Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Септември, 2022 21:00 3 085 85

ISW: Кремъл запушва устата на военните блогъри, които пишат за проблемите в Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • кремъл-
  • володимир зеленски

Непосредствената цел на украинската контраофанзива остават ударите по руските логистични центрове в окупираните територии, се казва в новия доклад на американския Институт за изследване на войната

ISW: Кремъл запушва устата на военните блогъри, които пишат за проблемите в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Непосредствената цел на украинската контраофанзива остават ударите по руските логистични центрове в окупираните територии. Това се казва в новия доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Преди ден съветникът в президентската администрация Олексий Арестович заяви пред WSJ, че настоящата цел на украинските сили в южната част на страната е "систематично потискане на армията на Путин", и че "украинските сили бавно и систематично унищожават оперативната логистична система на Русия чрез високоточни артилерийски удари".

Още новини от Украйна

Изявлението на Арестович повтаря оценката на анализаторите на ISW, че продължаващата контраофанзива вероятно няма да доведе до незабавен успех и че украинските сили се опитват да деактивират ключови логистични възли, поддържащи вражеската групировка в южната част на страната. Това в крайна сметка ще подкопае руския военен потенциал.

Украинските сили могат също така да извършат локални атаки по линията на съприкосновение в западната част на Запорожка област, за да попречат на руските сили да се разгърнат.

Възможно е Кремъл да е увеличил усилията си за насърчаване на автоцензурата сред руските военни блогъри и военни кореспонденти, които отразяват войната в Украйна, посочват още от Института за изследване на войната.

Семьон Пегов, известен кореспондент на руската военна пропаганда, който работи за канала WarGonzo в Telegram, е бил задържан и след това освободен в Москва, посочват анализаторите.

Според WarGonzo Пегов е бил задържан заради това, че в пияно състояние е заплашил рецепционистка в хотел.

"Пегов е опитен военен журналист, а WarGonzo има широки връзки с руските военни и достъп до руските военни операции в Донбас през 2014 г., в Сирия през 2015 г. и (като цяло - бел. ред.) в Украйна през 2022 г.", се отбелязва в доклада на ISW.

През юли Институтът съобщи, че руските власти се опитват да насърчат автоцензурата сред блогърите, които подкопават усилията на Кремъл да представи войната с Украйна като "победна". Някои военни блогъри откровено съобщават, че руските войски в Украйна не се справят добре с работата си.

"Кремъл все още не е предприел действия за задържане на блогъри за техните репортажи. Задържането на Пегов - ако е свързано с репортажите му в Украйна - ще бъде значителна стъпка в усилията на Русия да контролира руското информационно пространство", подчертава ISW.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вайна е !

    28 17 Отговор
    ...когато е война им тайни ,!!! Когато свърши може да се коментира !...а за вайната в укря....укря до пролетта на 23 ...ще бъде Русия ,което е добре!

    Коментиран от #6

  • 3 На нас пък ни

    36 10 Отговор
    запушвате ушите за цялата информация, така беше преди 30 години.
  • 4 Хахаха

    37 8 Отговор
    Затова пък Факти никога и никого не ,,запушват". Благодаря ви, Факти.
  • 5 мунчо вдовец

    23 46 Отговор
    Путин е изверг. Той ще си плати скъпо като Хитлер. Само,че оня беше по велик от него!

    Коментиран от #39, #72

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Груйо

    19 21 Отговор
    Все пак Мордор е империята на злото, къде има свобода на словото в репресивни тоталитарни режими? В Северна Корея ли, в Камбоджа на Пол Пот ли или в Кастрова Куба? И в Мордор е така, говориш ли много - изчезваш безследно.

    Коментиран от #73

  • 8 Мдааа дааа

    40 12 Отговор
    „ISW за Херсонската операция на ВСУ: финтове, заблуждаващи маневри и руска пропаганда....“ четем в офнюз ....
    .........
    Мдааа.. ясно, провалените контраатаки са финтове, предаването в плен на азовците е евакуация...
    Абе айде зеленчуци вдигайте белия байряк, капитулация и да се кротне света и .... и да си заживеем в мир и сговор за дълги години напред!!!

    А От 4 месеца укрите постоянно КОНТРАатакуват и все приближават фронта по близо и по близо до Киев... а ако се напънат малко повече скоро и Лвов ще да приближат!!!

    Коментиран от #48

  • 9 АМДЖИК ага КЪСИЯТ БЕЙ ОТ МОРДОР

    9 18 Отговор
    Нормално за Мордор,те са си измекярско государство от примитиви и по хитри олигарси с мания за величие, необратимо вървят към третият свят за което и заслужават,между другото сутринта по риа новости сказаха за първата в мире 100% руска кърфица !!!!

    Коментиран от #74

  • 10 ФАКТИ И САМО ИСТИНИ

    19 10 Отговор
    ЧУДЯ СЕ НА КОЙ СА ТОЛКОВА УДОБНИ ВСИЧКИТЕ ТИЯ ЛЪЖИ КОИТО СЕ БЪЛВАТ И ОТ КЪДЕ ТАЗИ ОМРАЗА КЪМ РЪСКИЯ НАРОД ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ САМО ДА ВТЪКНА УЧИЛ СЪМ В ХАРКОВ 84 ТА АСПИРАНТУРА СЕГА УКРАЙНА ПО ГОЛЕМИ МАГАРИЧОВЦИ И МУСОРИ НЕ СЪМ ВИДЯЛ И В КАНАДА ПО КЪСНО
  • 11 Сорос

    18 6 Отговор
    Защо запушва устата на моите платени блогъри? Има ли право?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Анализатор

    16 27 Отговор
    Кремъл = фашисти!
    Путин = Хитлер = Путлер!
  • 14 88887

    15 4 Отговор
    ОМРАЗАТА РАЖДА САМО ЗЛОБА И ПРОСТОТИЯ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Нострадамус от Злокучене

    12 19 Отговор
    Това което става на на Юг,ударите в Крим и Херсон,както и цялостният "запек" на "специалната операция",започва да отваря очите и на най-заблудените."Втората в света" се оказа най-обикновенна сбирщина,която е под нивото дори на армиите на някои Африкански страни.Коношенко може и да "рапортува" за разни въображаеми успехи,но в Русия става все по-трудно да се скрият десетките хиляди трупове и "безследно изчезнали".Дори "заслужилият тик-токер" Кадиров и неговите "ахмак-сила" изчезнаха от полезрението на медиите.Но,както се казва-"специалната операция върви по план".Само че,в Кремъл не знаят кой е плана.
  • 17 Смешници

    24 7 Отговор
    И западната какво прави,дава им да говорят свободно ли? Пишете на немската журналистка която е в Донбас какво я очаква в Германия и за италианката която вчера доста медии дадоха за нея но вие от факти и един ред не сте написали за тях ?Отново ли ще ме изтриете за да прикривате лъжите си? Не се учудвам ,вие сте лицето за това ли е то западна демокрация и право на словото по изтрихте от вас коментари които ви уличават в лъжи и пропаганда.
  • 18 Помак

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "руZофилите V шок!":

    ...камъните в сибир ги счупихме заедно с жина ти !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ......

    13 6 Отговор
    В Украйна директно ги разстрелват.Имат си и списъци.
  • 21 Даже на баща ти счупихме

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "Укр@инския Г@лошЪ":

    стопа. Въри му сложи стипца, че целите му се сцепиха хемороидните чепки.
  • 22 Има 3 алкохолика русофила

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "Укр@инския Г@лошЪ":

    Които се събират в едно "барче"-гараж, до блока. Заради тебе, довечера ще ги накарам да си изплюят зарчетата. Досега ми бяха смешни и се забавлявах, но от утре се бройте с 3-ма по-малко.

    Коментиран от #27, #31

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Слънчев вятър

    3 3 Отговор
    Нека не бъркаме неистов с обсебените. Такива хора няма да се поколебаят да осквернят гробовете на Чехов и Чайковски.
  • 25 Е па що ме изтрихте

    12 1 Отговор
    нали от вас излъчва свобода на словото, а?

    Коментиран от #85

  • 26 Примати

    9 14 Отговор
    Русия наистина ще изгуби цялата си армия… явно клиповете от Сирия са били монтаж. Явно сградите по - които са удряли не са били защитени от ПВО и сигурно са били произволно избрани а не с опозиционери на Асад…дори и най - знаещите и начетените не подозирахме колко е некадърна руската армия. Ехх… русофили … след още някой друг месец дори и вие ще забележите че Русия свършва всички сили.

    Коментиран от #42

  • 27 Курило те зове

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Има 3 алкохолика русофила":

    И ще те арестуват.Така такива като теб ще намалеят.Нямаш право да заплашваш български граждани.За какви русофили говориш като украинците си говорят руски и бяха част от историята на Русия дълги години.Руснаците и украинците са един народ и всеки ги бърка.

    Коментиран от #30

  • 28 Рамбо 3

    8 10 Отговор
    Гусин Путин,знам,че се оглеждаш вече назад, но те подпира Че....па на Лукашенко мерзавеца.Така,че давай напред към Берлин, Париж и Лондон. Смело с кравешките рога напред!!!
  • 29 Isw не е вярно

    5 2 Отговор
    Асанч е на друго мнение.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 пунта мара

    19 3 Отговор
    Малиии....... то пък в Украйна блогър до блогъра дето казват истината ! По всички телевизии само Зеленски ! Всички опозиционни партии - забранени . Всички медии и преса с различно мнение от на зелката - забранени .
    В Европа същата работа .
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Сапоги ползват у рашата ти

    4 7 Отговор

    До коментар #31 от "Укр@инския Г@лошЪ":

    Аз от където пазаря, теб няма да те пуснат вътре, петух!

    Коментиран от #75

  • 35 Ааа не!

    11 4 Отговор
    ."Непосредствената цел на украинската контраофанзива остават ударите по руските логистични центрове"-----Ха,.. така ли го извътяха зега "мозъчните тръстове". А не беше ли, Зеленски да си върне юга и моретата, които баламски загуби, по време на "героичното освобождаване" на Крим? Истината е сега иска да продаде същите краставици на Краставичаря. На отклони войските на противника, от Донбас. Не мина номера, но Зеленски загуби за 3 дни няколко хиляди добре тренирани на запад, бойци.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бесен - _Язовец

    6 4 Отговор
    Шарена Брада цял ден качва пропагандата на господарите му!

    Коментиран от #55

  • 38 Пейо пощальона

    10 1 Отговор
    В Украйна истината казват само врачките и астролозите ......
    А , забравих - и клоуните !
  • 39 Кнаус 485

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "мунчо вдовец":

    Е да ти отговоря....Слава на Императора.....
  • 40 Ленин

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "Отиди в Украйна и им кажи, че са руснаци":

    Ще ти отупат брашняния чувал Хахахаха!!!
  • 41 Хахаха

    8 1 Отговор
    Те проблемите са за крайна, сто двайс осма бригада от контрата и 2 по сто с катери около енергодар и дестина англета
  • 42 Говорил съм със сирийци бежанци

    6 17 Отговор

    До коментар #26 от "Примати":

    Дори с такива, които вече имат бизнес у нас. Ще предам думите на единия, възможно най- точно, които описват общото мнение: " И ние мразехме Американците цял живот. Обаче у нас, те се помъчиха да ни помогнат. Асад иска да сме му роби. Да е диктатор. Да сме бедни, а той богат шейх. Искахме да го свалим от власт. Той се договори с руснаците, ако го защитават и държат на власт, че няма да пусне тръба с катарски газ до Турция и Европа да мине през Ссирия. Американците искаха да помогнат на народа, но рискуваха пряка конфронтация с Русия и начало на 3-та световна, и за това се оттеглиха. В момента и Асад и Русия трепят народа, само и само Асад да е на власт, а Русия да е монополист на газа в Европа".

    Коментиран от #52, #83

  • 43 КОНТРАТА

    12 3 Отговор
    Провала на окраинските фашисти е провал на НАТО и лично на САЩ. След Окрайна нокой няма да има респект към краварите.
  • 44 АЛОООООО

    12 6 Отговор
    АБЕ ЦЕЛТА НЕ БЕШЕ ЛИ ХЕРСОН И КО СТАНА ЗЕЛЕНСКИ УБИ НЯКОЛКО СТОТИН УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ С ПРОСТОТИЯТА СИ АЛО УКРАИНЦИТЕ ИМАТЕ ЛИ МОЗЪК ЩО ГО ТЪРПИТЕ ТОЯ ПЛЪХ АБЕ ГОЛЕМИ БАЛЪЦИ СТЕ БЕ
  • 45 Абе

    9 1 Отговор
    Тоя да не е сменил жамбаза, явно му е дошла мноо хранилката
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Курило те зове

    8 3 Отговор

    До коментар #36 от "Отиди в Украйна и им кажи, че са руснаци":

    Не е мой проблема,че са им промили мозъка до степен на шизофрения.Също така нямам никакво намерение там да ходя.
  • 48 Мая

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мдааа дааа":

    Ми няма бял флаг. Сваля укроп гащи за флаг ама цветовете други станали
    ..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тити

    4 9 Отговор
    Амиии как така в такава демократична държава като Рашистан?
  • 51 Учуден

    10 4 Отговор
    Някой разбра ли нещо от тази статия? Само изрази като "възможно е" и "вероятно", не оправдават заглавието. Но пък каквото направи Зеленски и дори ЕС с цензура, чистки и затъмнение е неоспорим факт, който е нездравословно .да се споменава

    Коментиран от #56

  • 52 Умник

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "Говорил съм със сирийци бежанци":

    Катар няма граница със Сирия, за сметка на това има граница с Ирак и Иран, пък Ирак има граница с Турция, ся кажи от де точно щеше да минава Катарската тръба? Те хамериканоте нали помогнаха на Ирак? Вече 20 години почагат там на народа

    Коментиран от #58

  • 53 А днес

    7 6 Отговор
    Украинците взели, че ликвидирали 30-я рашистки генерал. Генералът от запаса Киннот.
  • 54 Холмс

    12 2 Отговор
    - Холмс, защо украинците избраха Зеленски за президент?
    - Това е елементарно, Уотсън! Кажете ми, какво знаме има Украйна?
    - Жълто-синьо.
    - И ако смесите жълто и синьо, какъв цвят ще бъде той?
    - Зелено ...
    - Ето затова са избрали Зеленски!!
  • 55 и язовеца

    4 5 Отговор

    До коментар #37 от "Бесен - _Язовец":

    цял ден не спира да заработва...
  • 56 Вероятно си умствено изостанал

    5 11 Отговор

    До коментар #51 от "Учуден":

    Световно известен факт е,че Кенефа на путьо пичкин е...концлагер!
    Друг въпрос е дали примати и дегенерати могат да го осъзнаят!

    Коментиран от #59

  • 57 шааа

    11 3 Отговор
    Пий повечко вода, Тони. Ще се дехидратираш от толкова плюене срещу Русия.
  • 58 Не говорим за граница

    6 3 Отговор

    До коментар #52 от "Умник":

    А откъде е най удобно да мине газопровод за Турция и Европа. Сирия е една от държавите. главната.

    Коментиран от #60, #62

  • 59 смехурко

    6 3 Отговор

    До коментар #56 от "Вероятно си умствено изостанал":

    Да живееш в една империя , да ходиш навсякъде по света , да можеш да се разхождаш на 17 100 000 km² - на всеки пожелавам такъв концлагер .
  • 60 истината

    9 3 Отговор

    До коментар #58 от "Не говорим за граница":

    Ами нали за това краварите направиха войната в Сирия , защото отказа да пусне газопровода от Катар през нейна територия .
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ами

    6 3 Отговор

    До коментар #58 от "Не говорим за граница":

    Защо не мине цялата тръба през Ирак? И в двата случая трябва да мине през Ирак. Нали братята хамери са в Ирак от 20 години?

    Коментиран от #77

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 айде уйде

    9 3 Отговор
    След една седмица прекарана в Перник, украинските бежанци, помолиха за хуманитарен коридор до Мариупол.
  • 65 Бесен - _Язовец

    5 2 Отговор
    Клошарите краварски знаят да сметат чужди военни операции обаче не сметнаха техни войни дето ги фалираха
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 А бе Вие от...,,ФАТКИ"...!

    8 2 Отговор
    Само против Русия ли можете да пишете...!
  • 68 666

    4 1 Отговор
    по големи лъжи не бях чел,само преди минути WarGonzo качиха клип за възстановяването на Мариупол и новите сгради,всекидневно качват
  • 69 Ти остави моргите...!

    7 1 Отговор

    До коментар #66 от "Укр@инския Г@лошЪ":

    Ами ВСУ напълниха и болниците на Херсон със свои ранени,след прословутото им ,,контранастъпление"...!Та сега Русия подхожда съвсем хуманно към тях,като ги изхранва и лекува...!Ама за тозу ФАКТ, тук във ,,ФАКТИ",няма да прочетете нито редче...!
  • 70 Даже Крючков

    1 4 Отговор
    Канал Сталинград, не е нито спрян, нито мълчи и все с военни експерти и критици, никой не го е пипнал.
  • 71 Балканджия с ракия

    2 3 Отговор
    Тези сибирски татаре друго незнаят, от толкова запушване да не отпушат некоя нова народна революция в Русия, че гладният народец много богатства на олигарсите и жужето злосТър има да си връща. А наздравееее.
  • 72 Дянков

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "мунчо вдовец":

    Още 5000 такива поста , и ще си платиш газа за отопление . Но само за ден , старай се повече .
  • 73 Хм, хм,

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Груйо":

    Удобно пропускаш Украйна, нали?
  • 74 Дянков

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "АМДЖИК ага КЪСИЯТ БЕЙ ОТ МОРДОР":

    А пък ние в кравария от месец се опитваме да истреляме един 100% Америки пирон на Луната , ама китайския ластик постоянно се къса . Да викнем на помощ тези с караницата , но за сега сме скарани .
  • 75 Хм, хм,

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Сапоги ползват у рашата ти":

    "Аз където пазаря...", чакай да помисля, къде пазарят, а не пазаруват, хахаха.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Ти знаеш ли

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "Ами":

    Какъв е релефът на иракско-турската граница?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Говорил съм със сирийци бежанци":

    То защото Асад трепе народа, затова вече милион сирийци се върнаха в Сирия...:))))
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 ЗАЩОТО

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Е па що ме изтрихте":

    ИСТИНАТА БОЛИ И НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КАЗВА.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания