Last news in Fakti

13 Септември, 2022 16:18 1 041 7

Ковачевски-Мицотакис: Работим за енергийна независимост и диверсификация на източниците на енергийни доставки

  • кириакос мицотакис-
  • димитър ковачевски-
  • газ-
  • северна македония-
  • гърция-
  • балкани

Премиерите са потвърдили ангажиментите си за доставка на газ от Гърция най-късно до средата на 2024 г., отчитайки, че стратегическите проекти са от голямо значение за дългосрочната енергийна независимост

Ковачевски-Мицотакис: Работим за енергийна независимост и диверсификация на източниците на енергийни доставки - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски е проведе среща на четири очи с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, на която двамата обсъдиха последиците от енергийната криза в света и огромния ръст на цените на електроенергията, съобщават от правителствената пресслужба в Северна Македония.

Ковачевски е на еднодневно посещение в Атина начело на правителствена делегация.

Двамата премиери заявиха, че регионалното сътрудничество е от голямо значение и че на срещата им е бил поставен специален акцент върху значението на сътрудничеството в енергийния сектор, за което е отчетено, че има голям потенциал, като се имат предвид съвместните проекти за изграждането на терминала за втечнен природен газ (LNG) в Александруполис, както и газовата връзка между двете страни, които са не само икономически, но и стратегически.

Премиерите са потвърдили ангажиментите си за доставка на газ от Гърция най-късно до средата на 2024 г., отчитайки, че стратегическите проекти са от голямо значение за дългосрочната енергийна независимост и за стабилни и постоянни доставки на втечнен газ, особено в период на криза.

На срещата е било подчертано, че през последните няколко години една от най-големите гръцки компании, "Митилинеос", е заявила интерес към изграждането на когенерационна газова електроцентрала в Скопие, която ще произвежда както електрическа, така и топлинна енергия, а също и към изграждането на помпено-акумулираща водноелектрическа централа "Чебрен" на Черна река в Северна Македония, за която освен от няколко европейски компании е получена оферта от гръцка електрическа компания, пише в съобщението.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    3 0 Отговор
    От заглавието се разбира, че Ковачевски е пристанал на Мицотакис и е добавил фамилията му към своята.
  • 2 эъэъ э

    4 1 Отговор
    А Ковачевски сега ходи да се моли и на византийците, продажно маке! Нищо, гърците пак ще ги изпързялат по най-фини начин, а ония ще си мислят, че са постигнали нещо и ще си тръгнат с усмивка на лице. Само ние като първи балами даваме всичко едно към едно, което ни поискат.

    Коментиран от #3, #6, #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 име

    1 0 Отговор
    Като диверсифицирахме тока, поевтиня ли? Същия ефект ще е и от диверсифищацията на газта - търговците и посредниците ще се налапат. Справка: на простия киро договора с посредника за доставка на руски газ, която фирма "случайно" била бившия работодател на ноаназначения от него шеф на Булгаргаз. Ако имаше истински десни политици, щяха да направят така, че евтиния ток да остане в България и да го ползваме като основа за конкурентно предимство. А сега отново сме доставчик та евтини суровини. Иначе големи приказки се изприказваха от Простите Парчета как трябвало да произвеждаме с добавена стойност и т.н. Само голи приказки от послушковци, сложени да изпълняват. Апропо, очаквам скоро да лъсне и измамата със соларите и батериите, по които всички са луднали.
  • 5 ЦИЛЕ

    1 1 Отговор
    ТОЯ ТАНКЕР В ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО ЛИ Е
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: