Last news in Fakti

20 Септември, 2022 20:08 2 838 21

Стари съюзници на Кремъл търсят алтернативи на руския газ

  • молдова-
  • русия-
  • газ-
  • газпром

Молдова твърди, че "Газпром" може да прекъсне доставките на газ, ако не бъде спазено едно условие по договорите - завършване на одита по натрупания дълг за доставките, оценяван на 709 милиона долара

Стари съюзници на Кремъл търсят алтернативи на руския газ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Молдова избра седем компании, които ще бъдат натоварени със задачата да доставят газ в страната от октомври, в случай че доставките от страна на "Газпром" бъдат нарушени, предаде Ройтерс, като се позова на вицепремиера Андрей Спину.

Според него преговорите с руския газов монополист са изключително трудни, а действията му - "непредвидими".

Молдова има право да изтегли 300 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ако доставките на руски газ спрат, заяви Спину пред местната телевизия "Журнал". "Засега избрахме седем компании, които да ни доставят газ. "Газпром" не е сред тях" посочи той.

Държавната газова компания "Молдовагаз" (Moldovagaz) съобщи, че е платила доставките за август и ще предплати 50 на сто от доставките за септември, възлизащи общо на 33,89 милиона долара.

Молдова твърди, че "Газпром" може да прекъсне доставките на газ, ако не бъде спазено едно условие по договорите - завършване на одита по натрупания дълг за доставките, оценяван на 709 милиона долара. "Ще разберем какво е решението на "Газпром" за доставки през октомври в последния ден, може би в последния час", заяви Спину.

Бившият вицепремиер Йон Чику обаче изрази съмнение в плановете на правителството. "Що се отнася до цената, Молдова не разполага с алтернатива на "Газпром", който винаги ще може да предложи най-добрата цена".

Според сложната формула на руския монополист цената за октомври би била 1200-1300 долара, докато цената на свободния пазар в момента е 2000 долара за 100 куб. м.

Вчера "Молдовагаз" поиска от енергийния регулатор разрешение за повишаване на цената на газа за потребителите с 31,5 на сто до 26 675 молдовски леи (1382 долара) за 1000 куб. м.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хари

    9 2 Отговор
    Неграмотник за 1000 не за 100!
  • 3 Селянин

    10 32 Отговор
    Ах какъв маач. Ах какъв бой. Рашия я бият като шкембе у дувар. Слава на Украйна

    Коментиран от #10

  • 4 Еверест

    32 3 Отговор
    Молдова дължи 700 милиона долара на Газпром. Първо ще се издължат после да търсят друг доставчик.
  • 5 Ученият котка

    26 2 Отговор
    Този път Газпром ще бъде по-строг и по-внимателен. Препродайте и печелете няма да работи.
  • 6 Пръц

    27 2 Отговор
    Бай Анатоли пак ръси небивалици .Молдова е задлъжняла на Газпром с плащанията по доставките и Алексей Милер им даде отсрочка да съберат парите.В Кишинев не са спирали демонстрациите отива инсталираната прозападна подлога Мая Санду и високите сметки.Нищо не търсят,те си имат доставчик на газ.Не лъжи!
  • 7 Смуглянка молдованка

    20 2 Отговор
    да си събира винограда! Белким събере 709 милиона $, да си върне дълга на Газпром! Има-няма 3 милиарда тона грозде. По хиляда тона (1 милион кг) като произведе всеки един жител и готово!
    Баба й все с газ е живяла...
  • 8 ТОДОР СТОЯНОВ

    20 2 Отговор
    ХА, ТЕЗУ ШУШЛЯЦИ ИМАТ ДА ДАВАТ КИМТИ НА РУСНАЦИТЕ, А СЕ ОПЛАКВАТ, ЧЕ ОНИЯ СИ ГИ ТЪРСЯТ...БОЖЕ, БОЖЕ!!!ЧАК И НАГЛИ...НЕПРИДВИДИМИ БИЛИ БРАТУШКИТЕ...ЕЕЕ, НЯМА ТАКАВА ИДИОТИЯ!
  • 9 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС..

    18 4 Отговор
    Молдовците ,умишлено ги държат в нокаут .Да влизат или да не влизат в ЕС?.да бъде или да не бъде..?Трябва да си плащат обаче ,в ,,Газпром банк,,,Не на Германски банки,или английски..Иначе могат да си търсят газ до 3000год..Тяхно право е
  • 10 Верно си селянин!

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    Биеш си задните части в стерео-кавал, с две висящи тонколони...
  • 11 Сандо

    16 4 Отговор
    И тия са като нашите управляващи - полуидиоти.Само че тяхната е ясна - Румъния отдавна си ги е заплюла и ще си ги хапне.Интересно нас на кого ще ни подарят?

    Коментиран от #21

  • 12 Филанкишията

    23 4 Отговор
    Търсят, но няма как да намерят. Обема на руския газ е НЕЗАМЕНИМ в световен мащаб в следващите ГОДИНИ! До тогава Русия ще постигне целите си и пак ще пусне евтин газ и ще умори всички междувременно появили се "конкуренти" (вкл ВЕЙ). Втечненият газ е пълна идиотщина - аварийна алтернатива и нищо друго - да втечняваш газ с огромен енергиен разход и след това да го регазифицираш?! Аварийна история. Човечеството не е доживяло да се противопостави на такава страна като Русия. За останалите ресурси дори не споменавам.
  • 13 Другарката Санду

    21 2 Отговор
    И тя горката завършила Харвардските курсове? А народът на Молдова ще я засипе с каМъни. Мдаа, все едни такива проЗтички и Ограничени, но за сметка на това "Амбициозни" безПолови хомункулуси, няма нищо по-страшно от амбиЦиозен ЦъРвул.

    Коментиран от #17

  • 14 Путин Владо

    5 14 Отговор
    Къде пък Молдова е била стар съюзник като беше окупирана от СССР дълго време, дори сега са под окупация на руски миротворци в Приднестровската територия на Молдова,сепаратисти подържани от Кремъл, Молдова никога не е била съюзник на Русия

    Коментиран от #16

  • 15 Старите съюзници

    0 0 Отговор
    са новите слуги
  • 16 Ученият котка

    19 5 Отговор

    До коментар #14 от "Путин Владо":

    Не фалшифицирайте историята. В продължение на четиристотин години Молдова беше измъчвана от същите проблеми като България. И само Русия даде на малкото княжество свобода.
  • 17 Бай Дън

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Другарката Санду":

    Ми ние с такива кадри разполагаме - такива ви назначаваме!
  • 18 Източна ромелия

    15 0 Отговор
    Факти защо не пишете за масовите протести в Молдова срещу управлението на Мия Санду. Защо същата си изведе семейството извън Молдова, а и не само тя от новите управляващи там
  • 19 До Дън Бай

    9 1 Отговор
    Ще видите Вие като спечелим междинните ноември, и кажем: "Украйна си е вътрешен проблем на Русия." Очаквам Тръмп да бъде "арестуван" и всячески възпрепястван да се яви 2-ри мандат на избори. Тогава вероятно ще започне "втората гражданска" в САЩ, ще се включат частните паравоенни "скрити" и готвени с десетилетия частни формирования. Ми, така е, като не искат читавите и умните да участвате в политиката, включвам и българи.
  • 20 Факт е,

    10 0 Отговор
    Хората в Молдова протестират с лозунг:

    " ЗАМЕНЯМ САНДУ ЗА ДЪРВА ! "

    и искат оставката на министър -председател Мая САНДУ.
  • 21 Мамул

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    За нас, от трите най-дългото! Само Германия и Русия са имали желание да дават. Ингилизите използвана тоалетна хартия няма да ни дадат.