19 Септември, 2022 12:26 2 794 8

Джуканович: Националистите искат пренареждане на Западните Балкани

  • балкани-
  • черна гора-
  • мило джуканович-
  • нато-
  • европейски съюз

Според черногорския президент в региона се води остра политика на конфронтация между две гледни точки за бъдещето на Западните Балкани

Джуканович: Националистите искат пренареждане на Западните Балкани - 1
Снимка: Shutterstock

Днес националистите отново се опитват да докажат тезата си, че мултиетническата демокрация на Балканите не е възможна и следователно Западните Балкани трябва да бъдат пренаредени, границите да бъдат променени и вместо съществуващите да се създадат три разширени, етнически и религиозно еднородни държави.

Това заяви президентът на Черна гора Мило Джуканович в интервю за Евронюз – Албания.

„Вярвам, че няма да има достатъчно глупави и безотговорни хора, които 30 години по-късно ще се вслушат в подновения призив на националистите да влезем в тази авантюра", каза държавният глава.

Според него, в региона се води остра политика на конфронтация между две гледни точки за бъдещето на Западните Балкани.

"Едната, която аз защитавам,е, че всички държави от Западните Балкани са част от съвременната цивилизация и трябва да имат своето място в ЕС и НАТО. Срещу това имаме гледната точка на онези, които настояват да се запази статуквото, а именно страните от Западните Балкани да останат извън движението на съвременната европейска цивилизация.Да бъдат платформа, с която ще злоупотребяват всички, които чрез Западните Балкани искат да действат антиевропейски. И днес сме свидетели на това“, каза Джуканович.

Според него, Русия се опитва да влияе върху Западните Балкани посредством своите медийни, финансови, енергийни и религиозни действия като по този начин работи срещу европейската система от ценности и единство.

Коментирайки отношенията с президента на Сърбия Александър Вучич, Джуканович каза, че двамата се разминават по въпроса за външната политика и политиката на сигурност. Той смята, че днес не е възможно да бъдеш на страната и на агресорите, и на жертвите.

„Посредством вашето морално и политическо отношение трябва да покажете, че уважавате правото на всеки гражданин на Европа и на държавата да решава свободно бъдещето си. Това е фундаменталната разлика между г-н Вучич и мен и, предполагам, между него и други лидери в региона, които споделят моите ценности", каза още черногорският президент.

"Тук не става дума за никаква омраза или каквито и да е отношения. В един добър период от политическия живот на Вучич аз общувах интензивно с него. Сега сме коренно различни, защото, за съжаление, геополитическите сътресения послужиха отново за вдъхновение на националистите в региона", добави Мило Джуканович, цитиран от БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо

    7 31 Отговор
    Единствено турците са се справяли на Балканите. Половин хилядолетие са живели в мир и разбирателство всякакви етноси с различни религии и традиции заедно

    Коментиран от #3

  • 2 Хихихи..

    16 17 Отговор
    Както и да се върти "световната рулетка",все Вовата печели..Що бее? Нали Щатите трябваше?!

    Коментиран от #4

  • 3 Личи си!

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Христо":

    Бая турски домати са сяти в градината на баба ти!
  • 4 Пеци

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    И какво спечели???Пази Боже сляпо да прогледне
  • 5 Ми кво пък

    14 2 Отговор
    Босът на най-големия клан за контрабанда на цигари в Европа - Мило Джуканович коментира Западните Балкани. ОК. И на него му верваме. Много.
  • 6 Човешко същество

    1 2 Отговор
    Защо някои хора искат аз да не бъда желан никъде ?
    Искат хората да не ме искат и толкоз !
    Що така ?
  • 7 Вирус

    3 3 Отговор
    Анадолче пак ли капутските ти статии кой иска това нали знаеш онези зад океана хахахаха
  • 8 Перо

    6 3 Отговор
    В Източна Европа има 3 измислени,новосъздадени държави,без нации и коренно население,които никога преди соца не са били държави! Те тровят живота на всички и са използвани за постигане на интересите на трети държави! Това са РСМ,Косово и Украйна! Трябваше да има регулации в ООН,недопускащи такива държави да бъдат признати и да генерират вечни световни и етнически конфликти!