Отидете към основна версия

3 090 85

ISW: Кремъл запушва устата на военните блогъри, които пишат за проблемите в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • володимир зеленски

Непосредствената цел на украинската контраофанзива остават ударите по руските логистични центрове в окупираните територии, се казва в новия доклад на американския Институт за изследване на войната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Непосредствената цел на украинската контраофанзива остават ударите по руските логистични центрове в окупираните територии. Това се казва в новия доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Преди ден съветникът в президентската администрация Олексий Арестович заяви пред WSJ, че настоящата цел на украинските сили в южната част на страната е "систематично потискане на армията на Путин", и че "украинските сили бавно и систематично унищожават оперативната логистична система на Русия чрез високоточни артилерийски удари".

Изявлението на Арестович повтаря оценката на анализаторите на ISW, че продължаващата контраофанзива вероятно няма да доведе до незабавен успех и че украинските сили се опитват да деактивират ключови логистични възли, поддържащи вражеската групировка в южната част на страната. Това в крайна сметка ще подкопае руския военен потенциал.

Украинските сили могат също така да извършат локални атаки по линията на съприкосновение в западната част на Запорожка област, за да попречат на руските сили да се разгърнат.

Възможно е Кремъл да е увеличил усилията си за насърчаване на автоцензурата сред руските военни блогъри и военни кореспонденти, които отразяват войната в Украйна, посочват още от Института за изследване на войната.

Семьон Пегов, известен кореспондент на руската военна пропаганда, който работи за канала WarGonzo в Telegram, е бил задържан и след това освободен в Москва, посочват анализаторите.

Според WarGonzo Пегов е бил задържан заради това, че в пияно състояние е заплашил рецепционистка в хотел.

"Пегов е опитен военен журналист, а WarGonzo има широки връзки с руските военни и достъп до руските военни операции в Донбас през 2014 г., в Сирия през 2015 г. и (като цяло - бел. ред.) в Украйна през 2022 г.", се отбелязва в доклада на ISW.

През юли Институтът съобщи, че руските власти се опитват да насърчат автоцензурата сред блогърите, които подкопават усилията на Кремъл да представи войната с Украйна като "победна". Някои военни блогъри откровено съобщават, че руските войски в Украйна не се справят добре с работата си.

"Кремъл все още не е предприел действия за задържане на блогъри за техните репортажи. Задържането на Пегов - ако е свързано с репортажите му в Украйна - ще бъде значителна стъпка в усилията на Русия да контролира руското информационно пространство", подчертава ISW.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания