Отидете към основна версия

8 778 152

Фаталната грешка на руската ФСБ

  • военни престъпления-
  • фсб-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • отдел-
  • разузнаване-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • грешка

Руските служби фатално са подценили волята на Украйна да се съпротивлява

Снимка: БГНЕС/ EPA

Подразделение на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, известно вътрешно като Отдел за оперативна информация, е провеждало тайни операции от години, за да проникне в институциите на Украйна, да подкупи проруски политици и да попречи на страната да напусне орбитата на Русия. ФСБ на Русия обаче или не е разбрала колко яростно ще се съпротивлява украинската държава в случай на агресия, или е разбрала това, но не е успяла да предаде такава неудобна информация на своя президент Владимир Путин, пише американският вестник The Washington Post, позовавайки се на източници от разузнаването.

Тайният клон на руската служба за сигурност е дълбоко замесен в проваления военен план на Кремъл, уверявайки служители в Москва, че украинското правителство бързо ще падне и бързо ще бъде сложен марионетен режим в Киев. На 24 февруари руската армия, по нареждане на Владимир Путин, започна пълномащабна война срещу Украйна, която обаче не се развива по план за руския диктатор, защото неговата армия търпи невиждани загуби в човешка сила и военна техника.

Руснаците планираха да превземат Киев за 3 дни, но бяха разгромени в Киевска област. Според официални лица броят на служителите на отдела на ФСБ за оперативна информация се е увеличил значително - през 2019 г. той е бил 30 души, а в навечерието на пълномащабното нахлуване в Украйна е бил 160. "Екипите на ФСБ бяха разпределени в регионите на Украйна и мрежите на тайни агенти в страната. Поглеждайки назад, украинските служители виждат струпването им като ранно предупреждение, че Русия подготвя сцената за нападение", се казва в статията.

Според западното разузнаване Путин е планирал превземане на Киев, ликвидиране на украинския президент Володимир Зеленски и поставяне на марионетно правителство в Украйна, което ще следва заповедите на Кремъл. Нито един от тези планове на Кремъл обаче не сполучи. Украйна се отбранява храбро срещу руския агресор, а ако получи повече западни оръжия, ще разгроми руската армия и на изток и на юг.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 116 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания