Last news in Fakti

4 Септември, 2022 19:59 2 258 61

Фалшиви новини: защо руската пропаганда в арабския свят е толкова успешна

  • русия-
  • кремъл-
  • фалшиви новини-
  • владимир путин-
  • мария захарова

Особено популярна е тезата, че Кремъл се стреми към постигане на нов световен ред, в който властта не е съсредоточена само на едно място - нещо, което руската пропаганда поддържа, твърдейки че светът се ръководи единствено от Запада

Фалшиви новини: защо руската пропаганда в арабския свят е толкова успешна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Финансирани от Москва медии и съмнителни канали и профили в социалните мрежи бълват злостна пропаганда срещу Украйна и Запада на арабски език. Защо този вид дезинформация намира благоприятна почва в арабския свят?

"Скъпи господин Медведев, всяка руска победа ни носи надежда”. Това се казва в отворено писмо на иракски военни до бившия руски президент. Русия е “мечът на отмъщението, който ще донесе справедливост на всички хора, които са страдали заради самопровъзгласилите се господари на света”, се казва още в писмото, което е публикувано в Телеграм от иракския новинарски канал “Sabereen News”, който има около половин милион последователи. “Голяма част от света очаква безусловната победа на Русия”, четем още там.

“Sabereen News” се поддържа от иракски милиции, подкрепяни от Иран. Те са традиционни противници на САЩ, най-вече след като иранският генерал Касем Солеймани беше убит в Багдад през януари 2020 година.

На Запад повечето хора са наясно с руските дезинформационни кампании, казва историчката Надя Овейдат в свой анализ за Вашингтонския институт за близкоизточна политика. “Това, което не осъзнават, е, че има също толкова опасни пропагандни кампании на арабски език, чиято цел е да променят представата на Близкия изток за руската война в Украйна”, казва Овейдат.

Русия е пазителка, а САЩ и ЕС - отговорни за кризата

Проруската дезинформация на арабски засяга голям набор от теми в Близкия изток. Например, голям брой неверни твърдения засягат украинския президент Володимир Зеленски. В едно от съобщенията се твърди, че той вече е напуснал Украйна, а в други Русия е представена като пазител на хората в Украйна, докато САЩ и ЕС са отговорни за продоволствената криза. Всички твърдения обаче се въртят около една основна теза - Русия не е отговорна за военните престъпления в Украйна.

Докато ЕС спря разпространението на руския пропаганден телевизионен канал “Russia Today” (RT), арабскоезичният уебсайт на телевизията все още е достъпен в целия Близък изток. Трудно е да бъде оценено с точност влиянието на “RT” сред арабските зрители, но каналът все пак е един от най-популярните в региона - заедно с “Ал Джазира”, “Ал Арабия” и “Скай Нюз Арабия”.

Привлекателни, но фалшиви рускини

В последните месеци арабският сайт на RT се представя по-добре от другите западни медии, които предлагат съдържание на арабски език, коментира Мустафа Аяд от Института за стратегически диалог, който наблюдава и анализира екстремистки послания онлайн.

Много по-важни за Русия обаче са страници и групи във Фейсбук, където може да се създаде атмосфера на споделяне. “Трябва да се обърне внимание не само на държавните агенции, но и на многобройните страници във Фейсбук, които споделят, използват повторно и ребрандират съдържание от RT и “Sputnik”. Tе играят важна роля в разпространението на посланията на Кремъл”.

В проучването си Институтът за стратегически диалог достига до редица профили в социалните мрежи със стотици хиляди последователи. Много от тях изглежда са контролирани от рускини, които публикуват проруска пропаганда на арабски език. Всички профили и снимки обаче са фалшиви. Въпреки това изследването показва, че тези профили привличат много последователи мъже. Много от профилите, за които е било установено, че са фалшиви, са били блокирани.

Информация, получена по такива канали обаче получава двойно повече внимание от традиционните медии, казва Аяд.

“Не всички искаме да получаваме заповеди от Чичо Сам”

Популярните проруски наративи се харесват на арабската публика по редица причини. Арабските държавни медии, които са свързани с правителствата на отделните държави и често са финансирани от тях, играят важна роля. Хората обикновено им нямат доверие. В същото време изследователи от Института за Близкия изток във Вашингтон съобщават, че руските медии, които подготвят съдържание на арабски език, са в пъти по-активни от британските, американските или другите европейски медии с влияние в Близкия изток.

Има и други причини. В изследване на "Маршал център" от 2021 година става ясно, че (поне преди руската инвазия в Украйна) е било широкоразпространено твърдението, че Русия твърдо се противопоставя на външна намеса в суверенитета на която и да било държава. Повечето иракчани, които са преживели американската военна операция в страната, подкрепят тази теза. Изглежда, че и войната в Украйна не успява да промени това вярване в Близкия изток. Единствените фигури с власт, които се противопоставят на руското влияние в региона, са някои политически сили, например членове на сирийската опозиция. Недоволството от ролята на САЩ в местната политика обаче е далеч по-голямо.

Популярна е и тезата, че Русия се стреми към постигане на нов световен ред, в който властта не е съсредоточена само на едно място - нещо, което руската пропаганда поддържа, твърдейки че светът се ръководи единствено от западните интереси. Това твърдение се разпространява ефективно и в държави като Саудитска Арабия и ОАЕ, чийто правителства се опитват да получат повече власт в региона и в световен мащаб. Както пише в проруски профил в Туитър: “Не всички искаме да получаваме заповеди от Чичо Сам”.

Антизападни настроения

Начинът, по който функционира руската външна политика, е чрез опити да пречупи реалността. “Всички наративи, които се използват от руската пропаганда обаче имат едно общо нещо помежду си - съдържат частица истина”, казва Дмитри Горенбург от "Маршал център".

Мустафа Аяд от Института за стратегически диалог има подобно на Горенбург мнение. Според него прокремълските послания използват “лицемерието и намесването на Запада в региона”, за да обрисуват западната подкрепа за Украйна като двойна игра, която е опасна.

“Това е форма на протест”, казва медийният анализатор от Кайро Ясер Абдел Азиз. “Голяма част от арабската публика е убедена, че западните медии са пристрастни. Смятат, че те са настроени срещу арабите и исляма”. В региона има натрупана горчивина от това, а руската пропаганда се възползва от нея.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    71 8 Отговор
    Запада умре ха Ха ха ха
  • 2 Изтребител

    50 9 Отговор
    Защото в арабския свят е пълно с американофили и сорософили.
  • 3 Ами защото

    84 7 Отговор
    хората там мноооого добре знаят кое е фалш и кое не, а вие сте тотален фалш - ДВ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Успешна защото казват истината

    62 7 Отговор
    А защо вашата пропаганда е неуспешна. Задайте си въпроса ми. Тъпите са малко вече.
  • 8 Франкофон

    61 7 Отговор
    Дойче зеле от кого се финансира
  • 9 Адам Хилтън

    67 7 Отговор
    Може би защото половината арабски свят беше нападнат и окупиран от "миролюбивият" Запад, а не от Русия.
  • 10 го шо

    59 7 Отговор
    много е просто - защото в руските новини има доста повече истина, отколкото в тенджерата с прокиснало зеле, която ни се сервира нонстоп. и със сигурност - "безкористно".
    ако бяхте толкова уверени в правдата си, нямаше да блокирате руските медии. но не сте.
    трийте сега.

    Коментиран от #35

  • 11 Ами щото

    50 5 Отговор
    Ами щото арабите от десетки години си патят от евреи и американци - та Алжир,та Либия,та Египет,та Йордания,та Палестина,та Сирия... Длеге всякакви каканижения са просто фейк.

    Коментиран от #48

  • 12 Мико

    21 1 Отговор
    Двем еврейска.
  • 13 Сириа

    7 44 Отговор
    Братя мюсюлмани!
    Време е да изгони руски окупанти от Сириа!
  • 14 Българин

    34 4 Отговор
    Славянско-арабски и няма да има място където да се скрият западните бандити.
  • 15 Просто е

    10 27 Отговор
    Арабите не са толкова с Русия, колкото са против САЩ. Същото е и със Сърбия. Не подкрепят толкова Русия, но мразят САЩ и руснаците изкарват, че останалия свят ги подкрепя.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 защото ДВ

    29 1 Отговор
    нямат арабска секция

    Коментиран от #24

  • 18 Рошко

    34 2 Отговор
    С медиите на Марс Венера Нептун Плутон Юпитер какво казват за путин, те арабите слама ядът и ме са разбрали досега кой им съсипа държавите че и продължават да го грабят с псевдо демокрация
  • 19 България със сигурност е

    32 5 Отговор
    Колонизирана и управлявана от и в пълен интерес на запада, прост пример пълно е с указател и табели на английски, като изобщо липсва надпис на български а това е в България
  • 20 Урюрвкос

    33 4 Отговор
    RT освен политически има много тематични материали по икономика, екология и т.н. като кани известни експерти в предаванията. Преди 5-6 год когато още не бяха забранени имаха аудитория няколко пъти по многобройна от CNN и FoxNews взети заедно.
  • 21 Теодор Рузвелт

    8 36 Отговор
    Успешна е пропаганда защото е двете си приличат по тъпотията, едните са тъпи защото са свикнали да са роби на някой император а другите по генетична линия, която ги виждаме и в Столипиново, неграмотноста е шанс да успее една пропаганда като руската, русофил е равно на необразован зет окупатор

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Рошко

    29 4 Отговор

    До коментар #17 от "защото ДВ":

    С защо нямат сигурно щото е всеобща тайна че е еврейска пропагандна медия масирана под дойче име
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мнение

    31 8 Отговор
    А на нас пък ни дотегна от укро пропаганда и укро тролове.Тяхната е направо за хора със СОП.Дайте малко и руска да видим каква е.Тук си е информационно затъмнение.
    Най-смешното на укро троловете е,че ни насаждат русофобия,а самите те са руснаци с промит мозък хаха.Ако се погледнат в огледалото ще се застрелят,защото ще видят руснак.
  • 27 Реалист

    33 5 Отговор
    Едно не разбирам, DW иска да ни обясни, че е по-добре света да се управлява от 1 място ли? Защото ако казва това, то значи казва, че всички германци с радост отстъпват суверенитета на Германия в полза на САЩ и че всички германци нямат против да са подчинени на американци! Наистина ли казва това? А немците знаят ли го?
  • 28 Истина

    32 5 Отговор
    Арабският свят най-добре знаят ,защото са яли попарата на САЩ. Никаква пропаганда не е промила мозъците им.
  • 29 Много

    21 0 Отговор
    Сте жалки
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ТОЧКАТА

    14 3 Отговор
    ДВто просто да смени думата ПРОПАГАНДА....С ИСТИНА!!!!!И ще получи отговора!!!!....Ако и вие ,КАЗВАХТЕ ИСТИНАТА/щяхте да сте СЪЩО ,ТОЛКОВА УСПЕШНИ!!!!!!!!...Ииии руснаците ...да загубят.....
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хахаха

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Иватушка 🇷🇺":

    И ти ги четеш, както се вижда.
  • 34 Павел

    3 0 Отговор
    Без коментар:

  • 35 Хахаха

    21 4 Отговор

    До коментар #10 от "го шо":

    Голяма заблуда е, че всички украинци са против Русия. Не е така даже сред бежанците. Лично чух, как бежанците говорят, че истината се казва само по руската телевизия.
  • 36 DW=пропаганда

    24 2 Отговор
    Не съм срещал никъде в публичното пространство по голяма и настървена пропагандна машина от DW! Заклевам се! Не знам как изобщо някой чете фалшивите им новини. А тези, които им публикуват лъжите са директно за съд и затвор (меко казано).
  • 37 ела

    17 2 Отговор
    Западът не с правдива информация се занимава а само лъжи и пропаганда .Останаха сам наивните, глупавите да им вярват. Примери хиляди; От химическото вещество в стъклена епруветка на Американският Мин. на отбраната тогавашният Colin Powel в ООН до войната в Чеченската Република 1998-1999 година когато терористите са " борци за свобода" занимаващи се с отвличане на хора ( за тях години повече от 2.000 хиляди отвлечени повечето в неизвестност) ,терористическиte нападения - на училища децата са заложници--- в Беслан повече от 400 ученици --- в Москва -около 800 човека." Цивилизованите " мълчаха" и подкрепиха всяко терористическо нападение- нито веднъж някой от тези господа колнизатори официално не е изразил съоблoзнования .Погледнете вестниците им 1995-1996-1997-1998 тях години пълни с лъжи за Русия е " най-най демократична страна " Когато няма държава, навсякъде грабежи,убийства наркомания, проституция , отвличане на хора или безследно изчезнали страната управляват о и мафия и олигархи те - при пияницата Б.Елцин.
  • 38 Киро Канадеца

    19 2 Отговор
    У нас има тотална цензура. Даже са блокирани и забранени телевизии и блокирани сайтове. Демокрация, бе уж за наше добро. като при комунистите. Даже вие триете неудобни постове.
  • 39 КОНТРАТА

    20 3 Отговор
    На арабите не им трябва пропаганда за да знаят, че запада разпалва конфликти в Близкия изток от 200 години!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Минувач

    22 4 Отговор
    Абе то много станаха, бе, Путин е явно някакъв магьосник, щом може да прокара платена пропаганда в над половината свят, хаххаха. Цяла Южна Америка - било пропаганда, цяла Африка - било пропаганда, почти цяла Азия - било пропаганда, 70 000 протесторат в Чехия - било пропаганда, в Италия горят сметките си за ток - било пропаганда, тук всеки един, който има мисловен капацитет и казва нещата и вината на САЩ - било пропаганда и трол. Ми то останаха само САЩ с Англия и колониите - Европа, Канада, Япония, Южна Корея, Австалия и Нова Зеландия. Колко лесно е да се определи, че опонента ти бил провеждал пропаганда и същевременно наивно тъпо, защото мащабът е огромен и всъщност е мнозинството от света. Да кажеш, че 1000 човека са тъпи и са се подвели от пропаганда е едно, но когато говорим за стотици милиони човека е безобразно глупаво.
  • 42 ема

    22 3 Отговор
    За съжаление не само Арабите но и Китайците( в Северен Китай посетих гробището на Съветските воини паднали по времето на ВСВ при освобождението на Китай от Японците нито една хартийка, фас от цигара чисто поддържано навсякъде цветя попитах служителя защо толково старателно всичко почистват и подержат; По учите му видях леко просълзи и ми отговори" Ако не бяха те които лежат тук ние щяхме да сме мъртви и нямаше да има Китай 37.000.000 милиона са били убити във войната и е продолжила близо 8 години за Китай) им да Виетнамците и голяма част от Африка изпитват уважение и признателност към Съветският съюз тъй като им помoгна да се освободят от колониализма 60 години на 19 век.( бил съм в някои от тези страни говорил съм и съм видял) само ние " цивилизованите" Европейци не признателност даже рушим паметниците "воюваме " с мъртвите( когато изровиха костите на хилядите Съветски войни и ги заровиха на друго място извън града в Прибалтийските републики) продължават да чупят погребалните плочи в Полша даже някои европейски цивилизовани с...не по малка нужда ( пикаят)( върху надгробните плочи на Съветските воини.( видял съм)(..

    Коментиран от #43

  • 43 Токсик

    22 4 Отговор

    До коментар #42 от "ема":

    Много държави по света нямаше да ги има, ако не беше Русия, включително и България. Затова сме им вечно признателни!
  • 44 зависи с кого говориш

    4 11 Отговор
    Русопатите са заработили доста копейки в тази статия.
  • 45 Руската "пропаганда" не е лицемерна

    15 3 Отговор
    за разлика от АМЕРИКАНСКАТА ПРОПАГАНДА. Да не говорим дза пъклените дела на краварите из целия арабски свят и средния изток.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бил Гет

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ами щото":

    Е сега дойде ред и на ЕС .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Фалшиви новини

    10 1 Отговор
    Защо пропагандата от Dw в източна Европа е толкова неуспешна
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Матей

    4 0 Отговор
    Дълга статия, безмислено да се чете до края,загуба на време,аз се минах :)
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.