Last news in Fakti

13 Септември, 2022 20:52 1 755 11

Предложеното от ООН споразумение за амоняк ще стабилизира руско-украинската сделка за зърното

  • амоняк-
  • украйна-
  • русия-
  • пшеница-
  • зърно

Тръбопроводът, който транспортира амоняк от региона на река Волга, в Русия, до украинското черноморско пристанище Одеса, е построен преди около 40 години и е проектиран да транспортира до 2,5 милиона тона амоняк годишно

Предложеното от ООН споразумение за амоняк ще стабилизира руско-украинската сделка за зърното - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сделка за амоняк, която Организацията на обединените нации настоява Русия и Украйна да договорят, може в крайна сметка да стабилизира сделката им за износ на зърно, заяви пред Ройтерс западен дипломат, запознат с въпроса.

Съгласно предложената сделка амоняк(който е газ при атмосферни условия,- бел. р.), собственост на руския производител на торове "Уралхим", ще се доставя по тръбопровод до руско-украинската граница. Там ще бъде закупуван от американския търговец на стоки "Траммо" (Trammo), каза още дипломатът.

След това "Траммо" ще притежава амоняка, докато пътува през Украйна, като ще заплати на Киев таксите за транзит, и ще го продава на световните пазари през украинските черноморски пристанища.

"Реалните финансови потоци не са незначителни", добави дипломатът.

Според него "износът на ключова руска компания през същите черноморски коридори, през които минава украинското зърно, стабилизира сделката (за зърно между Русия и Украйна - бел. р.) и може да доведе до по-дългосрочно удължаване на споразумението".

Тръбопроводът, който транспортира амоняк от региона на река Волга, в Русия, до украинското черноморско пристанище Одеса, е построен преди около 40 години и е проектиран да транспортира до 2,5 милиона тона амоняк годишно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слънчев вятър

    29 2 Отговор
    Поредният трик на Запада. Украйна не произвежда собствен амоняк. Украйна го получава от Русия и след това го изнася.

    Коментиран от #3

  • 2 Вашето Мнение

    23 4 Отговор
    Тц, и амоняк няма да видите. Без торове за сичкото жинжиляк, да мре гладно. По корем пред Путин ще се влачите.
  • 3 Пешо

    15 4 Отговор

    До коментар #1 от "Слънчев вятър":

    Схемата прилича ли ви на една друга врътка от 90те... с фирмите на входовете и изходите на държавните предприятия? Защо руски фирми не си продават на световните пазари?! Ей за това е цялата война.... става ли ви ясно.. всичко е за парите да се контролиратбот чичо сам.
    Другарю, пускай ракетите ... по 25 на държава и да се свършва.
  • 4 горски

    12 2 Отговор
    Амоняка,може да се преработи в местни заводи до амониев нитрат/селитра/ и други продукти и Русия да си го продава като тор директно на потребителите.Защо една американска фирма трябва да обере каймака.Или така е демократично.
    Ако няма американски посредник,има санкции,ако има-няма санкции....
  • 5 БайДрън

    8 0 Отговор
    Те америкосите са по схемите, сега модерно му викат лобизъм и посредничество. Каквото беше изобретено в америка беше изобретено от чужди умове и в общи линии ширпотреба и лъскави дрънкулки. Че дори Китай им ги произвежда. Без Русия и Китай са въздух под налягане, като долара им.
    Технологиите са в Русия. Оказа се франция произвеждала ядрени централи. Може би, но без тънката подробност че не могат да си обогатяват урана.
    Важното е че Ганьо има банани по всяко време на годината. И айфон. Е, пари за банани няма. А и не са като едно време. Е, и айфона е на кредит
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Камион

    7 0 Отговор
    По-скоро руснаците ще си продават амоняка без разни Американски фирмички в ролята на посредник. Зделката за зърното се оказа лъжа. ЕС прибра почти цялото зърно или се изяви в ролята на посредник за да намаже пари при препродажба. Понеже 85 от 87 кораба със зърно пратени по коридора пристигнаха в ЕС. ЕС след това продаде малко и остави почти цялото за себе си. Поне швабите няма да откраднат Блгарското зърно, понеже окрадоха това на най-бедните страни или правиха пари на техем гръб.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: