Last news in Fakti

12 Септември, 2022 22:05 3 044 10

Търсят петролни танкери за превоз при много ниски температури

  • танкер-
  • петрол-
  • нефт-
  • роснефт

Санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия поради инвазията й в Украйна, предвиждат в края на годината да бъде забранен вносът на руски петрол по море

Търсят петролни танкери за превоз при много ниски температури - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Операторите на петролни танкери масово купуват кораби, които могат да превозват товари при много ниски температури, информира Блумбърг. От май до август са закупени употребявани танкери от т.нар "леден клас" за около 1 милиард долара, по данни на британския корабен агент "Гибсън шипброкърс" (E.A. Gibson Shipbrokers).

Това е с около пет пъти по-голяма сума, отколкото е платена за танкери от този клас през периода май-август 2021 г. Подобно развитие може да помогне на Русия да се справи със заплахата от недостиг на достатъчно кораби, които да превозват петрола ѝ през зимата, отбелязва Блумбърг.

Санкциите на Европейския съюз, наложени на Русия поради инвазията ѝ в Украйна, предвиждат в края на годината да бъде забранен вносът на руски петрол по море. Това означава, че танкерите на тези, които ще продължат да търгуват с руски петрол, ще трябва да го товарят от пристанища, които са разположени далеко от Балтийско море, където са някои от основните руски петролни терминали.

"Компаниите, които възнамеряват да продължат износа на руски петрол през тази зима, ще се нуждаят от кораби от "ледения клас", отбелязва Ричард Матюс, ръководител на изследователското звено в "Гибсън шипброкърс". Той уточнява, че от май до август тази година са осъществени сделки за 42 употребявани танкера тип "леден клас". "Купувачите им са предимно китайски и турски компании и фирми от Обединените арабски емирства", посочва още Матюс.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пак опряте до

    18 9 Отговор
    Русия правят такива, наричат се атомни ледоразбивачи хе хе

    Коментиран от #6

  • 2 защо

    13 1 Отговор
    хахахаха - питаите русия
  • 3 Танкерист

    7 7 Отговор
    Няма танкер в света, който да няма парни серпентини за подгрев.

    Коментиран от #5

  • 4 дтуи

    12 1 Отговор
    Доста обикаляне по морета и океани!
    А терминали за товарене има ли?
    Вероятно всичко ще е свързано с каскада от проблеми.
  • 5 кфллфше

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Танкерист":

    Говорят за "леден клас", заначи има разлики.
  • 6 Линкълн

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "пак опряте до":

    Ти пък с по една зимна руска шапка за целия кораб и екипаж и няма да има студ за руските кораби а екипажа подгрява с алкохол
  • 7 Като за начало

    15 6 Отговор
    трябва да се намерят изобретателите за тия евфимерни танкери. Междувременно разумните хора са изградили тръбопроводи, които евро-атло-натовските джендъри от ПП и ДБ са обявили за несъществуващи. Идиотите отгоре на всичко си вярват.
  • 8 ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ

    16 5 Отговор
    ТАНКЕРИ,ТАНКЕРИ,ТАНКЕРИ. ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАТ И ЕКОЛОГИЧНИТЕ КАТАСТРОФИ С ТИЯ ТАНКЕРИ. ЕДИН ТАНКЕР Е ДОСТАТЪЧЕН ДА УНИЩОЖИ МРАМОРНО МОРЕ. ЕДИН ТАНКЕР Е ДОСТАТЪЧЕН НА БИСКАЙСКИЯ ЗАЛИВ. ИМА ТРЪБОПРОВОДИ НО ЛУДИ ПОЛИТИЦИ УПРАВЛЯВАТ ЕС.

    Коментиран от #10

  • 9 ТОВА Е ИСТИНАТА!

    8 1 Отговор
    МИСИРКИ МНОГО СТЕ ЗЛЕ С ПРЕВОДА.
  • 10 фгйкк

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ПРОСТО КИРО И КОКОРА НИ УНИЩОЖАВАТ":

    Да,да. Ама не!
    Тръбопроводите до Индия и Индонезия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Турция има строги норми за танкери през Босфора.
    Огромни танкери минават през Суец - няма проблеми, топло е.