев активира "силите за съпротива" под командването на украинските специални сили, който да провеждат атаки дълбоко зад руските отбранителни линии, посочва изданието. Тези сили са били сформирани през януари в съответствие със закон, приет миналата година, а през последните седмици са били активирани на окупираните от Русия територии, пише вестникът.

Украински служители, пожелали да останат анонимни, са споделили пред "Вашингтон пост", че тези сили са отговорни за взривовете в Крим - в руска военновъздушна база миналата седмица и в склад за боеприпаси този вторник. Резников повтори официалната позиция на украинското правителство, че то нито потвърждава, нито отрича участие на Украйна в атаките в Крим. Американското издание цитира думите на министъра, който казва, че ударите срещу подобни цели съставляват част от актуалната военна стратегия на Украйна, която не притежава въоръжения с обсег, способен да порази Крим от контролираната от Киев територия.

Русия започва лов на саботьори в Крим след експлозиите там, отбелязва в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл". Руското разузнаване започна лов на саботьори в Крим, след като взрив в склад за боеприпаси постави под съмнение контрола на Москва върху полуострова, посочва изданието. Вестникът цитира изказвания на украински служители, че зад експлозиите в Крим, които наложиха евакуацията на над 3000 местни жители и прекъсване на жп транспорта, стоят саботьори. Русия също обяви, че това е саботаж в първите си изявления за инцидентите на полуострова.

В отговор руската Федерална служба за сигурност обяви, че е задържала шестима руски граждани в Крим, които принадлежат към клетка, разпространяваща, по думите на службата, терористична идеология с подкрепата на украински "емисари", отбелязва американското издание, цитирайки агенция РИА Новости. Руската агенция не съобщи дали задържаните са свързани по някакъв начин с атаките. Очевидното влошаване на положението със сигурността в Крим поражда безпокойство в Москва, която разчита на полуострова като тилова база за поддържане на окупацията на големи територии от Южна Украйна, посочва вестникът.

Британският вестник "Гардиън" отбелязва, че според информации на руски медии руският президент Путин е сменил командващия Черноморски флот Игор Осипов с Виктор Соколов, което, ако се потвърди ще бъде най-значителната кадрова промяна във висшето командване на руските въоръжени сили от началото на инвазията в Украйна.

Изданието цитира думите на съветника на украинския президент Володимир Зеленски, Олексий Арестович, който казва, че руските сили са отбелязали само незначителен напредък през последния месец и войната е навлязла в "стратегическа безизходица". Вестникът посочва, че украинските сили са съобщили, че са отразили поредна руска офанзива по херсонското направление. Британското издание привежда думите на друг съветник на Зеленски, Михайло Подоляк, който заяви, че Кримският мост е незаконно съоръжение и трябва да бъде демонтиран, независимо как ще стане това. Според вестника това изявление показва, че мостът може също в бъдеще да стане военна цел на украинските сили.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: