Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Август, 2022 08:47 7 311 61

Украйна започва война на изтощение срещу окупаторите

  • война-
  • украйна-
  • херсон-
  • русия-
  • изтощение-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Взривовете в Крим, който Путин анексира през 2014 г., засилват опасенията на Кремъл

Украйна започва война на изтощение срещу окупаторите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В продължение на седмици украинските сили методично обстрелват снабдителните линии на руските войски, които са окупирали стратегически важния регион и град Херсон. Това не значи непременно, че са близо до началото на мащабна офанзива за тяхното връщане, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Въоръжението на руските сили все още превъзхожда това на украинските въпреки новите оръжия, които САЩ и европейците изпращат. Засега те не предприемат мащабна офанзива срещу южния град от двете страни на река Днипро, който беше един от първите завзети от руснаците в началото на инвазията. Вместо това, се фокусира върху изтощаването на града и използват получените от САЩ мобилни системи за залпов огън (HIMARS) и други далекобойни оръжия, за да взривяват мостовете, които руснаците използват, за да възстановяват запасите си по западния бряг на Херсон.

Украйна вероятно подготвя контранападения на юг, но ще атакува само и когато е уверена, че ще отбележи напредък и когато руските логистични и снабдителни дейности бъдат допълнително нарушени, според две западни официални лица с информация по темата. Украинските военни са предпазливи, защото има риск да останат уязвими, ако предприемат нападение, казват още те.

Почти шест месеца след началото на войната кампанията на Русия за пълно овладяване над източния регион Донбас в Украйна напредва бавно, докато засилващият се украински натиск върху Херсон принуди Кремъл да пренасочи войски на юг, за да укрепи позициите си. Стратегията за привличане и отрязване на руските войски на западния бряг на града може да предвещава седмици или дори месеци на позиционни атаки за изтощаване на окупационните сили в Херсон, а не директно нападение.

Има „вероятност“ Украйна да си върне Херсон след няколко месеца, макар че е малко вероятно да стане по-рано, казва Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, в интервю на 10 август. Войната може да продължи най-малко до Нова година и вероятно до следващото лято, за да се постигне „пълно освобождаване“ на украинска територия, смята той.

Взривовете в Крим, който президентът Владимир Путин анексира през 2014 г., засилват опасенията за сигурността на Кремъл.

Министерството на отбраната в Москва определи като саботаж експлозиите във вторник в депо за боеприпаси на черноморския полуостров близо до Джанкой, седмица след като взривове унищожиха девет изтребителя в кримска въздушна база, използвана за подкрепа на руската инвазия. Украински официални лица не са поели пряка отговорност за инцидентите, като същевременно ги описват като само началото на усилията за връщане на Крим.

Докато Украйна работи за влошаване на логистичната подкрепа за войските на Кремъл на западния бряг на Днепър, „продължава подготовката на плацдарм, натрупването на войски и резерв, за да се отблъснат руските сили“, каза Александър Мусиенко, ръководител на Центъра за военноправни изследвания в Киев.

Последните атаки срещу мостове над Днепър през уикенда „ги правят неизползваеми за транспортиране на тежки машини“ и усложняват движението на доставките на боеприпаси за руските сили в Херсон, каза пред местна телевизия в понеделник Наталия Хуменюк, украински военен говорител. Командирите на руската армия може да са напуснали града след ударите по моста, добави още тя.

„Украйна преследва две цели: да се подготви за контранастъпление и да отвлече вниманието на руските сили от основния им фокус – превземане на Донбас“, според Павел Золотарев, руски генерал в оставка, който сега е експерт в Института за изследване на САЩ и Канада в Москва . Въпреки че не е ясно дали контранастъплението ще успее, „втората цел е по-постижима“, каза той.

Вече е почти сигурно, че няколко хиляди руски войници в Херсон зависят от два понтонни фериботни пропускателни пунктове за снабдяване след поредица от украински удари, казаха от Министерството на отбраната на Обединеното кралство през уикенда. „Тъй като тяхната верига за доставки е ограничена, размерът на всякакви запаси, които Русия е успяла да натрупа на западния бряг, вероятно ще бъде ключов фактор за издръжливостта на силите“, се казва в съобщението.

Украинската стратегия за прекъсване на доставките „е най-умното нещо“, каза Филипс О’Брайън, професор по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс в Шотландия. „Можете или да атакувате челно, и да си блъскате главата в стената, което не е разумно срещу сила, която има по-сериозна огнева мощ. Или можете да отслабите тази сила, като я лишите от запаси“.

Русия от своя страна поднови обстрела на Харков в Северна Украйна, за да разтегне украинската отбрана. Путин каза в понеделник, че неговата армия "освобождава стъпка по стъпка" региона на Източен Донбас, който включва Донецк и Луганск, и ще изпълни задачите, които постави, когато нареди инвазията на 24 февруари, въпреки че международните санкции омаломощават руската икономика.

Русия премести значителен брой войски в Крим в подготовка за разполагане в Южна Украйна и най-малко осем батальонни тактически групи, които се състоят от 800 до 1000 войници, бяха преместени от района на Донбас, което увеличи натиска върху маршрутите за доставки, според служител на европейското разузнаване. По-рано този месец украински военни служители казаха, че руските сили, участващи в офанзивата около стратегическия източен град Славянск, включително въздушнодесантните войски, са се преместили на юг.

„Украинците биха предпочели да се бият с руснаците в Херсон, отколкото в Донбас заради проблемите с доставките“, каза О’Брайън. „Колкото повече войски разположат руснаците в Херсон, толкова по-добре е за Украйна.“

Сегашната патова ситуация може да тежи върху надеждите на Русия да проведе ранни референдуми за анексиране на окупираните източни и южни региони на Украйна още следващия месец. Ръководителят на самопровъзгласилата се т. нар. Донецка народна република Денис Пушилин каза на 11 август, че гласуване не може да се състои, докато регионът не бъде изцяло контролиран от Русия.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че министрите на отбраната на САЩ и Обединеното кралство Лойд Остин и Бен Уолъс са го предупредили да не подражава на „тактиката на месомелачката“ на Русия във войната.

„Нямаме ресурси да напълним територията с тела и снаряди, както прави Русия“, каза Резников в интервю от 11 август за "Украинская правда". „Затова е необходимо да променим тактиката, да се борим по друг начин.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всеки ден

    30 64 Отговор
    по един взривен руски склад.

    Коментиран от #50, #51, #53, #54, #60

  • 2 Гаглей

    28 65 Отговор
    Представям си колко хора мислещи, че Параша е свръх сила, сега не им се верва хахххаха кво стана бе военна мощ. Помните ли Обама как нарече просия - регионална сила, не световна. А само регионална. Хахах оказва се, че той даже ги е прехвалил.

    Коментиран от #47

  • 3 писна ми

    87 26 Отговор
    Направете една отделна страница за Велика Украйна ,и пишете на 1 мин. статии за непобедимата и армия !!!

    Коментиран от #6, #19

  • 4 Неразбрал

    61 26 Отговор
    "Окупаторите" не са ли си в къщи ?
  • 5 Коки

    85 28 Отговор
    Укронацистите нанасят удари в тила на ДНР и ЛНР и убиват мирни жители. Това ли е война им на изтощение

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чичо

    68 21 Отговор
    Ядреният тероризъм - новата тактика за водене на война от режима на хунтата в Киев

    Коментиран от #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Иванушка  🇷🇺

    60 14 Отговор
    Днес да не е Деня на Вълшебната Прах съдейки по количествата Вълшебни статии с които ни омагьосват рано сутрин ?

    "..Украйна започва война на изтощение..." - емммм Русия........знае ли ? Щото аз също "изтощавам" Линдт, Бентли, Бугати и Ролс Ройс като доброволно и съвсем съзнателно се отказвам да купувам и ползвам продуктите им. Марципан с Балканче напълно ме задоволяват, важното е те да страдат и мъчат 😁😁😁

    Коментиран от #12

  • 12 Румен Радев

    20 33 Отговор

    До коментар #11 от "Иванушка  🇷🇺":

    Иванушка, коя е твоята родина майка, България или Русия?

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Софиянец

    36 12 Отговор
    Ами да, руснаците им омръзна да трепят укрита!
  • 14 Чичовото

    10 15 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо":

    Права беше леля, като каза че си абсолютен б0клyk!
  • 15 НОВО ПЕТ

    55 13 Отговор
    Охооо, бълвоч след бълвоч от сутринта, ахахха! Значи руснаците напредват стабилно, а героите на крайна пак отстъпват тактически :D
  • 16 Иванушка  🇷🇺

    32 16 Отговор

    До коментар #12 от "Румен Радев":

    "...коя е твоята родина майка, България или Русия?..." - Украйна бе човек, баща ми е украинец, майка ми е украинка, баба ми и тя завалийката е украинка и знамето което съм развял е Украинско.....новото 😁😁

    Коментиран от #23, #24

  • 17 Която и да е

    8 15 Отговор

    До коментар #12 от "Румен Радев":

    човекът е с малформации.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 тази страница ни стига.

    12 21 Отговор

    До коментар #3 от "писна ми":

    На тебе кат ти е писнало,оди чети там оня,дет беше писал,че руската армия разсича Украйна като нажежен нож буца масло.Хахаха.Ама,че сравнение.Сигур на отделна страница тогава беха писали за разгрома в Гостомел и Киев.Ама така му се приискало на писача.Мигар от как е почнал съзнателен живот е чул/чел друго,освен съветски лъжи и комунистически измислици.А времето си изисква своето-да се разбира истината,за да не става човек за подбив и подигравка.

    Коментиран от #34

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Вярно е

    25 11 Отговор
    Но трябва да побързат украинците,защото виж границата на Русия отишла с Полша или Германия
  • 22 Някой

    21 8 Отговор
    В смисъл, Украйна ще се изтощава от руснаците. Макар, тя и сега да е изтощена и да няма никаква възможност да води пълноценни военни действия.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Перо

    17 7 Отговор
    Стратегията на ционистките президенти,след преврата в Киев е да се бият до последния украинец,чрез изплолзване на измислени националисти,без да има етническа нация!
  • 26 Иванушка  🇷🇺

    19 9 Отговор
    "...Украйна започва война на изтощение ..." - ако родната ми Окрайна започва "изтощението" както започна и Контраофанзивата, дай да си взимаме Пуканки щото филма явно ще е смешен ? 😁
  • 27 Само глупости

    26 9 Отговор
    Всеки ден невероятни успехи за Украйна и резултата е, че остават с все по малко територия! Кой лъжете, не знам? Каквито и оръжия да се пращат, войната е с предизвестен край и Русия ще си вземе това което е решила! Оръжията, само удължават агонията и водят до жертви и разрушения! Пълна малоумщина!
  • 28 Минувач

    21 8 Отговор
    Елементарен анализ, в който украинците отново се показват, като оптимисти и наивници. Те смело говорят за контранападения, за изтощаване на руската армия и за водене на войната още година, а може и повече. Но пропускат един дребен факт - те си правят прогнозите на база, че този непрекъснат поток от западни оръжия ще продължи вечно и все в този обем. Само, че дали ще е така? Все повече западни държави се изказват, че техните запаси започват да се изпразват, че те самите искат да се подобрят отбраната, а това са много пари. Икономиките им, заради ответните руски санкции започват да затъват яко. Те тепърва започват да мислят за хляба си, спират тока, предприятия затварят, а на този фон трябва да произвеждат много оръжия за себе си, че да има и за Украйна. А има и народно недоволство... От другата страна - Русия вече договаря военна подкрепа с оръжия от Иран. Така че, украинците да си правят добре сметките. Отделно и да завземеш територия ти трябва много по-голяма военна сила, така че зор ще е да си върнат територии..по-добре да мислят, как да удържат техните си.
  • 29 ГОЛЯМ МАЙТАП!

    21 4 Отговор
    ,,Украинските военни са предпазливи, защото има риск да останат уязвими, ако предприемат нападение, казват още те."
  • 30 един от многото

    17 8 Отговор
    Украйна може само сексуално да изтощи руснаците , украинките са известни с възможностите си!
  • 31 Христов

    11 14 Отговор
    Путя играе шах със запада, докато руснаците мрат като мухи
  • 32 Хазар

    20 5 Отговор
    Посегателството върху Крим може да струва главата на зеленко, но може да се превърне и в проблем за цяла Европа! Той е предупреден, но явно готовността му да заложи на карта съдбата на Украина и украинците е по-голяма от предполагаемия разум.
  • 33 Факт

    4 3 Отговор
    Новото контранастъпление.
  • 34 562356

    17 1 Отговор

    До коментар #19 от "тази страница ни стига.":

    " ...А времето си изисква своето-да се разбира истината,за да не става човек за подбив и подигравка."
    Истината, за това ли закриха по цял свят руските канали??? За да се знае истината, чия истина обаче???
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Зеленски

    6 1 Отговор
    Като има кой да плаща и докато има жива сила ...
  • 38 Илко

    3 4 Отговор
    Вижда се вече края на укрона,цистите.

    Коментиран от #39

  • 39 АРИЕЦ

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Илко":

    Не умните русофилтаци с празни тарамбуки ги виждате тия работи още от 24 февруари,но реалността е различна от затъпяващият ви мижав животец на пропаднали неудачни елементи непотребни на никой!!!
  • 40 Том и Джери

    0 1 Отговор
    Нищо няма да почогне!

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Е .Аси простотията

    1 0 Отговор
    Какви са тези Блумбърг ТВ? Врачки от Факултето?
  • 44 Спас безделника

    2 0 Отговор
    И Зеленски може да ритне камбаната, Путин също. Какво става по - нататък? 5000 ядрени глави ще потънат вдън земя до деня "Х". След това срещу заплащане ще заминат по предназначение - луди дебили колкото щеш!
  • 45 Русия може да унищожи Радата с депутатит

    2 0 Отговор
    Когато си поиска, една малка ракетка Колибри, изстреляна от катера в Каспийско езеро. Предвид, че е елиминирала цели империи. Не верваш?!?
    Питай Байдън след Сармат.
    Питай Хитлер след Знамето на Райхстага.
    Питай 3 континенталната турска империя на 3-ти март 1878г.
    Питай Наполеон 1812г. за Александър Първи.
    Питай Шведския Крал Карол, га дади Полтава барабар с цела Прибалтика на Пьотр Великий.
    Питай Дедо Иван Грозний, царя дет анексира земите оттатък Сибир и унищожи Златната Орда.
    Абе питай за "ПРОЛОМА ПУТИН" МЕЖДУ ЮЖНА И СЕВЕРНА АМЕРИКА.
  • 46 Дълбокия Рейн пресъхна. Хората прецапват

    1 1 Отговор
    Дунава пресъхва. Следва Черно море. Танковете пресичат варненския плаж и бучат знамето на Освобидителя.
    Здравствуйте, Братушкииии!
  • 47 Такива кратуни кат теб са се давали голи

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гаглей":

    Не верваш, че така са мислили много за последните 1000 години?!?
    Питай Байдън след Сармат на Путин.
    Питай Хитлер след Знамето на Сталин над Райхстага.
    Питай 3 континенталната турска империя на 3-ти март 1878г. при Александър Вторий.
    Питай Наполеон 1812г.ори Александър Первий.
    Питай Шведския Крал Карол, га дади Полтава барабар с цела Прибалтика при Пьотр Велокий.
    Питай Дедо Иван Грозний, царя дет анексира земите оттатък Сибир и унищожи Златната Орда...
    Абе, я питай за "ПРОЛОМА ПУТИН" МЕЖДУ Северна АМЕРИКА и Централна Америка.
  • 48 Паскалева

    1 0 Отговор
    Ние не сме обективни в оценките си.Ние сме про натовци, проукраински фашисти - подкрепяме тези, които избиваха руснаци 8 години защото говорят руски....ние сме подлога на Запада.Е, това е коментарът ми... Русия ще победи Украйна, но започна Трета световна война - НИКОМУ НЕНУЖНА....поне то нас хич не ни трябва война !!!
  • 49 Паскалева

    0 0 Отговор
    Ние не сме обективни в оценките си.Ние сме про натовци, проукраински фашисти - подкрепяме тези, които избиваха руснаци 8 години защото говорят руски....ние сме подлога на Запада.Е, това е коментарът ми... Русия ще победи Украйна, но започна Трета световна война - НИКОМУ НЕНУЖНА....поне то нас хич не ни трябва война !!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ръката на Кремъл

    0 1 Отговор
    Мисля, че Русия ще освободи Украйна доста преди следващото лято.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: