Отидете към основна версия

8 650 178

Ембарго върху руския петрол в ЕС ще срине приходите на Русия с поне 40% догодина

  • русия-
  • нефт-
  • петрол-
  • опек

Зависимостта на Руската федерация от износа на петрол е очевидна, тъй като през второто тримесечие на тази година нейните приходи от нефт и газ възлизат на около половината от бюджетните приходи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ембарго върху руския петрол в ЕС ще срине приходите на Русия с поне 40% догодина. Това написа в пост в профила си във Фейсбук министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко.

Страните от Г-7 обявиха готовността си спешно да наложат ограничения върху цената на руския петрол и петролни продукти.

„Началото на петролното ембарго на ЕС ще намали приходите на Русия от нефт и газ с най-малко 40% през 2023 г. Това от своя страна ще доведе до намаляване на производството на петрол с около 20% още в началото на следващата година“, пише министърът.

Галущенко добави, че изпълнението на решението за ограничаване на цените ще бъде в съответствие с графика на шестия пакет от санкции на ЕС, който предвижда ембарго върху петрола - от 5 декември, и върху петролните продукти - от 5 февруари.

Зависимостта на Руската федерация от износа на петрол е очевидна, тъй като през второто тримесечие на тази година нейните приходи от нефт и газ възлизат на около половината от бюджетните приходи. И високите цени на петрола захранваха руската хазна, въпреки спада в продажбите, но тази тенденция вече се променя, смята още министърът.

Финансовите министри на страните от Г-7 се споразумяха ограничението на цените на петрола от Руската федерация да влезе в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари за петролните продукти.

В ЕС от 1 август влезе в сила ембарго върху вноса на въглища от Русия - такава мярка беше включена в петия пакет от санкции, приет на 7 април 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания