Отидете към основна версия

2 168 86

Зеленски пред Съвета за сигурност: Русия трябва да спре ядрения си шантаж

  • оон-
  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • русия-
  • запорожка аец

В началото на заседанието руският постоянен представител в ООН Василий Небензя се противопостави на участието на украинския президент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди днес пред Съвета за сигурност на световната организация "абсурдната" война в Украйна, точно шест месеца след началото на руската инвазия, и каза, че днешният ден представлява "тъжен и трагичен жалон", предаде Франс прес.

"Днешният ден бележи един тъжен и трагичен жалон, шест месеца от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари", каза Гутериш и осъди последиците от тази "абсурдна война, излезли далеч извън пределите на Украйна".

Той повтори дълбокото си безпокойство, свързано с бойните действия около Запорожката АЕЦ. "Всякаква нова ескалация на ситуацията може да доведе до самоунищожение", допълни Гутериш.

Във връзка с този въпрос украинският президент Володимир Зеленски призова Русия да "спре безусловно ядрения си шантаж и просто да се изтегли от централата" във видеопослание, разпространено на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

В началото на заседанието руският постоянен представител в ООН Василий Небензя се противопостави на участието на Зеленски, отбелязвайки, че не възразява по принцип срещу участието на украинския президент, а срещу факта, че той не присъства лично. Страните членки на Съвета за сигурност обаче гласуваха в подкрепа на участието на Зеленски с 13 гласа "за", един "въздържал се" и един "против".

"Днес нашата страна отбелязва Деня на независимостта си и сега всеки може да види колко много светът зависи от нашата независимост", каза Зеленски по видеовръзка пред Съвета за сигурност на ООН, цитиран от ДПА. Ако Русия не бъде спряна сега, "руските убийци вероятно ще стигнат и до други страни в Европа, Азия, Африка и Латинска Америка", каза украинският президент и допълни, че "Русия трябва да бъде държана отговорна за престъпната си агресия срещу Украйна".

Зеленски съобщи, че Русия е изстреляла ракети срещу жп гара в Днепропетровска област, в Централна Украйна, отбелязва Ройтерс. "Това е нашето всекидневие. По този начин Русия се подготви за това заседание на ООН", допълни той. Зеленски каза, че има убити и ранени при ракетните удари и предупреди, че броят на жертвите може да нарасне.

"Днес се навършват шест месеца от предварително планираната, неоправдана, брутална и широкомащабна война на Русия срещу Украйна ..., шест месеца на безсрамни лъжи и нарушения на международното право ..., шест месеца на ужасни жестокости", каза на свой ред американската постоянна представителка в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

И "за това насилие и клане, за тази хуманитарна и продоволствена криза, за тези нарушения на човешките права и заплахи срещу уязвими групи цялата отговорност носи единствено Русия", допълни тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: