Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Август, 2022 12:33 6 529 80

Още един руски войник проговори за зверствата на руската армия

  • военни престъпления-
  • даниил фролкин-
  • руска армия-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • павел филатиев-
  • руски войник

Всекидневни са военните престъпления, които извършва руската армия в Украйна

Още един руски войник проговори за зверствата на руската армия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

За три дни се появиха цели две признания на руски войници, напуснали фронта и осъдили войната. Това стана почти 6 месеца след началото на руската инвазия в Украйна, пише "Свободна Европа".

Първи беше парашутистът Павел Филатиев. В книга, разпространена електронно, той написа, че Русия не е имала моралното право да нахлува в Украйна. Подобни думи изричат и много други руски войници, но те правят това след като попаднат в украински плен. А Филатиев пише книгата си на свобода - след като се е оттеглил от фронта поради болест.

Той разказа как неговата военна част е била вдигната накрак посреднощ на 24 февруари и изпратена на север от Крим. Военните не са имали телефони, за да проверят какво става, а и никой не им е казвал нещо. Самият Павел Филатиев е бил сигурен, че не само в Украйна се водят военни действия, но също и в Русия. Не е знаел "кой кого е нападнал първи". Днес авторът на книгата е в чужбина, казва Владимир Осечкин от правозащитната организация Гулагу нет ("Не" на Гулаг"). Адвокатът е прекарал дълги часове в разговори с руския войник, преди да се увери, че е искрен и че може да бъде защитаван от организацията.

Славата на Филатиев като първи и уникален разказвач за завоевателната армия отвътре беше засенчена от второ признание, дошло само два дни по-късно. Авторът на това второ признание не е писал книга, нито се е опитвал да се свърже с независими медии. Той е бил открит от руска журналистка в изгнание и се е съгласил да говори пред нея на видео, без да скрива името, нито лицето си. Казва се Даниил Фролкин, признава, че в Украйна е убил човек и изброява комнадирите, които са го пратили да убива.

Една журналистка в село Андреевка

От края на февруари до началото на април село Андреевка в Киевска област е под контрола на руската армия. Изтегляйки се, руснаците оставят стотици разрушени и ограбени къщи, телата на поне 13 души (други 40 души се водят в неизвестност) и нещо малко по-необичайно за руската армия в Украйна - 25 снимки на самите извършители.

Снимките, повечето от които са селфита, са направени с телефон, задигнат от местен жител, а после забравен в селото, от което окупационните части се изтеглят.

През юли в селото пристига журналистката на независимия руски сайт „Важни истории“ Екатерина Фомина. Тя няма представа за историята с телефона и търси съвсем различно нещо - поне някакви записи от камерите за външно наблюдение. Но не открива такива.

Тя започва да тропа от врата на врата, за да разбере какво се е случило в селото по време на руската окупация. Попада на жена, която ѝ разказва друга история - как през май е намерила изоставен телефон и го е предала в пункта за хуманитарна помощ. След още време се е разбрало, че той принадлежи на местен пенсионер. Мъжът отворил телефона си и открил изненада - снимки, на които четирима руски военнослужещи позират с оръжие и медали на гърдите.

Журналистката успява да идентифицира участниците във „фотосесията“ благодарение на списък, публикуван от украинското разузнаване. Така става ясно, че това са войниците от 64-а мотострелкова бригада - Даниил Фролкин, Дмитрий Данилов, Руслан Глотов и Иван Шепеленко.

Какво е станало в селото

Много жители на Андреевка си спомнят как руснаците са изнасяли от къщи и магазини храна, алкохол, дрехи, вещи и техника. Потвърджават и за 4 екзекуции на млади мъже, три от които са извършени на една улица - хората са приятели и съседи. Мъжете са били отведени от домовете си, а скоро са намерени застреляни - с вързани ръце, зверски пребити, простреляни и в крайниците, преди да бъдат убити. Налага се първоначално близките да погребат телата в дворовете си, а след изтеглянето на руснаците да ги ексхумират, за да да бъдат положени в гробищата.

През юни Главната прокуратура на Украйна съобщи, че подозира Даниил Фролкин в нарушаване на законите на войната - убийството на цивилен в Андреевка, кражбата на кола от друг селянин и кражбата на съветски и украински медали от ветеран от Втората световна война. В материалите от разследването е записано, че местен жител на име Василий е идентифицирал Фролкин по селфи от снимките и че е бил свидетел как именно той убива един от местните жители - Игор Ермаков.

Признанието

Журналистката от "Важни истории“ успява да се свърже с Фролкин и още един от войниците на снимките - Дмитрий Данилов, който отрича да е грабил и убивал. Признава, че основната им цел в Андреевка е била да търсят украинци, които издават координатите на руските сили. Той обаче вярва, че въпросните хора са били "са били пленени, след което са предадени на върховните власти и след разпит са върнати обратно чрез размяна на военнопленници". Самият Фролкин също първоначално отказва да направи признания. Разказва обаче за лошите условия, при които са били принудени да воюват, след като първо им е казано, че отиват на учения в Беларус, а след това са пратени на война в Украйна. Тези, които се опитват да се бунтуват, са тормозени, бити и заплашвани от командирите си. Фролкин признава, че други руски военни са мародерствали, дори посочва поименно зам.-командира по логистиката полк. Вячеслав Клобуков, който задигал дори хладилници.

Няколко часа след първия разговор с журналистката, Фролкин сам се включва в месинджъра, с видеовръзка. "Аз, военнослужещ от в/п 51460, гвардеец ефрейтор Даниил Андреевич Фролкин, признавам всички престъпления, които съм извършил в Андреевка, разстрел на цивилното население, ограбване на цивилното население, конфискуване на телефоните им", казва той.

След това Фролкин призовава: "На нашето командване не му пука за бойците, за цялата пехота, която се бие на фронта. Вземете мерки за наказание на командирите - Азатбек Омурбеков, гвардейски полковник, гвардейски подполк. Дмитренко, полк. Клобуков и началникът на разузнаването лейт. полк. Романенко. Той ръководеше лошо и водеше нашите хора към смъртта. Също така зам.-командирът на бригадата подполк. Прокурат, който даде заповед да стреляме".

На въпрос защо командването на бригадата трябва да бъде наказано, той отговаря, че те "не смятат обикновените войници за хора". Полк. Омурбеков е предал на командването невярна информация за несъществуващи успехи на бригадата. Фролкин потвърждава за екзекуциите, извършени на една и съща улица. Командирите са извикали него и колегите му да правят обиски. От подробностите, които възстановява той, става ясно, че най-вероятно сам е убил местния жител Руслан Яремчук на 12 март. Фролкин не го разпознава, но признава, че може да е забравил лицето му заради шока. По-късно обаче показва снимка на убития на друг войник, който е присъствал на обиските, и той потвърждава, че именно Фролкин го е застрелял.

Руският войник е убеден, че екзекутираният от него мъж е предал координатите на колоните на руската армия. Казва, че го е направил за отмъщение, след като украинецът е признал, че предишния ден е пристигнал от Киев, за да изпраща координатите на руснаците. Накарал го е да падне на колене и го е застрелял в тила. Твърди, че това е единственият човек, когото е убил за всичките месеци на "специалната операцията", но така е спасил много други. В отговор на въпрос защо сега е решил да каже истината, той отговаря, че го прави заради останалите момчета, които след дълги месеци на фронта без всякакви физически сили, ще бъдат върнати да се бият на фронтовата линия - в Херсон.

Думите му се потвърждават от засечен разговор между предполагаеми офицери от 64-та бригада, публикуван от главното разузнавателно управление на Украйна. В него се казва, че командването не знае с кого да окомплектова бригадата и кой ще иска за втори път да бъде пратен „в кучи г..з“.

„Разбирам, че мога да бъда затворен заради цялата тази информация. Не заради факта, че направих всички тези гадости в Украйна. Просто искам да си призная всичко и да обясня какво се случва. Мисля, че би било по-добре тази война изобщо да я нямаше", казва още пред "Важни истории" Даниил Фролкин, който е подал молба за уволнение от армията.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам

    62 75 Отговор
    А за зверствата на укрите, КОГА ???

    Коментиран от #4, #34, #62, #75

  • 2 Украйна няма шанс!

    9 83 Отговор
    Путин започва голямата война. Единственият шанс на Украйна да се запази като държава е да думне всичките си АЕЦ.
    ДОБРЕ ЗАПОМНЕТЕ ТАЗИ ПРОГНОЗА!

    Коментиран от #25, #33

  • 3 НКВД

    38 48 Отговор
    Кадировците трепят всеки който се опита да отстъпи.За руските войници е по добре да се предадът ила да умрат на фронта или в тила разтреляни от брадатите главорези.

    Коментиран от #40

  • 4 Кои зверства

    63 46 Отговор

    До коментар #1 от "Питам":

    Пропагандистките ли? Какво прави Русия в суверенна държава от 2014 година? Питам?

    Коментиран от #7, #16, #26, #52

  • 5 Внимание

    37 43 Отговор
    Внимание пропаганда от Сорос

    Коментиран от #68

  • 6 Виждам автора!

    33 32 Отговор
    И оооо моля! !

    Коментиран от #37, #43

  • 7 Христо

    41 47 Отговор

    До коментар #4 от "Кои зверства":

    Кое й е суверенното бе Соросня? Колкото България е суверенна.

    Коментиран от #30

  • 8 Нарко зеленски

    27 28 Отговор
    Доктор Гълъбова, идвайте бързо и си прибирайте пациентите. Работат върви на зле!!!
  • 9 Кочо

    32 23 Отговор
    Единия - Филатов, другия - Фролкин, надупистката - Фомина! Нямате ли някой персонаж с У, Я!

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    39 29 Отговор
    Джамбазов и DW /българите-джендъри,от българската секция/,мислят ли,че някой им чете измишльотините? Остава и те да си повярват!
  • 12 Реклама

    24 29 Отговор
    за Осрайна.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Авдеевка на картата

    24 23 Отговор
    Свободна Европа отдавна се е освободила от истината, остава й да публикува измислици и фейкове.
  • 15 Така е

    34 16 Отговор
    Благодарение на принципната и последователна политика на другаря Путин, Западна Европа е вече единна, разногласията между Европа и САЩ са изгладени, а Русия е пред пълен разгром!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БеГемот

    22 19 Отговор
    Скалъпена работа наивистична до кретенизъм...тия им трябват професионални пропагандатори като мисирите от Факти....
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Жамбото

    17 16 Отговор
    какви ли ще ги суче после, пред Народния съд?

    Коментиран от #76

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ДжамбазовПомакЖалъкНещастен

    14 22 Отговор
    А да ти откача главата искаш ли? След това много ще те говорят, че съм оттървал света от боклук като теб.

    Коментиран от #38

  • 23 Антифашист

    26 18 Отговор
    Какво повече да се каже за руската свин.щина и зверства???

    Коментиран от #29

  • 24 Триеш не триеш

    8 16 Отговор
    Си бита карта ДенсичоЖената. Главата ти няма да понесе толкова, колкото ще получиш. Всичко с времето си. И за теб ще се говори в минало време като за покойния Денди. Питай колегата ти СтайковКурватаЛюбовница на Денди.
  • 25 неееееееее

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Украйна няма шанс!":

    Трудно е да запомним шизофренни прогнози!!
  • 26 Като отговориш какво прави

    10 13 Отговор

    До коментар #4 от "Кои зверства":

    САЩ в други 73 държави сам ще намериш отговора

    Коментиран от #42

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Свадбаря

    5 8 Отговор
    Намерих ти дружка мистър прече ми "перото"! Казва се Емили Йорданова (камикадзето) и кара са 100 :)
    Така може да изпуснеш малко пара и да не пишеш глупости!
  • 29 Повече може да се каже

    11 16 Отговор

    До коментар #23 от "Антифашист":

    За уркофашистите, ама мълчите като пудели със свита опашка. Иначе има достатъчно материал да се образоваш.
  • 30 Баууууу

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Христо":

    Колко години престоя във втори клас бре фаш??

    Коментиран от #44

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Иванушка  🇷🇺

    10 15 Отговор
    Укро-опopките в действие, след зверското убийство на младата невинна руска журналистка Даpия Дyгина убита от Украинските Caтpaпи. Светла му памет на детето.

    Коментиран от #69, #77

  • 33 онзи

    8 10 Отговор

    До коментар #2 от "Украйна няма шанс!":

    Украйна няма да думне всичките си АЕЦ. Това по скоро Русия ще направи като последна стъпка. ПРЕДУПРЕДЕНА Е!! Ако го направи моментално се задейства чл.5 на НАТО!!

    Коментиран от #58

  • 34 Баууууу

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Питам":

    Не си ли виждаш минусите бре ,обратно на нормален?
  • 35 Тодоров

    12 7 Отговор
    Ама едни източници - Радио Сводобна Европа, DW, BLUMBERG........ Как да вярвам на измишльотини.

    Коментиран от #39, #45

  • 36 ПутираZти сър !

    6 6 Отговор
    Хомосъветикус къса вени от бяс и злоба ...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Най обективно погледнато

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "ДжамбазовПомакЖалъкНещастен":

    Светът е по подготвен за обратния вариант!!
  • 39 Митака

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Тодоров":

    Колега като видиш името на драскача и не четеш.
  • 40 ле ле

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "НКВД":

    след 6 месеца има признания на 2 руски войници...за "зверства" на техните другари...само толкова ли...а пък украинските .плени са повече от 6 хл.парчета..и всички говорят за зверства на нацисти от азов...кво праим...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Само, че

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Като отговориш какво прави":

    трябва да се почне от индианският холокост.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бай Митко

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Баууууу":

    Той пое втори клас е изкарал, пък ти дълго ще да "Бауууу"-каш. Сам си се определил какъв си. Бау-бау.

    Коментиран от #48

  • 45 Дааааааа

    6 4 Отговор

    До коментар #35 от "Тодоров":

    Само измишльотините на радио Москва ли те трогват?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Мутрофанова

    6 6 Отговор
    Пак развърза кесията ,и пологите почнаха величаят руския ботуш
  • 48 Баууууу

    3 3 Отговор

    До коментар #44 от "Бай Митко":

    Не го е изкарал!! Но нали и ти стоя в първи пет години, солидарни сте и се подкрепяте!!

    Коментиран от #50

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бай Митко

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Баууууу":

    Бау-бау.
    Аман от улични помияри.

    Коментиран от #55

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Ставри

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кои зверства":

    Държава от 1991 година на самоуправление /от кого разрешено?/ с подписани договори, специални ангажименти и забележи гаранти!!!
  • 53 Баба ти от Украина

    2 1 Отговор
    Каза че изпращат да избиват селенчетата а московските пичове никой не ги закача
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 И кой го казва

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Бай Митко":

    този ,който е непрекъснато сред тях ли?

    Коментиран от #57

  • 56 Бай Митко

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Бай Митко":

    Хахахахахахахахаха. Бау-бау.
  • 57 Бай Митко

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "И кой го казва":

    Да, аз ги кастрирам Бау-вците.
    Мога и теб да опаткам.
  • 58 Пешо

    6 2 Отговор

    До коментар #33 от "онзи":

    И какво става със задействането на този чл.5 на НАТО?Ще си подпалят подметките към Фащ да се скрият.Тези мръс.ици само подк.аждат други да умират вместо тях.Знаят , че ще ги разтрият като гъсеници на бетон.

    Коментиран от #61

  • 59 Баууууу

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Бай Митко":

    Не не съм, мога да те тествам!

    Коментиран от #60, #65

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 онзи

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "Пешо":

    Пешко..... сънища. фантазии и халюциниране - на село на пейката!!!............чупката комуне!!
  • 62 Полковник

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Питам":

    Пак си прекалил със шльокавицата снощи и повтаряш опорките на руснаците. Какви зверства, какви 5 лева, като е Донецката и Луганската области са си Украйна. Зверства спрямо кого ? Може би "зверства-та" са към руската армия, която с белите камиони навлезе в чужда телитория и вкара там тажко въоръжение и техника ? Голяма боза ти е в главата, но това е нормално за алкохолизираните и наркотизирани русофили - национални предатели.
  • 63 шааа

    5 2 Отговор
    Някои са природно слепи към истината. Изкопали са двама дезертьори и ги правят на герои. Всъщност, може това да са измислени герои. Някои са напълно способни да си измислят факти.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Чета и ми изглеждаш напрегнат

    5 1 Отговор

    До коментар #59 от "Баууууу":

    Имам един матор с два коша! Струва ми се че ако си излееш злобата върху него, и ще се олабиш и настроението ти ша са упрай!

    Коментиран от #73

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 дидо

    5 5 Отговор
    да убиеш този които предава координати на противника не е военно престъпление а напротив правилното нещо
    но това дето го има на видео където украински военни изтезават и прострелват пленени руснаци ето това вече е военно престъпление и усраинците много повече военни престъпления правят
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Пъци

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Иванушка  🇷🇺":

    Има и други убити деца заради специалната руска операция.Руски деца,украински деца.Дано посрещнат Дугина там горе.
  • 70 Ооо

    4 1 Отговор
    Очаквах нещо друго в стил - колко се обичат и че са отишли да правят любов там! Пък то - закарали ги били на война и вместо да се бият - те си правили селфита ! Най-нелогичната “гавра” , нещо неприсъщо за война е - да откраднеш телефона на някой, да си направиш селфита и да го “забравиш”.

    Коментиран от #72

  • 71 Бай Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #66 от "Баууууу":

    Хахахаха Бау-бау, не се мъчи да бъдеш интересен - просто си полайвай бау-бау.
    Земното притегляне това е ГРАВИТАЦИЯТА, която придава тежест на физическите обекти.
    Сър Исак Нютон е подчертал, че за лекотиите като теб гравитацията е нулева. Бау-бау разкарай се към колибката си.
  • 72 Митака

    3 1 Отговор

    До коментар #70 от "Ооо":

    Комедия в стил Денис Джамбазов.
  • 73 Бай Митко

    3 1 Отговор

    До коментар #65 от "Чета и ми изглеждаш напрегнат":

    Хахаха, матор с два коша, и ако бау.бау яхне матора ще излети в космоса като пършинг.
    Хахаха добре си го курдисал този отворко бау-бау.
  • 74 Българин

    4 1 Отговор
    Истината е ,че и от едната и от другата страна има изверги.Проблемът е обаче ,че в България нещата винаги се представят едностранчиво и познайте от първия път от коя страна.Това е проблемът на българската журналистика, че е прекалено купена.
  • 75 456

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Питам":

    Зверствата се извършват само от руските орди. Русоробите да се махат в кочината москва да им е топло през зимата.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 456

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Иванушка  🇷🇺":

    Няма невинни рашисти. Сега е ред и на дъртия фашист.
  • 78 ФАКТ

    1 2 Отговор
    Тия по селата в покрайнината са бъкани с оръжия.За това са яли дървото.
  • 79 Никой

    1 2 Отговор
    Добре ,ама местните ни русофили как да се предпазят,щото те ще ви чакат с баница и хляб. Да не стане някой сакатлък,че не мой после обясним,че ви обичаме. То колко да се навеждаме и коленичим,нещо на ръкава ,на крачола,знак ,дума ,жест,голо дупе.
  • 80 Четох Четох

    2 0 Отговор
    И прочетох следното-Някви си правили селфи с задигнат телефон от местен жител,и когато напускали селото го забравили?????Телефона забравили ,не жителят...........Та ей такива едни новини ,скъпи ми дами и господа читатели и коментатори.
Новини по държави: