25 Август, 2022 20:23 5 852 134

Жонгльорът Путин и газовият гърч на Европа

  • русия-
  • газ-
  • газпром-
  • нефт-
  • петрол-
  • роснефт-
  • владимир путин

Просто е: Русия продава толкова много петрол, че може да си позволи ответни мерки за природен газ срещу европейците, които - въпреки че остават решителни - едва осъзнават бедствията, които ги очакват

Жонгльорът Путин и газовият гърч на Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Всички онези, които предричаха сгромолясване на руското петролно производство, сериозно сгрешиха, пише в своя статия за френския всекидневник La Tribune икономистът Мишел Санти.

Путин обори всички прогнози, тъй като с 10,8 милиона барела/ден, добивани през юли, руското производство на петрол е почти на нивото от 11 мб/ден от миналия януари, т.е. преди войната. Всъщност изминаха три месеца, откакто това производство очевидно се възстанови от въздушния вакуум, понесен през месеците след избухването на конфликта, защото Русия замени добрата си клиентела от европейски рафинерии с други пазари.

Азия като цяло и Индия в частност, но също така Близкият изток и Турция представляват новите пазари, дори и някои европейски купувачи да продължават да купуват руски петрол, докато чакат точката, от която няма да има връщане назад на европейските санкции и която ще настъпи през ноември. Москва вече дори не си прави труда да предлага намаления, които бяха масивни през зимата, за да привлече нови клиенти, тъй като страната сега изглежда сигурна в траекторията си, въпреки че е в много напрегнат глобален контекст по отношение на енергийните доставки, от които руските лидери извличат големи дивиденти. За да направят това, руските износители могат да разчитат на появата на нови "търговци", базирани в Близкия изток и в някои азиатски страни, които продават - срещу сочни маржове - руски суров петрол на нетърпеливи купувачи.

Политическият успех на Путин

Но това, което трябва да признаем като руски успех, не е толкова икономически и финансов, колкото преди всичко политически. Западът - от своя страна - напълно се провали да убеди ОПЕК+ (Организацията на страните износителки и нейните съюзници) да се оттеглят от съюза си с Русия. Ръководена от предполагаемите велики съюзници на Запада, а именно Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, тази организация само символично повиши производството на петрол в своите страни- членки и язвително и унизително се отрече от президента Байдън, който на нарочно посещение в Рияд се опита да демонстрира съмнително уважение към още по-оспорвания саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман.

В крайна сметка това кранче на ликвидни средства от приходите от петрол, които се възстановиха добре, дава на Путин свобода на действие и той може да си позволи да пожертва значителна част от приходите си от газ, като ограничи продажбите си в Европа. Просто е: Русия продава толкова много петрол, че може да си позволи ответни мерки за природен газ срещу европейците, които - въпреки че остават решителни - едва осъзнават бедствията, които ги очакват. Нашите цени на потреблението на електроенергия неизбежно ще се повишат с около 60 до 80% или дори двойно в някои европейски страни. Много скоро нашите лидери ще бъдат изправени пред невъзможен избор, защото опустошението, причинено на различните европейски икономики от тази безпрецедентна ескалация на цените на енергията, ще бъде изключително болезнено.

Независимо от кой ъгъл го анализираме, Владимир Путин е на път да спечели тази енергийна война. Нейната победа е трудна за оспорване на много фронтове, докато стотиците милиони, получавани ежедневно от Русия от нейните продажби на петрол, му осигуряват подкрепата на населението.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 До Сороса

    149 19 Отговор
    Джендърня, студът идва

    Коментиран от #3, #20, #128

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Евроатлантик

    142 13 Отговор

    До коментар #1 от "До Сороса":

    Не съм се къпал от месец

    Коментиран от #8

  • 4 Украинска рускиня от Одеса

    134 17 Отговор
    А ние си печем кълките на Слънчака безплатно. Българите плащат, а зимата ще студуват.
  • 5 Няма да стане

    31 155 Отговор
    Последни издихания на Путин.Май само в България намира все още глуп..ци да му вярват.Дори и вярното куче Вучич взе да вие на умря..о.Газа за Сърбия и Унгария е найрскъпия в Европа.Фатмака Радев се опитва с измама да ни вкара в клуба на Газпром робите.Не си мислете че го прави безплатно.

    Коментиран от #9, #12, #25, #60, #134

  • 6 Цецо

    116 11 Отговор
    Западът се управлява централно. Всички правителства слугуват и изпълняват нарежданията на Синедриона.
  • 7 Гост от Силистра

    128 18 Отговор
    Не гърч а жесток ЕС гърч! ..запада подцени Русия,нейната икономика , мощ, ценности...сега от ноември до март следва зима....да видим Ес колко ще спести от икономии ( а икономиите ,както знаем са майка на мизерията!)

    Коментиран от #108

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ама

    56 7 Отговор

    До коментар #5 от "Няма да стане":

    то е станало !
  • 10 Още един путинофил

    93 12 Отговор
    Всъщност, евала на Путин, защото показа колко им е акъла на европейците, които допуснаха тази зависимост от Русия.
  • 11 Европетата си

    90 8 Отговор
    напраиха харакири.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ха ха ха

    22 86 Отговор
    Пак платени статийки списвани от поредните жалки 4000-ници

    Коментиран от #17, #40, #67

  • 14 Саманта

    118 11 Отговор
    Путин ги направи диви и щастливи . Направо им се пръсна жлъчката. А то още първата зима не е минала .
  • 15 Следващ путинофил

    90 9 Отговор
    Путин и Русия са велики!🙃

    Коментиран от #92, #103

  • 16 Тиквата от Банкя

    60 5 Отговор
    Язе мислим да пуснем още една тЪрба на сръбите за 3 милиарда да им е топло.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Линда на Кирцата

    98 8 Отговор
    Няма друг толкова популярен политик в Света в тоя момент като Путин . Со рос ня та ще си изядат шортите .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мдааа

    12 56 Отговор

    До коментар #1 от "До Сороса":

    Иде зима! Заминавай за Русия!

    Коментиран от #52

  • 21 Смешници

    112 9 Отговор
    Путин и преди беше респект ,но след санкциите се вижда че просто царят на политиците .Обратното е в Европа,доказаха че са сбирщина и нямат и понятие какво е политика,какво е да си начело на държава ,какво е да защитаваш гражданите си и да ги пазиш .Отдавна икономисти на запада казаха какво ще се случи с Европа и днес все по-силно крещят ,но за съжаление посредствените политици на Европа или са силно подвластни на САЩ или не ги слушат главите и са за едно по специално място ,но не и за начело на държавите си.Само слушайте Борел какви ги говори и ще ви стане ясно за какво говоря,защото е позор да виждаш че страните ви отиват по дяволите ,народа ви ще гласува, ще студува и ще се лишава от съвсем нормални неща в живота ,но те продължават да вършат глупост след глупост и да правят нещата катастрофални в ЕС.

    Коментиран от #23

  • 22 Вай вай

    11 93 Отговор
    Някакво платено путтлерастко тролче се дере да пише под хиляда псевдонима .Чудя му се на този плиткоумник толкова ли са му скъпи неконвертируемите копейчици с които му плащат, или просто си е поредното боледуващо болшевиче непотребно за света .

    Коментиран от #31, #78, #116

  • 23 Аха

    8 50 Отговор

    До коментар #21 от "Смешници":

    Иде зима! Заминавай за Русия!

    Коментиран от #29

  • 24 Георги Марков

    97 6 Отговор
    Освободили са ни Гурко, Столетов и Скобелев, а не Сорос, Байдън и Блинкен.

    Цяла Европа е в разпад. Така наречените евролидели стигнаха до положението да призовават хората да пестят водата и да се къпят по-рядко, а рекламите във Франция пък няма да светят нощем. Абсурд след абсурд, максирани в лъскава опаковка "борба срещу Путин", се случват в Европа.

    Свалихме гащи на Македония, отказвайки се от общата ни история. Въоръжаваме украинците и си рискуваме летища, заводи и пристанища от някоя руска ракета или бомба.
    И защото сме раболепни и световни шампиони по дупедавство и неблагодарност, станахме русофоби като украинците. Ама не ни отива! Освободили са ни Гурко, Столетов и Скобелев, а не Сорос, Байдън и Блинкен.

    Коментиран от #49

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Георги Марков

    70 6 Отговор
    НАТО ще влезе в Украйна. България се разпада! Войната за руснаците ще стане отечествена, а те такива войни не губят!

    - Клекнахме на Македония. Подменихме общата си история със самолетна линия до Скопие, която фалира.

    - Прав е Орбан, че Европа се простреля в белия дроб.

    - Един евроидиот ни призовава да се забърсваме с мокри кърпи и да си изтупваме дрехите, вместо да се къпем и перем

    - Бившето ГДР ще свали правителството на Шолц.

    - "Продължаваме промяната" е НПО на "Америка за България".

    - Обладани сме от примитивна русофобия, а по-големи съветски ибрици в света от нас нямаше

    - Сега се докарахме до изчезваща нация, до парламент и президент, за които 2/3 от избирателите не дават гласа си.

    - Държавата България се разпада пред очите ни!

    - България е продадена държава, удавена от скандали, попаднала в ръцете на случайни хора, натрапени отвън.

    - Войната за руснаците ще стане отечествена, а те такива войни не губят!

    Коментиран от #45

  • 28 Путин

    60 6 Отговор
    Още от самото начало- м.февруари, Тръмп каза, Путин прави гениални ходове. А Саркози каза, че Путин и бившите лидери на Европа са имали много разговори на сложни теми. Докато сегашните лидери не са на нивото на Путин, и темите им са елементарни и безлични. Определи Путин и Ердоган като най- умните и интелигентни лидери. Рядко срещани качества имали и затова другите лидери завиждали и
    ревнували
    Путин е велик.

    Коментиран от #120

  • 29 Смешник

    52 6 Отговор

    До коментар #23 от "Аха":

    Ами аз.живея в русия ,Франция и Испания и в момента съм в Москва и не се оплаквам.Но ти дали си добре и къде ще идеш зимата ?

    Коментиран от #32

  • 30 Ъъъъ

    8 74 Отговор
    Рушляците са нищо, само нашите не разбраха! Рушляците, ако нямаха ресурсите са една нула. Те с тях не могат да се оправят, а без тях са жив да ги опееш. А с всички тези ресурси, са с едно бедно население и управляваща хунта! Русия не е нужна на света, а само ресурсите! А Русия има ресурси по простата причина, че е с най-голяма територия в света! Но тези ресурси се добиват със западни машини и оборудване, които рушляците нямат. Толкова за независимата Русия.

    Коментиран от #33, #41, #70, #101

  • 31 Ти пък

    51 4 Отговор

    До коментар #22 от "Вай вай":

    Как прецени ,че си нужен на света ? По ненужни от краварските тролове в България няма.
  • 32 Аха

    7 45 Отговор

    До коментар #29 от "Смешник":

    И аз съм добре, но няма да кажа къде съм! А тези извън Москва, дали са добре? Ходил ли си да ги видиш? И вземи гърнета с теб, да им оставиш, че ги носят чак от Украйна.
  • 33 Рушляците

    50 6 Отговор

    До коментар #30 от "Ъъъъ":

    Имат ресурси и ще ги имат ,а на такива като вас подкрепящи лицемерите от кравария и ессс показаха къде зимуват раните.

    Коментиран от #48

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 така върви войната

    57 6 Отговор
    Те украинците временно се дръпват вече 6 месеца,стреляйки напосоки,по мирното население от злоба и безсилие... Така се дръпнаха и американците от Афганистан,толкова бързо,че зарязаха въоръжение за 80 милиярда долара...

    Коментиран от #46, #75, #117

  • 36 не се заричай

    48 4 Отговор

    До коментар #34 от "Само предлагам":

    Не си стоял на студено . Камоли да имаш и малки деца . Да стоите всичките с юргана на главата и да тракате зъби .
  • 37 Ало, ало...

    46 3 Отговор
    Имало и разумни журналисти в Европа, нестрахуващи се да нарекат нещата с истинските им имена.
  • 38 Симо

    62 3 Отговор
    Сега естествено ще бъда оплют, заклеймен и прочее, НО истината е една. ЕС се управлява от самодоволни глупаци, който не са изобщо на нивото на Путин и естествено ние всички вкупом ще загубим. Урсула и компания няма да мръзнат тази зима. Те ще страдат в празните петзвездни хотели и ще заклеймяват злия демон който оставя съконтиненталците им да мръзнат и гладуват. Всъщност не е луд тоя дето яде баницата, и Урсила не луда, луди сме ние че не сме измели булевардите още с тях.
  • 39 АлохА

    4 47 Отговор
    Я гледам и тука некъф рускоплатен трол бръщолеви глупотевици и болшевишки сънища , без да осъзнава че си е наврял краченцата в контакта на 220 волта и умствените му процеси са силно изкривени ....

    Коментиран от #44

  • 40 Ало, ало...

    25 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха ха":

    Ти май обърка, явиж пак статията от къде е.
  • 41 историята знае

    56 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ъъъъ":

    Такава голяма държава не се прави току така .
    Монголите владяха земите на Русия - виж сега какво представляма Монголия .
    Литовците бяха велики и по едно време владяха част от земите на Русия - виж сега какво представлява Литва .
    Шведите бяха велики и воюваха с Русия - виж сега как квичат да бягат в нато .
    Поляците бяха верики и воюваха с Русия . Даже да Москва стигнаха - сега Руснаците ги направиха на истерици .
    Австро Унгария воюваше с Русия - виж сега как са и дали имат желание .
    За Хитлер и Наполеон няма да говорим .

    Коментиран от #51, #123

  • 42 Жужето от кремъл

    38 4 Отговор
    срита Великана ЕС в топките.
  • 43 Кирил

    54 3 Отговор
    В Европа и света има дефицит на качествени управляващи. Една „велика“ държава като САЩ се управлява от демент. Канада от потомствен министър председател дето ходи по гей партита/явно като комунистическите лидери и модерният запад е създал наследствени управляващи/.Франция от лице което в медицината би определено като геронтофил. Великобритания от един клоун които дори не може да си среши косата. Европа от асистент лекар гинеколог /също наследствен политик като в старото комунистическо време/ .Германия от наследник на офицер от СС. Финландия от мома с неизживяно детство която за неините 36 години ще взима съдбовни решения за Финландия? И със всичкото това искате да се съобразява човек като Путин или съвременен Китай? Който го вярва не е наред със всичкия си. А Русия беше ли в упадък когато я управляваше алкохолика Елцин и беше станала за посмешище на Европа? Е сега е обратното. Да живеят новите управляващи на Европа! Да живей края на ислямизирана Европа-ЕС. Както казваше Кадафи „Защо да пращаме терористи и да действаме подривно? Европа е наша ислямска чрез миграцията.Въпрос на време-перефразирам но смисъла е такъв. Вижте демографските тенденции в Европа.Те са катастрофални за християнска Европа. Във Франция средно 1.8 деца християни срещу 8.1 . Едно време Европа се е обединила да спре исляма с оръжие , идиотите го вкараха през задния двор. Такива идиоти управляват Обединена Европа. След най-много 50 години шалварите и фереджетата ще са модни в цяла Европа.

    Коментиран от #85, #118

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Така е

    7 28 Отговор

    До коментар #24 от "Георги Марков":

    Не те е освободил Путин! Точно така е! Сега Путин те обявява за вражеска държава.

    Коментиран от #64

  • 50 Хаха

    5 45 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Путин много скоро ще се озове на Международен трибунал за военните си престъпления.
  • 51 Ааааааа

    7 18 Отговор

    До коментар #41 от "историята знае":

    А кажи какво стана в Афганистан, Финландия.... и Украйна!

    Коментиран от #56

  • 52 Хихи

    7 25 Отговор

    До коментар #20 от "Мдааа":

    Абе що само минуси? Никой не иска за Русия да заминава, като че ли? Що така?

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Че ти

    25 5 Отговор

    До коментар #52 от "Хихи":

    Какво дириш в България, я хващай самолета и в кпавария ,а и Албиона може.

    Коментиран от #63

  • 56 с м о т а н я к

    41 2 Отговор

    До коментар #51 от "Ааааааа":

    И какво стана бе вожде ?
    Украйна за трети път яде боя от Руснаците . Финландия загуби територии . А Афганистан в момента иска да търгува с Русия .

    Ти кажи краварите как за 20 години превзеха само Кабул и после 35 държави ядоха боя от едни козари .

    Коментиран от #65

  • 57 ТаУмВзе

    3 29 Отговор

    До коментар #47 от "Иванушка  🇷🇺":

    Евалников, чуваш ли се кви ги дрънкаш, Украйна разтури пияната псевдо армия на пусияр, до Коледа няма да има нищо в просия
  • 58 ежко

    24 2 Отговор
    Оставете глупаци икономисти да ви управляват и това ще е резултата!Икономиста разсъждава като икономист.За него 1000 лж изкарани на комар и 1000 лева изкарани със заболекарски услуги е абсолютно едно и също нещо.Разликата е,че комарджията ако продължи така да си печели парите е въпрос на време да ги загуби, а заболекаря ако продължи -ще печели!Инженерите са много по-прагматични в управлението на ресурси!Най зле обаче са юристите.Те ако управляват, ще ни съсипят!
  • 59 Механик

    35 3 Отговор
    Норманите хора за пореден път показаха, че еднополовата любов е заболяване. Тук визирам управниците на Европа.
    Да, психично болните не могат да командват държави. Доказано е в близките столетия.
    Путин прекрссно ви показа, че с лидери евро-объркани, нема да я докарате до никъде/
  • 60 Механик

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Няма да стане":

    "Winter is coming", май френд! Winter is coming
  • 61 Аха

    3 23 Отговор

    До коментар #54 от "А ти свириш ли":

    А ти смяташ ли, че ако България не беше в НАТО, сега щеше да си на фронта с чеченците?

    Коментиран от #80

  • 62 Анонимен

    7 15 Отговор
    Един призрак броди из Европа, призракът на комунизма, хахаха
    Не, бе Путин
  • 63 Хихи

    5 27 Отговор

    До коментар #55 от "Че ти":

    За чужбина заминаха 3 млн българи! Колко от тях за Русия? А ти защо не отиваш за Русия? България се справя без тези 3 млн българи, ще се справи и без теб. Но не заминаваш, пазиш се зад гърба на НАТО и ЕС! Защо не заминавате, ще имате вашия любим вожд и вашата обичана страна! Какво чакате?

    Коментиран от #66

  • 64 как ли ще се отнесат с нас следващия път

    20 1 Отговор

    До коментар #49 от "Така е":

    Ами като пращаме оръжия срещу руснаците за първи приятели ли да ни има ? А Президента ни да поздравява украйна .

    Знаеш ли какво мислят за нас руснаците в момента ? Коментари бол . Ще ядем ритниците .

    "Векове наред прощаваха на братята, умираха за тях, а те, братя, още благодарят на тези, които искаха да ги заличат от лицето на Земята!!!!"

    "Нямаме братя или приятели. Всички наши бивши "братски народи" са корумпирани и подли, както показва времето. Край на доверието в бившите "приятели"."

    "Аз съм чуваш и ми е горчиво да чуя от нашите далечни роднини на волжките българи, които са били от един род, че политиката ни разделя. И да има само 10 000 души с Аспарух. Казват, че жената също е човек, но тогава не са го броили. И малките братя изчезнаха в българския народ и той вече не помни своя далечен брат. Тъжно е всеки път да чуваш за предателство"

    "С такива братушки няма нужда от врагове.
    Само армия и флот."
    .......................................................................................................................................

    Коментиран от #69, #124

  • 65 Ииииии

    4 19 Отговор

    До коментар #56 от "с м о т а н я к":

    И кой е казал, какви са плановете на САЩ в Афганистан? Кой е казал, че трябва да побеждават! Те колко армия бяха изпратили там, та се очакваше победа?

    Коментиран от #68

  • 66 знаеш ли колко си пр......

    32 5 Отговор

    До коментар #63 от "Хихи":

    И защо заминаха за чужбина тия Българи ? Нали 30 години мед и масло . Пари бол а и банани има .

    Коментиран от #71

  • 67 Човека КоZа

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ха ха ха":

    Да... La Tribune са четирихилядници... В лева ли им плащат от ГРУ, или ?🤭🤡


    💤
  • 68 що пишеш като не знаеш

    26 2 Отговор

    До коментар #65 от "Ииииии":

    Ами само американската армия беше 100 хил човека . Отделно останалите държави от нато . И то срещу едни козари които нямаха ни самолети , ни танкове .

    Коментиран от #125

  • 69 Офффф

    1 23 Отговор

    До коментар #64 от "как ли ще се отнесат с нас следващия път":

    България са я освобождавали и много други страни, също и много украинци! За Русия, Украйна беше много повече от братска страна другарю, а виж какво я правят! На тази приказка, ще ти кажа, че с такива приятели, врагове не ти трябват! А едно време, руснаците са воювали срещу турците да ни освобождават, а сега рускините си търсят турци за мъже и руснаците ходят в Турция на почивка. Що така? А уж бяха врагове, воювали са едни срещу други! Ама ти робувай на историята, той Путин това използва.

    Коментиран от #72

  • 70 Ер малък

    30 1 Отговор

    До коментар #30 от "Ъъъъ":

    И България беше на три морета.И монголците половин свят владееха и т.н.А руснаците си опазиха и територията и богатствата в нея.Иди и им ги вземи,завистнико .

    Коментиран от #73

  • 71 Хихи

    3 18 Отговор

    До коментар #66 от "знаеш ли колко си пр......":

    Ти ми кажи, защо ти и другите не заминавате за Русия? Българите заминаха, защото България влезе в ЕС и границите паднаха! Българина тръгна да пътува и живее, там където иска и се чувства добре! Но не мога да разбера, за Русия не им харесва ли и не се чувстват добре ли, че никой не заминава?

    Коментиран от #74

  • 72 Никифор

    20 3 Отговор

    До коментар #69 от "Офффф":

    Не се сещам други държави да са ни освобождавали два пъти . Ти ако знаеш кажи .

    Коментиран от #76

  • 73 Да да

    2 16 Отговор

    До коментар #70 от "Ер малък":

    Ще се намери, кой да им ги вземе! Но проблема е, че те завидяха и тръгнаха да завземат другите държави! Мизерници.
  • 74 фърфаляк

    22 1 Отговор

    До коментар #71 от "Хихи":

    А ти що не ходиш в краварника . Или колкото и да се натягаш - виза няма , а ?

    Коментиран от #77

  • 75 Човека КоZа

    13 0 Отговор

    До коментар #35 от "така върви войната":

    Той пък ще се трогне, че ти студуваш 😭
    Со. роснята вече не се чувате кви ги бръщолевите. 🤭


    💤
  • 76 Ами

    12 2 Отговор

    До коментар #72 от "Никифор":

    Ако не знаеш, слушай речта на президента на 3-ти март, на кои войски благодари и ще разбереш. Не съм длъжен да ти разясявам.

    Коментиран от #81, #82

  • 77 Ъхъ

    1 11 Отговор

    До коментар #74 от "фърфаляк":

    Аз не живея в България.

    Коментиран от #79, #84

  • 78 някой

    8 1 Отговор

    До коментар #22 от "Вай вай":

    Бе, не знам един ли е само, но я си погледни плюсчетата и минусите. Това трябва да ти говори фоста красноречиво, какво одобрява масата от читателите.
  • 79 фърфаляк

    17 1 Отговор

    До коментар #77 от "Ъхъ":

    Като не живееш в България не пиши в тоя форум . Пиши при Иво Инджев .
  • 80 Бля,бля

    7 0 Отговор

    До коментар #61 от "Аха":

    Е аз поне съм ходил войник ,ти за себе си мисли.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Никифор

    20 1 Отговор

    До коментар #76 от "Ами":

    Да бе , като слушах оня п.... Плевнелиев даже не чух да споменава Русия . Освободили са ни Мароко , Малта , Люксембург , Андора ..........
  • 83 Мария

    23 3 Отговор
    Трябва да си много кух за да не видиш истината,а тя е,че Владимир Владимирович е истински и ненадминат гросмайстор в политиката,най добрият,а между другото токущо гледах в Телеграм,с днешна дата, как руска бронирана техника минава по възстановеният Антоновски мост в Херсон и поредният балон за оръжието чудо Химарс се спука---изстреляни над 150 ракети за няколко десетки милиона донесоха щета от 3 кубика бетон за 2000 рубли

    Коментиран от #86, #88

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Кирил":

    Мдааа!!!ТИ буквално повтаряш...сентенцията на филма ,,ИДИОТОКРАЦИЯ,,!!!!!!!!!ТАКА НАСТРОИХА ..ИЗБОРИТЕ!!!?????....ЧЕ С ВСЕКИ НОВ ИЗБОР , ИЗБИРАМЕ ...ПО-ГОЛЕМИ ИДИОТИ!!!!!!!!....Страхотен филм!!!!ТРЯБВАТ ЗДРАВИ НЕРВИ.......ЗА ДА ГО ИЗГЛЕДАШ!!!!!!!!!НО ТОЙ ДАВА...ОБЯСНЕНИЕ на ситуацията ,описана от теб....
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Жададык

    17 1 Отговор
    Санкциите работят очевидно. Въведете още...
  • 88 да си го кажем

    6 24 Отговор

    До коментар #83 от "Мария":

    Страшен гросмайстор е ботоксовия лuлunyт ,няма спор Само вие русофилските кyxapи обаче го виждате това Как от цяла Европа само тука останахте такива предатели ,нямам идея :)) Полуръста с токчета обрече държавата си на мизерия,разпад и фалит.Направи така,че руснаците да се срамуват,че са руснаци,Успя да обедини целия свят срещу Русия и върна руснаците един век назад.Русия буквално се върна в соца.Рафтовете празни.Разнообразие няма.Въвеждат даже и корекомите,за да може руснаците да си спомнят времената в които гледаха през витрините модерните западни неща които руснака никога няма да притежава.
  • 89 Хм Хм

    5 9 Отговор
    Искам Путин да ме уплаши. При социализъМА бяхме без ток и вода през някакви си часове. После се нагледахме на празни рафтове. После ни събраха на два пъти парите през хиперинфлация и фалирали банки. Имаше Виденова зима. Имахме и зима на мазут. Е, с какво ще ме уплашиш бе, малкия?

    Коментиран от #126

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Чудно!

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "болна работа сте":

    Да бе, на теб са ти по вкуса, само бръщолевенията на зеления.
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Лея 13

    6 10 Отговор

    До коментар #7 от "Гост от Силистра":

    Ок,ой!Каква икономика, какви ценности...Руски:)) Всички им завиждаме:)И руският народ хич, ама хич не ще да бяга на Запад.Щото руската икономика пращи.И деветдесет процента от руснаците не знаят какво да правят с парите си.Абе много си зле!Кой ти вярва на измишльотините, освен десет процента наивни,невежи скъсаняци!?
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Артилерист

    11 2 Отговор
    Поздравления за обективната статия!
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Обяснител

    13 2 Отговор
    След пуча срещу Тръмп извършен от глобалистите, запада и специално САЩ и ЕС стремително тръгнаха по нанадолнището. Все още имат шанс народите им да отрежат гангрената на марксизма и фашизма- наречен сега "либерализъм" и интрнацинализма е наречен глобализъм. Но изтърват ли момента, ще е късно. И ще има десенилития терор- по Оруел. И ще "побеждават" на "избори" с 99%! Ний тоя терор поне сме го живяли през комунизма им, но запада и децата ни тепърва ще го опитат.
  • 116 😂😂😂😂😂😂

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Вай вай":

    Ае кацай вече,облаците ти действат на вестибулара зле.
    Не си ти когато си п р о с т ...
  • 117 Роко

    1 7 Отговор

    До коментар #35 от "така върви войната":

    А не се ли се чудел как изметоха талибаните за седмица когато влязоха в афганистан
  • 118 Роко

    4 11 Отговор

    До коментар #43 от "Кирил":

    И защо путин вкара брадатите ислямски кадировци. в украйна.Този стожер на християнството путин
  • 119 Рашките

    5 9 Отговор
    Русия няма икономика тя продава залежите си от природни богатства,обикновения руснак винаги мизерства и ще мизерства занапред!
  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Лея13

    4 9 Отговор

    До коментар #41 от "историята знае":

    Така е.Историческите процеси са постоянни и необратими.Точно по същият начин и Русия ще бъде свита в границите си принудително, както държавите, които изброяваш.И след 50 години и тя ще подсмърча отстрани на някои огромни, богати държави, защото така върви светът.Днес си горе, утре - долу.Няма нищо вечно.Та така и с прехвалената ти Раша.Разчитаща засега само и единствено единствено на природните си богатства.Ако ги нямаше - абсолютна гола вода и кал по ушите!

    Коментиран от #133

  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Лея13

    5 6 Отговор

    До коментар #68 от "що пишеш като не знаеш":

    Е,те руснаците първи си счупиха зъбите там,в Афганистан.Какво още има да се коментира?
  • 126 дончичо

    5 1 Отговор

    До коментар #89 от "Хм Хм":

    Тока ти го спираха същите тези дето те управляват сега!!! Обясни си как при работещи 6,шест ,реактора и неработещи заводи са ти спирали тока,единствена цел да посадят ненавист към социализЪма. Но питай студентите как така обядваха 3 три ястия на обяд за 50 стотинки!!! Аман от обяснители...

    Коментиран от #127, #129

  • 127 Обядваха за 50ст

    2 4 Отговор

    До коментар #126 от "дончичо":

    Защото заплатТа беше 180лв...
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Бай Али че

    2 0 Отговор

    До коментар #123 от "Лея13":

    па
    Ще ще,ще. Русия ще се свие,Русия ще я победят,Русия ще изчезне. Айде вече де,кога ще изчезне?? Тия мантри ги чета от 30г.по коментарите от такива соросчета като теб. И защо ги мразиш толкова руснаците,изнасилен си от руснак ли? Или от руснаци. И с всичките ваши баения Русия не изчезва,а става все по-голяма и с повече съюзници. Изчезва България това е пезултатът от слугинажа към САЩ
  • 134 Бай Али че

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Няма да стане":

    па
    Тъпо седларов,тъпо! Безсилна злоба и крайна липса на интелект като у всички останали плюващи срещу Русия. Само дето плюнките се връщат върху вас. Кучето си лае-керванът си върви. Джаф,джаф- много сте забавни,разсмивате хората с безсилната си злоба )))
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания