Last news in Fakti

25 Август, 2022 21:00 4 229 41

Има ли опасност от война между Гърция и Турция?

  • гърция-
  • турция-
  • егейско море-
  • кипър-
  • реджеп ердоган

В момента Турция се опитва да изглади отношенията си с останалите държави от Източното Средиземноморие, а една ескалация по въпроса за островите би постигнала обратен ефект

Има ли опасност от война между Гърция и Турция? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дългосрочната турска стратегия предвижда окончателното разделяне на остров Кипър. Ако Ердоган се задържи на власт, не е изключено Анкара да форсира този план, казва за ДВ германският експерт за Турция Гюнтер Зойферт.

Д-р Гюнтер Зойферт е ръководител на Германския институт за международни отношения и сигурност и директор на Центъра за приложни турски изследвания в берлинската фондация „Наука и политика“

Г-н Зойферт, доколко сериозно трябва да се приема оспорването на гръцкия териториален суверенитет в Егейско море от членове на турското правителство?

В средносрочен план поставянето под въпрос на гръцкия суверенитет над островите трябва да се приема сериозно, тъй като имаме позиция, споделяна и от турското правителство, и от опозицията. Иначе в краткосрочен план не виждам голяма опасност от ескалация. В момента Турция се опитва да изглади отношенията си с останалите държави от Източното Средиземноморие, а една ескалация по въпроса за островите би постигнала обратен ефект.

Турция отново започна проучвателни сондажи в региона. В момента корабът "Абдулхамид Хан" се намира в турски териториални води, но съществуват опасения, че това може да се промени. Представлява ли това реална заплаха за война?

Сондажите в изключителните икономически зони на Гърция несъмнено ще представляват провокация, дори и ако не застрашават пряко суверенитета на Гърция. През 2020 г. Турция извърши сондажи в изключителните икономически зони на Република Кипър и оспори изключителната икономическа зона на Гърция в близост до остров Крит. Междувременно Република Кипър, Гърция и съседните на ЕС държави все повече свикват с това, че Турция създава свършени факти. Това е много тревожно в средносрочен и дългосрочен план. Въпреки това не смятам, че в момента това може да доведе до война.

Смятате ли, че Реджеп Тайип Ердоган наистина се стреми към ескалация на конфликта с Гърция или с Кипър? Или това е просто шоу за вътрешнополитическа употреба?

За него това е важно във вътрешнополитически план. Колкото по-решително е турското правителство, толкова повече аплодисменти получава то от обществеността в страната. А опозицията всъщност няма различно мнение по този въпрос. Интересно е, че в продължение на десетилетия Турция приемаше милитаризирането на Егейските острови от страна на Гърция. И чак сега изведнъж превърна темата в спорен въпрос.

През 2020 г. не се говореше много за това, а само за Кипър и за изключителните икономически зони. Ето защо не вярвам Турция наистина да ескалира ситуацията тук. Проблемът с Кипър е различен. След избирането на Ерсин Татар за президент на признатата само от Турция Севернокипърска турска република стъпка по стъпка се изпълнява дългосрочната турска стратегия. Ако правителството на Ердоган остане на власт и отношенията с Европа не се подобрят, а икономическият натиск върху Анкара намалее, очаквам турското правителство да убеди една или друга държава да признае Севернокипърската турска република, за да бъде постигнато окончателното разделение на Кипър.

В Атина германската външна министърка Аналена Бербок зае ясна позиция в полза на Гърция, заявявайки, че гръцкият суверенитет в Егейско море е неоспорим. Какъв е Вашият коментар за това?

Всъщност имаме две различни събития, които са се слели в едно. Имаме зелен външен министър на Германия и турска политика на ескалация относно гръцките острови в Егейско море. В предизборната си програма Зелените се ангажираха да водят по-принципна политика спрямо Турция и да обръщат повече внимание на правата на човека и върховенството на закона.

През 2020 г. започна спорът между Гърция, Република Кипър и Турция за изключителните икономически зони. Тъй като всички страни имат максималистични позиции по този въпрос, за Германия не беше трудно да води балансирана политика. Относно статута на гръцките острови, обаче, там просто няма какво да се обсъжда. По тази тема външните министри на европейските страни могат единствено да посочат, че гръцката юрисдикция над островите, разбира се, не бива да се оспорва.

Промени ли се цялостната политика на Германия относно Турция?

Интересите не са се променили значително. Федералното правителство все още е силно заинтересовано да има добри отношения с Турция. Двете страни са много тясно свързани икономически, социално и политически. По всяка вероятност нито Германия, нито Турция поддържат по-разнообразни отношения с някоя друга държава, отколкото помежду си. Това, което се е променило, е новият германски външен министър, идващ от друга партия с различни приоритети. Същевременно вътрешната ситуация в Турция се влоши, положението с демокрацията и правата на човека дори са по-лоши от преди, а Анкара се подготвя за нова кампания в Северна Сирия.

Сгреши ли Германия в подхода си за разрешаване на спора между Гърция и Турция?

Не мисля, че позицията на германското правителство през 2020 г. беше сериозно погрешна. Но, разбира се, доставката на компоненти за германските подводници за Турция е спорен въпрос.

А грешат ли Гърция и Кипър в отношенията си с Турция?

Гърция може да предложи да съкрати военното си присъствие на островите в Егейско море, ако Турция намали армията си в региона и промени агресивната си реторика. Тук става въпрос за изграждане на доверие. Според мен Република Кипър допусна две грешки: изгуби доверието на кипърските турци, които се обърнаха към Анкара, и прекалено дълго блокира процеса на присъединяване на Турция към ЕС. Сега, когато Турция вече не желае да се присъединява, Брюксел не разполага с толкова много лостове за влияние върху Анкара.

Ще получи ли Анкара необходимите компоненти за германските подводници?

Предполагам, че ще бъдат доставени и компонентите за подводниците. Това е решение на старото германско правителство. В момента не виждам никакво движение в посока преразглеждане на германската позиция.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дойчистан

    37 3 Отговор
    знаем за кого играе. Гнус ме е от европейските политици !
  • 2 Имат много оръжие

    9 5 Отговор
    Не е лошо да се поударят, да понамалеят малко!
  • 3 нато

    29 2 Отговор
    На коя страна ще е?

    Коментиран от #6

  • 4 Реалност

    15 39 Отговор
    Турция въпреки голямото си превъзходство в жива сила винаги е държана едно,две нива под Гърция технологично.Особено след преврата САЩ спряха да поддържат турската авиация.Това е и причината Турция да купи С400 нече са много добри просто няма достъп до други.Гърция е много напред в съюз с Франция Турция няма шанс.

    Коментиран от #9, #23, #40

  • 5 Има разбира се!

    11 7 Отговор
    На границата.Един фес плющи три паликарета,но камерите все отказват!
  • 6 Евроренде

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "нато":

    Аз ще съм с НАТО !
  • 7 NATO беше велико..

    21 2 Отговор
    Ся е Гола вода,само пълнители с патрони подава и после отива на бар.С начервени устни..
  • 8 Сатана Z

    30 5 Отговор
    Немкинята АнаЛена БербоК трябва да плаща репарации на Гърция заради военните престъпления на нейните съотечественици по време на войната.Ние ,Българите си платихме за гяволъка да бъдем съюзници с Нацистка Германия.

    Z
  • 9 Маркс

    25 2 Отговор

    До коментар #4 от "Реалност":

    При капитализма е така, започват да се самоизяждат.
  • 10 Да,бе

    17 6 Отговор
    Няма да се сбият,само надуват пилешки мускули за пред публиката,а иначе са айрян без кисело мляко.Дай им да рекетират,не случайно са наследници на византийският номер на китайката.
  • 11 Много ми е интересно!

    30 2 Отговор
    Ако възникне война между Гърция и Турция и НАТО задейства своят прословут член пети...!Кой по-напред ще зашщищават,като и двете страни са членки на НАТО...?!?!
  • 12 На тъпото

    20 2 Отговор
    Дойче веле само за войни мислят
  • 13 толупа

    9 3 Отговор
    само язе мога да ги спра и помира
  • 14 Реджеб

    23 14 Отговор
    Вижте сега тя Турция няма никакъв интерес да води война с Гърция или друга страна в ЕС и НАТО. Не защото турците ги е страх или нещо подобно. Но турците не искат санкции. Не искат да живеят зле. Това не е изостанала африканска държава и за обикновения турчин е важно да има работа и пари. Това е. Турция не е агресивна и не ламти за територии като любимата ви Русия. Турция строи модерни болници в дълбокия Анадол и прави магистрали и фабрики. Изнася стоки за ЕС. Но Гърция има да речем остров населен с кози на два километра от турския бряг и го брои като територия на континентална Гърция - и понеже континентална Гърция има 6 километра свое море и острова като се води част от шелфа и турчинът няма право да си потопи краката във водата защото благодарение на острова водата е гръцка. Няма право и газ да търси. А гърците имат право да изгонят козите от острова и да разположат войници там както и оръжия и огромно гръцко знаме което се вижда от турския бряг. Също така радио и тв предаватели и да танцуват сиртаки под благосконния поглед на Макарона. Това турците го приемат като обида.

    Коментиран от #16, #35

  • 15 Кинжал

    27 2 Отговор
    Краварите ще направят всичко възможно да противопоставят Турция и Гърция с цел овладяване на проливите, защото без контрол над Босфора не могат да направят нищо срещу Русия. Затова се опитаха да направят и преврат на Ердоган. Нарочно помпат с оръжие гърците и провеждат военни учения само с тях , за да провокират Турция, като същевременно я държат в изолация. Турция пречи на краварите и в Сирия, след като Ердоган се разбра с Путин да разчисти кюрдите там и да освободи плячкосаните нефтени полета . Ще запалят първо Косово и след това ще се опитат да сблъскат Турция и Гърция. Засега само правят меки опити, но сериозните неща престоят.
  • 16 Кинжал

    24 6 Отговор

    До коментар #14 от "Реджеб":

    Гърците нямат право да разполагат войски по островите и да ги милитаризират според едно тяхно двустранно споразумение с Турция, но подстрекавани от краварите правят точно обратното, за да провокират турците.

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Реджеб

    28 11 Отговор
    Гърция не е Кипър. При една война няма да бъде окупирана за два дни като острова. Ще отнеме около седмица. Но ще настане масова икономическа криза и изолация за Турция. Турция не иска това за своите граждани. Вие не познавате манталитета на турците. Това са съвсем друг вид хора. Те наистина не се боят от война. И не мразят. Не мразят гърците. Наистина не ги мразят. За да мразиш (давам пример) един човек трябва да си мачкан от него. Няма как да мразиш един пияница и слабак който едвам си стои на краката но ти се ежи подкокоросван от негови "приятели".
  • 18 Реджеб

    22 8 Отговор

    До коментар #16 от "Кинжал":

    САЩ и Франция създават проблеми. Но при една война ще гледат отстрани. Пък и да участват няма да бъде проблем. Турция не е Либия или Ирак. Но както написах турците искат да живеят добре. Не че се боят от война. Не искат да бъдат в изолация и под санкции.
  • 19 Караманска

    5 4 Отговор

    До коментар #16 от "Кинжал":

    Здравейте ! Радвам се, че сте тук с Вашите обективни изчерпателно коментари. Наблюдаваме обаче различен сценарий. И двете държави са в НАТО, което се явява допълнително усложнение и може да се разпростре в Балканските натовски държави. Вие какво мислите ?

    Коментиран от #22, #38

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Слънчев вятър

    10 1 Отговор
    Великолепни заклети съюзници. Незабравим триумф на единството и сплотеността.
  • 22 Кинжал

    17 5 Отговор

    До коментар #19 от "Караманска":

    Здравейте,! Първо, няма никакво съмнение, че Русия, Китай, Турция и Иран играят твърдо в един отбор Турция е все още в НАТО само, за да има някаква дума и роля там и да бъде някакъв фактор, както се оказва със случая с Швеция и Финландия. Т е. на Русия и Китай все още им е по-изгодно Турция да е там . Тя самата няма нужда НАТО да я брани, нито пък Турция ще участва повече в операции на НАТО. Показателен е фактът , че краварите изнесоха ядреното си оръжие от базата в Инджирлик. Показателно е и случващото се с военната авиация на Турция, която се нуждае от спешен ремонт и покупка на нови самолети, но американците ги блокират , доставяйки същевременно на Гърция нови и модерни такива. Без авиация Турция е безсилна срещу гръцките острови. С две думи, аз нямам никакви съмнения, че конфликтът между Турция и Гърция е въпрос на време, но ще зависи в голяма степен и от изборите догодина в Турция и от това дали Ердоган ще се закрепи. Ердоган има своите козове, а натрупа и нови в арабските страни наоколо. Що се касае Балканите, тук нещата ще се случат много по-бързо по мои наблюдения. НАТО още не е готово за това, но ако руснаците бързо овладеят Николаев и Одеса ще бъдат принудени да го направят. Като гледам тече подготовка както в България така и в Хърватия по въпроса. Нещата не изглеждат никак добре. Всичко, обаче, се решава в Украйна!
  • 23 Ти сериозно ли

    24 9 Отговор

    До коментар #4 от "Реалност":

    Турците ще прегазят гърците просто за две седмици от край до край.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Въпросът ще се реши от демографията

    21 5 Отговор
    Гърците са една от най-засраряващите нации в Европа с отрицателен прираст, докато турците са мисля на второ място след албанците по средна възраст и се увеличават с милион на година. Познайте за кого работи времето.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сорос

    7 0 Отговор
    Нато,ами сега?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Нато

    9 1 Отговор
    Обслужва интересите на Сорос и сащ
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Северен Кипър

    12 1 Отговор
    След втората световна война САЩ положиха много усилия за подкопаване на сигурността в Европа и най-накрая успяха, вече всичко е възможно.
  • 32 Този съюз ще реши

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС":

    Единствено българският гръцкият и сръбският въпрос. Този път окончателно, а не половинчато както през 1913
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Подтекста

    4 1 Отговор
    Ние няма да се намесваме, защото и двете страни сте "наши хора". Карайте се, но несе бийте, а пък ние ще ви продаваме оръжие, да се защитавате.
  • 35 За всичко си прав,

    10 4 Отговор

    До коментар #14 от "Реджеб":

    само за едно не си. Турция ламти за чужди територии, само че не го прави по прекия начин, а намира различни предтексти и начини за това. Примери бол.

    Коментиран от #39, #41

  • 36 Обезпокоено

    5 0 Отговор
    Надявам се не! Но ако има такава, се питам какво ще прави ЕС и САЩ,при условие че и двете спорещи са натовски страни?!
  • 37 Зевзека

    9 0 Отговор
    Никак не ме кефи тая новина. И двете са съседки и с двете се разбираме. Някой иска да палне Балканите явно! Хубаво е балканското буре с барут да го поливаме с вода по-честичко, че е много топло и току виж някоя искра направи белята. Та полейте бурето с вода, моля!
  • 38 Хм...

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Караманска":

    Нищо от това което си мислиш няма да се случи, нещата са по прости и от всякакви пишман геоспециалисти като този, иначе, ами най накрая те.....намерих...
  • 39 Примери бол

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "За всичко си прав,":

    Ами дай един два така колкото да не звучиш головодно...или не се сещаш в момента
  • 40 Ми нека

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Реалност":

    нека да опитат.И да видят за какво става въпрос.За 3 часа няма да има помен и от тях.Ще им навържат пюскюлите и поличките и няма да се усетят даже.Ние да му мислим и много да не се правим на бабаити.
  • 41 баце виж

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "За всичко си прав,":

    ако ламтеше от балканите нямаше да остане нищо.ВЕРВАЙ МИ.