Отидете към основна версия

14 985 202

Расмусен: Ако Украйна бъде победена, Путин няма да се спре само с нея

  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • владимир путин-
  • андерс фог расмусен

Атаката на Руската федерация срещу Украйна актуализира проблемите на отбраната за правителствата на европейските страни, а Финландия и Швеция бяха тласнати да се присъединят към НАТО

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият генерален секретар на НАТО и бивш министър-председател на Дания Андерс Фог Расмусен призова САЩ да не се съмняват в помощта с доставки на оръжия, която предоставят на Украйна - това ще ѝ позволи да победи и да осигури траен мир. Това е в интерес и на самите САЩ, смята Расмусен. Аргументите си той цитира в коментар за Foreign Policy.

Расмусен отбелязва, че атаката на Руската федерация срещу Украйна актуализира проблемите на отбраната за правителствата на европейските страни, а Финландия и Швеция бяха тласнати да се присъединят към НАТО. "Войната показа, че Вашингтон остава основният гарант за сигурността в Европа. Тя също така свидетелства за необходимостта демократичният свят да се обедини пред лицето на заплахата от автократични държави, които се държат все по-агресивно", смята бившият генерален секретар.

Той отбелязва, че основният стратегически фокус за Съединените щати е тихоокеанският регион и конкуренцията с Китай, но ще бъде по-трудно да се справят с тези проблеми, ако успоредно с това силите и вниманието на Вашингтон са обвързани с продължителна война в Европа.

"Най-добрият начин да се избегне този капан е да се даде на украинците всичко необходимо, за да спечелят тази война. След това Западът трябва да се увери, че Русия няма да иска отново да атакува Украйна", твърди Расмусен, като припомня, че самият той участва в разработването на идеи за гаранция за Украйна като председател на работната група, по покана на Володимир Зеленски.

"Работата на групата все още продължава, но едно нещо вече е ясно: най-доброто възпиране срещу по-нататъшна руска агресия ще бъде военно силна Украйна. Следователно Съединените щати и съюзниците трябва да осигурят всичко, от което Украйна се нуждае, за да защити своята независимост в дългосрочен план. Ако Западът не направи това, лидерът на Руската федерация Владимир Путин няма да се спре само с Украйна“, подчертава бившият генерален секретар.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 158 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания