Отидете към основна версия

1 811 11

Предложеното от ООН споразумение за амоняк ще стабилизира руско-украинската сделка за зърното

  • амоняк-
  • украйна-
  • русия-
  • пшеница-
  • зърно

Тръбопроводът, който транспортира амоняк от региона на река Волга, в Русия, до украинското черноморско пристанище Одеса, е построен преди около 40 години и е проектиран да транспортира до 2,5 милиона тона амоняк годишно

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сделка за амоняк, която Организацията на обединените нации настоява Русия и Украйна да договорят, може в крайна сметка да стабилизира сделката им за износ на зърно, заяви пред Ройтерс западен дипломат, запознат с въпроса.

Съгласно предложената сделка амоняк(който е газ при атмосферни условия,- бел. р.), собственост на руския производител на торове "Уралхим", ще се доставя по тръбопровод до руско-украинската граница. Там ще бъде закупуван от американския търговец на стоки "Траммо" (Trammo), каза още дипломатът.

След това "Траммо" ще притежава амоняка, докато пътува през Украйна, като ще заплати на Киев таксите за транзит, и ще го продава на световните пазари през украинските черноморски пристанища.

"Реалните финансови потоци не са незначителни", добави дипломатът.

Според него "износът на ключова руска компания през същите черноморски коридори, през които минава украинското зърно, стабилизира сделката (за зърно между Русия и Украйна - бел. р.) и може да доведе до по-дългосрочно удължаване на споразумението".

Тръбопроводът, който транспортира амоняк от региона на река Волга, в Русия, до украинското черноморско пристанище Одеса, е построен преди около 40 години и е проектиран да транспортира до 2,5 милиона тона амоняк годишно.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: