Отидете към основна версия

7 706 41

Путин поиска гаранции, че санкциите, засягащи оборудването за "Северен поток 1", няма да бъдат прилагани

  • северен поток 1-
  • газ-
  • газпром-
  • русия-
  • владимир путин

Доставките на руски газ за Европа намаляха съвсем в края на август, когато "Газпром" спря подаването по "Северен поток 1" първо за профилактика, а след това с обяснението за теч на машинно масло в една от турбините

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент поиска гаранции, че санкциите, засягащи оборудването за газопровода "Северен поток 1", няма да бъдат прилагани, съобщи Ройтерс.

Владимир Путин обяви, че страната му няма нищо общо с поскъпването на природния газ в Европа и упрекна за това Украйна и западните санкции. Той предложи на германските власти да пуснат в експлоатация новия газопровод "Северен поток 2", а на европейците да попитат защо Киев е спрял транзита през един от тръбопроводите на своя територия.

Украинският оператор спря транзита по тръбата през Луганска област през май като посочи, че местните сепаратисти крадат от горивото, предназначено за Европа.

Федералното правителство в Германия "замрази" новата тръба в Балтийско море през февруари, след като Русия призна откъсналите се от Украйна Донецка и Луганска република.

Доставките на руски газ за Европа намаляха съвсем в края на август, когато "Газпром" спря подаването по "Северен поток 1" първо за профилактика, а след това с обяснението за теч на машинно масло в една от турбините - обяснение, което не бе прието от поддържащата оборудването германска фирма "Сименс".

Днес президентът Путин настоя, че Москва ще изпълни задълженията си по енергийните договори.

През април "Газпром" прекъсна доставките на синьо гориво по договора си с България след като поиска - безуспешно - да му бъде заплащано в рубли.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 46 гласа.

Свързани новини