Отидете към основна версия

1 341 13

И Гърция ратифицира присъединяването на Швеция и на Финландия към НАТО

  • гърция-
  • нато-
  • швеция-
  • финландия-
  • никос дендиас

Външният министър Никос Дендиас приветства предстоящото присъединяване на двете страни към НАТО и заяви, че присъствието им ще укрепи съюза

Снимка: Shutterstock

С голямо мнозинство и с подкрепата на трите най-големи политически сили, управляващата Нова демокрация и опозиционните СИРИЗА и ПАСОК-Движение за промяна, гръцкият парламент днес ратифицира протокола за присъединяване на Швеция и на Финландия към НАТО, съобщи АНА-МПА.

Останалите партии от опозицията - Гръцката комунистическа партия, крайнодясната "Гръцко решение" и МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис - гласуваха "против".

Външният министър на Гърция Никос Дендиас приветства предстоящото присъединяване на двете страни към НАТО и заяви, че присъствието им ще укрепи съюза. "С развитите си военни възможности те ще допринесат за укрепването на оперативните способности на Северноатлантическия алианс - нещо, което в настоящата ситуация има голямо значение. Може би още по-важно е, че (те) ще разширят кръга на страните в рамките на Северноатлантическия алианс, които споделят обща рамка от принципи и ценности, като тези принципи и ценности са представени и в европейския проект", подчерта Дендиас.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: