Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Август, 2022 16:16 1 476 12

МААЕ е "много, много близо" до изпращане на инспектори в Запорожката АЕЦ

  • запорожка аец-
  • украйна-
  • русия-
  • рафаел гроси-
  • международна агенция за атомна енергия

Боевете в района на централата повишиха безпокойството за потенциална ядрена катастрофа, отбелязва Ройтерс

МААЕ е "много, много близо" до изпращане на инспектори в Запорожката АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е "много, много близо" до инспекция на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна, която е най-голямата в Европа, каза днес в ефира на телевизия "Франс 24" генералният директор на агенцията Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.

Попитан дали преговорите за получаване на достъп до централата са били успешни, в случай на което Гроси беше казал, че неговата агенция ще изпрати там инспектори до няколко дни, той отговори: "много, много сме близо до това".

Още новини от Украйна

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с министъра на въоръжените сили на Франция Себастиен Льокорню за ситуацията около Запорожката АЕЦ. Би Би Си съобщи, цитирайки руски медии, че двамата министри са отбелязали "важността на посещението в Запорожката АЕЦ на служители на МААЕ".

Агенция "Интерфакс" цитира руското министерство на отбраната, което съобщи, че по време на разговора министрите са обсъдили също "готовността да се окаже съдействие на инспекцията".

Междувременно шефът на МААЕ Рафаел Гроси, който възнамерява лично да оглави инспекцията в Запорожката АЕЦ, написа в Туитър, че е разговарял за ситуацията около централата с френския президент Еманюел Макрон. По думите на Гроси, срещата му с френския лидер е била "навременна и фокусирана", и е била посветена на "посещението на МААЕ в Запорожката АЕЦ, което ще се състои в близко време".

Боевете в района на централата повишиха безпокойството за потенциална ядрена катастрофа, отбелязва Ройтерс.

Евентуално посещение в Запорожката АЕЦ на екип от инспектори от МААЕ, каквото се подкрепя по принцип от всички страни в конфликта, засега не се е реализирало, поради нерешения въпрос дали инспекторите ще стигнат до централата през контролираната от Русия територия или през украинска територия, посочва Ройтерс.

Руската Национална гвардия съобщи, че вчера е задържала двама служители на централата заради това, че са предавали информация на украинските власти.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОДОР СТОЯНОВ

    10 0 Отговор
    ТУ КЛОУЗ ЕНД ФАР, ФАР АУЕЙЙ...
  • 2 Олег

    20 1 Отговор
    Тази АЕЦ вече е Руска и там само руски инспектори може да има

    Коментиран от #10

  • 3 ами нека заповядат

    21 2 Отговор
    и тамън да документират укровския ракетен обстрел над централата,ама тогава тия записи ще се скрият защото либерастията е голяма за краварските пари
  • 4 Любомир

    18 1 Отговор
    Много близо са до аерогарата.Куфарите са стегнати, но таксито се бави.Обучени за шпионаж и си мислят , че тези в АЕЦ-а рупат слама.Циркът предстои.
  • 5 Пешо

    12 1 Отговор
    Кой го построи този АЕЦ?Който го построи и си го прибра.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вие от МААЕ...

    10 1 Отговор
    ...,докато се НаМААЕте,той Зеления ще взриви централата...!
  • 8 Много са ми смешни Укрите!

    9 1 Отговор
    Отстъпиха ЗАЕЦ,бягайки презглава,мислейки само да спасят кожата си...!Сега се сетили,че същата е под руско владение!И си хапят за@ника от яд и всеки ден я бомбандират,като не правят сметка,че ще заразят цяла Украйна и полови Европа с радиация...!Смешно и много жалко украинско отмъщение...!
  • 9 Еднополюстният свят свърши

    6 2 Отговор
    Русия от трети юни иска инспекция от МААЕ! Това поредната васална на САЩ институция, която иска да прикрие следите на укрофашистите!
  • 10 Аха

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Олег":

    А аз ако дойда и та пребия, мой ли ще стане твоя апартамент?
  • 11 СМЪРДЯЩ_ВАТНИК_СВИНАР_ru.

    2 1 Отговор
    е са тия като дойдат кво? да си изкарам танко ли?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: