Отидете към основна версия

5 433 56

Руските „референдуми“ за анексия на украински територии се провалиха

  • референдум-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • херсонска област

Причина за отлагането е успешното контранастъпление на украинските войски по Харковското направление

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кремъл "стопира" референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна, пише рускоезичното опозиционно издание "Медуза", предаде БТА.

Според два негови източника, близки до Кремъл, руските власти са отложили за неопределено време замислените референдуми за "присъединяване към Русия" на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики, както и на окупираните части от украинските области Запорожка, Харковска и Херсонска. Във всяка от тях руските власти бяха формирали т. нар. военно-гражданска администрация.

Единствена причина за отлагането е успешното контранастъпление на украинските войски по Харковското направление. Свързаните с Кремъл политтехнолози, работили в Харковска област и Запорожието, вече са отзовани в Русия, изтъкват събеседниците на изданието: "(Набързо си заминаха) всичките. Дошла е заповед да се връщат у дома". Но руските политтехнолози, подготвяли референдум в Херсонска област, засега остават там.

В началото на септември секретарят на генералния съвет на руската партия на властта "Единна Русия" и първи зам.-председател на сената Андрей Турчак заяви, че ще е "правилно и символично" референдумите да се проведат на 4 ноември, в Деня на народното единство - държавен празник в Русия. Представители на окупационните "военно-граждански администрации" в териториите, контролирани от Москва, подкрепиха идеята. По данни на "Медуза", обявена в Русия за "чуждестранен агент", в самото начало на войната Кремъл е бил убеден, че ще може да анексира новите територии още през април. После заради неуспехи на фронта крайният срок е бил изместен за май, а след това и за 11 септември, деня на регионалните избори в Русия.

Москва обаче не успя и през септември. В крайна сметка, според източниците на изданието, под натиска на Владимир Путин, "нетърпеливо" чакащ "да присъедини" новите територии, руската президентска администрация посочила 4 ноември като "окончателна" дата. Още идната седмица окупационните власти в посочените региони трябваше официално да обявят, че започват подготовка за ноемврийски референдум. Сега всички тези планове са "стопирани (. . .) за ноември вече не става дума", казва един от събеседниците на сайта. Източниците, близки до Кремъл, подчертават: руските власти нямат яснота кога ще могат пак да обсъждат конкретни дати за евентуалния вот - зависи как ще се развива контранастъплението на Украйна. Запитан от "Медуза" за съдбата на референдумите, Дмитрий Песков - прессекретарят на руския президент, не отговори, добавя изданието.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: