Last news in Fakti

23 Август, 2022 20:08 1 320 8

Чавушоглу: Турция не поставя предварителни условия за диалог с Дамаск

  • сирия-
  • турция-
  • мевлют чавушоглу-
  • башар асад-
  • реджеп ердоган

По-рано този месец дипломатът съобщи, че е имал кратък разговор със сирийския външен министър Файсал Мекдад миналата година в кулоарите на международно събитие, но омаловажи значението на срещата

Чавушоглу: Турция не поставя предварителни условия за диалог с Дамаск - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция не поставя предварителни условия за диалог с Дамаск и преговорите със сирийското правителство трябва да бъдат ориентирани към крайната цел, предаде Ройтерс.

Изказването му отразява смекчаването на публичната позиция на Анкара в последно време по отношение на правителството на Башар Асад след над десет години на война, в която Анкара подкрепя бунтовници, опитващи се да свалят сирийския президент от власт, отбелязва агенцията.

Чавушоглу каза, че се води диалог между разузнавателните служби на Турция и Сирия, но опроверга информациите за предстояща среща на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган с Башар Асад, предаде турската телевизия Хабертюрк.

"Информациите не са верни. А Асад не е канен там", заяви турският министър в предаване на телевизия Хабер Глобал по повод на медийни съобщения, че е възможен разговор между президентите на Турция и Сирия покрай предстояща среща на Шанхайската организация за сътрудничество.

Преди две седмици Чавушоглу каза, че сирийската опозиция и правителството трябва да бъдат събрани заедно, за да се помирят, а президентът Ердоган заяви, че дипломатическите връзки никога не могат да бъдат напълно прекъснати.

След като посети Русия, която силно подкрепя Асад, Ердоган каза, че президентът Владимир Путин е предложил Турция да си сътрудничи със сирийското правителство по общата им граница, където Ердоган планира военна намеса срещу сирийските кюрди, които според него представляват заплаха за сигурността.

Турция, която проведе четири военни операции в Северна Сирия от 2016 г., заяви, че създава зона за сигурност, където да могат да се върнат около 3,6-те милиона сирийски бежанци, които приютява в момента.

По повод на Астанинския формат на преговори за уреждане на ситуацията в Сирия Чавушоглу каза, че това е "единственият останал процес, действащ понастоящем".

Министърът открои необходимостта от помирение между режима и опозицията в Сирия, за да може да се осигури нова конституция и да се отиде на спешни избори под наблюдението на ООН.

"Единственото решение за бъдещето на страната е политическият процес и това трябва да бъде постигнато чрез помирение", каза Чавушоглу.

Попитан за перспективата за преговори с Дамаск, турският външен министър подчерта, че те трябва да имат конкретни цели.

"Не може да има условие за диалога, но каква е целта на тези контакти? Страната трябва да бъде прочистена от терористи... Хората трябва да могат да се върнат", посочи той.

По-рано този месец Чавушоглу съобщи, че е имал кратък разговор със сирийския външен министър Файсал Мекдад миналата година в кулоарите на международно събитие, но омаловажи значението на срещата.

Попитан миналата седмица за потенциални разговори с Дамаск, президентът Ердоган каза, че дипломацията между двете страни никога не може да бъде напълно прекъсната. "Необходимо е да се предприемат следващи стъпки със Сирия", е посочил той, според турски медии.

Във връзка с отношенията на Турция с Израел Чавушоглу съобщи, че назначаването на посланик на Турция там предстои да се осъществи в следващите дни.

Турският външен министър също така обвини Гърция, че провежда лобистка кампания в американския конгрес срещу продажбите на изтребители Ф-16 на Турция, като добави, че страната му няма да купи самолетите, ако бъдат наложени условия за употребата им, съобщава в. "Катимерини", цитирайки същото интервю.

Той посочи, че гръцко-американски конгресмени стоят зад усилията за блокиране на продажбата на произведените от "Локхийд Мартин" самолети, като отбеляза, че Турция никога няма да се съгласи на условия, "които може да ни вържат ръцете".

"Защо да купуваме продукт, който не можем да използваме? Очакваме американската администрация да продължи да работи за убеждаване на Конгреса за продажбата", посочи Чавушоглу.

Той отново подчерта призива на Турция към Гърция да демилитаризира източните егейски острови, като добави, че жизнеспособно решение за продължаващите спорове с Гърция и Кипър зависи от справедливото разпределение на приходите в Източното Средиземноморие.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да попитам

    2 0 Отговор
    Давид Ааронович Мендел и Владимир Шаломов какво мислят по въпроса?

    Коментиран от #7

  • 3 помак ром

    7 10 Отговор
    какви условия ще поставяш на суверенна страна ? Какъв пердах ще ядете накрая.....

    Коментиран от #6

  • 4 Писна ми на я

    6 4 Отговор
    От тес турци...айде на десно...пуу..
  • 5 Петкан

    7 7 Отговор
    Путин нарежда Ердоган изпълнява

    Коментиран от #8

  • 6 Запознат

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "помак ром":

    Цървулче, това да не ти е България!
  • 7 Ал Бунди

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да попитам":

    Ами отговор ти дава едно заглавие от мрежата. Ердоган е обладал досега Путин във всички пози на Кама Сутра...нещо не ясно????.... Надявам се получи задоволителен отговор.
  • 8 Възрожденец

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Петкан":

    Лошо, Петкане..лошо...като гледам как Пухлер тропаше нервно с крак ни преглъщаше на сухо, докато чакаше Суклтана..не ще да е баш както ти се иска.
Новини по държави: