Отидете към основна версия

2 729 41

Без санкции: Турция внася все повече петрол от Русия

  • русия-
  • турция-
  • нефт-
  • владимир путин-
  • реджеп ердоган

Международната агенция по енергетика преразгледа прогнозите си и сега се очаква Русия да произведе повече петрол през тази година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция не е налагала санкции на Русия. Затова и сравнително евтиният руски петрол в момента е особено привлекателен. В сравнение с предходната година Турция е увеличила повече от два пъти вноса си на петрол от Русия.

Износът на руски петрол за Турция се е увеличил повече от два пъти през тази година. Това сочат данни, публикувани тази сутрин от доставчика на финансови услуги "Refinitiv”. Вносът на руски петрол в Турция нарасна до средно над 200 000 барела на ден през тази година. През същия период миналата година средната стойност е била 98 000 барела на ден.

Турция досега не е наложила санкции на Русия въпреки войната срещу Украйна и оправдава това с факта, че е зависима от руските енергийни доставки. В началото на август руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Ердоган се договориха и за засилване на икономическото сътрудничество.

Руският петрол е по-евтин

Според данните основните рафинерии в Турция преработват значително повече руски петрол. В същото време покупките на петрол от Северно море, Ирак и Западна Африка намаляват. Понастоящем руският петрол е много по-евтин от петрола от Северно море или Ирак например. Русия е третият по големина производител на петрол в света след САЩ и Саудитска Арабия. Един барел (159 литра) сорт "Brent” от Северно море в момента струва около 96 долара.

"Беше очевидно какво ще бъде решението на турските рафинерии, тъй като те нямат ограничения за закупуване на руски петрол", казва търговец. Маржовете на печалба са добри. При запитване, нито турското министерство на енергетиката, нито рафинериите, пожелаха да коментират.

Нужда от петрол за производство на електроенергия

Международната агенция по енергетика преразгледа прогнозите си и сега се очаква Русия да произведе повече петрол през тази година. Преди това агенцията предполагаше по-сериозен спад на руското предлагане. Понастоящем търсенето на суровината се увеличава както от нарастващото потребление на петрол за производство на електроенергия, така и от преминаването от газ към петрол.

В доклада се казва още, че износът на суров петрол и други петролни продукти за Европа, САЩ, Япония и Корея е намалял от началото на войната. Пренасочването на потоците към Индия, Китай, Турция и други страни, както и по-голямото вътрешно търсене в Русия обаче смекчават загубите.

Още в началото на годината вносът на петрол от Русия представлявава една пета от общия внос на петрол в Турция. По данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) Турция е най-големият вносител на руски газ след Китай, Нидерландия и Германия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: