Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Септември, 2022 13:41 6 177 94

Военен анализатор: Русия няма ресурс да противодейства на украинското контранастъпление

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • андреас шрайбер-
  • контранастъпление-
  • инвазия-
  • харков-
  • херсон-
  • ресурс-
  • владимир путин

Те вече са изтощени и не разполагат с необходимите резерви, казва за ДВ военният наблюдател Андреас Шрайбер

Военен анализатор: Русия няма ресурс да противодейства на украинското контранастъпление - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: Украйна съобщи за военни успехи в Харковска област. Напоследък се очакваше по-голям напредък на южния фронт около Херсон. Изненада ли беше за вас такъв обрат?

Андреас Шрайбер: Наистина, последните събития в северната част на страната са изненада, особено за нас. Но само отчасти, защото като цяло бе ясно, че украинското настъпление може да се развие само в две посоки - на юг, където то вече започна, и на север. В силно укрепения Донбас това е по-скоро невъзможно. Сега настъплението вече е започнало и ние го отчитаме. Изглежда, че Украйна е успяла да навлезе до 10 километра навътре в контролираната от Русия територия. Това е много като се има предвид, че на руснаците са им необходими дни и седмици в Донбас, за да напреднат с няколкостотин метра.

ДВ: Очаквате ли пробив при украинското настъпление, например пълно освобождение на Харковска област?

Андреас Шрайбер: Засега е невъзможно да се предвиди точно до каква степен този успех ще бъде затвърден и продължен. Защото не знаем дали украинската офанзива е насочена на юг или на север. Освен това ще се види как ще се развият тактическите действия на Украйна. Вече виждаме, че някои селища с руски военни са просто неглижирани, а не превзети, и целта е да се придвижат колкото се може по-навътре. Тази задача е трудна не само тактически, но и логистично. Все още не е известно дали украинците разполагат с достатъчно логистична сила, за да осигурят необходимите войници по новите линии.

ДВ: Значи все още има руски войници в населените места, през които украинските военни минават по време на офанзивата си?

Андреас Шрайбер: Според моята информация е точно така. Същевременно става дума за бойци от "Росгвардия" със сравнително ниска бойна мощ, които всъщност нямат възможност да се намесят активно. Те само могат да бъдат наблюдавани и в някакъв момент - в краен случай - да бъдат взети в плен. Не смятам, че тези части са способни на самостоятелни военни операции, или - че са в състояние да предотвратят украинското контранастъпление.

ДВ: Можем ли да кажем, че военната инициатива в този конфликт вече е на страната на Украйна?

Андреас Шрайбер: Наистина изглежда, че Украйна в момента държи военната инициатива. Това не е нещо, което се развива за няколко часа или дни. По-скоро наблюдаваме усилия, полагани от повече от седмица или две-три седмици, ако вземем предвид артилерийската подготовка в южната част на страната.

Ние правим такива изводи, защото виждаме, че част от руските войски са изтеглени от северната част на Украйна и са на път към южната. Но те все още не са пристигнали там. В същото време започва украинската офанзива в северната част на страната. С други думи, Украйна тук е погодила номер, направила е трик. А това не е възможно, ако украинците не държат инициативата. В крайна сметка става въпрос за нарушаване на баланса на руските сили, без те да бъдат атакувани или унищожавани. Те все още не са достигнали южните части, но и вече не са ангажирани на север.

ДВ: Можем ли да очакваме отговор, примерно някакъв акт на отмъщение от страна на Русия?

Андреас Шрайбер: Не мисля, че в момента Русия разполага с нещо, с което може сериозно да противодейства на украинските усилия. Мисля, че моментът на контраофанзивата, на сухопътното настъпление беше избран абсолютно съзнателно. По-точно с очакването, че руските сили вече са толкова изтощени, че не са способни на самостоятелни настъпателни действия или на продължителна отбрана и че не разполагат с необходимите резерви. Освен това се вижда, че настъплението - както на юг, така и на север - е насочено най-вече срещу най-слабите части на руските сили. И най-вече срещу бойците от "ДНР" и "ЛНР", които се сражават далеч от родината си. А сега - на север - и срещу бойците на "Росгвардия", които всъщност се използват само за подкрепа и не могат да се сравняват с тежката пехота, тъй като нямат същите възможности, с които разполага подобна част.

ДВ: Означава ли всичко това, че Русия изпитва проблеми с попълването на собствените си ресурси?

Андреас Шрайбер: Мисля, че Русия има все повече и повече проблеми с попълването на човешките си ресурси като цяло. И сега проблемите са просто огромни.

Наблюдаваме това през последните три месеца. Първо се включиха наемниците от групата "Вагнер", а преди около два месеца започнаха и усилията за набиране на бойци. Те не са особено успешни - въпреки огромните финансови възнаграждения, които се предлагат. Така нает боец може да спечели повече за един месец, ако се прибавят и началният бонус и стартовата заплата, отколкото редовен войник в руската армия получава за цяла година.

Не могат да бъдат създавани импровизирани батальони и полкове, в най-добрия случай ще става дума само за подсилени роти. Освен това Русия има проблем с военното обучение. От третия или четвъртия месец на войната много офицери и военни инструктори просто бяха хвърлени на фронта. Така че сега има недостиг на такъв персонал. Можете само да си представите качеството на набързо сглобените военни части, които са били обучавани по всяка вероятност от необразовани кадри, и които сега се хвърлят към фронта, където има най-голяма нужда от подкрепления.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    72 21 Отговор
    Като нямала Ресурси,що все Ресурсите и сънувате от Наполеоновите времена?
  • 2 Въй Въй

    49 73 Отговор
    Русофилите в България са в траур,но от страх не могат да отидат да помагат, родени кучета, могат само да лаят,а като видят тоягата да скимтят. Копейки, русофили в коя миша дупка сте

    Коментиран от #7, #20, #21, #65

  • 3 КОТарАК

    44 64 Отговор
    украинците имат пет милиона в резерв / руснаците нямат нищо и станаха за смях и на врабчетата-те не могат да победят

    Коментиран от #59

  • 4 Глупости

    69 38 Отговор
    Руската армия е най добрата,скоро ще разберете защо.

    Коментиран от #66, #85

  • 5 Слава ЗСУ

    44 56 Отговор
    Русия губи войната - какво ще правят нашите русофили-предатели и рушветчии, като се почне от фатмака, мине се през мутрата и се стигне до Копейкин.
  • 6 Наркос

    33 35 Отговор
    Нормално е русначетата вече да искат да се прибират вкъщи. Разните им там милиции са нещо като българите, които ги шляпа с него са и ако украинците не спират да натискат въпрос на време е да си върнат цялата заграбена територия...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пич

    49 31 Отговор
    Колко трябва да си лишен от ум , за да пишеш , че Украйна ще победи Русия ???!!! Ами - ако го вярваш ???!!!
  • 10 А електричество

    24 17 Отговор
    в /у/ крайна има ли?
  • 11 Сметки за новите попълнения

    9 6 Отговор
    Колко ще ми струва да изпълня указанията за частна армия?
    При заплата от 5 000 долара на месец - 60 000 годишно за боец.
    10 000 бойци - 600 милиона годишно и то само за заплати.
    Храна с доставка на фронта - 10 долара х 3 дневно х 10 000 х 365 = 11 милиона
    Дрехи и оборудване - 1 000 х 10 000 = 10 милиона
    Ако дам цялата си 20% годишна печалба само за това то оборотът
    ми е 3.1 милиарда долара.
    Оръжието не е включено.

    Отговор:
    а/ не съм толкова богат
    б/ абе я се разкарай

    Коментиран от #29

  • 12 ей браво.

    19 2 Отговор
    но другия месец пак го питайте
  • 13 Въй Въй

    19 27 Отговор

    До коментар #7 от "Отговор":

    Сложиха ли ви го в дупките,след друг месец само зелени русофилчета ще раждате

    Коментиран от #36

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 НЕкъпан вонящ СОРОСОИД

    26 9 Отговор
    Ама имат ядрени бомби и глупаци! Накъде сте тръгнали!
  • 16 Тома

    32 10 Отговор
    Само да не стане някой капан в тези 10 км.напред че няма измъкване

    Коментиран от #79

  • 17 Уини Дъ Фисиз

    7 4 Отговор
    Доообре, верваме ти
  • 18 тикви американски

    34 11 Отговор
    Аман от анализатори, САЩ,НАТО,ЕС дават мило и драго да е така, но времето ще покаже, паживьом и увидим!!!

    Коментиран от #23

  • 19 Лудата Сервилия

    12 16 Отговор
    Боже помилуй Русия божеее
  • 20 а ти какво правиш?

    10 6 Отговор

    До коментар #2 от "Въй Въй":

    лаеш зад компа
  • 21 Абе

    6 6 Отговор

    До коментар #2 от "Въй Въй":

    В оная дупка от която си се пръкнал.
  • 22 Фил

    23 13 Отговор
    Нямали резерви? А ако се обяви обща мобилизация? Русия няма да отстъпи защото борбата е на живот и смърт за нея.

    Коментиран от #25

  • 23 тикви продажни

    24 14 Отговор

    До коментар #18 от "тикви американски":

    Все повече идва ядренната бомбичка глупаци, защо го правят САЩ, защото си мислят че и този път ще са много далече от събитията и печалбата ще е за тях. Подлогите от ЕС и НАТО ще го разберат но късно!!!
  • 24 СССРБарета

    22 17 Отговор
    Заради западните промити мозъци предстои скоро да видим ядрен взрив в реално време! Мисля, че ще е някъде в атлантическия океан под вода с боен ядрен подводен дрон "ПОСЕИДОН"! Ще бъде нещо като предупреждение! Какви ще са последствията? Най-вероятно ще объркат климата на земята защото ядрената бомба е способна да измести орбитата на земята толкова е мощна че може да унищожи половин континент!

    Коментиран от #50

  • 25 Жоро

    11 13 Отговор

    До коментар #22 от "Фил":

    Мобилизацията няма да даде очаквания от теб ефект, даже напротив - масови безредици и бунтове. Така че от гледна точка да свърши войната дано се случи.
  • 26 Зелета, кой точно е този анализатор?

    25 7 Отговор
    Ако беше такъв щеше да има доста негови снимки и статиии, а не само вашето инфо. Ако баскетболиста Шрайбер разбере....ще ви пука големите шамари. След седмица ще упреквате руснаците, че са избили хиляди цивилни, тези които днес са уркофашисти с оръжие.
  • 27 Ани Лингус

    25 8 Отговор
    тоя аналлизатор не каза ли преди месеци, че руснаците са свършили мунициите и карат на музейни експонати? Извини ли се за старата лъжа, преди да ни пробутва нова?
  • 28 Стойчо

    21 8 Отговор
    Дойше зеле както винаги избира супер военен ануслизатор!!!!
    Ама е сръпнал повече бяло!!!
  • 29 д-р Косев

    7 9 Отговор

    До коментар #11 от "Сметки за новите попълнения":

    60000 долара годишно за боец, вие шегувате ли се? За толкова пари могат да наемат цяла рота гащници.

    Коментиран от #46

  • 30 Гинко билоба

    14 24 Отговор
    Русофилите умират от злоба !
    Ще се вкарат в гроба !
  • 31 СССРБарета

    28 10 Отговор
    В момента русия воюва с НАТО с прякото участие на сащ във войната! Разбира се владимир путин отбеляза преговорите преди войната че русия отстъпва значително в конвенционална война с НАТО! Но им каза не забравяйте че ние сме една от най-мощните ядрени сили!

    Коментиран от #33

  • 32 Кочо

    12 10 Отговор
    Според Гьобелс Конашенков, руснаците отстъпили в Харковска обаст за да се съхранят от нападналите ги украинци, които били поне 8 пъти повече! Както искате, така го разбирайте! Също твърдят, че чужди наемници, а в друг случай казват, че самите ВСУ, убиват мирни граждани, за да ги припишат след това на тях, руснаците! Също разбирайте както ви допада!
  • 33 Хаха

    9 18 Отговор

    До коментар #31 от "СССРБарета":

    Няма да ползват ЯО, понеже тове ще е окончателният край на РФ, а според мен на хората не им се мре в името на безаналогоивят фюрeр.
  • 34 Тодоров

    14 5 Отговор
    Някой може да каже че е лъжа, но във всяка лъжа има голяма доза истина като тази: ВСУ за сутки потеряли в Харьковской области до 250 человек, говорится в сводке Минобороны за 12 сентября. "В районах населенных пунктов Купянск и Изюм поражена живая сила и военная техника националистического формирования "Кракен", 113-й бригады территориальной обороны и 93-й механизированной бригады. Потери противника составили до 250 военнослужащих и более 20 единиц военной техники", — указано в документе. На Николаево-Криворожском направлении в районах населенных пунктов Костромка и Белогорка Херсонской области ВКС России поразили подразделения 63-й механизированной и 46-й аэромобильной бригад ВСУ. Кроме того, в районе Вознесенска Николаевской области удалось уничтожить склад с 45 тысячами тонн боеприпасов.
  • 35 БСП за България и Радев

    13 12 Отговор
    Много му се иска на запада! Другарят Путин вече е мобилизирал резервите и всеки момент ще обърне хода на специалната военна операция. Като настъпи суровата руска зима, укро-нацистите ще бъдат изтласкани в Киев и Песков, Медведев и Шойгу ще минат на парад в открити автомобили през централния площад
  • 36 Ами

    5 9 Отговор

    До коментар #13 от "Въй Въй":

    Сложиха им го по дупките, сфинктерите им неиздържаха и сега само скимтят 😂.
  • 37 Орби

    6 9 Отговор
    Абе какво стана с десетките натовски генерали и стотиците биолаборатории в освободената от руснаците територия?Сега украинците пак ли ще ги възстановяват?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ботев

    15 17 Отговор
    Всички путинофили сте национални предатели! Защото ви интересува само Русия, а не България. За вас е по-важно Русия да не загуби "специалната операция", отколкото България да съществува. Мога да цитирам стотици ваши копнежи как най-добре е Путин да пуска Сарматите, като с безразличие заявявате, че и България няма да я има в този случай. Родоотстъпници, промити червени мозъци, вие не сте българи!

    Коментиран от #57

  • 40 ОТВРАТЕН

    19 2 Отговор
    Навремето така ни надъхваха при състезания с по силен отбор. Противниците колко са изтощени и резервите им уморени, щото мачкали наред.Това е психологичен ефект за вътрешна употреба. Вероятно и другата страна така се надъхва. Ще видим. Рано е още. Моментните картини са подвеждащи. Жалко е че мрат млади хора. Вместо да усетят кой е подстрекателя и да се обединят срещу него Не подкрепям никой от двете страни, за всяка ми е жал,но съм против подмолните кукловоди, далечните сеирджии.
  • 41 Кочо

    6 9 Отговор
    Кочо допуска, че настъплението на украинците в Харковска област е съгласувано с руските военни действащи /бездействащи/ там! Май на някого му е омръзнало и наблюдавате комбинирана атака срещу Путин на фронта и вътре в самата Русия! Не случайно преди седмица бе се запилял в Далечния изток да наблюдава съвместни военни учения!? Там явно се чувства по уютно....
  • 42 Пуитн

    6 2 Отговор
    Спирам парите за фабриките за тралове.
  • 43 Краинец

    7 6 Отговор
    Абе доди ли тока?

    Коментиран от #61

  • 44 Стърчипишчо

    7 10 Отговор
    Хвърчат ушанки от вси страни !
    И всичките съдрани !
  • 45 Путинче

    10 16 Отговор
    Путинче

    Мдаа руската парадна мечка пак яде бой и бяга с подвита опашка. САЩ за 2 месеца опраскаха цял Ирак с 4000 загуби срещу 45000 убити войници на Садам. И това става на хиляди километри от Америка а тук половин година уж 2-та по сила армия 6 месеца се пъне и не само че няма шанс да свали Зеленски ами дори отстъпва. ПОЗОР! И това става в територия която познават като дланта си защото е била тяхна до разпада на СССР. Всички митове за „непобедимата“ руска армия станаха на пух и прах. Некадърност, корупция, некомпетентност – това е Руската армия.
  • 46 Гащниците са

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "д-р Косев":

    без пари.
  • 47 Голем смех

    8 10 Отговор
    Мисията на фашагата путлер от денацификация се изроди дегазификация и деелектрификация на цивилното население. Рушляците демонстрират пълно безсилие и си заслужават кьотека...
  • 48 ХиХиХи

    5 3 Отговор
    Въх туй чудо въх тая контра, от центъра на Изюм още няма снимки, пък при Пески днес ги спряха и пак дават хиледи жертви зеленчуците изкараха едни пари да ги държи дъртия на системи дорде се смени конгреса
  • 49 Теле

    4 0 Отговор
    То хитлер така си бърботеше
  • 50 Бозар

    9 8 Отговор

    До коментар #24 от "СССРБарета":

    Това за изместването на орбитата на Земята да не са ти го казали в школата на КГБ преди 40 години? Само тъп кагебеец от най-ниско равнище може да измисли такава глупост. Я вземи да прочетеш някой гимназиален учебник по физика!
  • 51 Доротея

    8 5 Отговор
    И на тия скъсани ватенки вие ще разчитате да ви снабдят с гас??? Коалицията Газпром е разочарована! Сега ще се ослушат още малко и още по горещо ще се кълнат във вярност към евроатлантическите ценности! Копечика ще бъде настанен там, където му е мястото!
  • 52 стоян георгиев

    7 4 Отговор
    Русия няма организацията за такава война.ресурс има.корупцията е пропила държавата на всички нива и няма как с тези некадърници начело да се случи нещо добро.
  • 53 Ами, когато си мислил, че на третия ден

    8 7 Отговор

    До коментар #38 от "МУР3ИЛКА 🇲🇳":

    те чака парад в Киев, е ясна работата. Не си подготвен за продължителни военни действия. Постепенно ти свършват квалифицираните военни, въоръжението драстично намалява и изпадаш в шах, шех. Събираш затворници и алкохолици, вадиш зенитки от времето на Сталин и хич не се и чудиш, защо ядеш бой. Закъса путлер. И то здравата...
  • 54 генерал от запаса

    13 6 Отговор
    интересна работа ! Русия няма ресурс а Украйна има. май ни будалкате. Украйна има по- силна икономика от Русия?

    Коментиран от #58

  • 55 Кочо

    5 10 Отговор
    В безсилието си, Путин ще спре тока не на Украйна, а на цяла Европа! Само гледайте какво става, докато още е светло...! След това ви чака хилядолетен мрак!

    Коментиран от #60

  • 56 Аршлох

    5 4 Отговор
    Абе бягат и отстъпват руснаците,но гледах клип от вчера и ТУ 160 яко бомби ,че и немогат да да го достигнат.Не се чуха звуци от долу,защото е далече,но най вероятно бяха от типа на,: Вай далеее.
  • 57 Ботев

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Ботев":

    Ах, колко бързо, слагайки минуси, се издадоха предателите анти-български. Но никой от вас, мишки, не ме репликира, защото не можете да кажете нищо срещу истината. Да, всеки може да има различна гледна точка, но единствената обратна страна на истината е лъжата. Не ме интересуват нито кравари, нито руснаци. Интересува ме, за разлика от вас, да я има България, а не кой ще спечели измежду великите сили.

    Коментиран от #67

  • 58 Путинче

    8 11 Отговор

    До коментар #54 от "генерал от запаса":

    Украйна има подкрепата на Запада който ги снабдява с оръжия, обучение и не по-малко важното – с разузнавателни данни. В момента нещата са както във ВСВ когато САЩ са захранвали СССР с оръжия и продукти срещу Хитлeр. Само дето сега помагат на Украйна срещу новия Хитлeр – Путин. Освен това Украйна е с население колкото Германия – 40 млн и територия кокото Франция и Германия общо. Кремълския джуджак се надцени силно и много подцени хъса на украинците и помощта на Запада. Затова ще приключи пред съда в Хага както нацитата от ВСВ.
  • 59 бокоБРАВО КИРОАЛООО

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    алоо представяш ли си какво са пет милиона ????? ЗАГИНАЛИ ЗА КРАВАРСКИ ИНТЕРЕСИ ..
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 От безсилие Путлер спира тока

    4 10 Отговор
    И какво като е ударил някакви централи? Праднал им е на кора Путлера. Разбиха му от бой ония части, а тепърва идва новото оръжие от САЩ. Снощи рушистите са гърмели по украинския ТЕЦ, и са изстреляли 11 ракети за стотици милиони $, като само 2 са ударили, другите а свалени от ПВО на ВСУ. Рашистите преди сакнциите са могли да произвеждат до 40 ракети Калибър годишно, сега в пъти по- малко. Чиста монета безсилие и излагация пред цял свят.
  • 64 Янко

    2 1 Отговор
    Анализатора много ги разбира...хахахаххахаха
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Хихи

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости":

    Русия след 3-тата седмица имаше повече окупирано от колкото след 6-ия месец!
  • 67 Пони Стораро

    10 5 Отговор

    До коментар #57 от "Ботев":

    лъжеш се жестоко, няма как да не те интересува геополитиката, ако искаш да я има България. Победа на Запада означава още от същото, умножено, защото няма да имат съпротива - гмо, вируси, концесии на природните ти ресурси и т.н. Така че - опичай си акъла

    Коментиран от #68, #70

  • 68 Левски

    9 9 Отговор

    До коментар #67 от "Пони Стораро":

    Е нали половин век бяхме с руснаците и какво? Беднотия и мизерия! Я ми кажи 1 държава която е била с Русия или СССР и е порокопсала? Всички бягат от тях и затова е тая война защото изпуснаха и Укарайна барабар с всички бивши републики. Само Беларус им остана и Чечня и то защото там няма демокрация а диктатура.

    Коментиран от #69, #72, #84

  • 69 Паулу Курелю

    8 5 Отговор

    До коментар #68 от "Левски":

    на бас, че си непълнолетен пик лио, който ни обяснява какво е било преди 40 години :))))))))))))) всичката инфраструктура около теб, мойто момче, е от времето на комунизма

    Коментиран от #71

  • 70 Ботев

    3 6 Отговор

    До коментар #67 от "Пони Стораро":

    А атомна бомба е по-добре, така ли?! Май ти не си опичаш и то никак акъла. А конкретно за глупостите, които си писал ти е отговорил Левски 68, хубаво е, че има и други родолюбци! Аз само ще допълня да си пуснеш едно от стотиците клипчета как в свободна Русия милицията пребиваше хората без маски миналата година и после да ми говориш за "съпротива".
  • 71 Левски

    7 3 Отговор

    До коментар #69 от "Паулу Курелю":

    Коя инфраструктура точно? 1 магистрала Тракия и половин Хемус! За 45 г толкова хаха. Я виж за същото време какво е в Гърция която е била по-зле от нас. На 50 г съм и съм походил и по други държави така че мога да сравнявам. Ти ако сравняваш само какво е било 1944 и какво 1989 сигурно ще ти се види голям прогрес, но като видиш за същото време какво са направили другите около нас ще разбереш, че реално сме изостанали. Както каза и любимият ви Бай Тошо: „Социализмът е едно недоносче“. Затова и фалира и тук и в СССР и навсякъде другаде. Само в Китай успя, но там е по-близо до капитализъм отколкото до соц икономика тип СИВ.

    Коментиран от #73

  • 72 Хари Потен

    6 4 Отговор

    До коментар #68 от "Левски":

    някакво обяснение защо намаляваме с милион на 10 години приятелство със Запада? Не си умно момче, но можеш сам да кажеш какво ще остане от нас след 50 години?

    Коментиран от #75

  • 73 Про митак

    6 5 Отговор

    До коментар #71 от "Левски":

    ти сериозен ли си, виж на кое място по брой язовири е България по време на комунизма. Да не мислиш, че са посторени по турско?

    Коментиран от #77

  • 74 Дън Бай

    6 2 Отговор
    Този райбер да не бере грижите на руснаците. Да събира съчки за зимата!
  • 75 Ботев

    4 4 Отговор

    До коментар #72 от "Хари Потен":

    Намаляваме защото сме икономика тип изяж бедния, едно към едно както е и в Русия. Всички пари отиват в шепа хора. Докато гнилите западни капиталистически държави са в пъти по-социални, дет се вика изградили са си социализЪма, за който тук хората в България и Русия само са си мечтали.

    Коментиран от #83

  • 76 Русия

    6 4 Отговор
    Има ресурса да ви го набие с 200
  • 77 Левски

    8 8 Отговор

    До коментар #73 от "Про митак":

    Броят язовири не е мерило за силна икономика другарю. Вземи виж 1939 г. къде е икономически България и къде е след 45 г братска прегръдка от СССР! През 1939 БВП на глава от населението в България е било близко до Италия и по-добро от Испания, Португалия, Полша и Унгария. Все държави, които и 1989 и сега са на светлинни години пред нас. Именно тоя неадекватен соц модел доведе до разпада на СССР и на целия Източен блок. Което пък доведе до кризи, ограбване на държавата и избуяване на престъпни групировки. Нещо което се вижда и в България и Русия. Та връзката ни с СССР ни върна 50 г назад, защото и след още 50 няма да стигнем държавите, които са били зад нас 1939 г.

    Коментиран от #80, #81, #82, #86

  • 78 Ломчанин

    4 1 Отговор
    Поредния АНАЛ-ЛИЗАТОР.

    Ужас, докъде се спусна демократичната журналистика ......?????
  • 79 Ломчанин

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Тома":

    Ама то няма измъкване. Напуснаха изгражданите 8 години и без тежка техника, само с джипове, тръгнаха напред. И кой какво очаква? В степта, без укритие ........
    Малоумници. И НАТО (САЩ) ги подкокоросва.....
  • 80 Абе

    6 3 Отговор

    До коментар #77 от "Левски":

    Големи икономисти гледам тук,все едно 44 г е имало по добро решение освен да тръгнем с руснаците,защото червената армия влизайки тук се насочва към турската граница не случайно Без нейната защита и участието ни в антифашистката движение България е можело да я разкъсат до размерите на Княжество България и пример го виждате сега ,почти цяла западна Украйна е от земи взети от Унгария,Румъния и Полша като наказание за тях след всв ,а източните са им подарени от Русия. Та как ще ги сметнете тези земи,колко струват.

    Коментиран от #87

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Вили Иванова

    5 3 Отговор

    До коментар #77 от "Левски":

    написал си пълни глупости, 1939 България има за индустрия производство на тютюн :)))))))))) остава да кажеш, че и космонавт сме имали по царско време :)))))) айде бегай, че ни губиш времето.
  • 83 Кицо Беге

    1 2 Отговор

    До коментар #75 от "Ботев":

    чакай са, обърка ма. Ти си капиталист, който агитира за социализъм, или социалст, който мечтае за капитализъм?! Изобщо в главата ти е пастет

    Коментиран от #90

  • 84 Паулу Курелю

    3 4 Отговор

    До коментар #68 от "Левски":

    абсурдното е, че тези, с които си са накичил, проповядваха "Свобода или смърт", а ти ни убеждаваш как е по-добре да си кютаме мизерните животи като западни роби, докато съвсем изчезнем. Нещо не ти е в ред определено
  • 85 Мда

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости":

    Има шанс😄
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Левски

    5 3 Отговор

    До коментар #80 от "Абе":

    Не казвам дали сме имали избор, а че прехваленото соц време под братския руски ботуш не ни е донесъл нищо добро, а сме изостанали от държави, които преди са били след нас. Така че сега когато имаме избор е безумно пак да искаме да сме обвързани с Русия при положение, че даже Сърбия пое към ЕС, а са в пъти по-обвързани с Русия.
    И самият Левски казва, че освобождението трябва да е ДЕЛО БЪЛГАРСКО, а не да чакам на друг. "Който ни освободи той ще ни пороби" и така и става. Впрочем когато питат Левски какво ще прави след като се освободим той казва, че ще отиде да прави комитети в Русия където народа също под гнет - в Записки по българските въстания. Бенковски също е бил наясно с руските имперски амбиции. Русия не ни обичала а просто сме били на територя близка до Босфора за който са бленували от векове. Колко са ни били приятели си личи как реагират при Съединението - всички руску офицери напускат България и Русия насъсква Сърбия на ни нападне. Та така драги русофило родоотстъпници. Русия е просто една империя като всички други и няма приятели, а интереси!
  • 88 извода

    3 2 Отговор
    Така става когато се издигат паркетни офицери на ръководни длъжности. Същия е проблема и в България. Нали още се равняваме по рашките.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Ботев

    3 2 Отговор

    До коментар #83 от "Кицо Беге":

    Поработи малко на запад и ще разбереш. Едно време бях в Лондон, общ работник, не разбиращ от нищо на строежа и имитиращ работа и работни часове. Заплата стигаща тогава до над 8000 лв. Ей за такъв социализъм мечтая и в България, а не шепа хора да ни взимат всичко, както е в Русия, капиш, празноглави? Социални държави са само и единствено западните, набийте си го в облите канчета, наречени глави!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 СТИГА ГЛУПОСТИ !

    1 0 Отговор
    -----------------
  • 93 БПФ

    1 0 Отговор
    Русия се бие с 8% от армията си, ама "няма ресурс"? Що за СОП с IQ koлйото номера на обувките трябва да е някой, за да повярва на това?
    Украйна няма ресурс !!! Вече се готвят да мобилизират и жените, армията им вече е минус 300 000 !!!
  • 94 Коко

    0 1 Отговор
    ВСУ денцонализира и демилитариза 6000 кв. км. Слава Украiна. Героям слава.
Новини по държави: