Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Септември, 2022 13:33 8 602 109

Ракетни системи NASAMS, каквито пазят Белия дом, ще бранят и небето на Украйна

  • nasams-
  • ракети-
  • украйна-
  • сащ

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън увери, че страната му ще продължи да доставя на Киев оръжия, за да укрепи позициите на Украйна в преговорите с Русия

Ракетни системи NASAMS, каквито пазят Белия дом, ще бранят и небето на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В рамките на поредния пакет военна помощ САЩ ще снабдят Украйна с шест зенитно-ракетни комплекса (ЗРК) NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems), информира на 24 август Блумбърг. Такива системи за противовъздушна отбрана (ПВО), произвеждани от "Райтеон текнолъджис" в сътрудничество с норвежки фирми, пазят района на Вашингтон - включително Белия дом, припомни агенцията.

Предназначените за Киев ЗРК NASAMS още не са произведени и САЩ засега не са доставяли подобни оръжия на Украйна, уточни говорителят на Пентагона Патрик Райдър, цитиран на 1 септември от "Лента".

Още новини от Украйна

Според сайта на отбранителното ведомство на САЩ с "Райтеон" е сключена сделка за покупка на NASAMS за Украйна на стойност 182 295 333 долара.

Министърът на отбраната Лойд Остин заемаше преди висш пост в "Райтеон", коментира на 2 септември пред руското издание "Правда" военният експерт Владимир Ераносян.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън увери, че страната му ще продължи да доставя на Киев оръжия, "за да укрепи позициите на Украйна" в преговорите с Русия, писа на 24 август руският в. "Известия". Пентагонът очаква до няколко години украинските бойци изцяло да се въоръжат според стандартите на НАТО, запазвайки и системите собствено производство, заяви същия ден американският зам.-министър на отбраната Колин Кал на брифинг, излъчен в Ютюб от "Пи Би Ес НюзХауър".

Според украинското издание "Диалог" властите на САЩ са поръчали за Украйна в Норвегия NASAMS на стойност 1 милиард долара.

Украинската телевизия "24 канал" цитира американския зам.-министър на отбраната Уилям Лаплант: "Тези системи ще съдействат Украйна да стане по-защитена от съвременните въздушни заплахи - от безпилотни апарати до хеликоптери и крилати ракети". Според експерт на телевизията двете системи NASAMS, очаквани скоро от Киев, ще бъдат достатъчни, за да защитят част от района на града, макар и не цялата столица, писа "Диалог" на 2 септември.

Александър Дарчиев, директор на департамента "Северна Америка" в руското външно министерство, заяви на 13 август, че милиардната военна помощ на Запада за Киев няма да попречи на Москва да осъществи целите на операцията си в Украйна, пише по темата "Известия".

Според главния редактор на украинското издание "Дифенс експрес" Олег Катков всичките договорени NASAMS ще бъдат доставяни на Украйна постепенно в двугодишен срок.

Става дума за 6 системи NASAMS II, включващи по 12 пускови установки - общо 72, всяка с по 6 управляеми зенитни ракети. Заедно с доставките, обявени преди, Киев ще се сдобие с 96 установки и ще може фактически да защити огромен сектор от въздушното си пространство, изтъкна на 25 август авторитетният сайт avia.pro и добави, че по неофициални данни NASAMS "вече са тествани на украинска територия".

Според avia.pro NASAMS II в този вариант могат да поразяват цели от разстояние 60-80 км. Дистанцията зависи от използвания тип ракети - стандартно тя е 25-30 км по далечина и 14-15 км по височина, посочи обаче на 31 август "Украинска правда".

NASAMS стрелят на разстояние до 100 км и Западът не може да достави на Украйна исканите от нея по-далекобойни системи, защото никога не е имал такива, с каквито разполага Русия, заяви пък на 24 август за "Правда" военният експерт Алексей Леонков.

NASAMS могат да прехващат цели на разстояние до 50 км и не се знае как ще защитят украинците от руски хиперзвукови ракети, коментира на 25 август руският в. "Свободная преса".

"Остава неясно как ще бъдат настроени NASAMS, изпращани на Украйна - писа на 24 август американският сайт "Уор зоун". - Днес съществуват няколко различни версии на системата, изградена от пускови установки, радари и други сензори, както и възли за управление и контрол в различни комбинации. Някои варианти на NASAMS примерно включват ракетни пускови установки, монтирани на "Хъмви" или други леки автомобили."

Вашингтон вече предостави по-рано на Украйна две системи NASAMS, но няма никакви съобщения дали са използвани и колко ефективно, писа на 25 август "Аргументи и факти".

Теоретично всеки от тези постоянно модернизирани комплекси може с един залп да порази 68 цели, посочи изданието, според което конкретните NASAMS ще стрелят със зенитни ракети AIM-120 AMRAAM. Това предполага, че ще са ефикасни срещу трудни цели, смятат експерти, говорили пред руския вестник.

Ефектът обаче е най-голям, когато NASAMS са част от ешелонирана ПВО, а украинската армия няма системи, с които да интегрира тези комплекси. Това може да намали бойните им възможности и да ги направи лесна мишена например за противолокационни ракети. Освен това комплексите са доста трудни за управление и не се знае дали украинските бойни разчети вече са проучили всичките им възможности, добавя "Аргументи и факти".

Всяка военна помощ за Украйна влияе върху позициите на Русия в Украйна. Съществена промяна в хода на бойните действия обаче може да се постигне само по един начин - да се изпратят в Киев стотици ЗРК. И ако САЩ му доставят няколко единици NASAMS, това ще е само неприятност, заявява в коментар за "Правда" аналитикът Александър Храмчихин.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 зеленски

    87 46 Отговор
    Нека има глад и мраз,само Байдън да е с нас!

    Коментиран от #36, #61

  • 3 Първи

    106 41 Отговор
    Така го пазиха небето и на 11 s

    Коментиран от #25

  • 4 ГАМА ВЪЛКЪТ

    136 41 Отговор
    Украинците не плащат и получават всичко, а българите плащат и получават само хартия. Слава на Америка.

    Коментиран от #39, #69

  • 5 Винету

    56 67 Отговор
    Трябва бърза доставка на памперси за джуджака,

    Коментиран от #63

  • 6 АХА

    82 31 Отговор
    Ститя в стил:"Тате ще ми купи колело, ама друг път".
  • 7 Двоен аршин

    101 32 Отговор
    И какви толкова скрити неща има там, че да се пазят. Освен селскостоп земя на Украйна, която отдавна е продадена на големи американски корпорации, явно има нещо съмнително, което трябва да се опази от чужди очи. Такъв зор за опазване на чужда държава е крайно съмнителен, при положение, че сте избомбили много други без да ви мигне окото.

    Коментиран от #20, #28

  • 8 Анализатор

    40 31 Отговор
    Лошо, че путин няма да дочака доставката на системите...

    Коментиран от #24, #29

  • 9 трясъ

    59 21 Отговор
    Ракетни системи NASAMЕ не влизат в България. Нито платените отдавна Еф-ки. Хамерикейшъни.
  • 10 Путин капут

    31 62 Отговор
    След такова заглавие ,следва безсъние и путинистите в атака.
  • 11 руZофилите V шок!

    23 51 Отговор
    На този етап краварите си правят майтап с колхозите. А ленд-лийза даже не е влязъл все още в действие.
  • 12 ген КЪСТЪР

    47 19 Отговор
    С ТАКИВА РАКЕТИ ПАЗЕХА БИЛИ ТРОМПЕТА ОТ МОНИКА -----УВИ ЛЮИНСКИ ГУШНА КОДЖА КАЙМЕТА
  • 13 Факти

    28 66 Отговор
    Това дефакто е закриване на небето над Украйна.Но бездруго на Путин не му останаха много ракети и не може и да си направи нови щот няма части.

    Коментиран от #18

  • 14 Японеца

    58 21 Отговор
    Сега Русия ще ги пробва, плени, реинженеринг и сащ ще им се наложи да клякат
  • 15 стоян георгиев

    22 54 Отговор
    След тези ракетни системи ,както и противобатарейните радари русия свършва курса.няма да има никакви козове извън ядреното оръжие.

    Коментиран от #108

  • 16 Кочо

    60 14 Отговор
    Ще го бранят, докато бъдат утилизирани всички украинци! Този народ е избран от англосаксите за гордата мисия да бъде тяхно пушечно месо! Ще бранят небето на "демократична" Украйна до последния украинец! Слава Украине!

    Коментиран от #66

  • 17 Наблюдател

    63 11 Отговор
    Статията за пореден път доказва че всъщност срещу Русия воюва нато
    Нещо повече формално нато е встрани от този конфликт но реално без да ползва дори един войник от своите въоръжени сили те оказват яростна съпротива на русия

    Коментиран от #52

  • 18 Индийски БИВОЛАР

    41 10 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    НЕДЕЙ ГО МИСЛИ -----ВЗЕМИ ПОДАРИ НА ЗЕЛЕНИЯ ЗАПАЛКА КИБРИТ ЧЕ МОЕ ДА НЕ ФРЪКНАТ

    Коментиран от #77

  • 19 Сиромах

    55 19 Отговор
    Русия води война с НАТО и САЩ!Путин няма какво да чака повече и е време да предупреди САЩ и да смачка укрофашагите с най-мощните бомби, дори и да употреби тактеческо ядрено оръжие!По кого стрелят сега украинците?Стрелят по граждански обекти без да има там разположено оръжие на Русия.

    Коментиран от #34

  • 20 Има две причини

    48 11 Отговор

    До коментар #7 от "Двоен аршин":

    Чрез които може да се отговори на този въпрос от какъв зор е да се пази чужда държава
    Първата причина е че се противопоставят на русия
    Втората причина е че съединените щати имат големи икономически интереси в украйна включително и семейство байдън чрез синът на президента

    Коментиран от #32

  • 21 ЯСНО!

    35 9 Отговор
    Нещо като нашите ,,Ф"-ки...!За сега-само обещани и само на чертежи...!
  • 22 Путин

    51 15 Отговор
    Блажени са вярващите и с Хаймарсите на Американците, Украйна губи войната.

    Коментиран от #40

  • 23 Просто човек

    16 40 Отговор
    Слава на Украйна!
  • 24 Чакай ся?!

    17 11 Отговор

    До коментар #8 от "Анализатор":

    Ама Путин жив ли е още...?!?!

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Путин

    20 7 Отговор

    До коментар #24 от "Чакай ся?!":

    Жив съм още

    Коментиран от #31

  • 27 Муахаха

    26 6 Отговор
    Министърът на отбраната Лойд Остин заемаше преди висш пост в "Райтеон", коментира на 2 септември пред руското издание "Правда" военният експерт Владимир Ераносян.

    Еми нема само на една пенция да живее Лойд.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 По-лошото е че май няма

    28 11 Отговор

    До коментар #8 от "Анализатор":

    да има на кого да ги доставят.
    А може и да има, на Лвовската автономна област.
  • 30 Путин

    33 14 Отговор
    Слава на Русия

    Коментиран от #38, #55

  • 31 Ами чудя се!

    15 8 Отговор

    До коментар #26 от "Путин":

    Защото соросоидите,през ден те разболяват от рак и погребват ...

    Коментиран от #37

  • 32 И третата причина!

    29 10 Отговор

    До коментар #20 от "Има две причини":

    Да си опазят в тайна биолабораториите за химическо оръжие...!

    Коментиран от #70

  • 33 верно е

    19 3 Отговор
    Щом прочетох че материала е от "лента.ру" и "правда",веднага повярвах на написаното.
  • 34 не са вживявай

    13 27 Отговор

    До коментар #19 от "Сиромах":

    Путлер да си събира пияната орда и да се маха ит чуждите земи.
  • 35 Васил

    16 28 Отговор
    С такива ракетни установки Рашистите нямат никакъв шанс.
  • 36 онзи

    15 26 Отговор

    До коментар #2 от "зеленски":

    Хайде сега русофлета да ви видиме?!? Къде са ви сърметата, исканди и разни други кюнци?!?
  • 37 Прозрял

    6 18 Отговор

    До коментар #31 от "Ами чудя се!":

    Той отдавна не е между нас .Всичко каквото показват в Русия са двойници!
  • 38 Ааааа не

    9 2 Отговор

    До коментар #30 от "Путин":

    Ти кой от двойниците си ?
  • 39 Тарикатите икономисват

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГАМА ВЪЛКЪТ":

    средства от безплатна утилизация -)))
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 стоян георгиев

    21 9 Отговор
    Всяко чудо за три дена.Поредната вундервафля.Един австрийски художник с мустачки и той разчиташе на подобни неща, но завърши като печено по а рий ски.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 един

    13 31 Отговор
    Много путинисти в нашата България много нещо,но каквото и да плещите,в крайна сметка Украйна ще победи,не за друго,а защото справедливостта е на нейна страна,армията и се сражава на своята територия и за своите домове и семейства!

    Коментиран от #53

  • 44 Хахаха

    23 9 Отговор
    Те белия дом няма да опазят пък вие за Украйна сте се разтревожили.
  • 45 военен

    19 9 Отговор
    Каквото да доставят на Usraйна тя вече не е държава, а зелена морава.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Киркор

    7 22 Отговор
    Много неприятна вест за путинофилите,дано тяхната утопия намали психотравмите..

    Коментиран от #54

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ПЕНКО

    21 2 Отговор
    ЕВРЕИНЪТ ЦИОНИСТ -СЕМИТ - БЛИНКЕН - ЩЕ ПОМАГА НА СВОЯ " БРАТ" ЕВРЕИН ЦИОНИСТ - ЗИЛЕНСКИ --- ДОКАТО САЩ НЕ БЪДАТ УДАРЕНИ КАКТО ТРЯБВА / И БАЗИТЕ ИМ И ИЗРАЕЛ / !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 50 Треньор по бокс

    20 3 Отговор
    КОНТРАТААА КОНТРАТААА !!! НЯМА ЛИ ДА ИМА СТАТИЙКА ЗА КОНТРАТА ДЖАМБАСКЕЕЕ НЯМА ЛИ??? АЙДЕ БЕЗ ТЕБЕ Е СКУЧНО МА!!!! ДЖЕНДЪРЧЕ ДЖАМБАСКО НАПИШИ НЕЩО ЗА ПОБЕДАТА МА ДА СЕ ПОСМЕЕМ МАЛКО ДОКАТО НЕ Е ДОШЛА ЗИМАТА ЧИ ТОГАВА СОМО ЩЕ РЕВЕМ
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Путин капут

    7 16 Отговор

    До коментар #17 от "Наблюдател":

    На чия територия воюва НАТО.?Кого напяднало...?Увредени путинисти!

    Коментиран от #80

  • 53 Маргинал

    28 6 Отговор

    До коментар #43 от "един":

    Не знам за путинофили или байдънофили но едно нещо е ясно . Запада няма таива ценности като дом и семейство . Запада има една единствена ценност - ПАРИТЕ . Хората не значат нищо в тяхната месомелачка . За да имаш ценности като дом семейство , приятели , чест и достойнство първо трябва да имаш морал . Къде е морала в последните 20 години в България ? Всички са нинджи и могат и знаят всичко , всеки за себе си е най-важния и отказва да се съобразява с другия . Наглост и простотия до непоносими нива .Колко пъти видяхте тинейджърите да се съобразяват с някой възрастен ? Е това е подаръка от западния свят . Те така са живяли , живеят и ще живеят - като диви животни. Така че такива неща като справедливост и западен свят са несъвместими и не ги употребявай заедно .

    Коментиран от #60, #62

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Путин капут

    7 19 Отговор

    До коментар #30 от "Путин":

    На чия територия воюва НАТО.?Кого напяднало...?Увредени путинисти!
  • 56 Путлер резиновая ж опа

    5 21 Отговор
    Русия ще руча хурката .

    Почнаха да си връщат и територии украинците.
    Днес ка съобщили за общо 5 села освободени.
    Изджумбушили са също и бази ,складове .
  • 57 Байденко

    16 1 Отговор
    Днес американска ПТУР е гръмнала и ранила тежко дете на военно изложение в Украйна.
    А с тези NASAMS ще могат да си обстрелват и Киев и да обвиняват Тръмп.
    Имам галоши, които са по-умни от тези.
  • 58 Слава на саш и нато

    1 15 Отговор
    Саш мамито им разкатаха на ушанките😂😂😂😂и бедни и богати го изедоха
  • 59 Оня

    21 1 Отговор
    Ами Руснаците само такава система NASAMS нямат в колекцията

    Коментиран от #74

  • 60 Ми парите са всичко бе

    3 8 Отговор

    До коментар #53 от "Маргинал":

    Комунистите най добре знаят това😂😂😂😂обаче на робовете си проповядвад друго за да ги поляризират и стрижат а робовете да си мислят ето те се грижат за нас😂😂😂

    Коментиран от #85

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 един

    3 16 Отговор

    До коментар #53 от "Маргинал":

    Да не би да искаш да ми кажеш, че "комунизма" и комунистите в България/до 89-та и след това/,възпитаха високо морални хора,айде холам бе!Какво му беше моралното на българина до 89-та когато крадеше масово,когато се по-всевъзможни начини се чудеше как да прецака държавата,я с болничен лист,или с неправомерно трудоустрояване,или с ползванве на служебен транспорт за лични цели,или с привилегиите на "борците против фашизма и капитализма",или с доносничеството на сътрудници на ДС и БКП итн!Ако не ти не си живял през него време аз съм живял,и бъди така добър да не ми пишеш простотии!

    Коментиран от #75, #78

  • 63 Наблюдавал

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Винету":

    Има още три бункера ,пълни с тях!
  • 64 Наблюдател

    2 16 Отговор
    Освободени са Високополя и Озерное и др.

    Селището Озерное в Донецка област е важно за въоръжените сили на Украйна, тъй като отваря пътя към железопътния възел в Лиман , а това
    ще спре всякакви доставки за донецката групировка . Освен това освобождаването на Озерное създава плацдарм на брега на река Северски Донец, което позволява на украинските военни да развият контраатака.

    Нанесени са значителни загуби на рашистите в жива сила и техника .

    Коментиран от #72

  • 65 хаха

    13 1 Отговор
    Тия същите ли бяха системите на краварника където бранеха небето на Саудитска Арабия и не можаха да неутрализират няколко пуснати ракети където им удариха петролните рафинерии или складове .
  • 66 Дааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кочо":

    Много си разсеян. винаги бъркаш руснак с украинец!
  • 67 гост

    14 2 Отговор
    Тука яко смърди на не къпали се рософобски мизерници.
    Слава России.

    Коментиран от #71

  • 68 до писача под прякора "Зеленски"

    5 3 Отговор
    Сигурен съм, че ще траеш глад и мраз, иначе Путин във г.ъза ти - фрас!
  • 69 Пак съм аз

    1 11 Отговор

    До коментар #4 от "ГАМА ВЪЛКЪТ":

    А ти какво получи от русиЯ, освен години-години зависимост и немотиЯ?!!
  • 70 Баууууу

    2 7 Отговор

    До коментар #32 от "И третата причина!":

    И защо, от кого да ги пазят? Химически лаборатории има в целия сват!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Рашка в колапс

    1 8 Отговор

    До коментар #64 от "Наблюдател":

    Еее как така ? Кокошинков нали каза ,че цялата контраофанзива е пресечена
    20 000 украинци са убити и 44 хаймарса

    Лолипоп за ватенките
  • 73 Въпрос

    12 0 Отговор
    Как ще се нарече лицето, което безвъзмездно даде - предостави на друго лице оръжие и знае, че то ще го ползва да убива= а/подстрекател, б/ съучастник или в/убиец
  • 74 онзи

    0 5 Отговор

    До коментар #59 от "Оня":

    Няма и да ги имат! Само като им чуят името и подскачат на сън!
  • 75 Маргинал

    17 4 Отговор

    До коментар #62 от "един":

    Абе дръвник , аз съм живял през това време и знам много добре какво беше . Здравеопазване на виосоко ниво , болници на всяки окръжен град. Образование - на виоско ниво , за висшето да не говорим и озбщо защото инженерите от тогава могат да сложат всеки новоизлюпил се инженер от типа " като се знам къв съм инженер ме е страх да отида на доктор " в джоба си и по знания и по рутина. Армията беше на ниво каквото искам един ден пак да я видя и съм сигурен че повече от 80 % от населението го иска. Модерно и актуално въоръжение с авангардни разработки като последната от тях сега служи в руските редици за синхрон на артилерийските удари на МСТА-С . Всичко което иамме всеки един от нас го имаме от тогава . Точно такива като теб най-ги обичам дето плюят яко строя обаче точно вие сте тия дето сте краднали и сте се облагодетелствали . Сега е удобно друго и дедовците бащите ви като едни видни ветропоказатели веднага започват да поддържат а от там и вие . Айде не ми се праи на умен щото всички те видяхме точно какво си .Точно заради таива пребоядисали се партийни секретари сега народа има лоши спомени .

    Коментиран от #81, #89

  • 76 Къде е крайцера Москва

    3 11 Отговор
    Май са дошли ракетите ATACMS .Никой нищо не казва ,но вчера Михайло Подоляк беше пуснал такъв статус ATACMS -само това.

    И сега ще има мощна пачанга ,щото тия пердашат наистина болезнено

    Коментиран от #79, #82

  • 77 Пачко

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Индийски БИВОЛАР":

    Хвръкват и още как? Само като ги погледнеш, капацитете!!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 В болното ти въображение е

    9 2 Отговор

    До коментар #76 от "Къде е крайцера Москва":

    Само ти и група американски учени се надървят при мисълта за някаква ракета тип hascnsdb hdcvcths hsvsvtte .

    Коментиран от #97

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Прозрял

    3 13 Отговор

    До коментар #75 от "Маргинал":

    80%от населението не знаят, ти изобщо за какво говориш бре умнико? Да не би да мислиш .че всички са на твоите години?!? Пий си лекарствата на време!

    Коментиран от #83, #88

  • 82 винкелсон

    13 2 Отговор

    До коментар #76 от "Къде е крайцера Москва":

    Къде е Марупол и кво стана с ония татуираните фашаги ? Пак ще те питам за Одеса скоро ма само седи гледай .

    Коментиран от #91

  • 83 Презрял си

    10 3 Отговор

    До коментар #81 от "Прозрял":

    Не знаеш годините ми . А тъпото е че си верваш . Не се взимай на сериозно щото нема как да стане . Взимай си редовно дизайнерската дрога и пали тревицата си се кефи на запада .

    Коментиран от #90

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Маргинал

    8 2 Отговор

    До коментар #60 от "Ми парите са всичко бе":

    За теб може но за всеки с ценностна система не . Така че ти сам се постави в групата на претопените от запада съзнания .
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 😂😂😂😂😂😂

    10 2 Отговор
    Ако ще и благодатния огън да иде да ги пази,няма да има прошка за убийствата на жени и деца цели 8 години от надрусаните урки,Бог забавя,но не забравя...
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Прозрял

    3 11 Отговор

    До коментар #83 от "Презрял си":

    Не ми и трябва да ги знам! Там където ни пращаш, това за което бълнуваш, отдавна го няма и никога няма да се върне!! Колелото на Историята се върти напред ,а не назад! Трева и дрога не употребявам! Много по добре живея, от колкото по времето на соца! Не съм откраднал от никога, нищо А как ще се вземам аз, тебе изобщо не те касае, нито засяга, комунде плесенясало!!

    Коментиран от #94

  • 91 Историка

    2 11 Отговор

    До коментар #82 от "винкелсон":

    А след време ще питаме? Къде е Русия? Къде са бункерите? Къде е джуджака? Къде са кюнците? Къде е...............??
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Презрял си

    8 1 Отговор

    До коментар #90 от "Прозрял":

    Представите ти за добро са тотоално увредени като разсъжденията ти тук . Не бълнувам за нищо а просто си върша работата ежедневно и се стрремя в моята си сфера да е все по-качествена . Ако се огледаш фанатизирани ми "приятел " ще забе;ежиш разруха на всякакво ниво . Независимо на какво навсякъде е тотал щета . Ням как да ме убеждаваш че е добре ако не ми дай пример с нещо което е направено сега и е по-качествено от преди и е издържало поне 10 години без да е започнало да се скапва . Това е заради сметките на тия дро го правят , то от там тръгват проблемите . Тъпите ви пари не могат да компенсират разрухата . Тя само се увеличава . Но все пак както сам написа " колелото се върти " и е започнало да се върти отъм Украйна . Стой и гледай до какви промени ще доведе това . Ако си заграбил пари и то по нечестен начин с разни схеми и измами или бягай или чакай подобаваща отплата . И не съм никво комунде ама тъпо говедо не може да го проумее , оно рупа ли рупа .
  • 95 един друг

    6 0 Отговор

    До коментар #89 от "един":

    Написал ти го е ама няма как да го разбереш . Ти просто мразиш защото имаш капацитет само да мразиш и злобееш .
  • 96 винкелсон

    7 2 Отговор

    До коментар #89 от "един":

    Баце защо не си признаеш че си фашист ?

    Коментиран от #98

  • 97 онзи

    3 10 Отговор

    До коментар #79 от "В болното ти въображение е":

    Не са дори и в мислите на американските учени! ТЕ ГИ ИМАТ в наличност! !! И не са улави да ги размахват на някакви извратени военни паради ,и да се таралежат с някакви си кюнци!!

    Коментиран от #101

  • 98 Баууууу

    2 7 Отговор

    До коментар #96 от "винкелсон":

    Я първо се запознай със смисъла и значението на думата фашист и тогава я ИЗПОЛЗВАЙ?!?........къде ви намират такива??

    Коментиран от #100

  • 99 Гладиатор

    2 0 Отговор
    НАСАМ НАСАМ, КЪМ УКРАЙНА!
  • 100 винкелсон

    14 3 Отговор

    До коментар #98 от "Баууууу":

    Кой да ни намира и какви ? Защо подскачате като ви наричат фашисти квито сте си ? Нито ме познаваш нито знаеш какъв съм и нищо не можеш да кажеш за мен защото няма база . Истина ли е че САЩ са олицетворение на западната демокрация и свободен свят ? Истина е . А истина ли е че са охранявали Бандера в Германия до самата му кончина ? Истина е . Тигава след като западната демокрация охранява и пази фашист като Бандера какви са ? Чисти ФАШИСТИ СТЕ .
  • 101 В болното ти въображение е

    13 3 Отговор

    До коментар #97 от "онзи":

    Така е имат 10-ина бройки . Кво стана с Джавелините бе ? Кво стана с ония смешни оръдия 777? Кво стана с Хаймарс-ите ? Едно о също - претопяване за СКРАП . Утре са не знам си кви ракети , после еди какво си . Ама това върви с напредване на укропчетата към полската граница .
  • 102 един

    5 6 Отговор
    Факти,триете коментари които на вас не са ви удобни!Изтрихте ми 89 коментар където нямаше кой знае каква обида, написах,че "Маргинал" е "д@рвен философ"/така беше изписано/,а същият "Маргинал" е написал "дръвник" в 75 коментар,и все още не е изтрит,което показва,че толерирате прокомунистическите коментари!Моля,бъдете безприсрастни!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 М даааа

    7 1 Отговор
    Тези НАСАМС ще са нещо като нашите Ф-16, не били още произведени ....
    А докато ги доставят на укрите, руснаците ще ги опраскат 10 пъти!

    Коментиран от #105

  • 105 123

    1 4 Отговор

    До коментар #104 от "М даааа":

    Опраскаха ги, няма що..Бърза" операция" траеща над половин година.
  • 106 нормален

    5 0 Отговор
    Тия американци ще предизвикат трета световна война иначе новината е че американците са направили свръх печалба покрай кризата с енергоносителите в европа отново успяха да прекарат другарчето за жалост ние се оказахме едни от най- другарчетата водени от кирчо лъжеца американската кукла на конци
  • 107 чичо дими

    2 1 Отговор
    Хм, да. Американците пробват до кога ще издържат нервите на Вода, но да му благодарят все пак, че ако беше Медведев, досега нямаше да ги има.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Кочан

    0 2 Отговор
    И с NASAMS и без NASAMS Русия ще подне жертва на собствената си некомпетентност. Най-добре е Вова да си признае грешките, да помоли за снизхождение и да плати част от щетите които е нанесъл като поеме задължението да изпраща нефт и газ с отстъпка в цената докато изплатят репарациите.